Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Zvažujete kam vyrazit na závody? Máme pro vás bezva tip! Tím je jeden z nejstarších závodů dle sportovní kynologie u nás. Ano, řeč je o Libereckém poháru, který se bude letos konat již po jednačtyřicáté. A pokud ještě nejste úplně rozhodnutí, zda by byl pro vás tím pravým, třeba vám to usnadní tento rozhovor...


Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

V dnešní době se mnoho závodů s několika „křížky“ už hned tak nevidí. Jedním z těch mála, které ještě zůstaly, je právě Liberecký pohár a na ten si vás nyní dovolujeme pozvat prostřednictvím zajímavého rozhovoru s Jiřím Kolářem. On je totiž jedním z těch, kteří se podílejí na jeho organizaci a dělá to opravdu srdcem.

Pane Koláři, mohl byste našim čtenářům říci něco více o Libereckém poháru a o jaký typ závodu se jde?

Soutěž se koná v sobotu 24. září 2022 a lze ji zařadit do sportovní kynologie.

Liberecký pohár je jednou z nejstarších a největších kynologických soutěží v regionu! 

Letos (rok 2022) budete pořádat již 41. ročník – to je opravdu hodně vysoké číslo, které rozhodně vypovídá o jeho kvalitě. Seznámil byste nás trochu blíže s jeho historií?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Jedná se o jednu z nejstarších a největších kynologických soutěží v okolí. Historie této akce se začala psát v roce 1978 a s menšími občasnými pauzami se koná dodnes. Od roku 2004 má podtitul – memoriál Rudolfa Bárty a Josefa Velechovského, kteří byli jedněmi ze zakládajících členů našeho klubu a poválečné kynologie v našem kraji vůbec.

Tato soutěž se střídavě pořádala jako jednodenní – poslušnost, obrana, nebo dvoudenní akce i s pachovými pracemi dle národního a mezinárodního zkušebního řádu. Od roku 2012 je pořádána jako jednodenní, ale s nově zavedenou kategorií STOPA. Tato kategorie však byla v roce 2019 zrušena pro nízký zájem a zároveň úbytek ploch ke stopování v bližším okolí areálu.

Dokážeme se podívat na nějaká čísla z hlediska historie Libereckého poháru?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Akce se v současné době účastní každoročně cca třicet až čtyřicet závodníků z celé ČR, převážně však z Libereckého kraje. Asi nejméně závodníků nastoupilo do 17. ročníku a hrozilo tedy, že se již nebude dále pořádat. Z tohoto důvodu jsem od 18. ročníku převzal organizování soutěže osobně, přepracoval koncepci, provedl rozsáhlou reklamní kampaň. Výsledkem byla účast padesáti tří psů na dvoudenní akci.

Za zmínku určitě stojí i jubilejní 30. ročník v roce 2011. Proběhl slavnostní program, během kterého byla otevřena nová výcviková plocha. Diváci měli možnost zhlédnout devět jedinečných ukázek výcviku psů různých kynologických odborností: služebního psa MP Liberec, psů záchranářů z SDH Hejnice, Mondioring klubu ČR, agility, dogfrisbee, obedience a flyballu z psí školy Psola, canisterapie ze sdružení Elva-help a dogdancingu z kynologického klubu Hrádek n/N. Tolik ukázek pohromadě se jen tak nikde nevidí.

Musíme se jako pořadatelé pochlubit, že tento závod měl takové štěstí, že nebyl ani jednou zrušen z důvodu proti pandemických opatření COVID-19.

Závod se tedy koná v září v kynologickém klubu Pavlovice. Co nám můžete ve zkratce říci o tomto klubu? My víme, že totiž hostí více zajímavých akcí v roce.

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Kynologický klub Liberec-Pavlovice patří mezi první pejskařské kluby, které vznikly na Liberecku po 2. světové válce. Je tedy takovým „praklubem“ v Liberci, ze kterého následně vzešly další kluby. Vojenské cvičiště v Liberci-Ruprechticích skýtalo ideální podmínky k výcviku psů: široký, členitý a travnatý terén, různé jámy a staré zákopy. Scházelo se zde padesát až šedesát pejskařů – z těch nejznámějších můžeme jmenovat: Josef Raba (tehdejší vedoucí), Adolf Schulze, Josef Velechovský, Ota Kafka, manželé Marvanovi, Ladislav Ježek (později vedoucí kynologie OV Svazarmu), Jiří Badalec (pozdější ředitel ZOO Liberec).

Používané pomůcky, jako jsou kladiny, bariery nebo žebříky, byly na ruprechtickém cvičišti pevně zabudované a volně k dispozici i ostatním pejskařům. Vlastní materiál byl ukládán v nevyužívané márnici sousedního hřbitova. Věci k opravě si vždy někdo odnesl domů. Chyběla však střecha nad hlavou! Tu tehdejší pejskaři našli koncem 60. let v podobě kůlny v Pavlovicích, v prostoru dnešního stadionu-hřiště Rapidu. Stadion byl již i dříve využíván pří různých kynologických akcích.

Kynologický klub Liberec-Pavlovice patří mezi první pejskařské kluby, které vznikly na Liberecku po 2. světové válce. Je tedy takovým „praklubem" v Liberci!

Už v roce 1952 se tu konalo krajské kolo celostátní soutěže v obraně. Poprvé na dva figuranty! Pejskařům tehdy moc pomáhala armáda (převážně posádka Grabštejn), a to školením instruktorů a figurantů, ale i přímou účastí na některých akcích. Stadion se využíval i k pořádání chrtích dostihů. Za první republiky se v místě nacházelo první liberecké letiště.

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Obdobně bylo v té době využíváno současné hřiště Slovanu v ulici Partyzánská v Růžodole I.  V roce 1970 byl tehdejším pejskařům dán k dispozici prostor v ul. Na Mlýnku, kde se začalo nejdříve úpravou plochy, neboť zde byl ještě za první republiky rybník. Následně byla vybudována klubovna, kotce a odkládací boxy pro psy a další zázemí. Klub zde sídlí dodnes. Areál byl v průběhu let zvelebený, bylo vylepšeno zázemí – členové mají v klubovně k dispozici vodovod, WC, teplou vodu, ústřední topení a sprchu. Výcviková plocha byla rozšířena, resp. doplněna o druhou plochu, která vznikla zavezením a zarovnáním bažiny v zadní části areálu. Tato plocha je určená pro nácvik obran (od roku 2011).

Klub pořádal v letech 2000 – 2005 oblastní speciální výstavy německých ovčáků        (v počtu 50 – 70 účastníků z celé ČR), které od roku následujícího (2006) nahradila soutěž služebních psů „O pohár Městské policie Liberec“, které jsem autorem. Na tuto soutěž se již pravidelně sjíždějí psovodi všech ozbrojených složek, ale i z kynologických klubů z celé České republiky. Výjimkou nebývá ani účast zahraničních psovodů, např. ze Slovenska. Celkový počet se pohybuje mezi 25 – 35 závodníky a účelem tohoto závodu je přezkoušení služebních psů, jak dobře jsou připraveni pro výkon služby. Jednotlivé cviky totiž napodobují různé situace, se kterými se psovod se svým psem může setkat při provádění zákroků.

Od roku 2010 k těmto akcím přibylo pořádání Pejskařského plesu, který na svém již 2. ročníku zaznamenal úplné vyprodání sálu v restauraci U Košků.

Členská základna klubu čítá cca sedmdesát členů, ze kterých je vyčleněný pořadatelský tým (cca dvacet až dvacet pět členů), který se vzorně stará o průběh akcí. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat za jejich velkou pomoc.

Pojďme se zaměřit na podrobnosti k letošnímu ročníku Libereckého poháru. Do kdy je možno se přihlásit? A jaké další důležité informace nám k akci můžete prozradit?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Uzávěrka přihlášek je 15. září, ale je možné se přihlásit ještě v den konání soutěže. Jedná se o otevřenou soutěž dle Národního zkušebního řádu a Mezinárodního zkušebního řádu v disciplínách poslušnost a obrana. Vyhlášeny jsou kategorie ZZO, ZM, ZVV1, ZVV2 a IGP3. Specialitou je soutěž dvojic, z nichž nejlepší první tři rovněž obdrží diplomy, poháry a ceny, tak jako nejlepší jednotlivci.

Kategorie ZZO  proběhne v disciplíně poslušnost s přidanými cviky:

1) kladina jedním směrem na vodítku

2) skok vysoký 40 cm jedním směrem na vodítku

3) skok šplhem jedním směrem 160 cm na vodítku

4) štěkání psa u nohy, v sedě na vodítku

Pro jaké závodníky je soutěž připravená?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo je přesvědčený, že jeho pes zvládne vybranou kategorii. Vítěz v každé kategorii získá kromě dalších cen i vstupenku na Pejskařský ples Kynologického klubu Liberec-Pavlovice.

Absolutní vítěz soutěže má navíc automaticky startovné v příštím ročníku zdarma.

Soutěž  družstev proběhne v rámci kategorie ZVV1, ZVV2 a IGP3 – za každý klub se při prezentaci přihlásí vždy dva soutěžící (může soutěžit i více dvoučlenných družstev za jeden klub; popř. smíšené družstvo ze dvou klubů), kteří tak vytvoří družstva. Na základě součtu výsledků obou disciplín členů družstva bude vytvořeno pořadí družstev na 1. – 3. místě.

Chystáte také něco zajímavého pro návštěvníky, kteří přijdou na tzv. „kukačku!?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Návštěvníci jsou samozřejmě vítáni, vstupné je zdarma. Prostor s dobrým výhledem je jak na poslušnost, tak i na obrany, navíc je vybavený lavičkami. Občerstvení je zajištěno našimi členy, lépe řečeno členkami – domácí jídla jsou pověstná (gulášovka, řízek s bramborem, plněné knedlíky s uzeným masem a zelím, ale i sladká tečka jako např. šišky s mákem nebo zemlbába), stejně tak jako různé dobroty z udírny – klobásy, kuřecí stehna, vepřová kýta nebo uzený krocan. Jídlo a pití  je nabízeno na několika místech, takže nedochází k frontám.

Kdo má srdce, nejezdí na závody pro poháry, ale úplně z jiného důvodu. Na druhou stranu je fajn si něco pěkného přidat do sbírky. Máte už připravené ceny pro vítěze a můžete nám prozradit, jaké budou?

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!

Poháry jsou již objednány tentokrát z nové kolekce, takže věřím, že se budou líbit a ve sbírce vyniknou. Věcné ceny se připravují, některé budou od našich sponzorů – např. krmivo pro psy, vzorky piva, ale i poukazy na různé služby nebo nákup zboží. Tradicí jsou i ceny v podobě různých elektrospotřebičů, které se hodí do každé domácnosti.

Na závěr bych vás chtěla poprosit, zda byste mohl svými slovy pozvat na váš krásný závod nejen závodníky, ale i širokou veřejnost…

Chtěl bych do našeho areálu, který se nachází v malebném údolí pozvat nejen závodníky, ale i diváky, aby si vychutnali si jedinečnou atmosféru se čtyřnohými parťáky, kteří jistě předvedou zajímavé a oku lahodící výkony.

 

Děkuji vám a budeme se těšit.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv KK Pavlovice

www.kkpavlovice.cz

Liberecký pohár již pomalu klepe na dveře!
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->