Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Jak jsme slíbili, přinášíme vám podrobnou reportáž z úžasného obranářského závodu ve Studénce, u kterého jsme letos opět mohli být. A že jsme si to opravdu užili! Koho zajímá tato disciplína a kdo se rád podívá nejen na sportovní, ale také na praktické výkony, ten by si rozhodně neměl Studénku nechat ujít!


Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!
Katka Houšková 12.11.2021 6095x Reportáže

Letos se konal již 27. ročník tohoto úžasného obranářského závodu. Oproti loňským ročníkům byla účast poznamenaná postcovidovou pandemickou situací, a proto se nesešlo tolik diváků, jak tomu bývalo v minulých letech. To ale nemělo žádný vliv na závodníky a jejich předvedené výkony, které byly, ostatně jako vždy, prostě famózní!

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Kdo nezažil, neuvěří! 

Studénka je závodem svým způsobem unikátním. Ačkoliv je otevřen i sportovním kynologům, účastní se ho převážně psovodi profesionálové, členové ozbrojených složek se psy, pro které je práce denním chlebem. Jedná se totiž o závod opravdu náročný, pro který se nenarodí každý pes a každý ho rozhodně nemůže zvládnout. Připravené disciplíny vyžadují vysokou psychickou odolnost a fyzickou zdatnost, které je třeba navíc skloubit s ovladatelností a samozřejmě i s trochou toho závodního štěstí. 

Už samotné zaslání přihlášky na tento závod lze vlastně považovat za statečnost, disciplín totiž čeká na závodníky hned několik, proto je soutěž koncipována jako dvoudenní! 

V čem se vlastně soutěží? 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

V první řadě jde samozřejmě o obranu, poslušnost je ve Studénce na sice důležité, ale přece jen vedlejší koleji. A obstát mohou jen ti nejlepší. Už samotné zaslání přihlášky na tento závod lze vlastně považovat za statečnost, disciplín totiž čeká na závodníky hned několik, proto je soutěž koncipována jako dvoudenní. Nebo řekněme spíše jeden a půl denní, protože první část probíhá za snížené viditelnosti, tedy první den večer. Tak pojďme na to!

Den první  noční zadržení pachatele 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Zatímco na nádvoří areálu výcvikového střediska Radar se rozléhají libé tóny tamburašského souboru Brač ze Studénky, hosté tančí, popíjejí lahodné nápoje a baví se, tým pořadatelů soutěže připravuje prostory pro noční zadržení. Správně osvětlit, resp. spíše neosvětlit soutěžní plac je totiž základní podmínkou pro správné provedení a také posouzení dvou disciplín nočního zadržení. 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Noční zadržení prchající osoby  

V první disciplíně jde o zadržení prchající osoby v noční době. Psovod vypouští psa mimo prostor areálu a úkolem psa je za ztížené viditelnosti zadržet pachatele, který je na útěku. Jako první pes musí svést souboj právě se sníženou viditelností, zorientovat se v terénu a co nejrychleji pachatele objevit, aby ho vůbec mohl zadržet. Samotné zadržení už je potom věcí schopností a odolnosti psa. Ovladatelnost zde není úplně prvořadá, protože pouštění se nehodnotí.

Jako první jde na řadu kategorie Junior Cup pro mladé psy, do které jsou přihlášení tři účastníci. Co se divákovi může zdát jako bezproblémové, je z pohledu psa, který nevidí moc dobře ani za světla, nyní při světlech loučí skutečně obtížným úkolem. Orientace v prostoru je velmi náročná a odhalit pachatele včas, než stihne uniknout, se nepovede každému.

Co se divákovi může zdát jako bezproblémové, je z pohledu psa, který nevidí moc dobře ani za světla, nyní při světlech loučí skutečně obtížným úkolem! 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

V druhé disciplíně noční části soutěže je úkolem psa zadržet osobu, která se snaží kontaktu se psem vyhnout. Vzhledem k tomu, že se jedná již o druhou disciplínu, všichni psi mají celkem jasno v tom, kde je figurant, a s orientací po tmě už se prát nemusejí. Úkol je ovšem o to náročnější, že figurant je neustále v pohybu a maximálně se snaží se střetu se psem vyhnout. Tato disciplína by nebyla snadná ani za dobré viditelnosti, natož v noci. Přesto řada psů obstála na výbornou a dokázala zde získat nádherné a opravdu zasloužené body.  

Komu se zadařilo? 

Z nočních disciplín vzešel jako vítěz kategorie Junior Cup slovenský účastník Gabriel Katona s Akimem od Zaječického potoka, který získal celkem 35 bodů. V kategorii dospělých už se objevilo první síto, když několik psů obdrželo nula bodů. Nejlepších výsledků dosáhli Dušan Kochwasser se psem Cedrik Tomanland (48-50) a Stanislav Kraus s Akimem Gray Black (50-49).

Venku je jen pár stupňů nad nulou a tak se po dvacáté třetí hodině opravdu zmrzlí ubíráme na ubikaci, tedy přesněji řečeno na zámek! Ať se závodníci vyspí jako králové, zítra budou potřebovat všechny síly!

Videa z nočních zadržení jsou opravdu bídné kvality, za což se vám omlouváme. Nicméně noční zadržení spočívá právě ve snížené viditelnosti a proto nebylo možné jakýmkoliv způsobem prostor přisvítit a získat tak lepší záběry. Přesto se můžete podívat, jak to některým opravdu šlo! 

Den druhý, začínáme zvolna 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Aby během jednoho dne stihlo všech osmnáct závodníků v otevřené kategorii a tři junioři absolvovat sedm disciplín, je třeba rozdělení do skupin a opravdu kvalitní organizace. Na jednotlivých stanovištích se budou soutěžící střídat a organizátoři mají plné ruce práce, aby vše správně načasovali a abychom se všichni sešli na Radaru ještě před obědem.

Jako první je na řadě porada rozhodčích na jednotlivých stanovištích a poslední ladění každé konkrétní disciplíny. Vše musí proběhnout podle pravidel soutěže a rozhodčí musí mít zcela jasno v tom, jak a co mají hodnotit. Na každou disciplínu připadá maximum padesáti bodů, s výjimkou poslušnosti, která v případě bezchybnosti má hodnotu plné stovky.

Detekce pachatele v objektu 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Detekce pachatele v objektu je disciplínou, ve které neobstálo největší množství závodníků. Zde hrály velkou roli praktické zkušenosti a schopnost samostatného uvažování psa. Objekt k provádění této části soutěže s laskavým svolením poskytla obec Studénka a pustila závodníky do areálu základní školy. Tedy lépe řečeno do areálu šaten základní školy. Figurant se schoval v jedné z uzavřených klecí a seděl v koutku potichu jako myška. Navíc po tmě. Úkolem psa tedy bylo prozkoumat celý prostor šaten, který byl poměrně strukturovaný, a pachatele najít a označit. Na to byl stanoven časový limit tři minuty. To se bohužel povedlo opravdu pouze třem závodníkům. Proč?  

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Figurant nebyl pouhým okem viditelný, v prostoru bylo množství přidružených pachů, jako jsou ponechané oblečení, dětské přezůvky a podobně, navíc pach figuranta se v uzavřeném prostoru nepředvídaně rozprostíral. Ano, bylo to obtížné. Ale nebylo to nemožné! Ti nejlepší ukázali, že situace řešitelná byla, jen pro některé psy, kteří se s podobnou situací nikdy nesetkali, to bylo zkrátka mimo jejich možnosti. Výrazný úspěch zde zaznamenali Jan Grúz se psem Viper z Hücklerovy vily a Aleš Pospěch a jeho Bueno Ingrando, oba shodně po 45ti bodech. Dvacet bodů si vysloužil Dušan Kochwasser. Všichni ostatní závodníci zůstali bohužel bez bodu. Disciplínu posuzoval Josef Šesták. 

V krátkém přiloženém videu uvidíte, kde se figurant schovával a jakým způsobem byla disciplína prováděna. Bohužel tisku nebylo umožněno, aby překážel v prostorách budovy a narušoval průběh závodu, což je samozřejmě pochopitelné.

Vyhledání pachatele v přírodním terénu 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Vyhledání pachatele v přírodním terénu byla disciplínou náročnou především fyzicky. Vedle rybníka, kde právě probíhaly rybářské závody, byl vytyčen lesní prostor o rozloze zhruba 100 x 100 metrů a úkolem psovodů bylo vysílat své psy do revíru tak, aby celý prostor obsáhli, prohledali a objevili dva schované figuranty. Byli skrytí skutečně velmi pečlivě pod hromadou větví a nebyli pouhým okem viditelní. Ani tato disciplína nebyla vůbec snadná a bohužel i zde řada psů zaznamenala nulu.

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

hodnocená) prohlídka, po které jeden z figurantů psovoda napadl. Pes měl reagovat okamžitým zadržením, resp. likvidací pachatele s náhubkem. Jakmile byl pachatel zadržený, druhý se dal na útěk, a pes měl tedy obratem vyhodnotit situaci, zadrženého pachatele přenechat svému psovodovi a zasáhnout proti druhému, proti prchajícímu a jeho zadržet rovněž. Po třech minutách revírování v lese to bylo vskutku náročné! Ani v této disciplíně se body nerozdávaly zadarmo, a hvězdou se stala nakonec vítězná Michaela Uchálová se psem Airbourne Gracious Support, které se podařilo získat 48 bodů. Kupodivu se nikdo z rybářů nahazujících své udice v přilehlém rybníku nešel do lesa podívat, jinak by byl zcela jistě také zadržen. To už ale patří k rizikům praktických závodů, že se občas nějaký civilista připlete závodníkům do cesty. Na to jsou ale pořadatelé pochopitelně připraveni a ani v takové situaci nesmí hrozit žádné riziko. O bezpečnost rybářů a spravedlivé hodnocení disciplíny se starali rozhodčí Roman Vala a Martin Kobrč. 

Po nalezení a označení figurantů se psovod odebral směrem ke psu, kde oba pachatele zajistil. Následovala pečlivá (a V krátkém sestříhaném videu můžete vidět první skupinu, soutěžní prostor a způsob, jakým se někteří závodníci s nelehkým úkolem vypořádali. 

Dá se říct, že většina psovodů, kteří užívají své psy v praxi, na přesné poslušnosti nebazíruje a proto ani na závodě v této disciplíně nevynikali. Vždyť jde především o výkon, ne o efekt!  

Součástí závodu je i poslušnost 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

V mezičase na soutěžním place probíhala poslušnost, kterou posuzovala sympatická rozhodčí paní Veronika Staniová. Soutěžilo se podle Národního zkušebního řádu dle zkoušky ZVV1, nebo chcete-li po novém ZZO1. I zde se trhalo startovní pole a dělilo se na ty lepší a ty průměrné. Měli jsme možnost vidět několik skutečně krásných poslušností v hodnocení přes devadesát bodů v podání Petera Belly a Michaely Uchálové (95), Jindřicha Šulce, Dušan Kochwassera a Jana Grůze (94) a Jana Srba (93). Jinak se dá říct, že většina psovodů, kteří užívají své psy v praxi, na přesné poslušnosti nebazíruje a proto ani na závodě v této disciplíně nevynikali. Vždyť jde především o výkon, ne o efekt!

Poslušnost podle Národního zkušebního řádu většina našich čtenářů zná, proto přikládáme pouze jedno krátké video pro představu, jaké to ve Studénce bylo.

Zadržení pachatele při pochůzce 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

V průběhu poslušností probíhala poslední disciplína sobotního dopoledne, která se odehrávala na polní cestě za areálem Radar, a to bylo zadržení pachatele při pochůzce. Opět se jednalo o zcela praktickou ukázku reakcí a myšlení psů, když při běžné pochůzce nebo chcete-li procházce je psovod napaden útočníkem. Úkolem psa je pachatele pochopitelně zadržet a zneškodnit. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o zcela přirozený pud každého psa pracovního plemene, i zde několik psů selhalo. A řekněme si upřímně, nebylo to vůbec snadné! Psovod, který nevěděl, kde přesně se figurant skrývá, se také lekl, i když útok očekával. Není tedy divu, že i někteří psi zůstali překvapení. 

Nakonec posuďte sami v následujícím videu! 

Po polední pauze to přišlo! Tři poslední a nejdůležitější disciplíny obrany, která měla prověřit opravdové kvality jednotlivých závodníků.  

Likvidace výtržnosti 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Likvidace výtržnosti byla divácky velmi atraktivní a dá se říci i zábavná. Ve hře byli tentokrát tři figuranti! Dva z nich tropili výtržnost a přivolaný psovod měl tuto výtržnost uklidnit. Zatímco se psovod věnoval tomuto incidentu, z opodál zaparkované dodávky vyskočil třetí figurant a psovoda napadl. Úkol psa byl jasný – okamžitě a bez okolků zneškodnit třetího pachatele a nekompromisně ho zadržet. Jaké to bylo? No, famózní! Z této disciplíny obdržela většina závodníků skutečně pěkné body a do finále už zbývaly jen dvě poslední disciplíny! 

Podívejte se na přiložená videa z obou kategorií!

Při některých výkonech diváci téměř nedýchali a někteří psi si vysloužili zasloužený aplaus!  

Poslední dvě disciplíny byly nejtěžší 

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

V prostoru, kde se v předvečer pořádalo noční zadržení, se dnes konaly dvě poslední a zcela zásadní, nejtěžší disciplíny. Zadržení prchající osoby na vzdálenost 150 metrů přes bariéru v podobě balíků slámy a následně kontrolní zadržení na stejnou vzdálenost, navíc spojené s odolností proti střelbě ráže 9 mm. Zde se lámal chleba, a ukázalo se, kdo na to skutečně má, a kdo je vážně tvrdý obranář. Zájem pořadatele přesunout nejtěžší disciplíny na konec je zcela zřejmý – definitivně prověřit kondici a kvality jednotlivých psů. A to se opravdu podařilo! I zde padaly nuly, i zde se některým nedařilo. A jiným naopak! Viděli jsme naprosto skvělé výkony, razantní zadržení, pevné zákusy a skutečnou odvahu a odolnost. Při některých výkonech diváci téměř nedýchali a někteří psi si vysloužili zasloužený aplaus.

Nejtvrdší obranáři se sešli ve Studénce!

Libor Kostera má pověst tvrdého a nekompromisního figuranta a to, co při poslední disciplíně předváděl, by běžného sportovního kynologa od účasti na takovém závodě opravdu odradilo. Pustit se do souboje s tak odhodlaným a silným figurantem, to si dovolí jen skutečně tvrdý pes. A tak se také stalo.

Prvenství obhájila vítězka minulého ročníku, jediná civilistka ve startovním poli, sympatická Michaela Uchálová se svým malinoisem! 

A jak to letos celé dopadlo?  

Prvenství obhájila vítězka minulého ročníku, jediná civilistka ve startovním poli, sympatická Michaela Uchálová se svým malinoisem. Mimo revíru v objektu, kde bohužel také zapsala nulu, předvedla ve všech ostatních disciplínách vynikající výkony a právem se tak postavila na stupínek nejvyšší. Na místě druhém jí se ztrátou dvaceti bodů sekundoval Jindřich Šulc a na třetí pozici se ztrátou již třiceti bodů Dušan Kochwasser. První a třetí zároveň společně tvořili družstvo, a tak pochopitelně ovládli i tuto kategorii. Hold, kdo si umí vybrat parťáka do družstva, ten je vítězem! 

Gratulujeme vítězům, čest patří poraženým. Každý, kdo se postaví na takto obtížný závod, si zaslouží náš obdiv a úctu. Tak, přátelé, pojedete se příští rok podívat do Studénky? Srdečně vás zveme! A na stránkách našeho magazínu se samozřejmě včas dozvíte, kdy se další, již dvacátý osmý ročník, uskuteční. 

Vychutnejte si závěrečné slovo hlavního rozhodčího pana Jiřího Ščučky 

„Ředitel závodu a jeho každoroční pořadatel Petr Kozák, který tento závod právem považuje za své dítě (a že ho opravdu dobře vychoval!), v závěru všem poděkoval za sportovní chování a s nefalšovanou slzou v oku se se závodníky i rozhodčími rozloučil. Tak příští rok, ve stejnou dobu, na stejném místě!“ 

Soutěž se koná pod záštitou plk. Mgr. Petra Sehnoutky, ředitele služby pořádkové Policie Policejního prezidia ČR a ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje brig. gen. Mgr. Tomáše Kužela. 

Katka Houšková 

Foto: David Klement, Katka Houšková 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


      Podobné články



        -->