Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Malamut je životním stylem!

Pamatujete si ještě na napínavou prestižní soutěž Šampion šampionů 2021, ze které jsme vám poměrně nedávno přinesli obsáhlou reportáž? Tak nyní si budeme povídat s majitelkou a chovatelkou celkového vítěze a dozvíme se nejen něco zajímavého z prostředí výstav, ale také to, že i tak úspěšný pes vede docela normální život a k tomu navíc ještě sportuje!


Malamut je životním stylem!

Máme za sebou další ročník mimořádné soutěže Šampion šampionů, a právě nyní se můžeme těšit na rozhovor s jeho vítězkou, resp. s majitelkou vítězného psa, překrásného aljašského malamuta s krásným a dlouhým jménem U Can Expect To Be Free Shamanrock, kterému doma přezdívají Dobby. Je jí handlerka a zároveň také chovatelka a majitelka známé chovatelské stanice Shamanrock, Kateřina Seidlová.

Dobrý den Katko, v první řadě mi ještě jednou dovolte pogratulovat vám k tak nádhernému úspěchu. Jaká byla oslava?

Malamut je životním stylem!

Děkujeme mnohokrát za gratulaci. Musím říct, že každé jedné gratulace si nesmírně vážíme. Oslava samozřejmě byla, ale jen v úzkém kruhu. Velkou oslavu všech letošních i loňských úspěchů budeme pořádat společně s našimi přáteli na Klubové výstavě v květnu, pokud nám to samozřejmě situace dovolí.

A slavil také Dobby? Dostal  třeba nějakou mimořádnou večeři?

Malamut je životním stylem!

Malamut je naprosto vděčným strávníkem a ideálním společníkem pro oslavu. Dobby jako pravý malamut nepohrdne žádným nabízeným jídlem. Zaslouženě ho tak čekala moc hezká porce masa a veliká kost. Nicméně nejlepším dárkem pro Dobbyho byla hračka, kterou získal od sponzora výstavy. A my jako tolerantní rodina malamuta již několik dní posloucháme pískání zmíněné hračky.

Dobbyho výstavní kariéra je k dnešnímu dni naprosto neskutečná!

Naše čtenáře bychom měli upozornit, že Dobby není v našem magazínu žádným nováčkem. Ačkoliv mu ještě nebyly ani dva roky, na začátku roku se ocitl na titulní fotografii souhrnného článku o úspěších české kynologie, kde jsme zmínili jeho velký úspěch na Světové výstavě v Brně. Jeho vítězství v Šampionovi šampionů tedy nebude náhodné. Jaké další úspěchy má na svém kontě?

Malamut je životním stylem!

Je to přesně tak, jak říkáte. Dobbyho výstavní kariéra je k dnešnímu dni naprosto neskutečná. Já vždy říkám, že se narodil jako „covidové“ štěně a na svou první výstavu se dostal až téměř v roce a nyní je mu pouhých osmnáct měsíců a my už slavíme takto vysoké tituly. O to byla veselejší jeho příprava na výstavy, protože jsem věděla, že máme doma jedinečné zvíře a nesmíme podcenit socializaci a spoustu dalších věcí, které štěně malamuta musí poznat, aby bylo tak vyrovnané povahy, jako je on.
Prakticky za pár výstav byl schopen splnit podmínky pro udělení titulu Junior šampiona ČR i SK. A k tomu přidával krásné a vysoké tituly jako je např. Best in Show na speciální výstavě, Best in Show na Mezinárodní výstavě, Junior Best in Show a mnoho dalších, kterými nebudu čtenáře nudit.

Malamut je životním stylem!

Ráda bych však uvedla, že všechny tituly jsou samozřejmě odměnou za dlouholetou práci a spolupráci s chovateli po celém světě. Vždy přemýšlím, komu všemu by člověk chtěl poděkovat za to, že může být na těchto místech, na kterých právě stojí. Dovolte mi tedy jedno veliké poděkování, které patří majitelům Dobbyho otce, Patricii a Texovi Peel, kteří byli ochotni poslat nám sperma jeho otce do Evropy. Věřili mi a začali s námi spolupracovat. Bohužel Patricia Peel nás opustila před pár měsíci a já pokaždé, když Dobby vyhrává, vím, že to sleduje a říká si, že je dobře, že té bláznivé holce z Čech věřili, že to vyjde. Děkuji za její přátelství a za to, že jsem měla možnost se od ní učit.

Chápu to tedy správně, že se váš šampion narodil z inseminace?

Malamut je životním stylem!

Ano, přesně tak. Dlouhodobě jsem si uvědomovala, že se musíme zaměřit na rozšíření našeho chovu. Kam jinam zamířit než do země původu. Pravidelně jsme létali do USA, kde jsem okukovala nejlepší jedince a dělala si vlastní názor. Věděla jsem, že máme kvalitní a zdravé feny, ale byla jsem si naprosto objektivně vědoma toho, co musím zlepšit. Rozhodla jsem se tedy rozvíjet spolupráci s chovateli, kteří chovají aljašské malamuty desítky let. O co větší bylo moje překvapení, když jsem se setkala s naprosto krásnou a upřímnou kritikou jejich vlastních jedinců, a čeho si považuji nejvíce, je upřímnost, kterou v chovu tito chovatelé mají.

Malamut je životním stylem!

Domluvili jsme se na dovozu vybraných jedinců a všichni jsou nebo budou plánovaně velikým obohacením našeho i evropského chovu. A pochopitelně mnoho z těchto vybraných jedinců je již po smrti, a tak se vždy spoléháme na inseminaci.

Když se podívám retrospektivně, tak se vůbec divím, že tu dnes Dobby je. Zdolávat uzavřené hranice s Německem v době první vlny covidu kvůli inseminaci žádalo velkou dávku odvahy a štěstí. Německý pan doktor absolutně nevěřil, že se k němu dostaneme, než jsem na něj mávala na terase jeho kliniky. Ale odvaha nám chovatelům nechybí, hlavně když jde o dlouhodobě plánovaný záměr. To mi jistě všichni chovatelé potvrdí.

Má Dobby nějaké sourozence? Zajímalo by mne, zda jsou také tak úspěšní jako on?

Narodil se jako jediné štěně. Vždy zvažuji, zda říct „bohužel“ nebo „bohudíky“… Ale ono je to potřeba vidět naprosto racionálně, jak by to mělo být chovateli vlastní. Jedno štěně je prostě velkou šancí, že se vaše chovatelské plány zhroutí a vy s nimi. Nám se to naštěstí povedlo a jako jedináček vydá za naprosto plnohodnotný vrh co do aktivity, tak i úspěchů.

Vrátím se k výstavním úspěchům. Musím prozradit, že vaše letošní vítězství na soutěži bylo tak trochu symbolické, protože jste vlastně slavili výročí. Řekla byste nám, prosím, jak to bylo s Dobbyho dědečkem?

Malamut je životním stylem!

Tak to je otázka, která mě nesmírně potěšila. Dobbyho děda byl jedním z nejúspěšnějších psů, kterého jsme měli možnost mít doma. Jmenoval se Frodo, celým jménem BIS BISS Ch. Lord Of The Rings Appalachian (BISS je Best in show na speciální výstavě = BEST IN SHOW SPECIALITY). Frodo byl skvělým parťákem do běžného života, ale i právě na výstavy. Měl za sebou čtyřicet šest výstav po celé Evropě a z toho čtyřicet dvakrát vyhrál, což si myslím, že naprosto mluví za jeho výstavní kariéru. A jedním z nejvyšších titulů, kterého dosáhl, bylo právě vítězství na Šampionu šampionů na Slovensku přesně v roce 2012. Takže po deseti letech slavíme stejný titul s Dobbym, který zatím kráčí ve Frodových šlépějích.

Když se rozhodnete pro malamuta, musíte počítat s tím, že si nepořizujete společníka k televizi, ale plemeno určené k práci!

Dobby ale není jen krasavec. Vím, že se společně věnujete i dalším aktivitám. Jak trávíte volné chvíle?

Malamut je životním stylem!

Všechny volné chvíle u nás vždy věnujeme aktivitám se psy. Právě u Dobbyho jsme čekali na kompletní vyšetření kyčelních kloubů, loktů, OCD atd. A od té doby je v plném tréninku. Není žádným tajemstvím, že každý náš pes, kterého vystavujeme, pravidelně trénuje. Ona je to totiž vaše povinnost, když se pro toto plemeno rozhodnete, musíte počítat s tím, že s malamutem budete muset pracovat a nepořizujete si společníka k televizi. Takže v současné chvíli Dobby společně s ostatními členy smečky trénuje střídavě na koloběžce a tříkolce pod vedením zkušené Barči Adámkové.
Vzhledem k jeho velmi aktivní povaze jsme v rámci zachování našeho zdraví vypustili klasický canicross. Dobby absolvoval první neoficiální závody a jeho čas byl naprosto fantastický, tak uvidíme, kam nás s Dobbym cesty zavedou.

Aljašský malamut rozhodně nepatří mezi jednoduchá plemena. Jak jste k malamutům přišla a proč jste si je tak oblíbila? A případně jak dlouho se věnujete chovu?

Malamut je životním stylem!

Já vždycky s oblibou říkám, že jsem vlastně ani neměla jinou možnost než mít malamuta. Moje rodina si zvolila toto plemeno před více než třiceti lety. Já jsem prakticky vyrostla v rodině, která se mu rozhodla obětovat všechen volný čas. A díky vynikající práci mých rodičů to mám dnes mnohem lehčí. Moje maminka naši chovatelskou stanici Shamanrock přivedla na absolutní špičku v chovu aljašských malamutů ve světě a díky ní dnes můžeme pokračovat a dosahovat tak vysokých úspěchů.

Malamut je životním stylem. Pokud se pro něj rozhodnete a přesně víte, do čeho jdete, tak si troufám říct, že s ním strávíte celý život. Víte totiž, že o zábavu nebude nouze. Rozhodně se můžete rozloučit s úhlednou zahrádkou s květinami a dalšími zahradními vymoženostmi. Také brzy pochopíte, že lovecký pud bude vždycky silnější než váš hlas, kterým se budete, většinou marně, snažit malamuta na procházce přivolat, pokud ho něco v okolí zláká k detailnímu prozkoumání. V převážné většině případů se k vám ale zase sám připojí. To je jen malá ochutnávka ze spousty zábavných momentů, které vás potkají a které jsem uvedla spíše z legrace, protože mi všichni majitelé jistě dají za pravdu.

Malamut je životním stylem!

Ale všechno, co jsem řekla, dokáže naprosto bez problémů vyvážit jejich povaha, která je vynikající ke všem lidem. Malamut není psem jednoho pána, ale miluje svoji rodinu a bere ji jako svoji smečku. A vy jako jeho majitel tomu musíte šéfovat, jinak poměrně záhy zjistíte, že vaší rodinné smečce velí váš malamut. Je mnoho pozitiv, která bych mohla jmenovat, ale co mě osobně fascinuje, je historie tohoto plemene. Pokud si ji důkladně nastudujete a jdete do důsledku, pak začnete s naprostým respektem přistupovat k tomu, pro co byli malamuti stvořeni. I standard plemene je tak nádherně napsaný, že všechny popsané exteriérové charakteristiky mají naprosté opodstatnění při životě v přírodě a při práci, pro kterou byli tito psi určení.
Pravou malamutí povahu člověk vlastně pořádně pochopí, až když je vidí fungovat v počtu více zvířat, například na zahradě. To je absolutně nepopsatelné, jak výborně respektují hierarchii smečky.
Takže já bych určitě neměnila.

Malamut není psem jednoho pána, ale miluje svoji rodinu a bere ji jako svoji smečku!

Určitě je nesmírně důležité správně pečovat o kondici psa a jeho exteriér. Je úprava malamuta před výstavou hodně náročná?

Malamut je životním stylem!

Na prvním místě je kvalitní krmivo, které je absolutním základem pro správný vývoj a kvalitu srsti. Doplňky krmiva volíme pouze na přírodní bázi. Nezasahujeme tam, kde nemusíme, žádným preparátem. Oblíbila jsem si produkty z řad přírodních doplňků – sušený žloutek, pivovarské kvasnice atd. Malamut má přirozeně velmi kvalitní strukturu srsti, se kterou se velmi dobře pracuje. Příprava na výstavu čítá tři až pět hodin koupání a fénování. Koupeme pouze před výstavou, jinak jsou naši psi takoví, jak se sami „upraví“ na zahradě nebo při tréninku. Úprava, jakou je např. stříhání, je u malamuta zakázána s výjimkou úpravy tlap tak, aby vynikl jejich přirozený tvar. A toho se držíme.

Vzešlo z vašeho chovu vícero takových výstavních šampionů?

Malamut je životním stylem!

Jako chovatelská stanice máme za sebou neskutečné množství úspěchů po celém světě, a to nejen ve výstavních kruzích, za které jsme velmi vděční. Patří mezi ně samozřejmě vítězství na světových a evropských výstavách, Cruft’s, Best in Show na národních a mezinárodních výstavách a mnoho dalších titulů. A děkuji všem rozhodčím, kteří vždy ocení kvality našich psů.
Ovšem co je pro nás jedním z největších ocenění našeho chovu, je poměrně pravidelné vítězství na Speciálních výstavách aljašských malamutů v USA, domovině našeho plemene. Našim psům se daří vyhrávat tituly, jako jsou např. Best Of Winners, Winners Bitch, Winners Male a Award of Merit. Pocit je to ještě krásnější, když stojíte v konkurenci dvou set až tři sta padesáti malamutů z celého světa. Sem totiž člověk nejezdí vyhrávat, ale předvádět svoji chovatelskou práci. A potěší vás, když je oceněna na tak vysoké úrovni. Speciálně když přijedete ze země, o které většina lidí nikdy předtím neslyšela.

Malamut je životním stylem!

Ale stojíme nohama na zemi a naprosto upřímně říkáme, že všechny velké úspěchy doprovází také občasné neúspěchy, které nám chov přinesl. O to víc si pak člověk váží i malinkých úspěchů a je skromný.

Skromnost a pokora ke kynologii zkrátka patří a jsem moc ráda, že to říkáte. Katko, mnohokrát vám děkuji za rozhovor, který bude jistě velmi přínosný i pro naše čtenáře, kteří se na soutěž letos nedostali a jistě se budou snažit zúčastnit se dalšího ročníku. Ve vaší kynologické práci vám za celý magazín přeji hodně štěstí a budeme se těšit, že Dobby bude dobývat výstavní koberec stále stejně úspěšně!

Katka Houšková

Foto: archiv Kateřiny Seidlové, Ladislav Hájek

Chovatelská stanice Shamanrock

http://www.shamanrock.com/

https://www.facebook.com/katka.seidlova.50

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->