Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!

Sledovali jste také prestižní soutěž Šampion šampionů 2018? A pokud jste drželi palce nádherné velšteriérce Legendě, pak jste uhodili hřebík na hlavičku. A my vám nyní nabízíme exkluzivně jako úplně první ze všech rozhovor s její majitelkou a chovatekou Lucií Lieblovou!


Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!
Michaela Weidnerová 3.2.2019 10245x VýstavyRozhovory o plemeni

Legenda od Guvernéra je ve svých čtyřech letech už opravdovou žijící legendou a také splněným snem své majitelky Lucie Lieblové. Získala bezpočet titulů na nejrůznějších výstavách doma i v zahraničí a jeden z těch neprestižnějších před pár dny i v Praze. Tato překrásná velšteriérka se stala Šampionem šampionů 2018. A co o ní říká její panička?

Paní Lieblová, podělte se s námi o své bezprostřední pocity po takovém úspěchu. A jak vám bylo v momentě, kdy rozhodčí ukázal právě na vaši fenu a šel vám jako absolutní vítězce podat ruku?

Byl to naprosto neskutečný pocit. Obrovské střídání emocí, kdy se vám na jednu stranu chce plakat, a na tu druhou se smát a skákat radostí. O mě se v mnoha momentech v ten den pokoušel infarkt, ale Legenda zůstávala naprosto nad věcí, klidná, veselá a předváděla se jako ta nejprofesionálnější modelka.

Nádherných pohárů, medailí a kokard máte ale doma celou řadu. Kdy jste si začala uvědomovat, že zřejmě vlastníte zcela mimořádné zvíře?

Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!

Celý vrh „L“ byl, myslím, úžasný, tedy alespoň pro mě. Nechala jsem si z něj doma hned dva sourozence. Legendu, která nás zaujala, ať stála, kde stála, měla od štěňátka nádherný pohyb a projev, byla velice kontaktní a stále vyžadovala pozornost.

A jejího brášku Lokiho (který se úspěchy nenechá svou sestrou vůbec zahanbit. Získal BIS na MVP v Mladé Boleslavi 2016 a BIS na speciální výstavě teriérů v Lanškrouně), který byl jako štěně obrovské kvítko a moje dcera se do něho prostě zamilovala, takže bylo rozhodnuto a zůstali doma oba dva.

Legendy první výstavou byla MVP v Českých Budějovicích, kde ve svých devíti měsících získala titul JBIG a za dva týdny na to na MVP v Praze JBIS. Stejné ocenění ve stejném věku získala  přesně po čtyřech letech na podzimní MVP v Praze Legendy dcera Queen. Jsem na ty naše holky moc pyšná.

Kterého titulu nebo dosaženého výsledku si vážíte asi nejvíc nebo je pro vás něčím výjimečným a proč?

Všech ocenění a titulů, které Legenda získala, si velice vážím. Tím prvním TOP výsledkem bylo, když se na Cruft´s 2016 umístila na 1. místě ve třídě mladých v konkurenci nádherných fenek z Anglie a z Kanady. Samozřejmě tím nejvíc nejcennějším oceněním je pro mě a Legendu určitě letošní vítězství BIS na Šampionu šampionů. Díky Legendě se mi splnil neskutečně nádherný chovatelský sen. A v neposlední řadě mám teď ohromnou radost z čerstvého ocenění BIS z víkendové MVP v Nitře.

Legenda od Guvernéra – opravdu krásné jméno a navíc dokonale sedí. Co byste nám řekla o své krásné velšteriérce? Jaká je v běžném životě, když zrovna nezáří ve výstavních kruzích?

Legenda je teriérka každým coulem! Umí být veselá, hravá, přátelská, ale také zvládne pořádně zlobit…

Legenda je teriérka každým coulem. Umí být veselá, hravá, přátelská, ale také zvládne pořádně zlobit, pokud se jí dostatečně nevěnujete. Krátery na zahradě, které musíme pravidelně zahazovat, už ani nepočítáme a květin u nás také moc nenajdete. Někdy až trochu moc hlídá, ale sousedi ji naštěstí milují, takže jí i ledacos projde.

Spousta psů nemá exhibicionismus vrozený a na výstavách se předvádí vlastně jen kvůli svému majiteli, aby mu udělala radost. Je v tomto ohledu Legenda jiná a myslíte, že ji to baví?

Legenda se sama stavěla opravdu již jako malé štěně. Takže natrénovat pěkný postoj mi práci opravdu nedalo.  Ale nemyslím si, že by se psi předváděli sami od sebe vyloženě rádi.

S Legendou jsem odmalinka stejně jako s ostatními našimi psy trénovala, takže jí to v podstatě baví, protože to bere jako takovou naši hru. Samozřejmě i na ní je vidět, pokud je výstav více, že je unavená a soustředění není už tak velké, ale stačí dát pauzu a už se zase těší na výlet a běda, jak bych ráno nakládala přepravky do auta a ji nechala doma, to by zbořila štěkotem celý dům.

Přeci jen je to ale teriérka, která potřebuje vhodným způsobem zaměstnat hlavu a vybít energii. Věnujete se společně i nějakým dalším aktivitám?

Legenda velice ráda aportuje, takže bohatě stačí jít na louku a chvilku házet třeba míček, ale také ji zaměstnává hraním dost její dcera, kterou jsem si z posledního vrhu nechala. Holky spolu natropí lumpáren víc než dost. Dříve jsem se věnovala i sportovní kynologii, ale bohužel pár zdravotních problémů už mi nedovoluje věnovat se výcviku tak, jak tomu bylo dříve.

Chodíte tedy mimo jiné i do lesa, kde se pes může celkem jednoduše zašpinit nebo si i jinak nevhodně vyšperkovat svůj zevnějšek. Jde tedy nějak rozumně skloubit péči o srst výstavního jedince a aktivity psa, který pracuje?

Samozřejmě, že s nimi chodím i do lesa. Nejen z toho důvodu, aby se dostali na procházku, ale i z proto, že velš se u nás naštěstí stále považuje za pracovní plemeno a jednou z podmínek chovnosti je i lovecká zkouška.

Srst hrubosrstých psů má jednu skvělou vlastnost a to, že se sama dokáže nečistot více méně zbavit. Když se vám například někde v lese vyválí v blátě, většinou to po oschnutí samo opadá, a když ne, postačí pročesat trochu kartáčem a je to. Pochopitelně v době, kdy se chystáme na výstavy, neběhají holky někde roštím, snažíme se chodit po loukách a hodně toho naběhají na zahradě, nebo na našem cvičáku, kde máme krásně posečeno a nic tedy nehrozí. Pravidelně také svoje psy koupu v kvalitní psí kosmetice (šampon, balzám, kondicionér proti lámavosti srsti), mezi výstavami je to téměř každý týden. Kůže pak může snadněji dýchat a srst lépe roste.

Kolik času vůbec zabere taková výstavní úprava velšteriéra a co všechno to obnáší?

Velšteriér se upravuje trimováním. Srst se v podstatě vytrhává. Velký pozor při trimování musíte dávat především na to, abyste srst vytáhli i s kořínky a nepřetrhli ji, nebo nepřeřízli. V ten moment to má v podstatě stejný efekt, jako mašinka. Při špatném trimování se kvalita i barva srsti zhoršuje. Na její kvalitu má samozřejmě i velký vliv krmení a životní podmínky, ve kterých pes žije a také genetika.

Já svoje psy upravuji pravidelně, ale i tak mi jedno trimování zabere cca tři hodinky. Pokud by se však jednalo o úpravu psa, který se pravidelně neupravuje a má se připravit na výstavu, mělo by první trimování proběhnout cca osm až deset týdnů týdnů před výstavou, záleží také na kvalitě srsti a na tom, kde pes žije a zda je léto, nebo zima. Druhá úprava by se měla uskutečnit přibližně dva až tři týdny předem, aby se znovu otrimovaly partie, které mají být kratší a ideální je ještě doupravení večer, nebo den dva před výstavou, kde už se jen doladí detaily.

Doma máte kromě Legendy ještě dvě další fenky stejného plemene, jednu choďačku a přítel cvičí s belgickými, nebo německými ovčáky. Prozraďte mi, jak se snáší taková různorodá smečka?

Ano, momentálně máme doma tři velší holky a to Legendy matku Caroll a dceru Queen. K nim přibyla před dvěma a půl lety choďanda Crazy. Ta je v podstatě takovou „náplastí“, ale opravdu skvělou, a to za mého belgického ovčáka Onseta de Alphaville Bohemia, s nímž jsem se věnovala právě zmiňované sportovní kynologii. A přítel, protože pracuje u Ochranné služby Policie ČR jako psovod specialista na vyhledávání výbušnin, má nyní pětiletého BOM. Byla ale doba, kdy měl i služebního NO. U nás jsou vždy všichni naši psi s námi doma. Nikdy je nenechává v práci, pokud neslouží. Pes je jeho parťák a ten si zaslouží pozornost a péči.

Všichni naši psi se mezi sebou vzájemně respektují, mají nastavená pravidla, a pokud jsem s nimi já, nebo přítel, není problém je venčit společně. Ale ne všichni mohou být bez dozoru necháni o samotě dohromady. Vždy je lepší pouštět do zahrady maximálně dva a předejít tím zbytečným konfliktům.

Lásku k velšteriérům jste ale získala hlavně díky svému dědečkovi. Jak to tehdy bylo?

Můj dědeček byl myslivec a k těm už lovecký pes prostě patří. Ten první, kterého si však u dědečka pamatuji, byl foxteriér Arik.

Až později si pak pořídil první fenku velštěriéra, dnes už jen vím, že se jmenovala Axa a pak vlastně byla Axa i každá další, kterou jsme doma měli. Když už jsem byla starší a chodila se svou první fenkou NO na cvičák, kde jsem se i o chovu dozvěděla něco víc, přemluvila jsem dědu, abychom naši Axu číslo tři, oficiálně Bessy ze Slouhovny uchovnili a tak vznikla i naše CHS od Guvernéra.

Líbí se mi název vaší chovatelské stanice a vím, že není tak úplně náhodný. Proč tedy právě „od Guvernéra“?

To se musíme vrátit zpět k mému dědečkovi. Měl totiž přezdívku GUVERNÉR. A abyste měli představu, jak k ní vůbec přišel, bylo to jednoduché, prostě si sedl a rozdával úkoly. Prostě Guvernér vždy vše zařídil.

Když jsme pak následně žádali o název CHS, padlo několik nápadů podle míst, která se tady u nás nacházejí, jako např. od Skřidelského potoka, kde máme zahrádku, nebo z Polušky, kde byl dědeček myslivcem a poslední bylo právě od Guvernéra. Dnes jsem moc ráda, že nám odsouhlasili až ten poslední návrh, který jsme dali, protože díky tomu je můj Guvernér stále se mnou.

Dědeček už je několik let po smrti a já s ním stále v hlavě probírám náš chov a občas mu zajdu nějaké to štěně ukázat a popovídat si s ním na hřbitov, aby věděl, jak nám to jde.

Ke komu se toto plemeno hodí a kdo by na něj měl podle vás raději zapomenout?

Velš je velice temperamentní pes, ale nemá na druhou stranu ani problém si najít doma svoje oblíbené místečko někde na gauči a prospat půl dne. Hodí se jak pro práci v lese k myslivcovi, tak v dnešní době všech možných psích sportů se s velši dělají agility, obedience, dogdancing, nebo ho lidé mají prostě „jen“ jako rodinného společníka a kamaráda. Možná, že ještě ne tolik u nás v Čechách, ale ve světě se velšteriér těší jako rodinný společník velké oblibě. Ono je v podstatě jedno, jakého psa si člověk vybere, ale vždy si musí uvědomit, že je to zodpovědnost a že pes není hračka a že je ho zapotřebí dobře vychovat a věnovat mu i vhodnou péči.

Existuje vůbec ještě nějaká meta, na kterou jste s Legendou zatím nedosáhly?

Nemáme žádné mety, kterých musíme dosáhnout. Jen se prostě snažíme vždy vše udělat, jak nejlépe umíme a zvládneme. Legenda mi splnila spousty nádherných snů a já ji za to prostě miluju!

Chov a úprava velšíků je mým velkým koníčkem a mám také radost, když vidím, že se mi mé chovatelské záměry promítnou v narozených štěňatech a také když svou chovatelskou činností mohu pomoci propagaci tohoto skvělého plemene.

A co třeba na závěr ještě přidat recept jak se stát Šampionem šampionů?

Legenda mi splnila neskutečně nádherný chovatelský sen!

A recept na Šampiona šampionů? Žádný konkrétní neznám, snad jen se nebát a jít to vyzkoušet. Je to nádherná výstava v krásném prostředí, s úžasnou atmosférou a stojí opravdu za to…

Prostě jít do toho celým srdcem a hlavně, mít rodinu a přátele, kteří vás podporují a mají pro vaše psí šílenství pochopení.

Děkuji vám za rozhovor a přeji ještě mnoho dalších podobných úspěchů!

Foto: Jan Tichý, Ladislav Hájek

https://www.odguvernera.cz

MultiCh. Legenda od Guvernéra

Narozena: 1. 1. 2015

Otec: Darwyn´s Mighty Joe Young

Matka: Caroll Star Franke

Tituly: Multi BIS, Cruft´s 2016 – 1. místo Junior class; WDS Leipzig – V1, CAC VDH, res CACIB; Junioršampion ČR a AT; Klubový šampion mladých; Šampion ČR a AT; Šampion ČMKU

Zkoušky: ZN

Chovatel a majitel: Lucie Lieblová

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->