Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Na začátku měsíce jsme si přestavili lovecké plemeno slovenský kopov, a nyní se pokusíme trochu poodkrýt tajemství lovecké kynologie, pro kterou bylo vyšlechtěné. Na první pohled je úplně jiná, než ta sportovní. A přece v ní jde o to samé! O spolupráci člověka se psem. A na samém vrcholu těchto dovedností se pohybují Michal Valaskai a jeho fenka Hera z Hornej báby, aktuální držitelé titulu I. cena MAR.


Nejlepší z kopovů, I. cena MAR
Katka Houšková 1.1.1970 1560x Rozhovory o plemeni

Memoriál Andreja Renča (MAR) je vrcholnou akcí slovenských kopovů, která se koná na počest zakladatele plemene slovenský kopov, Andreja Renča. Této nejvyšší soutěže se může zúčastnit nejvýše dvanáct psů a účast bývá pravidelně mezinárodní. Vítězové získávají titul CACT resp. CACIT (v případě mezinárodního statutu soutěže), pravidla umožňují také udělit titul „Diviačar. Dnes si budeme povídat s aktuálním držitelem první ceny, držitelem výjimečného titulu „Diviačar” a vítězem MAR z roku 2019 Michalem Valaskaiem. S jeho fenkou Herou z Hornej báby toho už stihli opravdu hodně a můžete se těšit nejen na zajímavé povídání o lovecké kynologii, ale také o odvaze, důvěře a přátelství mezi psem a člověkem, u kterého stoprocentně platí „v dobrém i ve zlém. 

Viac krát ma aj zachránila! 

Jste vítězem MAR roku 2019, tedy vlastně díky koronakrizi jste již druhým rokem držitelem vítězného titulu, který dokázala vaše Hera získat již ve svých třech letech. A není to zdaleka její jediný úspěch, na svém kontě jich má celou řadu. Povězte nám něco o této šikovné fence…  

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Hera je od štenaťá veľmi šikovná a výnimočná fena. Má veľký talent a vrodené vlohy, čo dokazuje od útleho veku. Je nadpriemerne inteligentná, citlivá a veľmi rozumná. Disponuje skvelými vrodenými vlohami, ako je vytrvalosť, hlasitosť (to aj na zhasnutu zver) a „pracovitosť „ Ale  jej úspechy niesu len o jej vlohách a danostich, ale aj o našej tvrdej a náročnej práci a tréningu priamo v revíri. Od mala bola iná, niekedy mi dala naozaj zabrať. Medzi nami je skvelé puto a niekedy mám pocit, že mi číta až myšlienky. Je naozaj veľmi vytrvalá a dokáže pracovať osem a viac hodín bez prestávky. Hlavne v začiatkoch to bolo pre mňa náročné, keď som nemal GPS, niekedy durila v revíri až niekoľko dní. Vždy našla spôsob, ako ma upútať, ako mi ukázať čo vie... a nielen mne! Ona dokáže aj na poľovačke spolupracovať so strelcami, na skúškach s rozhodcami... naprípkad na Klubových PF 2019 spravila oznam mne, potom išla oznámiť hlavnému rozhodcovi aj vedlajšiemu a stopu vypracovala nevídane precízne. Toto je jej silná stránka, stopu vypracuje temer sama, pomaly a sustredene bez zbytočného vybočenia, nenechá sa rozptýliť ani zverou, čo sa mihne vôkol, stále sleduje svoju stopu uplne samostatne. Pri stope len položím farbiarsky remeň na zem a nechám to na ňu. Proste jej verím a ona verí mne, to z nás robí skvelý team. Je to aj veľká opora na skúškach, doposial ma nikdy nesklamala.  Viac krát ma aj zachránila, raz v pohone bol medveď a ona nebojácne vbehla do pásu a oddurila ho od nás preč. Inokedy sa vrhla na diviaka, čo ma chcel prevalcovať, a doslova sa s ním bila, kým som neprebil a nedostrelil som ho.  A je veľa takýchto krásnych momentov, za ktoré jej vďačím. 

MAR je největším závodem a vlastně vrcholnou akcí chovatelského klubu slovenského kopova. Přibližte, prosím, našim čtenářům, v čem vlastně spočívá? Jaké obsahuje disciplíny? 

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Áno, MAR je vrcholová súťaž slovenských kopovov a sen každého kopoviara nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Už nominácia na toto krásne podujatie je úspechom. Ide o neskutočne náročnú súťaž, ktorá počas troch dní preverí psychickú aj fyzickú stránku nielen psa ale aj majiteľa. Bol som svedkom, kedy psíky už boli tak psychicky unavené, že sa nevedeli dobre koncentrovať a robili potom zbytočné chyby a rovnako aj majitelia podliehali nervozite. Ja a Hera sme boli kludní, vedel som, že jej možem veriť a videl som jej snahu, akoby vedela, že je na takomto vrcholovom podujatí. Aj napriek únave šla naplno a ukázala, čo v nej naozaj je!

Čím je vlastně MAR tak uznávanou akcí? Je to osobností zakladatele chovu slovenského kopova, nebo se jedná o výjimečně obtížný závod? 

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

MAR vznikol na počesť pánovi Andrejovi Renčovi, ktorý bol nestor a zakladateľ plemena a chovu slovenského kopova a má veľké zásluhy v slovenskej kynologii. Česť jeho pamiatke! Ale je to aj veľmi ťažká a náročná súťaž slovenských kopovov, kde je veľká konkurencia nie len zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

MAR je vlastne o práci psa z diviačou zverou, je to o durení zveri, vytrvalosti, hľadaní zveri v revíri, dohladaní poranenej zveri, poslušnosti psa ako aj spolupráci psa a vodiča. Pes musí absolvovať 12 disciplín, presne jako aj na duričských skúškach, len je to oveľa ťažšie a prísnejšie hodnotené. Tu sa hodnotí každá chybička a súťaž posudzujú tí najskúsenejší rozhodcovia, každý ročník je jeho súčasťou aj pán Renčo. Je to jedno z najkrajších podujatí... aspoň pre kopoviara.

Kolik účastníků s vámi nastoupilo na start, tedy kolik bylo těch, které jste s Herou porazili? 

V roku 2019 štartovalo na MAR dvanásť psov. Osem psov zo Slovenska a štyri zo zahraničia. Dva boli z Českej republiky (jeden z nich bol víťaz v roku 2018), jeden z Francúzska a jeden z Maďarska.

Aj keď pes dostal výborný genetický základ od svojich predkov a má veľmi silné vrodené vlohy, tak to nestačí, bez tréningu sa nedá očakávať žiadny úspěch!

Co vlastně obnáší příprava slovenského kopova na tak obtížnou soutěž? Jak dlouho se připravuje vítěz MAR a kolik času to stojí? Jsou to hodiny strávené v lese nebo spíše vlohy psa, které rozhodnou o vítězi takového závodu? Co je tím nejpodstatnějším při tomto druhu výcviku?

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Tak rozhodne pes musí mať aj určité vlohy a danosti, ale sú to aj hodiny výcviku a tréningu v revíri. Aj keď pes dostal výborný genetický základ od svojich predkov a má veľmi silné vrodené vlohy, tak to nestačí, bez tréningu sa nedá očakávať žiadny úspech.

Najdôležitejšie je psa naučiť, aby sa pri práci s vodičom sústredil a hlavne, aby ho to bavilo. Pretože keď to psa baví a teší sa z výcviku, je to vidieť, a Heru to baví neskutočne, čo vidia aj rozhodcovia a velmi ju za to chvália. Proste ona chce pracovať stále, všade a za akýchkoľvek podmienok.

Ďalej je dôležité psa naučiť dôslednosť každej disciplíny a každého cviku, aby všetko robil na 100% a tak za maximálny počet bodov. Pretože na takejto súťaží rozhoduje každý bod a má to význam aj v revíri, aby si pes dôsledne robil svoju prácu.

Hera vám porodila již dva vrhy. Je obtížné skloubit sportovní a chovnou kariéru feny? Nejsou na tom psi-samci v tomto ohledu o poznání lépe? 

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

To máte pravdu, sučky sú v tomto dosť obmedzené (háranie, štenatá, kondícia po nich) a je už len na chovateľovi a majiteľovi, akou cestu sa rozhodne viesť svojho psa. Ja sa snažím hlavne, aby po Here ostalo kvalitné potomstvo a jej krv prispela k chovu slovenských kopovov aj do budúcna.

Ale chcem jej aj dať priestor, aby ukázala svoje kvality a výsledky tvrdej práce v revíri. Preto som Heru nedal nakryt v roku 2019, aby bola v čo najlepšej kondícii a mohla sa zúčastniť takéhoto vrcholového podujatia, ako je MAR.

AR. 

Nečakal som výhru. Na MAR som šiel  s hrdosťou, že som bol delegovaný! 

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Príprava trvala jeden rok, kde sme bežali FSMP a PF v rámci jedného víkendu, kde dosiahla maximálne počty bodov a pochvalu rozhodcov. Ďalej dvakrát vyhrala výber na MAR krajské aj celoslovenské kolo, kde bola obrovská konkurencia. Aj keď možno nebudete veriť, nečakal som výhru. Na MAR som šiel  s hrdosťou, že som bol delegovaný a dali sme do toho všetko. Neveril som, že vyhrám, bol som jeden z najmladších účastníkov vôbec! Mal som rešpekt a úctu k skúseným kopoviarom, čo tam štartovali po viaceré roky. Do poslednej chvíle som neveril... Hera splnila jeden z najvačích snov – nielen mojich, ale urobila dobré meno chovateľskej stanici z Hornej Báby, ktorá má naozaj kvalitné jedince a ja som rád, že som si vzal Heru práve odtial.  

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Když už jsme zmínili oblast chovu, je Hera i výjimečnou matkou? Vidíte její genetický potenciál a vlohy pro práci i u jejího potomstva? 

Hera je výborná matka, príkladne sa stará o svoje potomstvo a aj o ostatné štenatá, aj keď sú od inej matky. Kvalitu potomstva ukáže čas, ale v oboch jej vrhoch sú velmi kvalitné jedince. Stále mi chodia videá a fotografie a správy od majitelov, čo je pre mna nesmierne doležité!

Jaké máte s Herou soutěžní plány do budoucna? 

Latka bola nasadená už tak vysoko, že neviem, či je možné ju prekonať. Kôli Covidu 19 sme stratili skoro dva roky. Viete, pes je v naj kondícii do 5 rokov. Hera však je stále vo forme a tento rok sa budeme snažiť, aby sme sa zúčastnili čo najviac podujatí a radi by sme skúsili súťaže aj v zahraničí a ukázali Heru a jej chuť pracovať aj tam. 

Ve vaší chovatelské stanici spod Kamenného Janka máte více psů. Je Hera něčím výjimečná, nebo sklízíte úspěchy i s těmi ostatními? Případně se nějaký potenciálně šikovný pejsek rýsuje? Nějaký budoucí vítěz MAR? 

Jej som venoval veľa času, je úplne iná, je naviazaná na mna a chce pracovať a robiť mi radosť. Niekedy mám pocit, že ignoruje ostatné psy, tažko to vysvetliť. Mám jej synov Edyho a Horana, s ktorými chcem absolvovať taktiež skúšky a možno aj súťaže a mám aj jedného veľmi temperamentného PSA... možno nástupca po Here, ktorého som dostal ako poďakovanie a za uznanie od chovateľskej stanice z Hornej Báby ako prekvapenie. A verte či nie, tento psík, rovnako ako Hera ma dokáže stále prekvapiť. A verím v jeho výnimočnosť! Ale čas ukáže, ktorý pes bude mať na sútaže.

Jaké je vaše chovatelské krédo?  

Nejlepší z kopovů, I. cena MAR

Krédo... neviem, možno veriť svojmu psovi, nikdy sa nevzdávať a brať všetko s pokorou. Úspech aj neúspech. Nebrať psa ako nástroj na prácu, ale ako živú bytosť s veľkým srdcom, čo bije pre vás aj za cenu vlastného života. A preto si svoje píky nesmierne vážim. 

Moc děkuji za inspirativní rozhovor a přeji vám na vaší chovatelské i sportovní cestě mnoho štěstí! Věřím, že při vaší píli a nasazení na sebe další úspěchy jistě nenechají dlouho čekat. 

 
Katka Houšková 

Foto: Michal Valaskai 

Hera z Hornej báby

Zkoušky: SD I. cena 193b/Víťaz skúšok, KPF I.cena 200b, FSMP I.cena 96b. MAR I. cena, Diviačiar, CACT, CACIT 211b

Výstavy: 2xVN, 2xVD, CAIC, Junior Big I. miesto , CAC, Veľká cena národných plemien II. miesto

www.duric.sk

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->