Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Souhlasíte, že žijeme ve světě, kde se objevuje mnoho zdánlivě nových věcí, originálních pojmů a také „záhadných“ přístupů k našim čtyřnohým kamarádům? A jedním z nich je i enrichment pro psy. Slyšeli jste o tom už někdy a víte, co si pod tím máte představit? Toto z našeho pohledu velmi důležité téma je už ale obsahem následujícího příjemného povídání…


Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Na sociálních sítích jistě všichni sledujeme mnoho šikovných lidí a zajímavých stránek věnujících se nejrůznější problematice týkající se kynologie. Není tedy divu, že jsme v rámci našeho redakčního brouzdání internetem narazili i na sympatickou Elišku Šuhaj, která je opravdu člověkem takříkajíc se „širokým“ záběrem a chutí pomáhat ostatním. Věnuje se především dogfitness, ale také volnočasovým aktivitám a pro někoho možná i ne zcela známému enrichmentu. A právě o enrichmentu bude řeč, neboť jeho správné, řekněme, nastavení velmi významným způsobem ovlivňuje nejen pohodu našeho psa, ale i našeho společného soužití.

Eliško, než přejdeme k hlavnímu tématu našeho rozhovoru, ráda bych vás požádala o takové malé představení. Co byste nám řekla o sobě a o svých psech?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Zdravím, jsem předsedkyní spolku AireBull aktivity, z. s. Mimo jiné mám tři děti, velmi trpělivého manžela a tři bulteriéry (dvě seniorky a jedno potrhlé štěně). Mým hlavním zaměřením je dogfitness (jsem certifikovaným canine fitness trenérem), mou láskou je analýza pohybu a stavby těla psa (jsem Dynamic Dog Practitioner) a zabývám se i čmuchacími hrami (jsem Mezinárodním mentorem hersenwerku a absolvovala jsem semináře ohledně Free Worku)  a Canine Enrichmentem celkově (absolvovala jsem Enrichment Framework for Behavior Modification Master Class od autorek Ten NEJ život pro vašeho psa).

Enrichment znamená naplnění potřeb psa přirozeným způsobem a bez stresu!

Páni, máte ale široký záběr. My si ale budeme povídat především o tom enrichmentu. Ačkoliv se jedná o „cizí“ slovo, skrývá se za ním to, co by měl každý pejskař dobře znát. Co to tedy vlastně je?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Jedná se o naplnění potřeb psa přirozeným způsobem a bez stresu. Zahrnuje zdraví, bezpečnost, chování typické pro psa, plemeno, ale i jedince, relax, mentální stimulaci, senzo-mototickou stimulaci… zkrátka celý život psa. Tím, že jsou tyto potřeby naplněny, se eliminuje nežádoucí chování a prohlubuje se vztah mezi majitelem a psem. Mezi enrichment spadají i sporty, výcvik, apod. 

Jak dlouho se tomuto tématu věnujete?

Enrichmentu se věnuji přibližně čtyři roky.

A myslíte si, že by měl člověk tuto problematiku začít studovat ještě dřív, než si psa pořídí, nebo se mýlím?

To rozhodně ano, ale myslím, že to lidé dělají podvědomě. Často si pořídí knihu o daném plemeni nebo něco ve stylu „jak se připravit na štěně”, což obsahuje mnohé ze zásad Canine Enrichmentu. 

Asi se zeptám hloupě, ale mění se nějak enrichment s věkem psa? Mám na mysli třeba úpravu prostředí, ve kterém zvíře žije apod. To jsou možná věci, které si lidé ani neuvědomují. Mám pravdu?

Samozřejmě. Nejen s věkem, ale třeba i se zdravotním stavem psa, člověka… nebo třeba se změnou bydliště.

Řekla bych, že jsou lidé schopni snáze pochopit enrichment třeba z pohledu zvířat chovaných v zoo, ale hůře chápou vlastně to samé, ale ve vztahu ke  svému psu. Mohla byste se pokusit nám to nějak osvětlit? 

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Enrichment je celostní pojetí psa jako takového. Není to divoké zvíře, bez nás se ani nevyčůrá, takže je na nás zabezpečit prostředí tak, aby se v něm cítil dobře. Stejně jako opicím dáte větve, aby po nich mohli lézt,  a vlkům výběh. Tak psovi pelech, váš čas nebo třeba vhodné pomůcky…

Ve svém okolí mám velké množství přátel, kteří se se svými psy věnují mnoha činnostem. Prakticky jsou celé dny někde na nohou, vystřídají mnoho sportů, zábavy či aktivit. Je to podle vás správně?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Myslím, že nejde soudit takhle od stolu a to kohokoliv.  Ani to není dobře, protože to vede k porovnávání, kdo je lepší a kdo horší… přitom o to vlastně nejde. Všichni své psy milujeme a snažíme se dělat to nejlepší.  Jsou plemena, která byla šlechtěná pro aktivitu a tedy bude rozdíl, když si půjdu zaběhat s ohařem a když s mopsíkem. Pes obecně potřebuje spát/odpočívat 12 – 16 hodin denně dle plemene a věku. Dále po velkých aktivitách obsahujících anaerobní cvičení (sprinty) je nutný relax pro regeneraci svalů. Sportovec proto potřebuje tréninkový plán a také má určité nároky na správnou výživu a doplňky. Stejně tak na zdravotní péči např. v rámci fyzioterapie nebo dogfitness. Pohledem na fotky, sociální sítě lidí nebo přes plot toto nejde relevantně posoudit. 

Už jsme to maličko „nakousli“ a to jsou volnočasové aktivity. Co všechno mezi ně můžeme počítat a jak zvolit tu správnou včetně načasování?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Volnočasová aktivita je velmi širokým pojmem. Já jsem z toho ve své skupině vyřadila sporty, výchovu a výcvik, ale to jenom proto, že existuje mnoho skupin, které se tím zabývají, ale do Canine Enrichmentu toto patří stejně jako třeba dogfitness nebo vystavování. Kolik času nad aktivitou strávit je velmi rozdílné. Záleží na tom, kolik vy máte času a finančních prostředků. Pak koukáme na věk, povahu a rasu psa. A nakonec na samostatnou aktivitu. 

Je to procházka? Je to běh? Žužlání hračky? Výcvik…? S tímhle obvykle pomůže i trenér, který je zvyklý pozorovat psy a umí vytušit, kdy je daný pes ještě schopen se něco učit nebo podat nějaký výkon a kdy už by to bylo za hranou. 

Vše by mělo začít tím, že se člověk zastaví a zamyslí. Jaká je skladba aktivit? Jsou aktivity podobné (canicross, bikejöring) nebo se doplňují (př. dogfrisbee s noseworkem). Jak po dané aktivitě reaguje pes (je nevrlý, je příjemně unavený, v noci cestuje po pokoji…). A takto nějakým způsobem harmonogram „učesat” a vyladit. 

Určitě neplatí na každého psa to samé. A jeho pohodu ovlivňuje mnoho věcí. Co udělat, aby byl pes opravdu spokojený? Nebo jak to poznat?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

To rozhodně neplatí. První je poznávat svého psa, pozorovat jej, přesně tak to dělal Hal Markowitz, když se snažil přijít na to, co které divoké zvíře v zajetí potřebuje. Zjistit, co mého psa baví. Co baví mě. Co nás baví dohromady. Např. pokud psa baví hrabat a mě zase baví mít zahradu v jednom kuse, tak dát psovi prostor, kde může hrabat (myšičky na louce, postavit pískoviště…). Moji klienti umí často vyčíst hodně věcí z chování svého psa, ale mnohdy si nevěří nebo tomu nepřikládají důležitost. Výborné jsou knihy Konejšivé signály a Psí řeč, které se snaží lidem pomoct pochopit signály vysílané od psa. Pak bych také měla znát to, k čemu plemeno původně sloužilo, protože i to mi může napovědět, co by daného psa mohlo bavit.

Ve světě je  enrichment asi o kus dále. Mohla byste nám třeba prozradit, jací trenéři  vás osobně ovlivnili?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Určitě bych začala autorkami knihy Ten NEJ život pro vašeho psa – Allie Bender a Emily Strong (Pet Harmony). Pak je to Tessa Savelkoel (Puzzle Dog), která učí mezinárodní mentory hersenwerku. Gemma Hodson (All about Dog), která se zabývá analýzou chování, pohybu a stavby těla psa a také mě učila Free Work (čmuchací hra), Sarah Stremming, která se zabývá behavioralistikou a chováním psů. Těchto pět je pro mě takových nejvýznamnějších, ale určitě nejsou jedinými.

V rámci erichmentu se snažím nevnucovat nějaký jeden směr, ale naopak hledat možnosti, které jsou dostupné pro daného majitele i jeho psa!

Co je pro vás při enrichmentu důležité?

Objektivita. Snažit se nevnucovat nějaký jeden směr, ale naopak hledat možnosti, které jsou dostupné pro daného majitele i jeho psa. Dá se říci, že Enrichmentu jsem propadla i proto, že dříve se v mém okolí mělo za to, že šťastný pes je jen ten, co má aktivitu. Sporty. Což tak trošku odsuzovalo štěňata, nemocné psy a seniory k nudě a nenaplněnému životu. To vnímám jako strašně zavádějící! Každý pes si zaslouží mít naplněný život tak, aby ho nebolel nebo nestresoval. A zároveň by měl být v pohodě i majitel.

Vy jste velmi šikovnou trenérkou a mě by zajímalo, s čím za vámi lidé se psy chodí a jak jim pomáháte?

Myslete na naplnění přirozených potřeb svého psa!

Já jsem především dogfitness trenérkou, takže pomáhám udržet psy v kondici. Vyrovnávat dysbalance způsobené jednostranným zatížením skrze určitý sport/disciplínu. Pomáhám štěndům pochopit, že mají čtyři nohy a že je mohou i používat… Sem tam odhalím i zdravotní problém, a tam je pak potřeba diagnóza a úprava denní náplně psa.

Radím také klientům ohledně např. vhodnosti postroje apod.

Pořádáte třeba i nějaké kurzy volnočasových aktivit?

Spolu s úžasnou Kristý Uhlířovou (VetTerapie) a Kateřinou Kopčilovou už dva a půl roku vedeme průběžný online kurz Prostě fit, kde mohou majitelé cvičit se svými psy bez časového presu a cviky jsou ušité na míru konkrétnímu psovi.

Dále s Kristý Uhlířovou vedeme kurz Canine Enrichmentu.

Vypisuji také pravidelně online kurz kavalet, ty lze nalézt zde: https://airebull.dogres.cz/

Na závěr by mě zajímalo, co byste vzkázala našim čtenářům ohledně enrichmentu a jejich psů?

Jednou za čas se zastavte, sedněte si s kávou a promyslete, co všechno se psem děláte, jaké má zázemí, jak se tváří na procházkách, kolik mu je let a případně upravte dle možností aktivity/části bytu/výživu… a pokud si nejste jistí, obraťte se na profesionála, který vás provede v dané oblasti, kterou budete potřebovat.

Děkuji vám za rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: Hana Bečvářová, Aneta Jungerová, Dana Kuthanová, Renata Řezáčová

Instagram - eliskasuhaj

Pes a volnočasové aktivity:
https://www.facebook.com/groups/2242917419359919

AireBull aktivity: https://www.facebook.com/AireBull

Prostě fit:https://www.facebook.com/kurzprostefit 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->