Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 25. díl

Jste zvyklí svým pesanům běžně do krmení přidávat nejrůznější doplňky a třeba také všemožné druhy semínek? Pojďme s nimi tedy společně zase trochu „čarovat“!


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 25. díl

Asi kde kdo ví, že chia semínka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná a nejinak je tomu v případě našich čtyřnohých kamarádů. Můžeme je denně či jen občas přidávat do běžné krmné dávky, anebo mohou být součástí doma upečených výtečných pamlsků. Vyzkoušet můžete třeba tyto dva následující recepty z kuchyňky Lucky Koukalové.

Bramboráčky s játry a chia semínky

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 25. díl

Co budeme potřebovat? 

100 g jater 

45 g mrkve

15 g celeru

1 batát 

1 stroužek česneku

1/2 lžičky majoránky

1/2 lžičky chia semínek (semínek se dává zhruba osmina lžičky na 10 kg váhy psa denně) 

4 hrsti ovesných vloček

2 vejce 

Batát oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Mrkev a celer nakrájíme na malinké kostičky. Játra buď můžeme naškrábat nožem, nebo rozmixovat. Ovesné vločky rozmixujeme nahrubo. Do misky dáme nastrouhaný batát, zeleninu, játra, vločky, rozmačkaný česnek, vejce, majoránku a chia semínka. Vše smícháme. Na plechu s pečícím papírem tvoříme lžičkou ze směsi malé placičky jako klasické bramboráky, ale pro pejska opravdu malinké. Dáme péct na 180 stupňů 20 minut, poté teplotu snížíme na 160 a pečeme dalších 20 minut. Bramboráčky skladujeme v lednici. 

Kapusťáci          

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 25. díl

Co budeme potřebovat?

200 g mletého masa

50 g pohankových vloček 

50 g ovesných vloček

2 žloutky + zbylé skořápky ze dvou vajec nebo kupovaný prášek z vaječných skořápek (dávka skořápek, by neměla přesáhnout 1 gram denně, stačí ¼ čajové lžičky)

6 ks růžičkové kapusty

1 stroužek česneku

1 lžíce hladkolisté petržele

3 lžíce lněného semínka 

1/2 lžičky chia semínek 

Vaječné skořápky nejprve dobře rozdrtíme (co nejvíce to půjde, můžeme drtit i v hmoždíři, anebo pokud máme nasušené skořápky a nadrcené na prášek už z obchodu, je to nejjednodušší). Do robota pak přidáme mleté maso, petrželku, česnek, na kousky nakrájenou kapustu, chia semínka, lněné semínko, žloutky, ovesné vločky a pohankové vločky  a nesmí chybět samozřejmě nadrcené skořápky. Vše rozmixujeme.  Hmotu vymačkáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů asi 30 – 35 minut. Z ještě teplé placky vykrajujeme obdélníčky (nejlépe to jde vlnkovaným vykrajovátkem na cukroví, ale jde to i kráječem na pizzu nebo nožem). 

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Michaela Weidnerová

 

Foto: Lucie Koukalová, Nikola Kolářová

http://www.koukalici.cz/zdrave-mlsani-pro-psy/

 

Za tyto recepty srdečně děkujeme naší čtenářce Lucce Koukalové.

Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho u nás pod vaším jménem zveřejníme.

Doporučujeme z našeho e-shopu
Legendy československé kynologie
Skladem
ZB000002
od 129
Novinka
Sušené krůtí krky
ZB000462
od 20
Novinka
Sušené hovězí plíce
ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce
ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Vyberte barvu
Obojek SOFTY
ZB000096
od 0
Kam dál ...