Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Lakeland teriér vám přinese do života radost!

Také fandíte teriérům a rádi byste se dozvěděli něco i o těch méně početných? Pak tu pro vás máme moc pěkné povídání o lakelandech, které si na první pohled klidně můžete splést s o něco známějšími velšteriéry. Ke komu se hodí, co s nimi lze podnikat, a spoustu dalších informací se dozvíte v následujícím moc příjemném rozhovoru.


Lakeland teriér vám přinese do života radost!

Lakeland teriér patří nejen v České republice, ale i v okolních státech stále ještě mezi málopočetná plemena. U nás se v současné době zapisuje jen okolo zhruba deseti štěňat ročně, což jistě hovoří za vše. Přesto si vzhledem ke své povaze a možnosti využití zaslouží naši pozornost. A své o tom jistě ví i Bc. Vladimíra Tichá, která je nejenom hlavní poradkyní chovu v Klubu chovatelů teriérů, ale řadu let je také ve své chovatelské stanici Satyr chovala.

Paní Tichá, je všeobecně známé, že vaše srdce patří především plemenům z III. FCI skupiny, tedy teriérům. Čím si vás tak získali?

Roli určitě hrálo to, že když mně bylo devět let, rozšířila se rodina o hrubosrstého foxteriéra. Také nedaleko nás bydlela paní Zuzana Ledererová, která měla chovatelskou stanici kerry blue teriérů Modrovous a já jí pomáhala psy cvičit a vystavovat na výstavách. Už tenkrát se mně moc líbil teriéří temperament a to, že s nimi se člověk nenudil a byla s nimi legrace.

S manželem jste je řadu let také chovali. Proč jste se ze všech možností nakonec rozhodli pro i nyní stále ještě relativně málopočetné lakelandy?

V roce 1968 jsme se jako novomanželé jeli podívat na MVP v Brně a tam jsme poprvé uviděli lakelandy. Moc se nám líbili. Vystavoval je pan Novotný z Vaňova a my si hned u něj zamluvili štěně. Byl to úžasný pán, měl pochopení pro nepříliš movitou mladou generaci a v následující době mě toho hodně naučil. V říjnu 1968 jsme si přivezli Majku z Vaňovského údolí. Bylo mně dvacet let, dělala jsem na veterinární ošetřovně u MVDr. Jana Kollera a byla jsem přesvědčená, že psům rozumím a že si odborně vyberu to nejlepší štěně z vrhu. Přišli jsme s manželem na zahradu pana Novotného, z klubka štěňat se jedno vymotalo, začalo mně žužlat tkaničku u boty a bylo rozhodnuto. Paradoxem bylo, že se opravdu jednalo o nejlepší štěně z vrhu. Myslím si ale, že nám to bylo jedno. Monika, jak jsme jí říkali, byla srdcovou záležitostí.

Lakeland byl vyšlechtěn jako lovecký pes, jehož úkolem bylo tlumit zvěř, která byla nebezpečná pro stáda ovcí!

Prozradila byste nám něco z jejich historie a k čemu byli v zemi původu především vyšlechtění?

Lakeland teriér pochází z anglického Cumberlandu z oblasti zvané „Lake District“. Názory na vznik plemene se různí. Někdo říká, že to je moderní forma staroanglického černotříslového teriéry, jiný tvrdí, že lakeland vznikl spojením více plemen. První chovatelský klub vznikl v Anglii v roce 1902.

Lakeland byl vyšlechtěn jako lovecký pes, jehož úkolem bylo tlumit zvěř, která byla nebezpečná pro stáda ovcí. Nejčastěji se jednalo o velké westmorlandské lišky. Plemeni se také po nějakou dobu říkalo westmorlandský teriér. Pracoval se smečkami honičů, ale také jako norník a vzhledem k tomu, že Lake District je oblastí plnou jezer, uplatňoval se i při lovu vyder, které dělaly velkou paseku v rybářských revírech.

Najdou podobné uplatnění třeba i dnes nebo lze jejich temperament využít i jinak mimo loveckou kynologii?

Lakeland teriér vám přinese do života radost!

Určitě. Lakelandi jsou vynikající norníci a výborně pracují i na naháňkách. Na rozdíl od jiných teriérů je jejich práce opatrná. Lakeland jako norník lišku vyhání, nějaké tvrdé chvaty nemá v oblibě. Opatrný je i při naháňkách na černou zvěř.

Pokud nechcete využívat lakelandy při výkonu práva myslivosti, bude výborně běhat coursing, bude ho těšit agility a v podstatě všechny pohybové aktivity. I když v něm ale budete od štěněčího věku tlumit zájem o zvěř, úplně ji z jeho mysli nevymažete. Kočky, ježci, sousedovy slepice a samozřejmě zvěř v lese a na poli jej bude zajímat stále.

Jak dlouho se toto plemeno chová u nás a jaké byly jistě tehdy ne úplně snadné začátky?

Lakelandy do Československa dovezl výše zmiňovaný pan Novotný v roce 1965 z Holandska. Měl tam dobré kontakty, takže hned od začátku dokázal mít nejen chovné fenky, ale k nim i nepříbuzné psy. Slušný chov lakelandů byl i v Německu. Řekla bych, že v sedmdesátých letech dvacátého století byl chov u nás v lepším stavu, co se týká příbuznosti i kvality psů a fen.

Pokusila byste se lakeland teriéry nějak charakterizovat, tedy především z hlediska povahy?

Temperamentní, radostný, učenlivý, hravý. Zvláště fenky mají občas sklony ke rvačkám a to ne venku na procházce nebo v revíru, ale s domácími fenami. Mít více lakelandů není úplně jednoduché. Myslivci si někdy libují, že plemeno má „volný hlas“. V praxi to znamená, že z lakelanda, pokud se nevychovává a bydlíte s ním ve městě, může být nepříjemný štěkálek. Z vlastní praxe vím, že lakeland s dětmi jdou výborně dohromady. Sklony ke kousavosti plemeno nemá.

Našlo by se něco, čím se třeba celkově liší od svých ostatních „příbuzných“ ve skupině?

Pominu-li domácí rvačky, tak bych řekla, že lepší ovladatelností a temperamentem bez zloby.

Co byste nám pověděla o zdraví plemene a kolika se přibližně dožívá let?

Nevím o tom, že by se u lakelandů objevovaly nějaké dědičně podmíněné choroby, kterými by bylo třeba se při vedení chovu zabývat. Možná stojí za upozornění, že se jedná o hrubosrsté plemeno, které se trimuje a pokud lakelanda někdo stříhá, hrozí nebezpečí problémů s kůží. To ale platí u většiny hrubosrstých plemen. Naše fenky se dožívaly čtrnácti až patnácti let a pokud je mně známo, je to obvyklý věkový průměr plemene. Pokud potkáte lakelanda na ulici, podle jeho chování věk neurčíte. Důstojnost stáří je něco, co neznají.

Pojďme ale k chovu. Nejprve by mne zajímalo, co všechno musí pes nebo fena splnit, aby mohli být zařazeni mezi chovné jedince?

Lakeland teriér vám přinese do života radost!

Chov lakeland teriérů je zastřešen Klubem chovatelů teriérů. Stejně jako u většiny plemen KCHT stačí lakeland teriérovi výstavní ocenění nejhůře velmi dobrá, ale ocenění musí být získáno na klubem pořádané výstavě. Uchovňujících výstav KCHT pořádá, pokud nezasáhne covid, cca sedm ročně a jsou rozloženy po celé ČR. Doložena musí být kohoutková výška, typ skusu a případná absence zubů. Kohoutková výška musí odpovídat požadavkům standardu (nepřesahuje 37 cm), skus musí být nůžkový, chybět nesmí řezák, ale chybět mohou dva zuby jiného typu. Absence M3 se z pohledu chovných podmínek nebere jako chudozubost. Jeden z partnerů musí být plnochrupý. Plemeno se s absencí zubů nepotýká, takže chovné podmínky umožňují zařazení do chovu většiny odchovaných štěňat.

Pozorujete nějaké problémy v oblasti reprodukce nebo jde většinou vše jako na drátkách?

Problémy s krytím nejsou, zabřezává cca 70% krytých fen, což je na dnešní dobu slušné číslo. Vrhy mívají 4-6 štěňat.  Uvedené odpovídá statistice z několika roků, ono krytí i vrhů je málo. V letošním roce jsem zatím vystavila 4 krycí listy (jsem poradce chovu pro plemeno)

Považujete nynější chovnou základnu samozřejmě s ohledem na málopočetnost plemene, řekněme, za dostatečnou? A kolik se zhruba ročně zapisuje štěňat do plemenné knihy?

Lakeland teriér vám přinese do života radost!

Lakeland bohužel patří mezi málopočetná plemena. Ročně se zapisuje pouze okolo deseti štěňat, takže by se dalo říci, že se moc nejedná o nějakou plemenitbu, spíše o udržování plemene. Zatím jsme schopní dávat dohromady nepříbuzná spojení, ale potěšilo by mě, kdyby chovná základna byla větší a širší. Konkurence mezi teriérskými plemeny je velká a módnost některých z nich odklání pozornost od těch ostatních.

Kam se vůbec za ty roky chov lakelandů u nás posunul? Co se nám povedlo a co by bylo podle vás dobré ještě zlepšit?

Řekla bych, že se chov posunul v plemenném typu a že na rozdíl od dřívějška se dá dobře odlišit lakeland o velšteriéra. Jinak se chov nikam moc neposunul. Platí to nejen o ČR, ale v podstatě o celé Evropě.

Máte přehled i o současném chovu na sousedním Slovensku?

Lakelandů mají ještě méně než my. Trochu lepší je situace v Polsku a v Německu.

Dá se říci, že dnešní český a slovenský chov lakeland teriérů je v Evropě konkurence schopný?

Většina jedinců ano. Přemýšlet je někdy třeba nad kohoutkovou výškou a také nad ocasy přetočenými na hřbet. Chovatelé o tom neradi slyší a bohužel se tím nezabývají ani rozhodčí na vyšších typech výstav. Ve srovnání se zahraničím je někdy problém okolo úpravy a předvedení. Na to může jinak vysoce kvalitní jedinec doplatit. Pak se těžko vysvětluje majitelům chovných fen, že nabízený krycí pes sice nemá početný seznam titulů, ale že je to opravdu nádherné zvíře v majetku člověka, který si s úpravou neví moc rady.

Lakeland potřebuje fyzickou i psychickou zátěž. Může být v kotci, může být v bytě, ale musí být v kontaktu s člověkem a musí mít dostatek pohybu a zaměstnání!

Která všechna kritéria by měl zvážit člověk, který by si ho chtěl pořídit a případně co by si měl sám ohlídat?  

Tady asi platí to, co většiny psů. Pokud nehodláte svému psovi věnovat čas, nepořizujte si ho. Lakeland potřebuje fyzickou i psychickou zátěž. Může být v kotci, může být v bytě, ale musí být v kontaktu s člověkem a musí mít dostatek pohybu a zaměstnání. Procházka na flexibilním vodítku dvakrát denně okolo bloku mu nestačí a ani v prostorném kotci se nevyběhá. Pokud si jdete pro štěně, podívejte se mu na skus a také na počet řezáků. Někdy absenci řezáku uvidíte už v mléčném chrupu.

Musím se ale také zeptat, do jakých podmínek se lakeland vůbec nehodí?

K lidem, kteří se mu nebudou věnovat, neposkytnou mu pohyb a nebudou jej vychovávat. A naopak k lidem, kteří jej budou polidšťovat a nebudou v něm ctít psa. Velmi je třeba zvažovat, zda si mohu vzít lakelanda jako dalšího psa do rodinné smečky. To, co se píše u řady plemen, tedy že se psi porovnají sami a určí si hierarchii smečky, u lakelandů většinou neplatí. Případné rvačky nekončí podřízením jednoho z nich.

A co byste na závěr popřála svému milovanému plemeni do budoucna?

Aby se našlo více chovatelů, ale také aby se plemeno nestalo vysoce módním, neb to žádnému plemeni nesvědčí. Pokud si pořídíte lakeland teriéra, nebudete vydělávat závratné sumy na prodeji štěňat, ale pes vám přinese do života radost a určitě se s ním nebudete nudit.

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Bc. Vladimíry Tiché

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


    Podobné články



      -->