Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Věděli jste, že moskevský strážní pes je nejenom vynikajícím hlídačem, ale má také velmi silnou vazbu na svou rodinu, kterou miluje a chrání? Rozhodně se tedy nehodí jen k boudě nebo k hlídání opuštěných objektů! A bavit ho bude i výcvik, protože se velmi rád učí. Užijte si tedy další rozhovor se zapálenou chovatelkou tohoto plemene!


Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Než se Ivana Vocetková dostala k moskevským strážním psům, vystřídala se v její rodině celá řada nejrůznějších plemen. Stále ale nebyla úplně spokojená, a tak hledala a hledala, až konečně našla to pravé ořechové. V současné době má po svém boku tři krásné chlupaté holky a čtvrtá žije s její dcerou. Všechny se spolu bez problémů snáší a také působí nebo budou působit jako chovné fenky v její chovatelské stanici Luck of Catherine. Jak se tedy žije po boku moskeváka, se už dozvíme z následujícího povídání…

Paní Vocetková, čím si vás získal moskevský strážní pes, že jste se rozhodla právě pro něj?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Naším prvním psem v rodině byl kokršpaněl. Když jsme postavili dům, tak jsme si pořídili bernského salašnického psa. Poté, co nám odešel do nebíčka, jsme v naší rodině přivítali leonbergra. Vždy jsme více tíhli k fenečkám. S leonbergrem byly ale bohužel problémy, až nám jednou prostě nepřišel domů. Hledali jsme ho poměrně dlouho, ale nikde se nenašel. V té době slavila dcera 25. narozeniny a moc si přála hovawarta. Začali jsme chodit na výstavy a teprve tam jsme uviděli moskevského strážního psa. A bylo definitivně rozhodnuto. Už osm let máme toto plemeno a rozhodně bych už neměnila. Zamilovala jsem se do nich.

Mohla byste nám blíže představit své současné čtyřnohé parťačky?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

V současné době nám doma milou společnost dělají tři fenky tohoto plemene. Nejstarší se jmenuje Baranka z Linie Romanovců, které bude v říjnu osm let a je zakladatelkou našeho chovu moskeváků. Z druhého vrhu jsme si nechali její letos už čtyřletou dceru Bibianu Luck of Catherine. Téměř tříletá Cyra Luck of Catherine je sice také součástí naší rodiny, ale žije u mé dcery. Tento rok na jaře se Bibianě narodilo třináct krásných štěňat a my jsme prostě neodolali, a tak u nás zůstala další fenečka jménem Destiny. Možná by někoho mohlo zajímat, jak spolu dospělé feny asi vycházejí. Mohu tedy říci, že Baranka s Bibi se snáší skvěle a nikdy nedošlo k žádnému střetu. Když přijede na návštěvu dcera s Cyrou, tak jsou také jedna velká smečka. Jen Bibi a Cyra, když jsou spolu samy, vymýšlí neskutečné lumpárny. Probudí se v nich lovecký pud a berou útokem všechnu drůbež a skot.

Vím, že s nimi ráda jezdíte na výstavy. Kterého úspěchu si asi nejvíce vážíte a proč?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Na výstavy jsem jezdila hlavně s Bibianou, protože Baranka není úplně výstavní typ a ani jí to tam moc nebavilo, tak jsem se rozhodla, ji touto aktivitou už více netrápit nebudu. S Bibi jsem okusila, jaké to je mít krásného a velmi úspěšného psa. Získali jsme spolu řadu krásných ocenění korunovaných mnoha úspěchy. Má fenka se stala junioršampionkou, šampionkou, grandšampionkou, šampionkou ČMKU a obsadila také krásné druhé místo v klubové soutěži „nej“ fena KRAOP. Musím říci, že všech těchto úspěchů si nesmírně vážím a velmi mne těší.

Moskeváci mají celoročně krásnou a hustou srst, která je však takzvaně samočistícího charakteru!

Je třeba psa na výstavu nějak speciálně upravovat nebo třeba koupat?

Moskeváci samozřejmě mají celoročně krásnou a hustou srst, která je však takzvaně samočistícího charakteru. Jako každé jiné plemeno dvakrát do roka línají a v tomto období je třeba věnovat jim zvýšenou pozornost a více a častěji je vyčesávat. Naštěstí pro mne se Baru i Bibi češou rády. Co se týče výstav, tak já jsem své holky předem nikdy nekoupala.

S jednou ze svých fen máte složenou i zkoušku ZOP. Mohla byste nějak shrnout, jak se s MSP vlastně pracuje a zda je snadno motivovatelný?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Cvičení s moskevákem je velice zábavné, protože se velmi rád učí. Návštěvu cvičiště tedy rozhodně doporučuji. Není totiž nad to mít vychovaného a poslušného psa, kterému společnou činností navíc perfektně zaměstnáte nejen tělo, ale i hlavu. A je to i skvělé jako podpora a prohloubení vzájemného vztahu.

Když srovnám Baru a Bibi, tak je každá úplně jiná. S Bibianou se pracuje opravdu bezvadně. Odmala je zvyklá chodit na cvičák, a tak složená zkouška ZOP byla už jen třešničkou na dortu za naši píli. Ráda se zúčastňuje i obran a je v tom vážně dobrá. Baranka je pravým opakem a obrany tedy moc nemusí, ale na cvičák se mnou chodila určitě ráda. Zase na rozdíl od Bibiany, které se tedy nechce, bez problému zvládla cvik štěkání na povel.

Co se týče motivace mých moskevských holek, tak jsem používala výhradně pamlsky, na které obě nadšeně reagují. Hračky ani jedna z nich moc nemusí.

Měla byste chuť vyzkoušet si i nějakou jinou kynologickou disciplínu nebo aktivitu?

Při mých zdravotních možnostech jsem již dosáhla své maximální aktivity.

Podíváme-li se obecně na takovou tu „provozní“ poslušnost. Dá se venku na procházce bez problémů chodit na volno? A co třeba honění zvěře?

Bibiana s Barankou se venku na volno pohybují naprosto bez problémů, takže nemám vůbec strach je pouštět. Jen když s námi jde i Cyra, dávám více pozor. V momentě, kdy totiž chytí stopu, tak na chvíli někde zmizí, ale za pár okamžiků se naštěstí sama vrátí.

Osobně bych připouštěla fenu nejdéle do pěti let věku a odchovala bych na ní maximálně tři vrhy za život!

Moc by mne zajímalo, jak dlouho se věnujete chovu tohoto plemene a jaký je váš chovatelský cíl?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Chovu plemene se věnuji skoro osm let, tedy přesně řečeno od doby, kdy jsem si domů přivezla od paní Rudolfové svou první moskevačku. V současné době je mým největším cílem z naší mladé a nadějné Destiny, kterou jsem si, jak už jsem zmínila, nechala z letošního jarního vrhu, vychovat stejně skvělou fenu, jakými jsou i Baranka a Bibiana.

Mohu-li se podělit o svůj názor celkově na chov, tak já osobně bych připouštěla fenu nejdéle do pěti let věku a odchovala bych na ní maximálně tři vrhy za život. Baranka měla ve svém prvním vrhu tři štěňata, ve druhém pět štěňat a ve třetím úctyhodných jedenáct štěňat. Bibiana porodila hned v prvním vrhu třináct štěňat. Co se týče početnosti vrhů, tak musím moc poděkovat své veterinářce, která mi poradila, kdy je ta nejvhodnější doba na připuštění.

Máte nějaká specifická kritéria pro výběr nových majitelů, a komu byste štěně nikdy neprodala?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Každého zájemce o štěně chci poznat osobně, abych zjistila, jaké má se psem úmysly a jak si představuje další společné soužití. Nové majitele se snažím vybírat podle svého nejlepšího svědomí. Mým největším požadavkem je, aby to byl právoplatný člen rodiny. Určitě bych nechtěla, aby byl celý den uvázaný u někde boudy nebo se stal hlídačem nějakého opuštěného objektu. Na výstavách se nám poměrně často stává, že ostatní obdivují velikost a vzhled Biby, takže se sami potencionální chovatelé hlásí o návštěvu. A než štěňátka odejdou do svých nových domovů, pravidelně jejich rodinám pro potěšení posílám fotky a videa ze života u nás.

Je jasné, že tak obrovský pes jistě klade nemalé nároky na kvalitní výživu. V současné době existuje řada způsobů, jak dobře krmit. Co se osvědčilo nejlépe vám?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Ano, to máte pravdu. Je třeba, aby si každý, kdo si chce tak velkého psa pořídit, uvědomil, že správná a vyvážená strava je základem pro optimální vývoj kostry, svalů, vazů a šlach. Já krmím kvalitními granulemi a masem. Moje feny sežerou vše, takže zeleninu, vajíčka, ovoce, všechny druhy pamlsků. Když přicházím z práce domů, tak se fenky těší, že dostanou jako bonus suchý rohlík. Cyra je vybíravá, ta tedy zeleninu a ovoce zrovna nemusí.

Novým majitelům ještě navíc doporučuji, aby do ukončení růstu do krmné dávky přidávali přípravky na klouby. Sama je totiž používám, abych, pokud možno, předešla budoucím problémům. Ukážu jim vždy, který produkt mám vyzkoušený já, ale pak už je na nich, pro jaký preparát se rozhodnou oni sami.

Věčné téma snad u každé psí rasy je „pes a dítě“. Bývá u moskevských strážních psů tato kombinace bez problémů nebo je vhodné nastavit nějaká opatření zajišťující bezpečí a pohodu oběma zúčastněným? 

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Všechny naše fenky vyrůstají společně s naší pětiletou vnučkou Kačenkou, a tudíž jsou na malé dítě zvyklé. A já vždy jen s obdivem koukám, jaké lásky jsou vůči ní schopné. Když má malá například oslavu narozenin, tak by s nimi nejraději byla celou dobu v pokojíčku.

Vezmu-li to obecně, tak s Barankou s cizími dětmi zkušenost nemám. Bibianu si na výstavách často hladí děti všech věkových kategorií a nikdy jsem nezaznamenala jakýkoliv náznak nevole. Cyra jezdí často s rodinou na výlety a dovolenou a přítomnost dětí si také vyloženě užívá.

Ovšem samozřejmě je třeba zmínit, že dítě a pes je sice skvělou kombinací, ale opatrnosti nikdy nezbývá. Takže být spolu dohromady a užívat si vzájemné přítomnosti ano, ale jen pod dozorem někoho dospělého. To ale platí u všech plemen.

Mohla byste se s námi na závěr podělit o nějaký nezapomenutelný zážitek se svými psy?

Moskeváky bych za jiné plemeno už nevyměnila!

Velkým zážitkem je každý náš společný výlet, kdy nás zastavují lidé a obdivují krásu našich fen a pořizují si s nimi fotografie.

Za největší kuriozitu by se dala považovat bouřka nebo rachejtle. Jakmile zazní sebemenší hřmění nebo rána, tak si holky samy otevřou dveře a mám je až v ložnici. Tak jen doufám, že za chvíli nebudu mít v ložnici všechny tři.

Moc děkuji za příjemný rozhovor.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Ivany Vocetkové, Nikol Pospíšilová

https://luckofcatherine.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->