Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 13.díl!

Velikonočním pondělím vrcholí nejkrásnější svátky jara a my v rámci tradičního kuchtění nezapomínáme ani na naše psy. Víte třeba, že velikonoční nádivku můžete upéct i pro ně? A nejen tu…


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 13.díl!
Michaela Weidnerová 2.4.2018 2985x Zdraví

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem, ke kterému se váže spousta tradic, zvyklostí a také specifických pokrmů.  Ve většině domácností se pod různými dobrotami stoly doslova prohýbají, a tak není vůbec divné, že existuje i spousta receptů pro naše čtyřnohé mazlíčky. A my opět vybíráme dva z nich.

Velikonoční nádivka pro psy                      

Co budeme potřebovat?

  • 500g kusového vepřového masa (lehčí varianta – kuřecí nebo krůtí maso)velikonoční nádivka pro psy 
  • 250g uzeného vařeného masa
  • ¼ l mléka
  • 5 – 7 vajec
  • Starší bílé nebo celozrnné pečivo
  • Nasekané mladé kopřivy (případně sušené)
  • Čerstvé nebo sušené bylinky dle fantazie (barfovací bylinky, celer, petržel, polníček, pampeliška…)
  • Máslo nebo olej na vymazání zapékací nádoby

Maso uvaříme do měkka, scedíme a nakrájíme spolu s pečivem na drobné kostičky. Směs vyskládáme do vymazané zapékací nádoby, zalijeme vývarem z masa a rozšlehanými žloutky a necháme dostatečně vsáknout. Poté promícháme s najemno nasekanými kopřivami (v případě, že jsou čerstvé, nejdříve spaříme) a s bylinkami. Na závěr ještě opatrně zašleháme hustý sníh z bílků a pečeme zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Podávat lze teplé i studené.

Velikonoční cukroví pro psy            

Co budeme potřebovat?velikonoční cukroví pro psy

  • 250 ml hladké mouky
  • 200 ml celozrnné mouky
  • Hrst rozsekaných škvarků
  • 125 ml netučného vývaru z masa, kostí nebo zeleniny
  • 1 vejce
  • 1 lžíce sušeného mléka
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • Špetka soli

Všechny sypké ingredience včetně škvarků důkladně promícháme dohromady. Ve vzniklé směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého pomalu nalijeme rozšlehané vejce spolu s olejem a vývarem a rukama vypracujeme těsto.  Nejprve necháme na teplém místě přibližně hodinu odpočívat a poté vyválíme asi 6 mm plát, ze kterého vykrajujeme libovolné velikonoční tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě předehřáté na cca 190 °C, po deseti minutách ztlumíme na 150 °C a dopékáme ještě dalších deset minut. Hotové cukroví krásně voní a má narůžovělou barvu. Po vychladnutí skladujeme v uzavřené dóze na suchém místě.

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Foto: Michaela Weidnerová, Iveta Panýrková

Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho pod vaším jménem zveřejníme.

 

Kam dál ...