Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Napadlo vás někdy, že se v rámci jednoho plemene mohou konkrétní psi tak trochu odlišovat povahou v závislosti na barvě svého kožíšku? A uvítali byste bližší informace o chovu a podmínkách chovnosti v rámci zastřešujícího chovatelského klubu v České republice? Tak právě pro vás tady máme další zajímavý rozhovor!


Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

„Život se nepíše, život se žije“, říká dlouholetá chovatelka amerických kokršpanělů Eva Kořínková (CHS ze Slovanské tvrze), která ten svůj žije už čtvrt století právě po boku tohoto na pohled velmi okouzlujícího, na dotek velmi příjemného a na soužití velmi pohodového psího plemene. Zároveň ona sama v rámci chovatelského klubu už osm let působí ve funkci poradkyně chovu, a tak nás velmi těší, že se rozhodla podělit se s námi o své názory a bohaté zkušenosti.

Paní Kořínková, povězte nám, jak dlouho se věnujete chovu amerických kokršpanělů a co vás k nim vlastně přivedlo?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Počátky mé chovatelské činnosti sahají do časů mého mládí. Prvního psa německou dogu jsem dostala od rodičů před třiceti třemi lety. S tímto maxi psem ušlechtilého vzhledu, vzrůstem koně (96 cm v kohoutku) jsem si prošla výcvikem a tak trošku začala poznávat výstavní svět. První kokršpaněl byl spíše nápadem mého nastávajícího manžela.

Po delším vybírání mezi plemeny nás oslovil menší roztomilý kukuč a příjemný společník kokršpaněl.  Navštívili jsme chovatelskou stanici a po setkání s malými trikolorními kuličkami bylo vše jasné. Bude to americký kokršpaněl.  Psal se rok 1996, když k nám přišla první kokří slečna, která se také stala o dva roky později zakladatelku mého chovu. Na první krytí jsem po poradě s hlavní poradkyní vyrazila do nedalekého Německa k hnědobílému psu s pálením, import z USA a tím započal můj chov amíků.  

Americký kokršpaněl miluje člověka, má rád pozornost a má sklon k závislosti na majiteli!

 V současné době jich máte po svém boku šest. Mohla byste ale zavzpomínat třeba na svou úplně první fenku (zakladatelku chovu) nebo na nějakého pro vás výjimečného jedince?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

První odchovanou fenkou, pokračovatelkou a nositelkou hnědobílého genu a zbarvení byla Annie ze Slovanské tvrze narozená 20. srpna 1998 a ještě další tři generace hnědobílé barvy se dařilo v naší chovatelské stanici odchovávat. Mou druhou generací hnědobílých byl vrh D a z něj u nás zůstala fenka Dominique. S touto fenou mne čekalo mnoho překvapení a poznání. V době dospívání fenku potkala stresová situace a od té chvíle doslova nesnášela děti, nikdy jsem se s tímto nesetkala a už proto to bylo pro mne překvapujícím momentem. Snažila jsem se s jejím handikepem pracovat, ale vše bylo marné. Po čase se mi podařilo otěhotnět a milá, milující Dominika se mnou trávila velmi mnoho času a jakoby chápala a vnímala celé mé těhotenství. Když se potom narodila naše dcera, Dominika byla mýma očima, malou stále dozorovala a nespustila z ní oči. Neustále vytvářela mezi jí a okolím tzv. obranou barieru. Když začala malá lézt, bylo úžasné pozorovat, jak jsou spolu propojené. Stále však na ostatní děti doslova nevraživě útočila. Po roce a půl společného žití s mou dcerou a zároveň synovcem, který k nám denně docházel a kterého jsem musela stále hlídat, aby ho fenka nekousla, se něco stalo a naše kokří máma najednou začala brát ostatní děti za své stejně jako moji dceru a její problém byl ten tam. Ano, byla to dost vyčerpávající práce při jakémkoli kontaktu s dětmi fenku hlídat, neustále být ve střehu, ale vyplatilo se a do konce jejích dní byly děti tím nejdůležitějším, co jí dělalo dobře. Ona je milovala a chtěla pro ně doslova dýchat.

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Když měla tato psí dáma svůj první vrh, oslovila mne televize k natočení dokumentu o amerických kokršpanělech. Termín byl v době, kdy štěňátka měla šest týdnů, tedy hromada již aktivních rošťáků. Maminku sedmi kokříků se mi podařilo udržet v srsti a když k nám přijel natáčecí team včele s panem redaktorem Přemkem Podlahou, podlomila se mi kolena. No, natáčení proběhlo fajn. Po odvysílání mne dokonce oslovil jeden významný chovatel s obdivem a pochvalou, že nečekal, že by tak pěkně osrstěná fenka, měla srst až na zem, mohla ještě kojit. V průběhu natáčení se miminka nahrnula k mámě a šla od ní pít. Po natáčení jsem byla oslovena ještě redaktorkou časopisu, že k vysílání bude ještě článek (recepty prima nápadů) a po celodenní návštěvě, kdy se mluvilo, fotilo atd., paní redaktorka prohlásila: „Americký kokr je opravdu překrásným psím plemenem, vypadá jako namalovaná Disney postavička.“

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Významnou a zároveň první jednobarevnou fenkou byla černá kokřička Nicoleta, importována ze Slovenska, byla zakladatelku mého chovu jednobarevných. Její odchovy: dcera Frencis ze Slovanské tvrze a vnuk Trystan – Lewis Tryst ze Slovanské tvrze se stali výstavně úspěšnými jedinci a zároveň obohatili můj chov o krásné, povahově vyrovnané představitele plemene. Trystan  byl tím velkým „panem úžasným“ nejen svým vzhledem, ale i povahou a láskou, kterou rozdával všem kolem sebe. Elegantní blond pejsek s krásnou hlavou, ušlechtilým výrazem, honosným předvedením v pohybu i ve statice, nejednou dokázal upoutat davy kolem kruhu. Miloval výstavy a pozornost lidí, čím více mu fandili tím intenzivněji se předváděl.  A jak kdysi pravila jedna paní fotografka psů, byly to teprve začátky jeho výstavní kariery… „Je to model.“ Ano, byl.    

Každá barva u amerických kokršpanělů nese určitá povahová specifika!

Preferujete vy sama ve své chovatelské stanici nějakou konkrétní barvu (barvy) nebo máte úplně jiné priority?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Ve svém chovu jsem si vyzkoušela odchovat skoro všechny barvy: od hnědobílé, přes černobílou, tricolorní, zlatobílou, černou, černou s pálením, blond až po hnědou. Každá barva nese určitá povahová specifika. Barevní – hnědobílí a trikolorní jsou chytří, akční, rádi se učí něco nového a rádi pracují. Mé čtyři generace hnědobílých milovaly aportování, a jak jsem se dověděla až po několika letech, vloha k aportování je vrozená a ne každý lovecký pes se s ní rodí. Blonďáci jsou pohodáři, velmi chytří až vyčůraní. Jsou ochotní člověka poslouchat, ale nebudou dělat povel do zblbnutí. Černí jsou trošku tvrdohlaví, ale při vhodném zacházení i s tímto zbarvením dokážete velké věci. U hnědých jsem objevila větší tvrdohlavost a neochotu spolupracovat, když je člověk trpělivý a najde si tu správnou cestu, jak s daným jedincem pracovat, úspěch se dozajista dostaví.

Mou oblíbenou barvou je blond a trikolorní. Tato dvě zbarvení se doplňují, spolupracují navzájem a nejednou překvapí… Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha. Americký kokršpaněl miluje člověka, má rád pozornost a má sklon k závislosti na majiteli. Pro svého milovaného pána je ochoten dělat takřka cokoliv. Miluje děti, pohyb v přírodě, rád si však i zalenoší.

V rámci American Cocker Clubu působíte jako poradkyně chovu. Připomněla byste nám ještě jednou podmínky chovnosti, a zda se třeba výhledově neuvažuje o jejich rozvolnění nebo naopak zpřísnění?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Ano, poradcem chovu jsem osm roků. Podmínky chovu se za mého působení několikrát měnily. „Díky“ období covidu jsme byli nuceni podmínky rozvolnit – před covidem byly povinné výstavy vyššího typu (mezinárodní, národní a klubové) pro psa platilo absolvovat třikrát výstavu se známkou VÝBORNÁ, pro fenu byla povinná dvakrát výstava se známkou minimálně VELMI DOBRÁ. V době pandemie se tato podmínka zrušila, zavedl se však povinně DNA profil a později ještě testování každého jedince na DNA PRA prcd. Dnes je aktuálně povinná jedna klubem pořádaná výstava, tedy klubová nebo speciální, u psa se známkou VÝBORNÁ, u feny se známkou minimálně VELMI DOBRÁ + DNA test na PRA prcd a DNA profil. Další podmínky, které zůstaly v platnosti, je oftalmologické vyšetření na oční onemocnění, kontrola chrupu, změření výšky a kontrola čipu.   

Pokud vím, u anglických kokršpanělů je do chovu potřebná zkouška z výkonu, ve vašem případě tomu tak není. Je to podle vás tak v pořádku? A využívá vůbec ještě někdo nyní američany k práci v lese?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Vzhledem k tomu, že americký kokršpaněl je významně psem společenským a kvůli k dlouhé hedvábné srsti, která je velmi náročná na údržbu, zkoušky z výkonu k uchovnění nepostrádáme a asi jsme i raději. Na druhou stranu je američan díky své akční povaze a touze po pohybu využitelný pro různé psí sporty, jako jsou agility, coursing, dogdancing atd. Dnes už neznám žádného chovatele/majitele, který by využíval američany k práci v lese, zato máme několik aktivních chovatelů zabývajících se agility s úspěchy na závodech a mistrovstvích.

Našlo by se něco, s čím se současný chov u nás potýká nebo na co se v rámci sestavování chovných párů jako klub zaměřujete?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Chov američanů je volný, tedy sestavování párů v chovu je dnes na jednotlivých chovatelích. Myslím, že jako i další starší plemena je americký kokršpaněl trošku opomíjený. Možná kvůli větším nárokům na údržbu a péči, možná kvůli novým méně náročným plemenům, která se dostávají do obliby, má naše chovná základna mírně klesající tendenci. Chovatelů také ubývá. Na počátku mého chovatelského a výstavního úsilí byla na výstavách jen zřídka kdy neobsazená třída, natož aby ve třídě mladých či otevřené byl zastoupen jen jeden jedinec.  Chovnou základnu se chovatelé snaží doplňovat importy a je otázkou času, zda se nám podaří případné nedostatky eliminovat. V rámci zahraniční konkurence si dovolím hodnotit náš chov na vyšší úrovni a v konkurenci jistě nezaostáváme ani za zemí původu.

Hovoříte o mírně klesající chovné základně, je ale dostatečně široká na to, aby případný zájemce o krytí našel vhodného nepříbuzného partnera, nebo je lepší rozhlížet se raději v zahraničí, či uvažovat o importu?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Chovná základna se nám postupem času zmenšuje. Bohužel tento trend postihuje i další plemena, a ač mohu říci, že americký kokršpaněl se může pochlubit dlouhověkostí, i přes to má chovatelská činnost klesající tendenci. Díky právě importovaným jedincům se nám ji daří udržovat nepříbuznou. Dost často jsou k chovu využívání i jedinci v zahraničí.

Jak je na tom plemeno, co se reprodukce týče?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Myslím, že reprodukce u američanů probíhá bez větších problémů. Ke krytí dochází přirozenou cestou, využívaní chovní psi kryjí spolehlivě. Porody probíhají rovněž bez potíží a spontánně. V průměru se rodí čtyři až pět štěňat, není ovšem výjimkou ani šest až osm štěňat na vrh. Co se týká péče o štěňátka, feny jsou výborné matky, o své potomky se starají samy a vzorně.

V průměru se v našem klubu ročně zapisuje okolo sto dvaceti štěňat a narodí se přibližně dvacet pět až třicet vrhů.

Mnoho plemen se potýká s produkcí štěňat bez PP. Máte i vy podobné starosti a funguje třeba v tomto ohledu ze strany klubu nějaká osvěta vůči majitelům?

Produkce štěňat bez PP se samozřejmě nevyhýbá ani našemu plemeni. V poslední době je tato produkce velmi nízká a právě díky osvětě z řad chovatelů a nejen jich se tento problém daří eliminovat. Nový majitelé se snaží si opravdu důkladně vybírat, od koho si štěňátko koupí.

Náš magazín čte i velká spousta čtenářů ze Slovenska. Nepochybuji o tom, že máte určitě alespoň základní přehled o tom, na jaké úrovni je tamní chov (i jak je třeba široký) a kam se případně může zájemce o štěňátko obrátit?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

S chovateli na Slovensku spolupracujeme a svého času byl chov český a slovenský velmi úzce spjatý. Dnes je na Slovensku v poměru s českým chovem o dost méně chovatelů a daleko menší chovná základna. Zájemci o štěňátko ze slovenského chovu mohu odkázat na poradce chovu na Slovensku, je jím paní J. V., kontakt lze najít na slovenských klubových stránkách   www.amcock.sk . Nebo mohou kontaktovat přímo mě.

Co byste na závěr ze své pozice popřála chovu amerických kokršpanělů do budoucna?

Mou prioritou je zdraví a vyrovnaná povaha!

Chovu amerických kokršpanělů přeji hodně úspěšných a mnoho zdravých odchovů, ať se zvyšují počty zájemců o toto krásné plemeno a zároveň všem chovatelům, ať se jim v jejich úsilí daří.

Ráda bych ještě zájemce o naše plemeno pozvala na klubem pořádané výstavy. Jsou srdcem našeho chovu, na výstavách je vidět nejen výstavní předvedení, ale snažíme se ukázat majitelům a chovatelům další aktivity týkající se chovu, zdraví, péče o srst, volnočasové aktivity, sporty. Veškeré informace o aktivitách najdou na www.amkokr.cz .

Děkuji za možnost vypovědět své zkušenosti s naším plemenem. Věřím, že článek o amerických kokrech mnoho čtenářů potěší a možná osloví i nové zájemce, nebo alespoň najdou pár inspirací do svého života s pejsky. Váš portál ráda sleduji. Články a rozhovory jsou velmi zajímavé a čtivé. A do další práce vám přeji jen a jen to nejlepší.

I já děkuji za velmi příjemný a poučný rozhovor a za naši redakci vám též přeji, ať se vám jen a jen daří.

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Evy Kořínkové

http://www.americkykokr.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->