Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nejdřív vám ukradne srdce a potom postel!

Zajímají vás málo známá nebo téměř neznámá plemena? A umíte si představit, jak krásné a ladné zvíře se skrývá pod názvem španělský vodní pes? A není to jen pes vhodný do mokrého živlu, ale lze s ním provozovat třeba agility, flyball a podobné sporty. Seznamte se tedy s tímto akčním, ale zároveň i rodinným psem!


Nejdřív vám ukradne srdce a potom postel!

Španělský vodní pes patří celosvětově mezi opravdu málopočetná plemena. O to víc můžeme být hrdí na to, že několik jedinců už bylo dovezeno i na naše území. A že se jedná o krásná a elegantní zvířata, o tom nemůže být pochyb. Ovšem jací tito činorodí psi jsou a co všechno s nimi lze provozovat, nám už prozradí majitelka dvou z nich – sympatická Zuzana Turner.

Zuzano, španělský vodní pes je u nás velmi vzácným plemenem, mnoho lidí ho ani nezná nebo si ho splete s o něco známějším portugalským vodním psem. Mohla byste obě plemena navzájem nějak porovnat?

Obě plemena mají mnoho podobných znaků. Psi jsou to velmi pevní v kostře a svalnatí, povahově opravdu inteligentní a loajální ke své rodině. Poměrně lehce se učí, milují vodu a jsou to rychlí plavci s velkými širokými tlapami. Zatímco portugalský vodní pes byl používán jako pomocník rybářů, španělský vodní pes byl v první řadě vyšlechtěn jako pes ke stádům ovcí, koz, prasat anebo krav. Portugalec mívá kudrnatý nebo alespoň vlnitý kožich, který se často stříhá takzvaně na estetiku jako např. pudl. Oproti tomu španělák má srst vždy kudrnatou, která se nikdy nesmí „esteticky“ stříhat.

Portugalec je o něco větší, samec se pohybuje v rozmezí 50 - 57 cm. Španělák dosahuje výšky jen 44 – 50 cm.

Nejdřív vám ukradne srdce a potom postel!

Máte představu, jak široká je nyní chovná základna v České republice nebo alespoň zda se u nás vůbec nějací představitelé plemene vyskytují?

Počtem si nejsem úplně jistá, ale myslím si, že v ČR je dvacet až třicet registrovaných španělských vodních psů. Vím o jedné chovatelce nedaleko Děčína (www.spanelsky-vodni-pes.cz) a také na Slovensku (http://www.perro-de-agua.sk).

Proč jste se vlastně rozhodla právě pro španělského vodního psa?

Dříve jsem bydlela v Portugalsku a chtěla jsem si původně obstarat portugalského vodního psa, ale čím více jsem četla o tom španělském, tím více se mi líbil právě tento. Jela jsem do Španělska navštívit několik chovatelů a to mi stačilo. Španěl je stabilní a velmi inteligentní pes. Vyžaduje mnoho pohybu a tréninku a to bylo přesně to, co jsem u psa chtěla mít. Péče o srst není náročná. Žádné kartáčování, pes nelíná a je tedy tzv. hypoalergenní, což je jeho velkou předností. Chlupy se stříhají (holí) jednou až dvakrát za rok.

Sama vlastníte tříletého psa a teprve několika měsíční fenku. Oba jste dovezla přímo ze země původu. Bylo to náročné přemluvit tamní chovatele k prodeji? A jak probíhal samotný import do České republiky?

Není rozdíl koupit psa od zahraničního chovatele nebo od toho domácího. Člověk se zkontaktuje s chovatelem, kterého si vybral, představí se mu a započne vzájemný dialog, který vede k tomu, že po čase do jeho rodiny přibude nový člen. Je však důležité být při výběru chovatele opatrný a kritický, to platí i doma, i venku.

Tříletého Obiho jsem importovala ze Španělska do Portugalska autem. Měsíční fenku Leiu jsem transportovala s sebou letadlem. Cestující smí mít psa v kabině jako příruční zavazadlo v případě, že neváží více než osm kilogramů a vejde se pod sedadlo. Import do Čech z EU je relativně jednoduchý. Pes musí mít základní vakcinace a svůj europas a je nutné, aby byl ošetřen proti parazitům. V Čechách se pak zaregistruje jako ostatní psi. Od španělského chovatele bylo potřeba mít ještě exportní průkaz původu (Export pedigree), který je nutný pro zapsání do české plemenné knihy.

Představila byste nám konkrétněji svou dvoučlennou psí smečku? Jací oba jsou?

Můj Obi (Obus de Tierra de Olivos) je tříletý černobílý samec. Jako štěně potřeboval důkladnou socializaci, aby si zvyknuli na ostatní psy a jiné lidi. Velmi lehce se učil a dodnes rád předvádí různé triky, například uklidí svoje hračky a uloží je do koše, přeloží prádlo z koše do sušičky. 

Miluje svoji rodinu a ostatní ho nezajímají. Můžu s ním jít na procházku bez obojku a on neodběhne k někomu jinému, ani k člověku, ani k psovi. Velmi se mu líbí tréninky agility a poslušnosti, ale ze všeho nejraději nahání míče. To dokáže dělat jakkoliv dlouho.

Leia (De Mirobriga Big Bang Theory) je veselá, zvědavá a má hromadu energie. Zatím to bylo velmi jednoduché ji trénovat. Je inteligentní a dobře rozumí tomu, co po ní chci. Zároveň je velmi tvrdohlavá a má silnou vlastní vůli. V budoucnu mi dá asi zabrat… Má opravdu pěkný rodokmen a plánuji zkusit s ní nějakou výstavu. A samozřejmě budeme běhat agility.

A jaký by měl být vůbec typický španělský vodní pes? Čím se v povaze vyznačuje především?

Nejdřív vám ukradne srdce a potom postel!

Španělský vodní pes je všestranné plemeno s velkými možnostmi využití. Jsou to svalnatí atletičtí jedinci, povahově věrní, poslušní, veselí, správně živí a velmi hraví. Rádi spolupracují s člověkem tak, aby byl jejich pán spokojený. Jsou pozorní a vyrovnaní. Učí se výjimečně rychle a jsou také přizpůsobiví. Potřebují angažovaného majitele, který se jim bude dostatečně věnovat. Jinak hrozí riziko, že se pes bude nudit a znejistí. Španělák je rodinný pes, často speciálně nakloněný některému členu rodiny, kterého pak sleduje jako stín. Hodí se jak do teplého, tak i studeného klimatu. Jeho srst nelíná, je kudrnatý a stříhá se strojkem. Trimovat se tedy nemusí.

Je to tedy temperamentní a činorodý pes. Z toho vyplývá a vy to potvrzujete, že je nutné ho nějakým způsobem také zaměstnat. Které aktivity jsou podle vás pro něj vhodné?

Již jsem se zmínila, že je to velmi inteligentní rasa, která se lehce učí. Z toho ovšem vyplývá, že pes potřebuje jak mentální stimulaci, tak i vhodný fyzický trénink. Možno volit například agility, trekking, nosework, aport, poslušnost, flyball, canicross. Anebo jenom psa učit množství různých triků… Hlavní totiž je, aby si cvičil mozek a nenudil se.

Prozradíte nám, jaké bylo jeho původní poslání v jeho domovině?

Nejdřív vám ukradne srdce a potom postel!

Španělský vodní pes je prastaré plemeno, které se ve Španělsku chová již mnoho let. Pravděpodobně má stejný původ jako francouzský barbet. Vzhled a pracovní využití však bylo různé podle toho, ve které části Španělska konkrétní jedinec žil. Mluví se o třech různých typech anebo pokrevních liniích.

V roce 1975 se začali se vybírat psi s nejvíce specifickým vzhledem a charakterem a následně byl sestaven standard plemene.  Mezinárodně uznán byl však španělský vodní pes až v roce 1999. V zemi původu je plemeno všestranným pracovním psem, který se využívá jako pastevec, při rybolovu a jako strážní pes. V současné době ho ale můžeme vidět i při práci záchranné službě a u policie, dobře se uplatní nejen jako záchranný pes a ochránce, ale i jako antidrogový specialista.

Vy sama se věnujete především agility. Leia je ještě malá, ale Obi je už celkem zkušený agiliťák. Prozraďte nám, čím vás na parkúru nejvíce potrápil a co mu šlo naopak velmi snadno?

Leia ještě nesmí skákat přes překážky. Musím kvůli kloubům počkat, až dovrší věk osmnácti měsíců. Připravujeme se ale na agility formou her, jejichž součástí je například probíhání tunelu apod.

U Obiho jsem největším problémem já. On je tak rychlý, že já mám co dělat mu stačit a vždy být krok před ním. Když nedostane včas jasné signály, co má dělat, začne po mě skákat a štěkat. Také je stále ještě trochu nejistý na houpačce.

Napadlo vás vyzkoušet i nějakou jinou kynologickou disciplínu?

Zkoušela jsem „nosework” a Obi vypadal, že ho to baví, tak bych s ním v tom ráda pokračovala.

Vraťme se ale zpět k plemeni jako takovému. Jak je na tom se zdravím a jakého průměrného věku se tito krásní psi dožívají?

Celkově by se dalo říct, že jde o velmi zdravé plemeno, které se průměrně dožívá deseti až čtrnácti let. Samozřejmě jako každá rasa má i španělský vodní pes k určitým onemocněním větší predispozice. Vyskytují se problémy s kyčelními klouby, a proto se do chovu vyžaduje oficiální vyšetření kyčlí (RTG DKK). Dále se testuje ještě PRA – progresivní retinální atrofie, která se u tohoto plemene může rovněž objevit.

Toto plemeno se vyznačuje nápadně krásnou kudrnatou srstí. Jakým způsobem je potřeba se o ni starat a jak je to náročné? A je potřeba nějaká speciální úprava třeba na výstavu?

O srst se pečuje velmi snadno. Když je delší, vytváří se tzv. „šňůrky“. Nikdy se nekartáčuje, někdy je ale potřeba rukou roztáhnout chuchvalce, které vzniknou z kudrlinek. Vždy je důležité, aby pes vypadal přirozeně.

Předpokládám, že výhledově plánujete oba své „španěly“ také uchovnit. Jaké jsou u nás momentálně podmínky pro chov? Co vše musí pes nebo fena splnit?

Nemám žádné chovatelské plány, ale člověk nikdy neví…

Našla by se i nějaká zvláštnost, ať už pozitivní nebo negativní, kterou se plemeno vyznačuje? Nebo nějaká povedená historka, kterou jste se svými psy zažila?

Španělský vodní pes vám nejdřív ukradne srdce a potom postel! Já bych nejvíce vyzdvihla inteligenci a šarm. Mají dost silný pud ochraňovat, ale nejsou agresivní. Mohou se vyskytnout určité problémy s velmi rezervovanými až „stydlivými“ psy, proto je extra důležité včas a dostatečně socializovat.

Jsou velmi milí. Jinak španělský vodní pes je zvláštní, protože se může naučit se i potápět. Jsou dokonce zaznamenány ponory do tří až čtyř metrů!

A povedená historka? Já jsem měla dříve kolii, zlatého retrívra a velššpringršpaněla, ale nikdy mě lidé nezastavovali na ulici tak často jako dnes, když jdu s Obim. Jednou jsme byli na výletě na zámku Hluboká, když tam zastavil autobus s čínskými turisty. Ti dokonce upřednostnili fotografovat se s Obim, než jít na zámek.

Co byste španělskému vodnímu psu popřála do budoucna?

Počet španělských vodních psů je malý a já doufám, že chovatelé budou hlavně rozumní, aby se vyhnuli přešlechtění. Mimo to věřím, že ten, kdo si tohoto psa koupí, bude vědět, co plemeno vyžaduje a dopřeje mu dostatečný pohyb a mentální trénink. A potom může mít skutečně špičkového psa!

Paní Zuzana Turner je cizinka žijící v České republice, velmi jí tímto děkuji za poutavý rozhovor a má můj obdiv za to, jak se „poprala“ s pro ni jistě ne lehkými otázkami v českém jazyce.

 

Michaela Weidnerová

Foto a video: archiv Zuzany Turner, Google

Portrét plemene Španělský vodní pes

Originální názevPerro de Aqua
Zkratka plemeneSVP
Číslo standardu336
FCI skupinaVIII. - Retrívři a vodní psi
Velikoststřední (31 - 60cm)
Přesná velikost44 - 46cm
Druh srstistředně dlouhá
SrstJe vždy kudrnatá a má strukturu vlny. Kudrnatá, pokud je krátká, když je dlouhá, může tvořit šňůrky.
Vhodnostpro začátečníky
pro zkušené
pro aktivní lidi
Umístěnído bytu
na zahradu
Využitísport

Celkový vzhled:

Je to otužilý pes vyvážených tělesných proporcí, střední hmotnosti, dolichocefální, spíše obdélníkového rámce, harmonických forem, s okouzlujícím profilem, má atletickou stavbu těla s dobře vyvinutým svalstvem, díky tomu, že je v neustálém pohybu; profil je rovný. Zrak, sluch i čich jsou výborně vyvinuté.

Barva:

Jednobarevné:
bílé, černé, hnědé v různých odstínech těchto barev.
Dvoubarevné:
Bílé a černé nebo bílé a hnědé v různých odstínech těchto barev.
Zbarvení tříbarevné, černé s pálením a oříškově hnědé není dovoleno.

Hmotnost:

Kohoutková výška:
Psi: 44-50 cm.
Feny: 40-46 cm.

Váha:
Psi: 18-22 kg.
Feny:14-18 kg.


Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->