Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Máte pocit, že vám váš pes v některých situacích vůbec „nerozumí“ nebo nechápe, co po něm požadujete? Rádi byste vzájemnou komunikaci zlepšili a měli doma spíš parťáka než jen „stroj“ na plnění vašich povelů? Pak určitě doporučujeme následující článek Míši Drábkové!


 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl
Ing. Michaela Drábková, Ph.D. 15.10.2021 50122x Jak na to?

V minulém článku jsme si na příkladu ze života ukázali, jak je možné pejska podpořit ve strachu, nejistotě či porozumění, které vede k odstranění nežádoucího chování, např. štěkání na psy. Tenktokrát se budeme věnovat ještě více tomu, co z mých zkušeností pejskovi napomáhá ve správném chování. Přejete-li si fungovat společně ještě mnohem lépe, stres v různých situacích zaměnit za pohodu a lehkost, protože si rozumíte i komunikací bez použití slov, tak je můj článek právě pro vás.

Srdce na dlani…

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Vyhledalo mě již tisíce lidí, kteří milují své pejsky. Jejich důvodem není jen omezení překážek či problémů, které je potřebné již řešit, protože nás začaly nějakým způsobem obtěžovat. Ale chtějí vědět více než jen jak odstranit problém či trénovat psa na povely. Hlavní pro ně je to, že si přeji být s pejskem parťáci nebo by se rádi dozvěděli, jak mu být vzorem – přirozeným průvodcem do bezpečí. Člověkem, kterému jeho pes rozumí. Člověkem, který je mu zázemím, podporou, důvěryhodnou oporou a vědomým parťákem, který ví a zná. Rozhodující pro ně bylo poznání, že si dokáží zlepšit vzájemnou komunikaci v každodenním životě. Výsledkem je lepší bytí, kde se i s větší lehkostí daří doma, venku, na cvičáku nebo v různých soutěžích, které si společně přejí vyhrávat.

V mém porozumění je pejsek naším průvodcem, učitelem i léčitelem!

1. O pejskovi průvodci – poukazuje na naši „nejednotnou” (nejednoznačnou) komunikaci

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Historicky si člověk vyšlechtil mnoho plemen psů pro různé účely. Dnes jsme je pojmenovali např. bojová a mnoho lidí je považuje nebezpečná. Sice mají dobré předpoklady plnit svůj účel, ale bohužel je člověk v mnoha případech začal nezvládat. Možná i proto, že se postavil „na vrchol” hierarchie, kde je vůdcem, který rozdává povely a pes má poslouchat. K dispozici je dnes mnoho metod, které mohou člověka podporovat v úspěchu. Cokoliv se se svým pejskem naučíte, věnujete tomu společný čas a pozornost, to vše vám bude ku prospěchu. Metod a možností je hodně, proto je vhodné vyzkoušet, co přesně vám zafunguje.

Nevýhodou je, že i když se naučíte metodu, tak to ještě neznamená, že vám bude společně s pejskem fungovat na úrovni přirozeného partnerství, kde si rozumíte na mnohem hlubší úrovni než jen slovní či fyzickou komunikací. Nejde ani o to, který přístup či metodu zvolíte, ale zda-li jste pro svého psa srozumitelní a dostatečně jasně čitelní. Zda-li přesně víte, co chcete. Zda-li nestojí ve vaší komunikaci vámi nevnímané překážky, které pes jako velmi citlivá a s člověkem velmi propojená bytost vnímá, a jsou pro něj tudíž matoucí.

Je důležité osvojit si umění komunikace, aby pes našemu vysílanému signálu porozuměl!

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Chcete-li odhalit, zda-li váš pes může porozumět slovu, které k němu vysíláte, vyzkoušejte svůj „povel = slovo” říci místo psa kamarádovi, mamince či dítěti. Udělali to, co jste chtěli, správně? Pokud ne, jste nesrozumitelní. Proto se v druhé fázi zaměřte na ještě přesnější popis toho, co má udělat. Návodem ke srozumitelné společné řeči nejen „povelu” vám může být také knížka „Znaková řeč pro psy“ (www.znakovarecpropsy.cz), která objasňuje detaily komunikace mezi člověkem a psem. Je důležité osvojit si umění komunikace, aby pes našemu vysílanému signálu porozuměl.

2. O pejskovi parťákovi – následuje náš vzor

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Pes je naším zrcadlem, co se v komunikaci v daném okamžiku neodehrává „správně”. Nereaguje-li, jak si přejete, tak to může být z mnoha důvodů – např. a) neporozuměl, co přesně po něm žádáte, b) nebyla mu dána zodpovědnost za následování vaší dohody, c) má přemíru energie a neučili jste se, aby svoji energii začal zvládat, d) pochopil, že vaše dohody/povely je možné „překračovat” (vychází z odlišného přístupu ve stejných situacích), e) okolí je zajímavější než zůstat s vámi, protože vaše sdělení vnímá jako omezující, ne zaměřená na bezpečnost, atd. Nejstěžejnější pro pejskovo chování jsme my. Od nás a naší smečky přebírá nekonečně věcí. I ty, které se dějí plně automaticky z naší strany, ale zrovna nemusí být poté vyjadřovány žádaným chováním. Kopíruje a následuje nás již od prvního momentu, kdy jsme si ho dovezli domů. Jak zlepšíte možnosti, aby následoval a kopíroval od nás to, co je vhodné a správné? Omezením našeho lidského automatického chování a zlepšením ve směrování naší pozornosti k přítomnému okamžiku. Uměním dávat plnou pozornost. Vím, že pomáhá také upravení naší komunikace od zákazů a příkazů k dohodám, které jsou jasnější a příjemnější pro obě strany.

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Naučíme-li se omezovat překážky, které pes vnímá, značně nám to ulehčí jeho reakce a přinese do života větší pohodu. Má-li pejsek již nějaké „zlozvyky” nebo vám společně něco nefunguje, je možné tuto situaci, kdykoliv „opravit” a zlepšit. A to vhodným zpřesněním našeho sdělení, odstraněním nedorozumění či naučení se novému.

Pojďme na vztah se psem pohlížet jako na možnost se zlepšit v komunikaci s naším okolím – v plném respektu a dávající zářící lásce, kterou si naši chlupáči i my zasloužíme. Toto se nám naši psí parťáci svým oddaným přístupem, sdílenou láskou i komunikací chováním snaží odhalit. Přejete-li si více porozumět vašemu partnerství, inspiraci pro odstranění překážek ve vaší vzájemné komunikaci s pejskem najdete v rozhovorech či videích na www.pespartak.cz.

Pes k nám do života přišel, aby nám ukázal cestu k znovuobjevení naší přirozenosti, jedinečnosti a umění být sám sebou!

3. O pejskovi učiteli – zlepšuje naše reakce a vnímání

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Do naší lidské komunikace se promítá mnoho věcí, které tvoří překážky – emoce, myšlenky, podvědomé bloky, zkušenosti z minulých situací či budoucí předpoklady. Pes, aniž bychom si to uvědomovali, soubor těchto informací vnímá a jeho reakce z velké části odpovídá tomu, jak „komunikujeme”. Když je to zmatek, tak není divu, že vznikají nedorozumění a pejsek vykazuje chování, které není takové, které jsme zrovna v dané chvíli chtěli.

Vždy jde partnerství dvou – i člověk i pejsek s sebou přináší svoji jedinečnou osobnost, jejíž silné i slabé stránky je potřebné při hledání společné řeči zohlednit. Používáním jednostranné komunikace nedosáhnete vybudování pohádkového vztahu, který si přejete. Místo pohody do soužití dostáváte zbytečný boj, stres nebo velmi oblíbené zesílené či omezující pomůcky, které pejskům mohou působit i bolest. Z mé praxe vím, že zesílená pomůcka je pouze náhradou nesprávné, mnohdy jen nevědomé, komunikace člověka. Odhalením původu potíží a odstraněním příčiny se vztah parťáků značně a mnohdy i rychle zlepšuje.

Pes k nám do života přišel, aby nám ukázal cestu k znovuobjevení naší přirozenosti, jedinečnosti a umění být sám sebou. Pojďme mu poděkovat tím, že se budeme přibližovat jeho vzoru, který nás vede k vstřícnosti, klidnějšímu přístupu, omezení reaktivnosti k okolí a láskyplnému způsobu komunikace. Máte-li chuť přijít na zdroj právě vašich potíží, ráda vám budu průvodcem ke zlepšení. Vaše dotazy ráda zodpovím ve své FB skupině Pes Parťák (https://www.facebook.com/groups/299243183809397).

4. O pejskovi léčiteli – pomáhá nám i zdravotně

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Pes je úžasným stvořením, které mnohdy ani nedokážeme docenit. Nejenže s námi sdílí svoji přátelskou energii, zářivé jiskřičky v očích, když nás vidí. Pomáhá nám s mnoha úkoly, kam naše lidské schopnosti nesahají (např. vyčichat člověka v lavině, suti nebo najít stopu, drogy, nemoc). Ale také přebírá neduhy našeho těla. Na mnoha případech, a jsou to zkušenosti i z mého života, je prokázáno, že pes se nám snaží pomoci i od nemocí, které nás nevědomky uvnitř v těle „žerou”. My lidé se svým přístupem v každodenním životě, myslím tím přemíru stresu, nepohybu, přetížení prací či nevhodným stravováním, dostáváme dříve nebo později do nezdravého stavu. Pejsek nám pomáhá i na neviditelných úrovních našeho bytí. Nemyslím tím jen pomoc dětem ke zlepšení komunikace či motoriky, či starším lidem k rozzáření dne pozitivní energií a dotykem pomocí canisterapie. Jeho jazyk pomáhá v hojení ran. Naší přirozené imunitě dává podporu k vyšší odolnosti vůči vnějšímu prostředí. Procházky nás „nutí” k pohybu v přírodě, což velmi dobře působí na krevní oběh a také hubnutí. Ale dokáže také pomoci čichu odhalit některé závažné nemoci. Nedokáže nám to říci, ale mnohdy ve své fyzické formě přebírá i naše nepříjemné stresy a nemoci. Neubližujme svým pejskům tím, že se k jejich životu a zároveň ke svému životu stavíme laxně.

Nedovolme, aby pejsci trpěli za naši lidskou nevědomost nebo lenost!

Je to jen o nás samotných…

 Náš pes trpí za nás! Nedovolme to! 10. díl

Partnerství člověka a psa je úžasnou zkušeností, obzvláště když se odehrává v plynutí a vzájemném nepopsatelně hlubokém propojení. Pejsek k nám přišel jako zdroj poznání a máme se vzájemně dost co učit. Je jen na nás, jak moc si přejeme se učit vnímat více detailů, zlepšit plnou pozornost v přítomném „teď a tady” okamžiku či rozšířit své komunikační dovednosti o další úroveň. Těším se na vás – na více parťáků, kteří si spolu rozumíte.

 

Ing. Michaela Drábková, Ph.D.

Foto: archiv Michaely Drábkové, Nikola Kolářová, Kristina Mertová, Alena Povalačová, Kristina Kropova Patkoló, Pavel Vít, Lucie Raclová, Alena Vanžurová, Stanislav Vladyka

Za některé použité fotografie děkujeme i našim milým čtenářům. 

http://www.pespartak.cz/

http://www.znakovarecpropsy.cz/

https://www.facebook.com/pespartak/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Rozumíte svému psovi? (33 článků)



    -->