Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Láska prochází žaludkem! I tím psím! 1.díl

Obtížně a ne zrovna nadšeně luštíte složení na obalu krmiva či pamlsků svého psa? Není vám lhostejné, jakou dobrotu sní? A k tomu rádi vaříte, ale nemáte tu správnou inspiraci či recept? Máme pro vás tip. Sledujte naše stránky, právě začínáme „vařit“!


Láska prochází žaludkem! I tím psím! 1.díl
Radek Anděl 16.10.2017 110463x Zdravá výživa

Co naplat, je to tak! Za kus žvance šel by mnohdy i nejlepší přítel člověka světa kraj. Nakonec zkusme někdy pozorovat, s jak labužnickým výrazem naši pesani konzumují svoji krmi. Konečně není tedy ani divu, že pro mnoho z nich je ten správně lákavý pamlsek i nejlepší možnou odměnou za dobře provedený cvik. A je zajímavé, že většina hospodyněk tak ráda podstrojuje nejenom své rodině, ale i našim čtyřnohým kamarádům. Někdy ale chybí inspirace…

Nová rubrika je na světě!

ss A tak jsme si v redakci řekli, že vám s tím tak trochu pomůžeme a popostrčíme vás v kulinářské aktivitě a seberealizaci. Ode dneška se tedy pravidelně dvakrát do měsíce můžete těšit na zbrusu novou rubriku „Recepty“, a to vždy v pondělí každý sudý týden. Dnes začneme notoricky známými játrovými pamlsky, na které existuje hned několik zaručeně osvědčených receptů. Tak jdeme na to!

Játrové pamlsky „stokrát“ jinak

Varianta první – vynikající, lákavé a voňavé!  

  • 500g syrových drůbežích jater
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 vejce
  • cca 1 hrnek polohrubé mouky

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru, směs následně vylijeme na papírem vyložený plech a rovnoměrně rozetřeme.  Pečeme přibližně 25 minut na 180 °C. Poté nakrájíme na finální kousky, necháme vychladnout a uložíme do mrazáku.

Varianta druhá – podle Míši Čermákové (z knihy Jemný recept na život)

  • 500g polohrubé mouky ss
  • 300g ovesných vloček
  • 400g syrových kuřecích jater
  • 100ml studené vody
  • 2 lžíce lososového/olivového oleje
  • 2 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 mrkev
  • Bylinky dle chuti (lžíce pivovarských kvasnic, lžíce „barfovacích“ bylinek, kloubní výživa, mořské řasy…)

Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. V mixéru rozmixujeme polohrubou mouku s ovesnými vločkami a s práškem do pečiva a přesypeme to do velké mísy. Pak rozmixujeme syrová játra a vložíme je k této sypké směsi, přidáme nastrouhanou mrkev, lososový nebo olivový olej, vajíčka a bylinky. Pokud je směs moc řídká, přidáme mouku, když je moc hustá, přidáme vodu či bílý jogurt. Potom co nám z toho vznikne pevné těsto, rozválíme ho a začneme vykrajovat libovolné tvary. Posléze je rozložíme na plech a můžeme potřít mlékem nebo vajíčkem. Nakonec je vložíme do trouby a pečeme na 180°C dokud nám nepřipadají hotové (cca 25 minut, ale radši hlídat, každá trouba peče jinak).

Varianta třetí – s celozrnnou moukou

  • 1kg celozrnné mouky ss
  • 400g syrových kuřecích jater
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • cca 200ml studené vody
  • Bylinky dle fantazie (majoránka, sladká paprika, sušená petržel, sušený celer, sušené kopřivy, sušený česnek…)
  • Hladká mouka na posypání
  • Máslo na vymazání plechu

V mixéru rozmixujeme syrová játra a přidáme vejce, olej, bylinky a vodu a poté postupně zapracováváme celozrnnou mouku s práškem do pečiva. Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, na vále vysypaném hladkou moukou vyválíme plát cca 0,5 cm vysoký a poté vykrajujeme libovolné tvary. Následně klademe na vymazaný plech, potřeme vejcem nebo mlékem a pečeme při 210°C do růžova. Po vychladnutí skladujeme v lednici či mrazáku.

Tak si dejte „do nosu“, pejskové!

Foto: K. Gerstbergerová

Máte i vy nějaký osvědčený nebo vychytaný recept, o který byste se rádi podělili s ostatními? Tak neváhejte a pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na redakce@ecanis.cz! Rádi ho pod vaším jménem zveřejníme.

Doporučujeme z našeho e-shopu
Novinka
Sušené krůtí krky
ZB000462
od 20
Novinka
Sušené hovězí plíce
ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce
ZB000453
od 26
Legendy československé kynologie
Skladem
ZB000002
od 129
Novinka
Obojek SOFTY
Vyberte barvu
Obojek SOFTY
ZB000096
od 0
Kam dál ...


    Článek zařazený v seriálu: Recepty (30 článků)