Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Mého psa na stopě krmivo málo motivuje

Bojujete s motivací psa na pamlsky? A chtěli byste vědět, jak se s tím poprat na stopě v rámci přesného stopování, kde je krmivo tím podstatným hnacím motorem? Nastražte uši, máme tu další dotaz do poradny.


Mého psa na stopě krmivo málo motivuje
Katka Houšková 7.8.2021 7891x Stopařská poradna

Možná jste se někdy už setkali s tím, že i zdravý žravý pes ztratí jakoby z ničeho nic o jídlo zájem a motivace tímto způsobem v tréninku najednou vůbec nepřipadá v úvahu. Prostě to, co jste dříve používali, a osvědčilo se, je najednou ta tam. Co se stalo a proč to nefunguje?“, ptáte se sami sebe. A přesně s takovým dotazem se na nás obrátila jedna naše věrná čtenářka…  

Dotaz: Dobrý den, mám takový problém na stopě. Od malička se svým psem postupuji podle vašeho seriálu a až doteď to šlo moc dobře. Ale poslední dobou mám pocit, že to mého psa nebaví. Často zvedá hlavu, nesoustředí se, některé pamlsky přechází a nemá takovou radost, kterou míval dřív. Na stopu se nijak moc netěší, ačkoliv dřív mně táhnul k nášlapu jako blázen. Je německý ovčák, stáří dva roky. Chodíme plně propamlskované stopy. Mám mu začít pamlsky ubírat? Bude ho to motivovat víc? Nebo změnit granule za „lepší” pamlsky? Díky za každou radu, Monika. 

Chybí motivace na jídlo 

Mého psa na stopě krmivo málo motivuje

Dobrý den, děkujeme za váš dotaz. Motivace psa (nejen ve stopě) je základním kamenem každého tréninku, to je jasné. Pokud krmivo vašeho psa ve stopě nemotivuje, máte v zásadě několik možností. Tou první je přestat na stopě krmivo používat a zvolit jinou variantu. Motivaci pomocí krabiček, balonků, případně targeting. Pokud ale dva roky poctivě postupujete podle přesného stopování a až doteď vám to šlo, byla by škoda systém opouštět. Daleko lepší by bylo chování psa změnit. 

V naší stopařské poradně už jsme různé potíže s krmením psa na stopě probírali, a když si pročtete jednotlivé články, měla byste v nich najít inspiraci. Ale osobně si myslím, že celý váš problém bude v tom, že pes prostě není dobře motivovaný na jídlo. A pokud granule na stopě nesbírá, zřejmě nemá pocit, že potřebuje jíst. 

Pes, který je stále sytý a denně pravidelně krmený, zkrátka nepociťuje hlad, a proto ztrácí motivaci jíst, resp. najíst se, když má možnost! 

Kde se stala chyba? 

Motivovat na jídlo štěňátko je snadné. Každé mládě chce žrát a vejde se do něj neuvěřitelné množství potravy, nemá tzv. záklopku. Ale jak pes stárne a dospívá, jeho fyzický vývoj pomalu končí a už nemá takové nutriční potřeby, to znamená, že mu stačí mu daleko menší krmná dávka než dřív. Navíc se mění jeho životní priority. Každý den má nové a nové zážitky a jídlo už nepatří mezi to nejdůležitější. A to platí bezvýhradně především u pravidelně krmených psů. 

Pokud pes každý večer najde v misce (nebo i na stopě) svou krmnou dávku, stává se z krmení stereotyp a jeho podstatná životní jistota. A tím pádem klesá potřeba pro jídlo něco dělat. Pes, který je stále sytý a denně pravidelně krmený, zkrátka nepociťuje hlad, a proto ztrácí motivaci jíst, resp. najíst se, když má možnost. Protože z jeho pohledu bude příležitostí k nasycení ještě dostatek, daleko víc, než sám vůbec potřebuje. 

Možností je několik 

Mého psa na stopě krmivo málo motivuje

Pokud máte být v tréninku psů úspěšná a chcete psa motivovat jídlem, musí mít váš pes potřebu nažrat se kdykoliv, kdy je to možné.  

A co teď s tím? Budeme postupovat v několika krocích: 

  1. Roztáhnout psovi žaludek 
  2. Nechat psa pocítit hlad 
  3. Nasytit psa 
  4. Nastavit nepravidelný systém krmení 
  5. Krmit výhradně v tréninku 

Jak roztáhnout psovi žaludek? 

Napřed musíme psa nechat několikrát po sobě nechat pořádně přežrat. Zvolte takové krmivo, které žere opravdu rád. Pokud ho nemotivují granule ve stopě, velmi pravděpodobně je nebude nadšeně hltat ani z misky. Proto bych doporučila zvolit maso. Je-li zvyklý na syrové, tak pochopitelně raději syrové, pokud ne, uvařte ho. První dva dny dejte maso s nějakou přílohou (sacharidy budou také potřeba), například s rýží, a dejte dvojnásobek krmné dávky. Po oba dny. Ano, bude to opravdu hodně! Nezapomeňte psa po jídle nechat opravdu odpočívat, bude trávit hodně dlouho. 

Kdy se dostaví hlad? 

Mého psa na stopě krmivo málo motivuje

Následující dva dny psa nekrmte! Pokud se vám zdá, že dva dny hladovky jsou příliš, potom vězte, že nejsou. Pokud byste ve stávajícím krmném režimu nasadila hladovku, ještě třetí den by pes stále trávil a konal velkou potřebu, protože po granulích má střeva skutečně několik dní ještě plná. Po dvou dnech hladovky opět nasaďte dva dny dvojnásobného krmení chutnější stravou. A následně opět dva dny hladovky. Při opakování hladovky už pes musí dostat hlad a jeho psychika už by pomalu měla měnit systém hodnot a začít řadit žrádlo na vyšší a vyšší pozice.  

Pokud na psovi uvidíte, že po druhé hladovce už má skutečně velkou (vážně velkou!) chuť do jídla, a že by sežral cokoliv, potom následující den přistupte k třetímu kroku. Pokud mu ale následující den nabídnete z ruky granuli a on vám tu ruku nebude chtít ukousnout, ještě jednou dvoudenní intervaly (přežrání a hlad) zopakujte a teprve potom přejděte k třetímu kroku. 

Nasytit psa – ale při práci! 

Po druhé (nebo třetí) dvoudenní hladovce by váš pes měl být už o dost lépe motivovaný. Takže ukončíte krmení z misky a přejdete na krmení ve stopě. Našlapte čtverec, může být i větší (třeba dva metry) a vypamlskujte ho. Vypusťte psa do čtverce, nemusíte používat ani rituál, určitě nezařazovat žádnou poslušnost! Zkrátka vezměte psa na vodítko, trochu ho můžete hecovat: „Kde máš stopičku...?” a až natáhne pach čtverce a žrádla, tak ho do čtverce vypusťte. V ideálním případě by vás měl opět táhnout k nášlapu, tak jako dřív, a vy byste ho měla do čtverce vypouštět ve fázi, kdy opravdu táhne a snaží se do něj za každou cenu dostat.  

Bude-li aktivně pracovat a opravdu nadšeně vybírat pamlsky, potom ho můžete zkusit ze čtverce vytáhnout. Když se bude bránit, pochvalte, trochu ještě nahecujte, a opět ho vypusťte do čtverce. Aby měl pocit, že mu ten čtverec berete, že o něj může přijít, a že bude mít zase hlad. A že když se bude dostatečně snažit, tak o něj nepřijde! Zkrátka pes musí být aktivnější, než vy. Pokud to půjde dobře, tak ve čtverci zkrmte opět dvojnásobek dávky. Budete zřejmě muset dohazovat, ale to vůbec nevadí. Práci ukončete, ale rozhodně ukončete ve chvíli, kdy ještě nadšeně hledá a žere!  

Nepravidelný systém krmení  základ motivace 

Pokud budete mít pocit, že to vážně zabralo a že motivace na žrádlo se u vašeho psa během těch uplynulých dní výrazně změnila, nesmíte usnout na vavřínech! Naopak. Teď už sice nebudete muset dodržovat žádný režim dva dny dvojnásobek a dva dny hladu, ale přesto byste měla krmit velmi, velmi nepravidelně. Každý den v jinou dobu, na jiném místě, jiné množství. Někdy nechat psa přežrat, někdy dát běžnou krmnou dávku, a někdy hladovku. Jednou týdně se doporučuje nastavit hladovku i psům, kteří netrénují, protože zažívací systém také někdy potřebuje odpočívat. Proto se nebojte ani občas psa nakrmit méně, ani ho nechat občas o hladu. Uvidíte, že jeho motivace se bude časem stále zvyšovat a jakákoliv práce potom bude daleko snazší. 

Jak bude tedy vypadat další práce? Zatím se držte plně propamlskovaných stop, ale střídejte jejich délku! Jeden den krátkou s malým množstvím pamlsků (70 kroků), druhý den dlouhou (400 kroků) a ještě dejte na konec stopě třeba krabici s masem (to dělejte pouze občas, aby motivace nepřerostla ve spěchání na konec stopy!), třetí den standardní délku, jak jste zvyklá. Zkrátka pes nikdy nesmí vědět, která šlápota bude ta poslední, a tedy zda se dnes nažere, nebo zda bude mít hlad. 

Pokud má mít pes motivaci na žrádlo, nesmí být to žrádlo zadarmo! 

Krmíme v tréninku 

A to je prostě základ. Pokud má mít pes motivaci na žrádlo, nesmí být to žrádlo zadarmo. Věcí, které jsou zadarmo, si nikdo neváží! Proto umyjte misku, schovejte do skříně, a krmte pouze na stopě (případně při poslušnosti nebo při jiném tréninku). Kombinace krmení „za výkon” a nepravidelného krmení musí úspěch určitě zajistit a psovi, který byl dříve normálně žravý, zase vrátit motivaci pracovat za odměnu. 

Co dělat když.... 

Pokud byste měla pocit, že efekt se sice dostavil, ale není tak velký, jak jste si představovala, potom udělejte v systému změny a celý proces opakujte. Například prodlužte intervaly na 3 + 3 dny, nebo střídejte den hladovky a den ve čtverci, než se opět vrátíte do stop. 

Pokud by ale systém nefungoval vůbec a nepodařilo by se vám psa rozežrat, potom bych rozhodně doporučila psa nechat vyšetřit a začít se zabývat jeho trávením, které zřejmě nebude v pořádku. Článků o střevním mikrobiomu najdete na eCanisu spoustu a o jeho důležitosti se v poslední době v souvislosti s krmením psů hovoří stále víc. A i já osobně mohu potvrdit, že zdravé střevo je základem všeho – nejen zdraví psa, jeho trávení a imunity, ale návazně samozřejmě i základem kvalitního tréninku! 

Katka Houšková 

www.katcinasmecka.cz 

 

Foto:  HOVAWART dogsport 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->