Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Těšíte se na prázdniny a plánujete dovolenou po boku svého psa? Zajímalo by vás jak nelépe přečkat horké letní dny a uvítali byste i nějaké dobré rady? Pak si určitě nezapomeňte přečíst tento článek!


Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 18.7.2021 55197x Jak na to?

Také je léto vaším oblíbeným ročním obdobím? Bohužel v teplotách, které nás v posledních dnech provázejí, „trpí“ nejen naši čtyřnozí parťáci, ale přitěžují i našemu společnému soužití – narušují naše pravidelné procházky, my i pejsci jsme vyčerpanější i línější pohybovat se venku. Teplo působí nejen na organizaci celého dne, ale také na psychiku každého z nás. Souhlasíte?

Jak a čím si ulehčit parné letní dny?

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Ještě větší zodpovědností a pozorností k situacím, ve kterých se ocitáme. Mnoho z našeho lidského konání je zautomatizováno. Tím se stane, že celou řadu našich činností uděláme a potom si ani neuvědomujeme, jak jsme to provedli. Velmi jednoduchým příkladem naší nepozornosti je např. moment, kdy odcházíme z domu nebo od auta a nemůžeme si vzpomenout, zda-li jsme zamkli. Toto je zautomatizovaná situace. V tomto okamžiku nepřikládáme pozornost tomu, co děláme. Věřím, že obdobných situací najdeme všichni ve svém každodenním činění hodně. Fungujeme na automatizaci, protože je to pro nás jednodušší než dávat plnou pozornost každé konkrétní chvilce. Naučíme-li se věnovat se drobnostem v našem vztahu i v našich činnostech, pomůže nám to celkově ve zjednodušení od komplikací a také nám to velmi ušetří čas.

Čím méně pozornosti vázne v minulosti, tím lépe dokáže člověk vnímat přítomný okamžik!

V případě, že si nepamatuji, zda-li jsem zamkla auto, musím se vrátit. Pokud se nevrátím, tak pořád myslím na to, zda náhodou mé auto není ohrožené krádeží. Svoji pozornost mám v minulosti a určitě daleko méně vnímám to, co se děje nyní. Je to pro nás náročnější i z toho důvodu, že pak neděláme pořádně ani jednu věc. Čím méně pozornosti vázne v minulosti, tím lépe dokáže člověk vnímat přítomný okamžik. Máte-li nějakou situaci takto uloženou, navrhuji ji dokončit a uvolnit místo v mozku tomu, co si zaslouží naši pozornost právě nyní.

A nyní k mým speciálním typům pro léto…

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Na internetu najdete mnoho rad, jak a co je vhodné a mnohdy i nutné dělat nebo spíše nedělat v létě. Například je důležité neodkládat svého čtyřnohého kamaráda v uzavřených místech, která se mohou rozpálit tak, že se pejsek „uvaří”. To znamená nenechávat jej v autě ani s otevřeným okénkem, uvázaného u obchodu, kde praží sluníčko a ani v boudě, kde neproudí vzduch a není možné, aby se schoval do stínu.

 

Nečiň druhému to, co si nepřeješ, aby se dělo tobě!

 

Tipy z různých zdrojů si určitě pročtěte. K těm standardně uváděným s vámi v tomto článku sdílím pět mých osobních postřehů, které vám mohou být ku prospěchu:

Lenost se nevyplácí!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Vezměte pejska ven během přijatelné teploty. Rozumím tomu, že je pro nás složitější přeorganizovat čas, ale je to velmi podstatné. Doporučuji jít na procházku brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je již venku „dýchatelno“.  I v teplém období je nutné, abychom neomezovali pejskovi možnost pohybu. Pokud je potřebné jít ven během vysoké teploty, tak pobyt na sluníčku zkraťte na nezbytně nutný. Choďte ven častěji na kratší čas. Vyhledávejte raději les a místa, kde je možné se schovat do stínu či osvěžit se ve vodě.

Omezte pohyb na pražícím sluníčku!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Je velmi důležité vědět, že se pejsek i přes izolační vrstvu svého kožichu může přehřát, a to nejen v uzavřeném prostoru. Starší jedinci se opravdu rádi vyhřívají. O době pobytu na sluníčku rozhodujte při těchto extrémech vy. Raději častěji a krátce, než aby pejsek na sluníčku usnul na dlouhou dobu. Sluníčko u psa nemá stejný zdravotní efekt jako u člověka. Psi si nevytváří vitamín D jako člověk. Takže důvod slunění, který má člověk, u zvířat neexistuje.

U pejsků, kteří jsou ostříhaní, může dojít k přehřátí rychleji, protože jejich přirozená izolace k vnějšímu prostředí je omezená. Ostříhaný pes na tom nemusí být nutně lépe než ten neostříhaný. Zajistěte proto co nejlepší podmínky. Máte-li pejska, který byl šlechtěn pro chladná místa na světě, ale žijete s ním v naší nadmořské výšce, může být pro něj velký teplotní rozdíl velmi náročným.

I krátká doba na rozpáleném betonu může na polštářcích tlapek psa způsobit velké škody! Tak pozor na to!

Vyhýbejte se rozpálenému betonu!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Volte raději trávníky či přírodu – rozpálený a někdy i lepivý povrch našich chodníků působí pejskovi zranění na polštářcích tlapek. Teplotu betonu zjistíte tak, když se chodníku dotknete rukou nebo bosou nohou. Berte v potaz také, že pejsek je citlivější než člověk. Uvidíte-li sluncem rozpálený chodník nebo silnici, nikdy přes ně svého čtyřnohého parťáka nevoďte.

Minulý týden jsem se zrovna bavila s pánem, jehož pejsek se na týden ztratil. Bylo to za vysokých teplot, avšak naštěstí se zaběhl blízko parku, kde si našel vodu i stín. Hlady netrpěl, protože objevil nějaké dobroty v odpadkových koších. Jediné, co mu bylo, když ho po týdnu našli, že měl velké popáleniny právě na polštářcích tlapek. Věřím, že i krátká doba na rozpáleném betonu může způsobit velké škody. Tlapky proto po procházce vždy zkontrolujte. Nejlépe také omyjte chladnější vodou. Berte v potaz teplotu venku, a pokud je velmi horko, tak použijte na začátku omývání jen vlažnou vodu a až poté studenou.

Velké teplotní změny mají špatný vliv na zdraví psa!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Mohou působit nemoci a také jsou náročné na srdíčko. Než tedy pejska necháte skočit do vody, ujistěte se, že tam nevlítne uřícený např. po tom, co se honil s ostatními kamarády. S prudkou změnou teploty se organismus vyrovnává hůře, působí to šok a dostává zabrat jak srdíčko, tak i imunitní systém. A pozor, následky nejsou vidět hned! Ale z dlouhodobého hlediska mohou tyto situace přitěžovat kvalitní budoucnosti v plném zdraví. Toto platí i pro člověčí parťáky. Budeme-li vědomější ve svých aktivitách a přítomnější v situaci, která se odehrává, tak i naše budoucí soužití bude příjemnější a hlavně omezíme budoucí zdravotními problémy.

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Velké teplotní rozdíly nemusí nutně nastat pouze u skoku do vody. Také je to situace, kdy psa položíte na velmi studenou chladící podložku v dobré víře, že mu to pomůže. I chladící podložka by měla mít přiměřenou teplotu. Platí to i při pobytu pejska v klimatizovaných prostorech (auto, kancelář, byt). Teplotní rozdíl venkovního prostředí a chladné místnosti by měl být maximálně deset stupňů. Je lepší stín a chladná podlaha než na zvíře přímo foukající klimatizace. Nikdy nepouštějte foukání přímo na psa. Studený vzduch totiž nepříznivě působí na oči a může vyvolávat záněty. Toto může nastat i v případě, když má pejsek při jízdě v autě vystrčenou hlavu ven z okna. Kromě „průvanu” se mu do očí dostane také prach ze silnice i z provozu. Je důležité zvážit míru rizika vnějších vlivů. Je nejdůležitější dělat věci rozumně a rčení „všeho s mírou” zde velmi platí. Pokud pojedete pomalu na parkovišti, dojíždíte do cíle, stojíte na křižovatce, tak psa klidně nechte koukat ven.

Stres je největším faktorem, který způsobuje budoucí nemoci!

Dostatek vody během celého dne!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Přidejte pejskovi pro jistotu i druhou misku, popř. najděte dvounásobný objem, aby nenastala dehydratace (nedostatek vody v organismu). Toto nepoznáme jen tak za jeden den. Z dlouhodobého hlediska může dehydratace ovlivňovat funkci vnitřních orgánů i reakce v chování. Důležité je pejskovi vždy nechat raději větší množství vody než nedostatek. Vodu častěji měňte. Nenechávejte ji dlouhodobě na sluníčku, ani v plastu a ani v misce, protože se v ní mohou množit mikroorganismy nevhodné pro zdraví. Na výletech nebo při cestování mějte u sebe vždy minimálně litrovku vody. Nechte psa se napít častěji. I když si „neřekne“, tak mu to nabídněte. Pokud nikde na procházce nenajdete vodu, kde se může osvěžit a zchladit, vodu na pití použijte na osvěžení kožichu nebo tlapek. Pokud pejska chcete polít vodou, udělejte to pro něj příjemně – nejdříve osvěžte tlapky a dávkujte vodu na hlavu a záda tak, aby se toho nelekl. Tento přístup vám zajistí budoucnost bez utíkání před proudem vody. Pomozte pejskovi omezit stresové situace. I takové nevinné leknutí přitěžuje stavu jeho dlouhodobého zdraví. Stres je totiž největším faktorem, který způsobuje budoucí nemoci.

Neváhejte se ozvat!

Pět tipů pro parné léto, o kterých se nikde nedočtete! 7. díl

Dávejte proto pozor na podobné drobnosti, protože to může být důvodem pejskova delšího života. Máte-li zájem se dozvědět více o tomto tématu, o možnosti kvalitnějšího soužití s vaším chlupáčem a o omezení spouštěčů dřívějšího nástupu nemocí, ráda budu vaším průvodcem. Kontaktujte mě na www.pespartak.cz, nebo ve FB skupině Pes Parťák. Bude mi potěšením vám sdílet informace a zkušenosti, které nám, aby se vám dařilo každý den lépe, radostněji a ve větší společné pohodě.

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto: archiv Michaely Drábkové, Michaela Weidnerová, Alena Vanžurová, Jitka Metličková, Martina Juřicová, Pavla Hofmanová

Za některé použité fotografie děkujeme i našim milým čtenářům. 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

https://www.facebook.com/groups/299243183809397

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->