Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Těšíte se na další zajímavý rozhovor s majitelem peruánského naháče? A víte, jak spolu třeba souvisící lysost a chudozubost? Nebo že ani v Peru není příliš mnoho chovatelů tohoto plemene? To všechno a mnohem víc si však už přečtete na následujících řádcích…


Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Hana Kocmanová se kolem peruánských naháčů pohybuje posledních dvacet let. Odchovala celkem deset vrhů, se psy vyzkoušela nejrůznější akční i klidové kynologické sporty a podařilo se jí také v roce 2002 jako vůbec první chovatelce v rámci celé střední Evropy importovat první dvě velké feny ze země původu plemene. A o tom všem jsme si společně popovídaly…

Paní Kocmanová, vy jste nejprve chovala čivavy. Jak jste se tedy dostala k ve všech ohledech úplně odlišným peruánským naháčům a čím vás tak okouzlili?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Naši synové v té době  chtěli moc pejska, a protože jsme dříve chovali německé ohaře, tak jsme věděli, že není jednoduché pořídit dětem velkého psa, a tak manžel vymyslel to nejmenší plemeno na světě, a tím byly čivavy. Každý člen rodiny  postupně dostal jedno dlouhosrsté štěně, no a tehdy patřily čivavy s peruánským naháčem do jednoho chovatelského klubu. Když jsem tehdy viděla peruánské naháče, asi bychom si je nikdy nepořídili, nebylo to plemeno úchvatné, ale  náhoda tomu chtěla. V časopise Svět psů 9/1999 se objevil překrásný nahý pes xolo, a ten mě uchvátil. Bohužel v té době  mexický naháč standard, tj. výška mezi 45 – 60 cm v ČR nebyl k mání. Zkoušeli jsme Francii, ale tam byl sestavený pořadník. Koncem roku 2000 si manžel postěžoval známému MUDr. Fišerovi, který mu prozradil, že má doma naháče, sice ne xolo, ale peruánské a krásné, a pozval nás na návštěvu. Ano, měli úžasného velkého peruánského naháče jménem Dahn-Diamond vom Birkenzweig, kterého manželé Fišerovi dovezli z Německa ke svým dalším třem peruánským naháčům středním. Z „Dajinka“ jsem byla unešená, změnila jsem názor a měli jsme štěstí, že právě po tomto psovi se narodila v Praze štěňátka. No, a naše další cesta tedy vedla do Prahy, vybrali jsme si největší štěňátko z vrhu, byl to Buddy Měsíční květina, náš milovaný  Holíček,  elegantní krásný pejsek s výškou 53 cm, a plným počtem zubů.

Kolik máte v současné době doma psů a mohla byste nás s nimi blíže seznámit?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

V naší domácnosti s námi žijí téměř šestnáctiletý Blacky, který se v naší CHS narodil, pejsek je v zahraničním spoluvlastnictví. Bohužel v minulosti vznikl v jeho nové rodině problém, a tak se Blacky na nějakou dobu stěhoval k nám, a nakonec to bylo natrvalo. Je to pejsek s mimořádně přátelskou povahou a krásným exteriérem, což dokazuje i to, že se v roce 2009 stal světovým vítězem. Má sportovního ducha, běhal coursing a patřil mezi ty nejrychlejší, také běhal agility a má složeno několik zkoušek z výkonu, ale tím velmi důležitým je, že stal se tátou osmi vrhů a jeho potomci jsou rozesetí po celém světě.

 

 

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Dalším členem naší psí smečky je patnáctiletá Cinie Nort Brun, které říkáme „Cuzko“, narodila se v naší CHS, byla velmi podobná své matce a my si ji nechali jako chovnou fenku. Cuzko byla jako štěňátko neobyčejně divoká a tak sotva měla půl roku, už začala navštěvovat cvičák, a tam jsme pracovali na jejím zvládnutí, to se samozřejmě podařilo. Cuzko, výstavně velmi úspěšná, jako jedna z prvních peruánů složila několik zkoušek z výkonu, a protože měla vyrovnanou povahu, nebyl s ní nikdy problém, ničeho se nebála, všechno dělala s radostí.  Patří mezi větší peruánské fenky, měří 57 cm a dala světu dva vrhy – byl to náš vrh G a vrh J.

 

 

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

No, a nejmladším členem naší zbylé smečky je osmiletá Jannet Nort Brun „Šmoulička“, která je jak povahově, tak i exteriérově velmi odlišná od celé smečky. Původním záměrem nebylo si nechat z posledního vrhu fenku, ale shodou okolností prostě zůstala doma. Šmoulička  je sice chovná jak v ČR, tak i v SK, ale štěňátka nikdy neměla. Je to fenka vedená pracovně, tzn. že se s ní věnuji hlavně sportům, jako jsou pachové práce, nosework,  StPr, obedience a hoopers (sport podobný agility), má složeno dvanáct zkoušek z výkonu – z pachových prací i z OB.

Dne 26. 11. 2002 dvě první peruánské dámy jménem Encantada „Inka“ a Flor de Canela „Lima“ z CHS Delfino Can v Peru překročily naše hranice. Byly to první importované feny ze země původu ve střední Evropě!

V minulosti jste také dovezla dvě fenky přímo ze země původu, což asi není úplně jednoduché. Povězte nám o tom něco…  

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Když jsme si pořídili našeho prvního velkého peruánského naháče s opravdu krásným exteriérem, zjistili jsme, že v tehdejším Československu k němu není žádná velká fena, a tak jsme začali hledat i mimo ČR a dostali nápad, že mu fenku dovezeme odkudkoliv. Dalším překvapením bylo, že v zemi původu, tedy v Peru je velmi málo CHS, ale měli jsme štěstí a v jedné z nich – v CHS Delfino Can měli zrovna štěňátka a jednu velkou devítiměsíční fenku. Začali jsme tudíž zjišťovat, jak ji importovat. V té době, kdy jsme nebyli součástí EU, to bylo hodně náročné, ale zadařilo se a 26. 11. 2002 dvě první peruánské dámy jménem Encantada „Inka“ (nar. 27. 2. 2002) a Flor de Canela „Lima“ (27. 7. 2002) z CHS Delfino Can v Peru překročily naše hranice. Cesta z Peru je velmi náročná, s mezipřistáním v Madridu trvala téměř dvacet pět hodin, pak ještě kontroly jak ve Vídni na letišti, tak i na našich hranicích. Byly to první importované feny ze země původu ve střední Evropě.

V jednu chvíli jste měla pohromadě dokonce šestihlavou smečku naháčů. Dají se v takovém počtu nějak rozumně zvládnout doma, aby nevznikaly konflikty, ale také třeba venku na procházkách v souvislosti s ostatními psy nebo například se zvěří?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Na velkou smečku jsme byli vlastně zvyklí. Od roku 1995 jsme měli čtyřčlennou smečku čivav a k nim postupně přibývali peruánští naháči. V roce 2001 to byl náš první, již zmiňovaný peruán Buddy Měsíční květina „Holl“, který vlastně odstartoval celý náš chov a koncem roku 2002 přijely naše dvě peruánky Inka a Lima ze země původu a byla smečka sedmičlenná. Čivavinky postupně odcházely do psího nebe a peruáni přibývali. V roce 2005 jsme si nechali z vlastního chovu fenku Cuzko, poslední dny roku 2006 se k nám vrátil od zahraniční spolumajitelky Blacky, který s námi vlastně už zůstal. Tato smečka pěti psů s námi žila až do poloviny roku 2012, kdy s námi ze zdravotních důvodů zůstala Šmoulička. Tři roky jsme měli smečku šesti velkých peruánských naháčů, která v té době patřila k největším v Evropě. I když se jednalo o smečku smíšenou, tedy o dva psy a čtyři feny, neměli mezi sebou nikdy žádný problém a respektovali se navzájem. Vůdci smečky jsme byli my s manželem, a psi to rychle pochopili a náš společný život přijali za svůj.

Takový počet psů však někdy nepřináší jen radost a potěšení, ale rovněž nevraživost ze strany sousedů a okolí, mám pravdu?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Když jsme měli pětičlennou smečku, najednou se nám změnil způsob života, většina volného času se podřizovala psům, a tak to i zůstalo. Takto velká smečka téměř uprostřed města musela být zvládnutá. Peruánský naháč je od přírody pes velmi rychlý, dominantní, a tím i svéhlavý, a tak jsme zapracovali na jejich poslušnosti, ale stále to byla smečka, i když v městském prostředí se chovala naprosto jinak nežli v přírodě, ale i tam se nám podařilo ji zvládnout tak, že byli lovci jen s mým souhlasem. A tak nelovili, neběhali po lese, prostě drželi se okolo mě, přivolání fungovalo na píšťalku. Byli zvyklí chodit na volno ve městě, nemít žádný problém s ostatními psy, naučili se i v přírodě, kde to bylo opravdu hodně náročné chodit na volno, všude však vládla důslednost. Jedna moje chyba a napravování trvalo i několik dní. Menší problémy začaly, až když se smečka rozrostla o posledního člena – fenku Šmouličku, kterou smečka nechtěla velmi dlouho přijmout, byť s ní žila od narození. Nikdy jsem se s něčím podobným nesetkala.  V té době se měnil i názor na způsob výcviku, vznikaly nové metody, ale peruán zůstával peruánem, a tak jsem udělala několik významných výcvikových chyb, které jsem dlouho napravovala. Dnes i naše Šmoulička do naší již smečky zapadla a je jejím poslušným členem.

Peruánský naháč není tzv. gaučový pes, potřebuje mnoho pohybu a důslednost již od brzkého věku!

Myslíte si, že toto plemeno vyloženě potřebuje nějaké aktivní sportovní vyžití nebo může být tento pes spokojený i „jen“ jako parťák do rodiny a na výlety?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Peruánský naháč je plemenem, které se hodí kromě obran (nemá špičáky, tedy nemá zákus) ke všem sportům, protože je velmi inteligentní a chápavý, vlastně to bylo plemeno, které bylo indiány používáno k lovu i k dalším pracím, k léčení a tedy jej také cvičili. Hlavně to není tzv. gaučový pes, potřebuje mnoho pohybu a důslednost již od brzkého věku. Samozřejmě je úžasné, pokud může se svým majitelem dělat nějaký sport. Super je třeba dogtrekking, canicross apod., prostě rychlé aktivity, ale zvládne i ty klidnější, a také canisterapii. Parádní je chodit na dlouhé vycházky do přírody, doma stačí naučit třeba aportovat, je v tomto ohledu vynikající, i se u toho vyřádí. Je vynikajícím parťákem skoro ke všemu.

Vy sama jste vyzkoušela celou řadu kynologických disciplín. Prozraďte mi tedy, které to byly a čemu všemu se věnujete ještě nyní?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Jak jsem se již zmínila, pětičlenná smečka psů potřebuje pohyb, a tak jsem začala u coursingu, jenže tehdy byl tento sport ještě v plenkách, a psi potřebovali pohyb téměř denně, proto jsme začali s agility. Zkoušeli jsme i flyball, a tam je právě důležité, aby pes dobře aportoval a byl rychlý, aby jej hra s míčkem bavila. Cvičili jsme poslušnost, obedience, stopy, které jsou důležité ke složení některých zkoušek, pachové práce – nosework, který patří k novým sportům stejně jako třeba hoopers, které také děláme. Vybírala jsem pro každého pejsana to, co jej bavilo, aby měl ze sportu radost, a to si myslím, že je hodně důležité.

A kdybyste z toho všeho měla vybrat jen jeden sport, pro který má podle vás peruán ty nejlepší možné předpoklady, co by to bylo?

Peruánský naháč díky své rezervovanější nebo senzitivnější povaze dělá rád sporty, kde může pracovat samostatně, sporty, kde si svoji práci řídí sám. A to jsou pachové práce, nemá problém se stopami, s vyhledáváním předmětů, s noseworkem či záchranařinou. Také vynikající jsou agility, kde může ukázat svoji rychlost a paměť.

Vím, že máte se svými psy složenou i řadu nejrůznějších zkoušek, tak právě zde je místo na to trochu se nám pochlubit. A určitě mne také zajímá, která z nich je pro vás něčím mimořádná nebo která vám dala nejvíce zabrat…

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Měli jsme najednou smečku pěti velkých peruánů (výškově mezi 53 – 57 cm) a já chtěla ukázat, že i toto plemeno se hodí jinam nežli na „gauč“. Začínal coursing, a Blacky, Lima a Cuzko  se stali několikanásobnými coursingovými mistry ČR, Blacky navíc mistrem Slovenska a složil i zkoušky ZZO, ZOP a BH, stal se v roce 2009 světovým vítězem. Cuzko má na svém kontě ZZO, ZOP, ZPU1, BH, 2x vyhrála mistrovství ČR KCHN ČR ve výkonu. No, a Šmoulička má také coursingovou licenci, složila zkoušky ZZO, ZOP, OB-Z, OB1 , NW-Uz, NW- Nz, NW-Wz, NW-Dz, NW-D1, NW-D2 a NW-U1. Cením si všech složených zkoušek. Mimořádnou zkouškou je pro mě NW-D2, která je velmi náročná a má ji složenu jen velmi málo pejsků všech plemen.

Vy jste ale také dlouholetou chovatelkou peruánů, prozraďte mi tedy, zda psi dobře kryjí, jestli fenky nemají všeobecně problém se zabřezáváním, jak rodí, jaké jsou matky a také kolik bývá průměrně štěňat ve vrhu?

Naše chovatelská stanice odchovala celkem deset vrhů, tj. padesát tři štěňátek od tří matek a šesti otců. Zvláštní jak při krytí, porodu i počtem štěňátek byla Lima, která v celkem čtyřech vrzích dala pouze dvanáct štěňátek, ovšem oč jich bylo míň, o to byla mimořádnější. Byla i zvláštní matkou. Inka a Cuzko byly úžasné matky – milující, pečlivé a dobře rodící, obě měly početnější vrhy, a to mezi sedmi až devíti štěňátky. Takže jako u lidí, každá fenka je naprosto jiná.

Jedním ze specifik nahých plemen je počet zubů, nahost s sebou totiž nese chudozubost!

A co nějaké zvláštnosti oproti jiným plemenům?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Zvláštností u všech nahých plemen je skutečnost, že jedna matka rodí jak nahá, tak i chlupatá štěňátka, Velmi vzácným je vrh pouze nahých štěňátek.  Dalším specifikem nahých plemen je počet zubů, nahost s sebou totiž nese chudozubost, tzn. že většina nahých psů má řezáky a stoličky, mají však zakrnělé premoláry, a špičáky se objevují jen u některých jedinců. Počet zubů není dědičný, to znamená, že dva plnochrupí jedinci (matka i otec s plným počtem zubů), kteří opravdu mají šest řezáků, dva špičáky, šest stoliček a zakrnělé premoláry v  každé čelisti, je na své potomky nepředávají.  Je to prostě nevyzpytatelná genetika.

Bylo by podle vás potřeba v současné době něco v našem chovu zlepšit?

Peruánský naháč je opravdu málopočetným plemenem. Tak jako je v zemi původu velice malá chovná základna, tak i u nás v ČR, kde je chovná základna peruánského naháče jednou z největších v Evropě, přesto je malá. Máme zde sice dost zapsaných chovatelských stanic, ale bohužel se v nich nechová, je také málo krycích psů nepříbuzných na chovné fenky. Jak to zlepšit? V době, kdy jsme dovezli naše dvě fenky, protože byly nepříbuzné na všechny psy v Evropě, myslela jsem, že se chov v ČR posune dále a chovná základna se zvětší, bohužel nestalo se tak.

Určitě budete mít i přehled o tom, jak si stojí český chov ve srovnání se zahraničím. Mají třeba naši psi šanci vítězit na výstavách v sousedních státech a je i zájem o naše odchovy ze strany tamních chovatelů?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Po dlouhé době se v roce 2009 stal světovým vítězem náš Blacky Nort Brun, a jako by tím otevřel bránu českému chovu ke světovým vítězstvím a také k zájmu o český chov. V současné době je poptávka ze zahraničí, pokud se jedná o zajímavé spojení, které do té či oné zahraniční chovatelské stanice přinese něco nového a pozitivního. Peruánský naháč se chová také v severských zemích, a to hlavně ve Finsku, bohužel se tam však potýkají se stejnými problémy jako u nás.

Peruánský naháč nebude nikdy plemenem módním, ale nedovolme, aby byl plemenem zaniklým!

A co byste na závěr svým milovaným peruánským naháčům popřála do budoucna?

Peruánský naháč je vynikajícím parťákem pro akční sporty!

Plemeni peruánský naháč nelze přát nic jiného než, aby se majitelé stali i dobrými a zodpovědnými chovateli, kteří nemají strach se do chovatelství pustit, aby se rozšířila chovná základna a to nejen u nás, ale i v celé Evropě, aby udělali všechno proto, aby to úžasné rychlé divoké nahé staré indiánské plemeno nezaniklo, a aby se nestalo plemenem, na které bychom vzpomínali jen v knihách… Peruánský naháč nebude nikdy plemenem módním, ale nedovolme, aby byl plemenem zaniklým!

Moc vám děkuji za poutavý rozhovor.

 

Foto: archiv Hany Kocmanové

http://www.hairlessbrno.com/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->