Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení? 1. díl

Chystáte se na příchod štěňátka do své domácnosti nebo už ho dokonce máte? Pak by se vám mohlo hodit pár dobrých rad do začátku od koučky pro komunikaci se psy Míši Drábkové. Tak pozorně čtěte!


Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 16.1.2021 49935x Jak na to?

Objevili jste pod stromečkem roztomilé chlupaté štěňátko nebo jste se ujali pejska z útulku? Jéje, to je úžasné. Velmi vám přeji, ať vám vzájemné soužití přináší spoustu radosti a šťastných dní. Je ale potřebné si uvědomit, že nový přírůstek do rodiny je závazkem na celý jeho život, tedy u malých plemen v průměru na patnáct let, u těch velkých přibližně na dvanáct let. Proto doufám, že jste zvážili všechna pro a proti vedoucí k vašemu rozhodnutí.

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl

Na začátku je však velmi důležité zvážit, co je hlavním důvodem, proč si psa chcete pořídit. Co bude účelem vašeho soužití, jak vše bude probíhat, a zda máte možnosti k zajištění základních 3P:

 

Prostor – je nutné zhodnotit své prostorové možnosti. Pes je přírodní stvoření zvyklé se pohybovat v území velkém, jako je příroda. Ne žít zavřený v uzavřeném prostoru. Mít své zázemí (prostor k soužití s člověkem) je určitě dobré, ale nemělo by se stávat vězením. Pes také potřebuje své vlastní místo (boudu, pelíšek), kde člověk respektuje jeho soukromí a zvíře může odpočívat. 

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl

Pohyb – náš čtyřnohý přítel má spoustu energie, kterou potřebuje nějak „vybít“. Nahromadění energie, kterou pes nemůže pohybem spotřebovat, se může projevit negativním, až agresivním chováním. Zvažte možnost volnosti, kterou můžete psovi poskytnout. Jste ochotni s ním chodit ven a na dlouhé procházky? 

Pozornost  – kolik času budete na psa mít. Dejte ruku na srdce a zodpovědně zhodnoťte, kolik času psovi můžete, nebo spíše budete ochotní každý den věnovat. Nemyslím tím pouze procházky či chození mezi pejsky, ale hlavně vaši pozornost, lásku, přítomnost a respekt. Zvažte vlastní pohodlí. Vězte, že s příchodem nového člena rodiny bude váš komfort a standardní fungování narušeno.

Jste připraveni na takovou změnu?

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl

Půjde o spoustu omezení vaší svobody, jelikož o pejska musí být postaráno. Každý živý tvor potřebuje své. Pes má potřeby stejné jako my. Ale je na nás mu v plném respektu k jeho i našemu bytí zajistit vše potřebné. Délka společného soužití je na celý psí život. Na minimálně čtvrtinu lidského života. V některých případech i na osmnáct let. Délka tohoto závazku je srovnatelná se závazkem, když se do rodiny narodí dítě. 

Pokud tento krok ještě zvažujete, zkraťte si cestu k rozhodnutí poznáním, zda jste na něj opravdu připravení. Společná konzultace vás i pejska může ochránit od budoucích nepříjemností či bydlení v útulku. Pokud již pejska máte, tak vám oběma do roku 2021 přeji šťastné a láskyplné soužití v plném zdraví a také splnění všech vašich přání.

Rodina či partnerství začíná již od počtu jeden člověk a jeden pes! 

Na čem je třeba se dohodnout?

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl

Pro jednodušší start do společného rodinného života se s vámi podělím o několik základních jednoduchých věcí, na které je dobré se ihned od začátku zaměřit. Je možné, že vše již máte a znáte. Zmiňuji je zde proto, že má dlouholetá praxe ukazuje na skutečnost, že ne všechny jsou vždy zajištěny. Některé, pro nás lidi nepodstatné, detaily mohou být původem i nechtěného chování pejska.

Je důležité vědět a v rodině se dohodnout, kde bude mít pejsek své místo, jak si představujete společné soužití (do kterých místností bude mít přístup, zda mu dovolíme chodit na sedačku či do postele), a jak k němu budeme celkově přistupovat. Tím, že si zvolíte slova, která budete všichni pro jednotlivé aktivity používat, mu ulehčíte pochopení toho, co má udělat.

Co pejskovi nachystat?

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl
  • miska na vodu a potravu. Doporučuji mít misku s vodou umístěnou tam, kam má pes přístup po celý den. Miska na potravu může být umístěna tamtéž, aby si pes zvyknul žrát na stejném místě.
  • pelíšek, bouda nebo místo, kde bude odpočívat. Je to něco jako pro nás postel, od které vyžadujeme určitý komfort. Proto je vhodné, aby toto místo nebylo tvrdé, chladné, vlhké nebo tmavé. Zamyslete se nad tím, jaké pohodlí by vyhovovalo vám.
  • obojek nebo postroj na procházky. Rozhodnutí nechám na vás. Já upřednostňuji obojek před postrojem. Nepředpokládejte ale, že vám postroj zajistí větší ovladatelnost psa.
  • vhodné vodítko vybírejte dle velikosti a síly psa. Ať si již vyberete dlouhé nebo krátké, kožené nebo umělohmotné, vybírejte podle toho, jak s ním dokážete pracovat a jak vám je příjemné. Kupte si to, které vám vyhovuje. Omezíte tak vlastní stres při procházkách.
  • pro začátek nějakou malou zásobu potravy, kterou psa budeme krmit. Malou proto, abyste zjistili, zda mu to chutná a zdravotně vyhovuje. Pokud jste domů přivedli štěňátko, přecházejte z potravy, na kterou bylo zvyklé, postupně. Hledejte, co pejskovi vyhovuje, protože některé produkty mu nemusí sedět či být svou kvalitou vhodné.
  • toaletu, pro případ, že chcete pejska učit čurat doma na určité místo. Zvažte však ihned od začátku, zda si přejete, aby pejsek vykonával svou potřebu uvnitř. Jakmile si totiž osvojí čurání doma, je složitější přeučovat tento návyk. Pokud chcete, aby chodil ven a naučil se to, nedoporučuji začínat plínkou nebo místem pro čurání doma. V případě, že jej chcete učit na záchod venku, doporučuji pro případ nehody mít nachystané noviny (nejlépe v místnosti, kde je linoleum pro lepší čištění), kam pejska přemístíte, pokud bude chtít loužičku udělat na koberci. Při učení na záchod venku si všímejte pejskova chování, a když začne být nervóznější a hledat, tak jej vezměte ven. Intervaly čurání se začnou s věkem postupně prodlužovat.
Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl
  • najít si veterináře. Je dobré vědět o dobrém veterináři, než si psa dovezete. Zjistěte si otevírací dobu a kontakt. Mnohdy vás tato informace uchrání od stresu v případě nutnosti ho vyhledat. Důležité je také pejska přihlásit k placení poplatků a zajistit včasná očkování.
  • pokud chcete cestovat do zahraničí, zajistěte si Europas pro psa. Tento průkaz vydává veterinář a obsahuje očkování a data nutná, když jste požádání v jiném státě o zdravotní identifikaci svého psa. Poraďte se se svým veterinářem.
  • jedno vaše nošené tričko nebo jiný kus oblečení, které, když jste se psem, tak nosíte. Umístěte jej psovi do pelíšku. V novém prostředí a hlavně pro štěně znamená tento kus oblečení, které má váš pach, bezpečí a rychleji si zvykne na své nové místo.
  • v neposlední řadě si zajistěte dostatek pytlíků na exkrementy. Klidně takto „recyklujte” pytlíky od nákupů.

Přítomností psa ve vašem životě získáte nezištnou lásku, radost a sdílené štěstí!

Co vám pes přinese?

Pes je parťákem do života. Jste na tento závazek připravení?  1. díl

Přítomností psa ve vašem životě získáte nezištnou lásku, radost a sdílené štěstí. Získáte partnera, který s vámi bude dnem i nocí, ale také bude vyžadovat vaši přítomnost. A nemyslím tím jen fyzickou. Pes je živoucí bytostí s vlastním myšlením a pocity. Nejde jej jednoduše uložit do skříně jako hračku, odhodit jako věc, kterou již nepotřebujete. Jestli jste zvážili všechna pro a nějaká proti a rozhodli jste se pro vaše partnerství, přeji vám krásné soužití.

Inspiraci při přemýšlení o soužití se psem můžete čerpat i z příběhu mého kokršpaněla Falca.

Foto: archiv Michaely Drábkové, Martina Irglová, Alena Vanžurová

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Znáte Michaelu Drábkovou?

Míša je koučkou pro komunikaci se psy a ráda vám vždy pozitivní metodou pomůže:

  •  POROZUMĚT, jak se na každou chvíli se psem těšit a nepřemýšlet o tom, co vám nejde,
  •  PŘEČÍST chování psího partnera,
  •  NALÉZT způsob, jak to udělat, abyste byli partneři, kteří si rozumí,
  •  jak MLUVIT BEZE SLOV,
  •  USKUTEČNIT vztah v respektu a důvěře,
  •  čím nebo jak ODSTRANIT problémové chování,
  •  jak vychovat psa „do nepohody” a KE ŠŤASTNÉMU SOUŽITÍ.

 

Setkání je vhodné pro dítě, štěně, dospělého člověka či dospělého nebo i staršího psa.

Nezáleží na tom, jste-li začátečník či máte již několikátého psa. Nezáleží na tom, jak trénujete nebo co se psem děláte za sporty. Vše, co vám funguje, Míša podpoří a to ostatní ve spolupráci s vámi posune k úspěchu, který si budete přát. Řídí se totiž heslem: "Nalézáme právě pro vás tu nejvhodnější společnou řeč – na úspěších se podílí oba parťáci, i člověk i pes!"

Soutěžili jste v roce 2020 v našem Adventním kalendáři o dárkový poukaz právě od Míši Drábkové? Pokud ano, jistě jste si přečetli náš společný rozhovor, pokud ne, můžete si ho zde připomenout:
https://www.ecanis.cz/clanky/mym-poslanim-je-pomahat-pejskum-_1709.html?nahled&fbclid=IwAR0BaSnWdt6hECuQvGEJxUBItPlglYPj479ZIliNptMuftL-c9LQ9bKVnKY

 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
Plemeno

    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->