Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Měníme psí osudy…

Znáte miniazyl pro psy s roztomilým s trefným názvem Voříškov? A dovedete si představit, že takovéto zařízení dokázaly za pomoci několika přátel vybudovat dvě mladé dívky takříkajíc na zelené louce? Určitě to neměly jednoduché, ale nyní mohou být na sebe pyšné, kolika opuštěným psům již dokázaly pomoci a kolik lidských rodin dokázaly obohatit o věrného přítele. Tak vzhůru do Voříškova!


Měníme psí osudy…
Radek Anděl 9.12.2017 5409x Útulky

Klobouk dolů před děvčaty z Voříškova! Svůj miniazyl pro psy postavily doslova holýma rukama na zelené louce a bez veškerých sítí. Dnes už je to o poznání radostnější, i když ještě ne zcela ideální. O pejsky ale příkladně pečují, napravují, co jiní zkazili a snaží se své svěřence přesvědčit, aby znovu uvěřili člověku. Někdy to jde rychle, jindy je to běh na dlouhou trať. Své o tom jistě ví i jedna z provozovatelek Anežka Jedličková.

ut Anežko, jak vás vůbec s Lenkou napadlo pustit se do něčeho takového, jako je mini azyl pro psy?

Na začátku byla touha pomoci pejskům alespoň dočasnou péčí. Lenka už tak činila, nicméně do malého bytu si nemohla vzít větší problémovější jedince. Řekla jsem si, že takové bych ale mohla vzít já, pokud by se na sluníčku na naší „koňské“ louce vybudovalo nějaké vhodné zázemí. A tak jsme za pomoci kamarádů společně postavili první kotec. Bohužel jsme ale nespolupracovaly s kvalitním útulkem, který by náklady na dočasnou péči o pejska hradil. A tak nám přišlo logické vytvořit si spolek a mini útulek vlastní. Ovšem počet pejsků, kteří potřebují naši pomoc a péči, roste. Potom, co jsme převychovaly a umístily pár jinde neudatelných jedinců, se poptávka po umístění k nám natolik zvýšila, že musíme neustále kotce přistavovat.

Začátky bývají vždycky těžké, povězte nám něco o těch vašich.utulek 

Na začátku byl jen pozemek, který jsme před lety pořídili pro naše dva koníky. Vlastně přesněji řečeno šlo spíš o holou louku se studnou, téměř z poloviny zarostlou nepropustným křovím, navíc bez elektřiny, bez solárních panelů s velmi špatnou přístupovou cestou. Ještě předtím jsme hledali ke koupi nějaký starší zemědělský objekt, ale neměli jsme dostatek financí na nákup takové nemovitosti a následně na její rekonstrukci. Tak jsme začali kácet a pálit křoví, opravovat cestu a budovat.

utulek Vy jste si s přítelem v areálu útulku postavili i domek pro sebe, ale na místě není již zmiňovaná elektřina, voda a další sítě, jak toto celkově řešíte?

Vzhledem k tomu, že jsme na pozemku trávili mnoho času, bylo potřeba mít kam schovat věci a také sebe. Proto jsme na louku nejprve postavili par stavebních buněk, trochu jsme je zvelebili a nyní slouží jako zázemí pro ošetřovatele. Začátky byly krušné, večery při svíčkách, noční chytání stanu, který nám vzala bouřka, přestože jsme spali uvnitř, v zimě spaní ve třech spacácích, v bundě a oteplovačkách… Teď už je tu, dá se říct, luxus. Máme střechu, pod kterou neteče, kamna a solární panely, které poskytnou dostatek energie na večerní svícení a třeba i dobití notebooku. A protože je třeba, aby zvířátka stále někdo hlídal, jsme tu téměř nonstop a domů do Prahy jezdíme jen vyprat a vykoupat sebe. Být jinde nešlo ani z důvodu krádeží stavebního materiálu a vlastně všeho, co nebylo přirostlé k zemi.

Příspěvky na provoz útulku můžete posílat na běžný účet číslo 2500648929/2010 nebo na oficiální sbírkový účet podle zákona č. 117/2001 Sb. číslo 2701084234/2010. Oba účty u Fio banky jsou transparentní, takže můžete sledovat, jak jsou prostředky na účtu využívány.

Kolik pejsků můžete najednou maximálně ubytovat a adekvátně se o ně postarat? Jaké mají zázemí?

Kolik jich přijmeme, záleží i na tom, kolik nám pomáhá dočasných tet a strýčků. Momentálně máme šest kotců s výběhy, kde může být jeden velký pes nebo dva menší, dále dva kotce bez výběhů s možností běhání po zahradě a jedno až dvě místa v domečku pro choulostivé pejsky. Jeden kotec nám také slouží jako karanténa.  Další místa už jsou v dočasných péčích. V tuto chvíli je tímto způsobem umístěno osm psů a jedenáct jich je v útulku.

Jakým způsobem probíhá každodenní péče o vaše svěřence?utulek 

Ráno napumpujeme ručně vodu ze studny a vyměníme ji psům, vyčistíme kotce, pokud je to potřeba, posbírame misky, umyjeme je, uklidíme bobky a jdeme venčit. Ideální stav je takový, že se venčí všichni pejsci, což však mnohdy hned nejde. Hodně našich svěřenců je plachých a na lidi si musí nejdříve zvyknout. Jiní jsou zase tolik problémoví, že se připnutí na vodítko brání, a tak se s nimi zpočátku musí pracovat v kotci. Jedinci, kteří jsou hodně aktivní, mají možnost jít si zaběhat u koloběžky, aby si trochu vybili nahromaděnou energii. Po dovenčení je na řadě trénink s některými hafíky, např. nasazování náhubku, nácvik manipulace, hry s hlavolamy, momentálně třeba i zoofarmakognozie. A odpoledne zase venčení, kontrola, zda mají všichni vodu, příprava večeře a rozdání misek. V případě, že je některý náš svěřenec nemocný, tak se mu chod celého dne samozřejmě přizpůsobuje.

utulek Pokud by se někdo chtěl u vás stát pravidelným venčitelem, co musí takový člověk splňovat?

Tak samozřejmě musí mít rád psy i ostatní zvířata. Musí mu být nejméně osmnáct let nebo přijít s rodiči. Venčení je pro všechny velmi blahodárné, pejsci zjišťují, že i ostatní lidé jsou hodní a zvykají si na lidskou různorodost. Venčitel v žádném případě nesmí psa trestat, nebo mu způsobovat nějaké jiné nepříjemnosti.

Prověřujete nějakým způsobem i zájemce a budoucí majitele pejsků u vás ubytovaných?

Se zájemci většinou komunikujeme nejprve telefonicky a následně jim posíláme k vyplnění dotazník. Vhodné uchazeče si pak zveme na osobní návštěvu a následně podle povahy pejska, a pokud je vše v pořádku, dojde k adopci nebo se domluvíme na dalších návštěvách u nás nebo u zájemců. S novými páníčky jsme i nadále v kontaktu, jsme připraveni jim poradit, mají-li nějaký problém, nebo jim pejska pohlídat v době jejich dovolené.

Pokud vím, nedostáváte žádné příspěvky od obce nebo od státu, jakým způsobem tedy financujete chod vašeho azylu?

Chod azylu financujeme částečně ze svých kapes, ale hlavně z darů hodných lidí, kterým tímto moc děkujeme, neboť bez nich bychom nikdy nemohli pomoci tolika psům v nouzi.

Mohli by nějakým způsobem pomoci i naši čtenáři?utulek 

Každý může pomoci, stačí jen chtít. Nejjednodušší je pomoc finanční. K tomu slouží náš transparentní účet číslo: 2500648929/2010. Kdo nemá peněz nazbyt a nemůže přijít venčit, může pomáhat s inzercí pejsků, jiný zase může nabídnout dočasnou péči, další je třeba grafik a byl by ochotný udělat nám nějaký letáček. Zručná fanynka něco vytvoří nebo vytřídí nehodící se dárky a pošle nám to do aukce. Jiný si třeba místo svatebních darů přeje dary pro naše pejsky a další zorganizuje finanční sbírku. Spousta lidí nám pomáhá na akcích, jako jsou voříškiády a nebo mají k dispozici auto a nebojí se něco převézt, ať už pejska, nebo granulky do dočasek. Kdo chce, cestu si vždy najde.

A jaké máte plány do budoucna?

Útulek stále vylepšovat tak, aby u nás měli pejsci co největší pohodlí a cítili se tu dobře. S tím pochopitelně souvisí i stavba zatepleného domečku pro menší plemena. A samozřejmě se chceme i nadále vzdělávat v oblasti výcviku a chovaní zvířat.

Foto: archiv mini azylu Voříškov

Kontakt:   Anežka Jedličková
                Tel. 723 149 929

                E-mail: voriskov@gmail.com
               
www.voriskov.cz

1 CHICCO

Pohlaví: pes

Věk: 10 let

Plemeno: kříženec labradorského retrívra s dalmatinem

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Chicco nutně hledá dočasnou péči, v kotci je mu zima. Celý život bydlel v bytě, hledáme tedy zase byt či domek se zahradou se spaním uvnitř. Pes je velice nedůvěřivý k cizím lidem, pokud by si ho chtěl někdo cizí pohladit, ožene se. Na nové lidi si zvykne za pomocí laskomin. Jakmile je ale přijme za své, je naprosto přátelský. Má už rád svůj klid a pohodu, proto to bude výborným psem pro seniory, nebo lidi, kteří už moc necestují. Ovládá všechny základní povely, umí chodit na vodítku i na volno. S ostatními pejsky nemá žádný problém, pokud oni neprojeví důvod k tomu se poprat. Obecně má radši psy než fenky, ale spíše už kontakt moc nevyhledává. Výjimkou bývají štěňata, která ho ještě vyprovokují k hrátkám a běhání. O jiná zvířata nejeví žádný zájem. S kočkami nikdy nebydlel, asi by je prohnal, ale nic jim neudělá. Není vhodný k dětem. Chicco je čipovaný, očkovaný, odčervený, kastrovaný a ošetření proti ektoparazitům.

2 GARP  

Pohlaví: pes

Věk: 7 let

Plemeno: kříženec vendéeského hrubosrstého baseta a bavorského barváře

Místo pobytu: V dočasné péči v Mladé Boleslavi

Garp je momentálně je v dočasce u mladého myslivce a pro myslivost má vlohy. Hodil by se ke staršímu myslivci, kterému by čas od času mohl vypomoci. Procházky lesem miluje.  Nepotřebuje aktivně sportovat. Umí chodit na vodítku, nosit náhubek a základní povely (sedni, lehni a přivolání). 
Je oddaný svému páníčkovi, velký mazel a výborně hlídá. Více tíhne k mužům. Nedoporučujeme ho k malým dětem. Byl zvyklý na rodinný domek a přístup dovnitř i ven, ale spokojí se i jen se zateplenou boudou, či boudou v kotci. Je čistotný. Garp je očkovaný, kastrovaný, čipovaný a ošetřený proti parazitům.

3 SHADOW

Pohlaví: pes

Věk: 2 roky

Plemeno: kříženec německého ovčáka

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Shadow je skvělý parťák, hodný, věrný a učenlivý, příjemně aktivní, čistotný a umí v klidu počkat, než na něj dojde řada s venčením. Hodný v autě. Rád by bydlel s hodnou fenečkou. Není jediný důvod, aby tak hodný a krásný pes trávil život za mřížemi. Nenechte ho zešedivět v kotci! Zalouží si lásku toho svého milovaného páníčka. Shadow půjde do adopce odčervený, očkovaný, čipovaný, kastrovaný a ošetřený proti ektoparazitům.

4 GORDON

Pohlaví: pes

Věk: cca 3 roky

Plemeno: kříženec  - vypadá jako mini zlatý retrívr

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Gordon pochází z Týnecké kauzy, kde na malém pozemku uprostřed města živořilo padesát devět psů. Majitelka o ně nedbala, nebyla jim poskytnuta veterinární péče, nebylo zamezeno nekontrolovatelnému příbuzenskému množení a ani vlídné slovo a mazlení se psům nedostávalo. Takto tam živořili několik let. Gordon tedy není socializovaný, není zvyklý na mazlení, či manipulaci a lidí se bojí. Vodítko a vycházky ven nikdy nepoznal. 

5 BENY (Polar Pond Limaho)

Pohlaví: pes

Věk: 6 let (nar. 10. 11. 2011)

Plemeno: Lhasa apso s PP

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Beny není žádný povaleč, 2 km běhu u koloběžky krásně zvládnul a dlouhé procházky taky miluje. Srst má nelínající, jen je nutná úprava u kadeřníka. Beny byl již několikrát zrazen lidmi a rád by tedy našel zkušenějšího páníčka. Má občas trochu problém zvládat emoce, například nemá rád loučení. 
Hledá někoho, kdo umí číst řeč psího těla a bude mu naslouchat a respektovat jeho potřeby. V situaci kdy se o sebe bojí, se brání a kouše, zkušený člověk tomuto předejde. Na pejsky v útulku reaguje bázlivě, ovšem s domácí smečkou už vychází. Vhodný jen do bytu, nebo do rodiného domku se spaním uvnitř. Není vhodný k dětem.

6 BELLA

Pohlaví: fena

Věk: 6 let

Plemeno: německý ovčák

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Bellu přivezl do Voříškova Vet-servis z jiného útulku, neboť si s ní nevěděli rady. Pochází z nesocializované smečky psů, ve které docházelo k častým rvačkám, Bella se neuměla bránit a proto má tělo i tvář samou jizvu. Strašně moc se bojí lidí, neboť ty které znala, jí neudělali nic dobrého. Nyní ji čeká resocializace, musí se naučit, že lidi jsou fajn a poznat trochu svět. Zatím je velmi plachá a nedůvěřivá. Nenechá na sebe sáhnout, když k ní přijde člověk, začíná panikařit. Nemůžete-li jí poskytnout láskyplný domov a hory trpělivosti, ale není vám její osud lhostejný, pak můžete Bellu adoptovat virtuálně. Virtuální adopce je vhodná zejména pro ty, kteří nemohou vlastnit svého pejska. K virtuální adopci jsou vhodní psi, kteří jsou zde natrvalo, nebo se dlouhodobě léčí. Forma podpory jednotlivého pejska záleží na zájemci. Adoptivní páníček bude pravidelně informován o tom, jak se pejsek má a jednou za čtvrt roku dostane pár fotek. Je možné chodit pejska po domluvě venčit. Bella půjde do případné adopce čipovaná, očkovaná, odčervená, kastrovaná a ošetřená proti ektoparazitům.

7 LIŠTIČKA

Pohlaví: fena

Věk: 5 let

Plemeno: kříženec  

Místo pobytu: Voříškov z.s.

Lištička přijela do Voříškova společně s pejskem Slepýškem z jiného útulku, kde žili přes rok bez venčení a pohlazení. Protože se bojí, byli označeni za nepřizpůsobivé a odsouzeni k doživotí v malém kotci. Lištička se velmi bojí lidského kontaktu a pravděpodobně nikdy nevedla normální psí život. 
Neumí chodit na vodítku. S Lištičkou pracujeme, aby se její vztah k lidem zlepšil.
Pomáhají nám k tomu i psí hlavolamy. Lištička zatím ještě není vhodná k adopci. 

8 SLEPÝŠ

Pohlaví: pes

Věk:  5 let

Plemeno:  kříženec

Místo pobytu:  Voříškov z.s.

Slepýšek přijel do Voříškova i s fenkou Lištičkou z jiného útulku, kde žili přes rok bez venčení a pohlazení. Protože se bojí, byli označeni za nepřizpůsobivé a odsouzeni k doživotí v malém kotci. Pejsek se velmi bojí lidského kontaktu a pravděpodobně nikdy nevedl normální psí život. 
Neumí chodit na vodítku. Přijel s tím, že je slepý, ale určitě něco vidí (Odborné vyšetření ho čeká časem). Se Slepýškem pracujeme, aby se jeho vztah k lidem zlepšil. Učí se chodit ven, ale zatím ještě není vhodný k adopci.

Nabídku dalších pejsků k osvojení nebo virtuální adopci naleznete na https://voriskov.cz/psi-k-adopci/.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->