Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Oči jako studánky jsou v nouzi. Pomůžete?

Přemýšlíte a leopardovi a netroufáte si na výchovu štěněte? Možná pro vás máme řešení! Až do teď jsme se od majitelů a chovatelů dozvídali mnoho užitečných informací. Nikdo z nich se však netajil ani s tím, že toto plemeno je sice všestranné, ovšem, jak se říká, i své. A nyní je na čase představit si pár báječných psů, kteří hledají nový domov. Co myslíte, pomůžeme jim společně?


Oči jako studánky jsou v nouzi. Pomůžete?
Panýrková Iveta 13.12.2018 2007x ÚtulkyÚtulky

Krásné oči a dokonalé tělo jsou mnohdy důvodem, že si leoparda pořídí i lidé, kteří by to dělat neměli. Tyto psy pak nedokáží pochopit a z nadějného sametového štěňátka vyroste pes, který je problematický a pro ně pak nadále nevhodný. Ač nám to není milé číst, je to smutný fakt, který se snaží řešit organizace „Leopardi v nouzi“. A my jsme si o tom všem povídali s Radkou Hastíkovou a Alenou Jancurovou. Ženami, které nás blíže seznámily s jejich činností a dokonce nám pár takových psů představily.

Radko, zachraňujete jen čistokrevné leopardy nebo i jejich křížence?

Zachraňujeme všechny, jak čisté leopardy, tak i jejich křížence. Spolupracuje na tom celá leopardí komunita tak, že když lidé najdou nějakou inzerci na čistokrevné zvíře či psa, který naše plemeno třeba jen zdánlivě připomíná, vloží ho na naše facebookové stránky. V případě křížence pak probíhá diskuze, zda je leopardovi opravdu podobný nebo nám připomíná spíše jiné plemeno. Jsou ale samozřejmě i majitelé, kteří se nám ozvou rovnou a v tomhle případě máme jednu podmínku – pes musí být darován, nikoliv prodán.

Proč je pro útulky výhodné spojit se s vámi v případě, když mají u sebe právě toto plemeno?

Teď si nejsem úplně jistá, pro koho je to vlastně výhodnější. Každopádně pokud se s námi útulek spojí, pomůžeme s inzercí jak na našich webových stránkách, tak i na ostatních serverech s inzercí psů a vytvoříme i vlastní album na facebookových stránkách „Leopardů v nouzi“, kde pomůžou i ostatní lidé sdílením. Pokud jsou majitelé, kteří se potřebují psa „zbavit“ hned, v tu chvíli hledáme alespoň dočasnou péči. V současné době nejvíce spolupracujeme s psím azylem Voříškov, z. s., kam jsme měli tu čest již pár leopardů (a to jak papírových, tak i kříženců) umístit a protože s nimi holky pracují, tak je pak velká šance, že se jim snadněji najde nový domov.

Vy tedy nemáte psy někde umístěné, jen sjednocujete informace a pomáháte leopardům po celé ČR. Je to tak?

Naše organizace nemá svůj útulek, kde bychom je měli, takže je spíše sjednocujeme a snažíme se pomáhat po celé České i Slovenské republice. Občas se stane, že se nějaký leopard objeví i v zahraničí a i v tomto případě vyvíjíme potřebné úsilí, ale tam už jsou kolikrát naše ruce krátké. Jednou se konala sbírka na leoparda v nesnázích i v USA. Snažíme se to dělat tak, že když můžeme, tak pomůžeme, a je jedno, o jaký stát se zrovna jedná.  

Na oficiálním webu máte rubriku „Virtuální adopce“, ale nic v ní momentálně není. O co jde?

Virtuální adopce na webu byla založena kvůli jednomu leopardovi, u kterého se nepočítalo s tím, že by ještě někdy našel nový domov. Nakonec se nám ho podařilo umístit ve Voříškově a vypadá to tak, že teď již k adopci připravený je – samozřejmě do vhodných rukou. Ale raději tuto sekci necháváme, protože se může stát, že nějaký pes nebude buď delší dobu, nebo třeba vůbec umístitelný do nové rodiny a lidé si ho budou moci adoptovat alespoň virtuálně.

Kolik leopardů se vám podařilo umístit do nových rodin?

Od založení naší organizace se do dnešního dne podařilo umístit cca dvě stovky leopardů a jejich kříženců (více tedy kříženců).

Co je častým důvodem skutečnosti, že se majitelé zbavují dospělých jedinců?

Nejčastějším důvodem je to, že si lidé předem pořádně nezjistí, co všechno vlastnictví tohoto plemene obnáší a také jeho náročnost. Je to hodně diskutabilní téma, každý na to může mít svůj názor, ale leopard je prostě svůj. A kdo ho nechce pochopit, tak s ním moc nepochodí. V předchozích článcích bylo krásně popsané, jaké to je plemeno a co obnáší jeho výchova a výcvik. A na základě toho, by se lidé, kteří nad jeho pořízením přemýšlí, měli pořádně zamyslet. Je potřeba, aby si budoucí majitelé uvědomili, že leopard opravdu není pro každého a už vůbec ne jen pro své modré oči. Je to osobnost s vlastním názorem téměř na vše.

Leopard opravdu není pro každého a už vůbec ne jen pro své modré oči. Je to osobnost s vlastním názorem téměř na vše!

Na vašich stránkách jsem si všimla složky „Na prodej“. Trochu jsem se zlekla, co tam objevím, ale velice mě to potěšilo. Povězte, co tam návštěvníci naleznou a proč to tak máte?

Lidé tam mohou nalézt reklamní předměty s logem „Leopardi v nouzi“ a z prodeje těchto předmětů jde část přímo na pomoc pro tyto psy. Částka, kterou lidé přispějí, je uvedena přímo u daných předmětů.

Dívala jsem se také do rubriky „Pomáháme“ a zaujaly mě dva příběhy, a to Fany a pejska žijícího v nevhodných podmínkách. Jak se psi mají dnes? Máte o nich nějaké zprávy?

O Fany víme, že byla viděna jedním z leopardích majitelů ve vlaku a byla v pořádku. Tohle je ale poslední zpráva, kterou o ní máme. O pejskovi z nevhodných podmínek bohužel žádné informace nemáme. V této rubrice byli inzerováni i psi Max a Elin, kteří našli nový domov u zkušené majitelky, která už leoparda měla. Tady jsme v kontaktu. Paní se s oběma věnuje sportovním disciplínám v canicrossu.

Jak vám lidé mohou pomoci a co vše z peněz, které máte k dispozici, financujete?

Lidé nám nejvíce mohou pomoci sdílením psů, kterým hledáme nové domovy. Samozřejmě hodně pomůžou i finanční příspěvky, kterými platíme za psy umístěné jak v útulcích, tak i v dočasných péčích. Spolupráce s útulky a s dočaskami spočívá na domluvě, že za psa přebíráme finanční zodpovědnost za krmení, veterinu a další potřebné věci.

Děkuji za rozhovor

Foto: archiv Leopard v nouzi
www.leopardi.cz

Domov hledají

Arta-Arantes Tazmánský čert

Pes s PP, narozený 26. 6. 2015. Pes je vyrovnaný, bezkonfliktní, miluje děti, je velice temperamentní, dá se s ním dobře pracovat. Je zvyklý být celoročně venku. Vzhledem k tomu, že je to LLP, má opravdu hodně energie a bude potřeba zapracovat na základní poslušnosti. Je vhodný pro zkušenějšího člověka s dostatkem času. Chovatelská stanice nabízí pomoc s výchovou, výcvikem a hlídání v době vaší dovolené. Kontakt: 774 944 188 (Alice Bóriková – majitelka chovatelské stanice)

Elvis     

Elvis je kříženec leoparda, který doposud neměl hezký život, ale na lidi nezanevřel. Hodlá dohnat všechno, co ještě nestihl a užít si naplno každou minutu venku. Je plný elánu a radosti ze života. Miluje dlouhé procházky přírodou, umí ale i hlídat, a tak bude váš majetek v bezpečí. Elvis nemá rád lidské objímání a přehršle lidského kontaktu. Je to pan pes, ne plyšák. Není však vhodný k dětem.  Ideálním domovem by byl domeček se zahrádkou a zateplenou boudou. Elvise nedoporučujeme do bytu. Nachází se v azylu pro psy „Voříškov“.

Brooklyn

Brooklyn je pes s PP, rok a půl starý, jehož majitelka se ze zdravotních důvodů a pracovního vytížení o něj nedokáže dále starat. Je to chytrý, energický, temperamentní a veselý pes nabitý pozitivní energií. Ovládá základní povely. Není agresivní, ani bázlivý. Co se týče ostatních psů, není v tomto ohledu příliš socializovaný. Podle majitelky měl zažívací problémy, a proto ho krmila dietními granulemi. Momentálně je na BARFu a žádné problémy nemá a přibírá. Bez problémů sežere vše, co dostane. Majitel CHS by si pro něj přál někoho důsledného, kdo má již zkušenosti s chovem psů. Žil v panelovém bytě. Nyní bez problémů zvládá i život na dvoře. Pokud by měl přijít do smečky, nedoporučuje se k druhému psovi. 

V případě zájmu nebo dotazů neváhejte kontaktovat přímo chovatele: Lukáš Lapčík, tel. 775 149 192

Beny

Narodil se 10. 7. 2010, je bez PP. 
Majitelé mají dvě malé děti – než se jim narodily, chodili s ním pravidelně na procházky. Nyní nemají již tolik času věnovat se mu tak, jak by potřeboval. Je to temperamentní pes a pouze běhání po zahradě mu nestačí. Děti bere jako členy smečky, je velmi inteligentní, svéhlavý, divoký, ale velký mazel. Je to výborný hlídač. Nemá rád cizí lidi, ani psy.

Femina Roztocká hvězda

Femině je šest let, narozena 23. 8. 2012, s PP, kastrovaná. Je to veselá a hravá fenka, plná energie, neskutečně učenlivá. Má základy poslušnosti, povely zvládá na pískání i posunky rukou, je zvyklá žít v bytě, ideálně s přístupem na zahradu. Jako každý leopard vyžaduje zaměstnat především psychicky, miluje dlouhé vycházky. Důvod, proč Femině hledáme nový domov, je založení rodiny. Soužití s dítětem bylo až donedávna bez problémů, s dcerou si hrála, agresivně se neprojevovala. Nešťastnou náhodou jí však dcera šlápnula na packu, upadla na ni a přitom ji ještě plácla přes tlamku, Femina se otočila proti ní a kousla ji. Bohužel maminka dítěte již psovi nevěří a další společné soužití je tedy vyloučené. Nadále s dětmi i dospělými vychází, je mazlivá, hodně kontaktní, k cizím je rezervovaná, svůj pozemek si hlídá, ale venku je bezkonfliktní. Se psy vychází dle nálady, fenky nemusí, samce většinou ignoruje. Pět let žila bez problémů společně se stafordem, nicméně při začleňování do nové smečky bude třeba intenzivnější práce – v tomto směru má spíše tendence ze strachu útočit, bude třeba jí vysvětlit, jak v nové smečce fungovat. Ideální by bylo umístit ji jako jedináčka, ale pro zkušeného člověka je možno začlenit ji i k dalšímu psímu kamarádovi nebo kamarádům. Femina dostane do nového domova veškerou výbavu, průkaz původu, petpass a krmení, na které je zvyklá (aktuálně je na granulích Bardog Topmeat 70).

Rebel

Louisianský leopardí pes s PP, který se nachází v Bratislavě. Je to citlivý pes, který není vhodný k dětem a do nezkušených rukou. Potřebuje vědět, kam patří ve smečce (v rodině) a potom je to dokonalý mazel. Kontakt: 00421/944397132 (Bratislava)

Alibaba Splněná touha

Louisianský leopardí pes s PP. Narodil se 27. 5. 2011.

Ve svých pěti letech byl odložen majitelem kvůli kousnutí. Rodina se ho začala bát. Podrobnosti však nevíme. Velmi pravděpodobně se stal „obětí“ krásy tohoto plemene. Byl pořízen nikoliv kvůli své povaze a vlastnostem, ale kvůli vzhledu.

Aliho jsme tento rok přesunuli do Voříškova. Zde jsou nové informace přímo od nich: „Ali se na první pohled chová a tváří jako celkem vyrovnaný a sebevědomý pes, ve skutečnosti se ale o sebe a své „věci“ dost bojí. Neumí komunikovat s člověkem, rád by si přišel pro pohlazení, ale vždy si to raději rozmyslí... co kdyby náhodou přišlo něco nepříjemného. Neumí reagovat na jméno, venku je zcela „vypnutý“ a člověka jen táhne za sebou na vodítku. Hlídá si zdroje – jídlo, hračky. Psy venku neřeší, pokud ho nepřijdou obtěžovat. Lépe vychází s ženami. Hledá zkušeného pána. Je vhodný na zahradu, ideálně se spaním někde v teple (kotelna, chodba, garáž). Není vhodný k dětem. Ali je pod patronátem organizace „Leopardi v nouzi“. Máte-li o Aliho zájem, prosím volejte Anežku +420 723 149 929 nebo pište na: voriskov@gmail.com

Pokud by někoho zaujal jakýkoliv pes v nabídce, neváhejte se nám ozvat na e-mail: leopard.v.nouzi@seznam.cz, kde vám zodpovíme veškeré informace a předáme kontakty.

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->