Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pane Bože, ti sežerou celou krávu!

Také vám tematika barfování už nějakou dobu v našem časopise chyběla? Nezoufejte, je to opět tady! V následujícím rozhovoru se podrobněji seznámíme třeba s tím, jaká kritéria musí krmné maso splňovat, jak je kontrolovaná jeho nezávadnost nebo odkud se vůbec bere. Zaujali jsme vás? Tak neváhejte a pusťte se do čtení…


Pane Bože, ti sežerou celou krávu!

Krmení přirozenou syrovou stravou si v současné době získává stále větší a větší počet příznivců. Není tedy neobvyklé, že se majitelé psů a koček také více zajímají o zdroje, ze kterých maso pro jejich miláčky pochází a jak to funguje u jeho výrobců. A my se právě nyní společně podíváme „pod pokličku“ jedné malé rodinné a opravdu poctivé české firmy, jakou „Maso od Amose“ rozhodně je. Na naše všetečné otázky s úsměvem odpovídala sympatická „duše celého projektu“ Kristýna Koubová.

Kristýno, kdy a jak se zrodil nápad založit si vlastní rodinnou firmu zaměřenou na zpracování a distribuci krmného masa pro psy a kočky? A dalo velkou práci přemluvit ostatní, aby do toho šli s tebou?

BARF Nápad založit firmu na výrobu masa pro psy a kočky se začal rodit na začátku roku 2014, a protože jsme rodina činu, o měsíc později už firma začala aktivně vznikat. No firma, pro začátek spíše firmička. Tehdy nás nenapadlo, kolik bude zájemců a zákazníků, kteří uvítají a budou podporovat naši filozofii. Hlavním spouštěčem pustit se do výroby masa pro psy a kočky je naše smečka chlupáčů a maminčina památná věta: „Pane Bože, ti sežerou celou krávu!“

Vzpomněla by sis ještě, jaké byly ty úplné začátky? A proč vlastně „Maso od Amose“?

Proč Maso od Amose? To je jednoduchá odpověď. V naší členité smečce dlouhosrstých psů byl jediný krátkosrstý zástupce, a to rhodéský ridgeback Amos. A tady zase musím poděkovat tatínkovi za slogan, který naši firmu provází od začátku: „Maso od Amose – krmení hrou“.

Spolu s mamkou a tetou máte poměrně velkou smečku psů, krmili jste BARFem vždycky nebo jste k tomu došly až časem? A proč vlastně nyní preferujete tento způsob potravy? V čem je to podle tebe nejlepší?BARF 

Masem krmí naše rodina smečku opravdu dlouho (asi patnáct let), už náš dědeček říkal, že by celý život také nechtěl žrát nějaké amarouny. A když měl náš první ridgeback po granulích už ve dvou letech úplně rozloženou imunitu a spoustu dalších zdravotních problémů, začali jsme krmit masem, a jeho stav se výrazně zlepšil. A to pro mě byl jasný důkaz.

«Už náš dědeček říkal, že by celý život také nechtěl žrát nějaké amarouny!»

Je možné dát psovi do misky kterékoliv syrové maso nebo bychom se měli některým druhům raději vyhýbat?

Jak říká naše spolupracovnice a výživová poradkyně Ing. Pavlína Vazdová: „Vyhněte se masu, které vašemu čtyřnohému miláčkovi nechutná.“ Snad bych ještě varovala před masem z divočiny neznámého původu, které není veterinárně kontrolováno.

Stále ještě i nyní převládá mezi spoustou lidí názor, že maso pro zvířata je nějaký odpad, či pochází z nuceného výseku nebo z jiných pochybných zdrojů. Mohla bys to, prosím, uvést na pravou míru?

BARF Po pravdě i na tom je něco pravdy. Pokud bychom chtěli krmit výhradně maso atraktivní pro lidi, museli bychom počítat také s mnohem vyšší cenou. Jenže ne každé kvalitní maso je určené pro kuchyňskou úpravu. Bavíme se třeba o starších zvířatech, zraněných zvířatech, kdy došlo k zakrvení některých částí masa, o příliš mladých a nevyzrálých zvířatech, kdy je větší obsah vody v mase. I maso z takových zvířat končí v nuceném výseku, případně v sekci určené pro výrobu uzenin a podobně.  Pověry, že nucený výsek je maso plné antibotik, napadené různými bakteriemi, či infekcí, není pravda, protože takové maso veterinář vyřadí a končí v kafilérii. Ale i nucený výsek není jen jeden, můžeme koupit velmi levné ořezy nebo koupit celý kus a sami si ohlídat, které části do výroby zařadíme a které ne. A my jsme se vydali tou druhou cestou. Kupujeme celé kusy a sami si to bouráme, čímž se odlišujeme od ostatních výrobců. Postupně jsme všichni zvládli anatomii skotu, ovcí, ba i koní a bourání je naším denním chlebem. Často vykupujeme i živá zvířata od našich spřátelených chovatelů, kde známe dokonale jejich původ, věk a také víme, že s nimi bylo dobře zacházeno. Máme i vlastního pana řezníka, který je chovatelem a milovníkem norských lesních koček a sdílí naše přesvědčení, že nejen začátek a střed života, ale i jeho konec má být korektní a bez stresu. Výjimkou je drůbeží maso, které bereme od prověřených dodavatelů a výhradně v kvalitě pro lidskou spotřebu.

«Maso i výroba musí splňovat přísné veterinární předpisy a občas máme pocit, že kdybychom museli doma držet kuchyň v takové čistotě, nikdy si neuvaříme anebo do ní nebudeme raději ani chodit.»

Určitě ale i mezi dodavateli tzv. potravinářské kvality existují značné rozdíly. Prozradila bys našim čtenářům, jakým způsobem si je vybíráte vy a jak moc je to pak v konečném efektu důležité?

Na tuto otázku jsem odpověděla v minulém odstavci a důležité je to pro nás hodně. Vždyť to baští naši miláčci a smečka ve firmě čítá už více než dvacet psů a deset koček.

Všimla jsem si, že některé konkurenční barfařské firmy nabízí daleko širší sortiment výrobků než vy. Podle čeho se tedy rozhodujete, zda ten či onen druh masa do nabídky zařadit nebo naopak nezařadit?BARF 

Držíme se toho, že ideální strava vyrostla tam, kde její strávník. Je to logické, přirozené a v poslední době tento trend proniká i do lidské výživy. Hádejte, proč v Thajsku strávíte první dva až tři dny na záchodě? A stejně jako zdatný Thajec se po svíčkové s knedlíkem seznámí s místní pohotovostí?  Imunita stejně jako trávení jsou nastaveny na podmínky, ve kterých daný strávník žije, a proto již z logiky věci nejlépe tráví to, co má ve svém dosahu. Také nevidíme důvod, proč podporovat dlouhé přepravy živých zvířat i masa přes celou Evropu a někdy i svět, když všichni vědí, že kromě kapes logistických firem tyto přesuny nikomu neprospívají, nejvíce zvířatům samotným.

Vzhledem k našim poměrně vysokým nárokům na vstupní surovinu se také nechceme nutit do výroby něčeho, o čem nejsme přesvědčeni. Ne že bychom neměli nabídky, nebyl by problém sehnat klokaní, velbloudí, či koňské maso z Rumunska, ale to není cesta pro nás. To přenecháme rádi jiným. To je i důvodem, proč například nenabízíme mořské ryby. Kromě toho, co už jsem zmínila, do hry vstupuje i málo známý fakt, že mořské ryby oproti našim sladkovodním obsahují výrazně vyšší množství methylrtuti a ta ani nám lidem příliš neprospívá.  Ryby, které používáme ve výrobě my, vyrostly a byly odchyceny v Jižních Čechách.

Také se nás lidé často ptají, proč to či ono maso nemáme celoročně. Je to právě z výše uvedených důvodů, protože např. ovečky se vyřazují na jaře a na podzim, proto se v zimě velmi obtížně zařazuje do nabídky (v této době jsou totiž ovečky březí).

Zákazník u vás najde i kompletní krmné směsi. Hlídá někdo složení a poměry živin v těchto balíčcích? Máte třeba k dispozici i nějakého poradce z oblasti výživy zvířat?

BARF Ano, a na to jsme velmi pyšní. Myslím, že jako jediný výrobce v Čechách nabízíme opravdu vyvážené směsi, které splňují parametry kompletní krmné dávky včetně správného poměru minerálních látek, obsahu proteinu a vlákniny. Tyto komplety jsou spočítány Ing. Pavlínou Vazdovou ve spolupráci s Jihočeskou universitou a sestavovány pak pomocí námi vytvořeného počítačového programu. To je to, čím se opravdu lišíme od veškeré konkurence, která bohužel nezřídka nazývá komplety směsku masa s „čímkoliv“ dodržujíc jedinou zásadu, a to 70% masa a 30% přílohy.

Může nějak běžný zákazník poznat, zda je konkrétní výrobce masa opravdu dobrý? Existují třeba nějaké indicie, které je dobré sledovat nebo které mohou člověku neznalému mnohé napovědět?

Kvalitní výrobce se asi nejlépe pozná podle množství spokojených zákazníků.

Kromě jiného lidé také řeší cenu a říkají si: „Nevyjde mě to maso dráž než třeba běžné granule?“ Co bys k tomu řekla? BARF

Maso má svou výrobní cenu, ať čerstvé nebo sušené. Těžko mohou být granule levnější než syrové maso, pokud v nich nějaké je. A to je zásadní věc.  Spousta granulí obsahuje vyšší podíl rostlinné složky, což samozřejmě pro některé kategorie psů nemusí být vůbec špatně, ale otázkou je, jste schopni si sami spočítat, kolik je tam doopravdy živočišné bílkoviny? Ono čerstvé maso vedle sušeného se v podílu dostane do úplně jiných čísel a proto granule, kde je masová moučka ve složení třeba na třetím místě, nemusí vůbec obsahovat méně masa než složení, kde je na prvním místě uvedeno syrové maso. Vše je o úhlu pohledu a každý prodejce udělá maximum pro dostatečný obrat.

Kde všude se dá sehnat maso od vaší firmy?

BARF Kromě přímé objednávky u nás, kdy v rámci rozvozových tras vozíme baštu pro psy majitelům až domů (a proto spoustu našich zákazníků dobře známe a někteří i nadšeně vítají naše auto). Dále lze naše maso sehnat ve stále se rozšiřující síti maloobchodů – seznam můžete najít na našich stránkách. A protože máme každý jen dvě ruce a čtyři kola, distribuci pro Moravu si vzal pod patronát jeden tamní velkoobchod.

Co bys vzkázala majitelům psů, kteří zatím váhají, zda s BARFem začít nebo raději ne?

Je to každého individuální rozhodnutí. Vy i váš pes byste měli mít z dobré večeře radost a je jen na každém pánečkovi a jeho svěřenci, zda mu radost udělá kus masa, nebo granule. Všechno má dvě strany a nic není dokonalé. My za nás můžeme říct, že BARF je hodně o pocitu svobody a sounáležitosti dvou různých druhů a není jeho cílem jim život komplikovat. Naopak zpříjemnit.

BARF

Foto: archiv Kristýny Koubové a firmy Maso od Amose
http://www.masoamos.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->