Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Jak získat ocenění od ČKS? Co vidí rozhodčí z výkonu, když nás sledují na place? A jaký úkol má výcviková komise ČKS? Tak nejen na tyto dotazy vám nyní v ryze výcvikovém rozhovoru odpovíme.


Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Povídání s předsedou Výcvikové komise ČKS bylo velice zajímavé. Alespoň pro mě jako posluchače. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací od člověka, který má psy a kynologii opravdu rád. Pokud vás tato témata zajímají, tak se pojďte blíže seznámit s mezinárodním rozhodčím a předsedou výcvikové komise panem Theodorem Krajčím.

Pane Krajčí, začneme hezky po pořádku. Vzpomněl byste si ještě na své kynologické začátky a také na svého prvního psa?

První pes u nás doma byl voříšek a mně byly asi tak tři roky. Druhým psem byl setr a já jsem tehdy chodil do páté třídy. Ale ten, kterého jsem opravdu začal cvičit, byl německý ovčák bez PP a jmenoval se Rex. Pořídil jsem si ho, když jsem se v roce 1978 vrátil z vojny. Potom teprve přišel první pes s průkazem původu a jmenoval se Adar z Husmanovy aleje. Vzpomínám si, že jsem s ním na prvním mistrovství republiky všestranných skončil na třetím místě.

Hlavním důvodem, proč jsem se stal rozhodčím, bylo to, že se mi nelíbilo, jak se u nás v té době posuzovalo!

Kdy jste se rozhodnul, že se stanete rozhodčím z výkonu a jaká byla cesta k tomuto cíli?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Kdy jsem se rozhodl být rozhodčím, to už nevím, ale myslím, že hlavním důvodem bylo to, že se mi nelíbilo, jak se u nás v té době posuzovalo. V Německu to bylo všechno jinak. U nás byl pro mě vzorem Jarda Šmolík. Byl snad jediný, který uměl slovy zhodnotit předvedený cvik. Většina rozhodčích hodnotila výkony psů pouze zadanými body (chůze – 8 bodů, aport – 7 bodů atd.) a vůbec nezdůvodňovala bodové ztráty, což je pro psovoda velmi důležité vědět.

On se asi každý rozhodčí setkává s lidmi, kteří jsou či nejsou připraveni na zkoušku, ale také s těmi, kterým se to prostě nepovede. Podělil byste se s námi o nějaký opravdu vtipný zážitek z posuzování, na který prostě nejde zapomenout?

Bylo to v Sušici na závodě. Vyhledání figuranta tehdy probíhalo blízko řeky a na řadu přišel psovod s mohutným rotvajler, který měl moc rád vodu, ale také tuto disciplínu. A ani jednoho se za žádnou cenu nechtěl vzdát, tak si chtěl prostě pomocníka, který vážil padesát kilo i s postelí, stáhnout do řeky. Ten se chudák z posledních sil držel za větev a úpěnlivě volal o pomoc.

Tak to musel být opravdu báječný zážitek. Prozraďte nám, co vás opravdu dokáže při zkouškách či závodech, jak se říká, dopálit?

Nejvíce mě dokáže rozčílit, když psovod při jakémkoliv nezdařeném výkonu hází vinu na psa. Přitom je on sám tím, kdo ho to jen špatně naučil. A také vyloženě nemám rád podvádění.

Momentálně máte vy sám maliňáka. Bylo toto plemeno vždy vaším oblíbeným nebo jste k němu dospěl až časem?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Měl jsem postupně sedm německých ovčáků a dva maliňáky. Momentálně mám v řadě osmého ovčáka a třetí malinu. Dospěl jsem k tomu, že pokud chcete vrcholově závodit, pes musí být kvalitní povahy a nezáleží na plemeni, ale na vás, kolik tomu chcete obětovat času, úsilí a financí a samozřejmě jací jste cvičitelé. Důležitý je také tým, který je kolem vás.

Pokud chcete vrcholově závodit, pes musí být kvalitní povahy a nezáleží až tak na plemeni!

Jste tedy majitelem dvou psů. Mohl byste nás s nimi trochu blíže seznámit a třeba i prozradit, jaké s nimi máte cíle a plány?

Momentálně mám doma německého ovčáka, kterému je nyní sedmnáct měsíců a potom dvanáctiměsíčního belgického ovčáka malinois. Každý je trochu jiný, ale oba dva mají chuť pracovat a to je skvělé.  Nějaké cíle mám, ale už to tolik nehrotím. Konkurence je totiž v současné době opravdu kvalitní. Nejdůležitější pro mě je, aby to bavilo mě, mé psy a také lidi, se kterými společně trénuji. Tady mi funkce rozhodčího z výkonu neumožňuje trénovat tak, jak bych chtěl, protože soboty a neděle posuzuji a tak mnohdy jedu ze zkoušek rovnou na vlastní trénink.

Kromě toho, že jste mezinárodním rozhodčím z výkonu, zastáváte ještě jednu velice důležitou funkci přímo v ČKS. Jste předsedou výcvikové komise. Co tato funkce vlastně obnáší a co vám dává?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Funkce předsedy VK obnáší širokou škálu povinností: jsou to např. delegace rozhodčích a figurantů na zkoušky, VS a mistrovství, zkoušky rozhodčích a figurantů, školení rozhodčích a také časté přemlouvání organizací k pořádání různých akcí. Dále musíme jako komise řešit jakékoliv změny v delegacích, schvalujeme rozhodčí a figuranty na mistrovství plemen, řešíme změny ve zkušebních řádech a změny, které přicházejí z pracovní komise FCI, zajišťujeme soustředění reprezentace, nominujeme reprezentaci na MS stopařů a IGP3, určujeme lídry reprezentace, kteří potom přese mne a sekretariát zajišťují zbytek (oblečení reprezentace, ubytování, rozpočet na výjezd reprezentace). Dále řešíme různé prohřešky rozhodčích, figurantů, členů ČKS nebo ZKO atd. Není toho málo, v tom nám pomáhá velmi šikovná Lenka Šišková (Valtrová) ze sekretariátu ČKS. Každý měsíc probíhá VK, jejíž členy jsou lidé, kteří tomu rozumějí, a velmi si jich vážím. Jsou to Luboš Jánský, Martin Pejša, Martin Matoušek a Robert Fagoš, který nás zastupuje v pracovní komisi FCI. 

Jaké úkoly, problémy, ale třeba i radosti Výcviková komise ČKS řeší? A co vás v rámci této práce naposledy opravdu potěšilo?

Práce ve VK mi přináší  méně času a občas také nepochopení v předsednictvu ČKS. Naposledy mě potěšilo, že se nám podařilo přeložit MR IGP3 na jaro a psi nemusí soutěžit ve velkých vedrech. A naopak, se mi nepodařilo prosadit, aby si figuranti mohli na MR a VS vybrat rukáv, na který chtějí figurovat a který jim vyhovuje a ne, že dostanou těsně před akcí rukáv, na který nejsou zvyklí.

Při práci ve výcvikové komisi se občas setkám i s nepochopením ze strany předsednictva ČKS!

Za tuto otázku budu asi „ukamenovaná“, nicméně musím. Hodně často se hovoří o tom, že výcvik psů pro sportovní účely již pomalu hraničí s týráním zvířat. Nároky na zvířata jsou čím dál tím větší a výcvikové metody čím dál tím horší. Jak se na to díváte vy a řeší něco takového výcvikovka?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Za tuto otázku jsem docela rád. Většinou toto slyším od lidí, kteří sami psa neumí dobře vycvičit. Pokud je pes pod tlakem, je za to od rozhodčího penalizován nebo ho vůbec neposoudí. Kvalitní rozhodčí to pozná. Jestli jste viděli výkony české reprezentace na MS FCI, všichni psi cvičili s radostí a vysokým nasazením, protože chtěli a měli motivaci. Za těmito výkony stálo mnoho tréninků, při kterých psovodi motivovali své psy buď míčkem, nebo žrádlem za správně provedený cvik. V dnešní době se psi učí, aby psovoda poháněli „pojď, půjdeme něco dělat!“ Ale musí se to umět. Cesty, jak psa něco naučit jsou různé a vždy se musí přistupovat ke konkrétnímu jedinci podle jeho povahy. Metoda, která perfektně funguje na jednoho psa, nemusí fungovat na druhého. Když se podívám do dob Svazarmu, dalo by se v mnoha případech mluvit o týrání, protože v té době metodika nebyla propracovaná tak jako dnes, kdy se více využívá pozitivní posilování. Neznali jsme, co je to operantní podmiňování. Samozřejmě nejsem idealistou a vím, že i v dnešní době je to o lidech. Nároky na psy jsou opravdu čím dál tím větší, vyžaduje se radostný projev, ochota a rychlost provedení a nemyslím si, že drsnými metodami by se tohoto docílilo. Pokud psovod nemá se psem dobrý kontakt, je to na celém výkonu znát.

Viděli jste výkony české reprezentace na MS FCI? Všichni psi cvičili s radostí a vysokým nasazením, protože chtěli a měli motivaci!

Trochu odlehčím téma. Výcviková komise také schvaluje udělení ocenění vzorného výcvikáře, které je rozděleno do tříd. Čeho musí výcvikář dosáhnout, aby mohl něco podobného získat, a kdo jej na to navrhuje?

Směrnice pro zadávání výkonnostních tříd má zvýšit zájem o zkoušky z výkonu a ocenit sportovní úspěchy.

Dělí se :

  1. a) zadávání výkonnostních tříd mládeži
  2. b) zadávání výkonnostních tříd dospělým 3, 2, 1
  3. i) propůjčení titulu Mistr sportu

Žadatel podá žádost příslušné ZKO nebo chovatelskému klubu, ten předá žádost krajskému výboru, který žádost potvrdí a pošle na sekretariát ČKS. K žádosti musí přiložit kopie potvrzení o vykonaných zkouškách. Podmínky jsou zveřejněny na stránkách ČKS.

S tímto souvisí i má další otázka. Figuranti musí složením určité zkoušky prokázat, že jsou schopni tuto funkci zastávat. Stejné je to i s kladeči stop, ale co výcvikáři? Také jezdí na školení? Jak se člověk vůbec stane výcvikářem v ZKO, když pominu jeho třeba soukromé aktivity a školení?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Záleží na tom, do jaké organizace člověk chodí, ale rozhodně se v tomto udělal velký krok dopředu. Přijedu na zkoušky a hned vidím, jakého mají trenéra. Jsou organizace, které i přes různé semináře nechtějí změnit metodiku a přístup ke psu. A ke své škodě cvičí postaru a špatně. Co se týká výcvikáře v ZKO, tak pokud krajský výbor neuspořádá školení výcvikářů, jsou odkázáni na různé semináře a samovzdělávání. Toto je letitý problém, takže výcikářem se často stane člověk bez velkých teoretických a praktických zkušeností, protože je jediným, který je ochoten tuto funkci zastávat. Dělám v ZKO Nýřany výcvikáře téměř čtyřicet let, takže vím, jak náročnou práci s lidmi to obnáší. Naštěstí jsem si za ta léta vychoval několik zástupců, kteří výcvik vedou v mé nepřítomnosti. Znám mnoho kvalitních psovodů z různých ZKO, kteří ale výcvikáře dělat nebudou a soustředí se na svůj vlastní výcvik. Je pravdou, že jedno krajské školení nic nevyřeší a také že ne každá ZKO stojí o změny. Vím, že v Německu, kde jsem pracoval jako výcvikář, byla mnohdy podobná situace. U Policie ČR jsem byl instruktorem šestnáct let. Kvalita instruktorů je různá, spousta z nich by jako trenéři ve sportovní kynologii neobstála, ale na druhé straně mnoho řadových psovodů je vynikajících, ale instruktory z různých důvodů dělat nebudou. Je to prostě letitý problém.

Letitým problém v ZKO je fakt, že se výcvikářem často stane člověk bez velkých teoretických a praktických zkušeností, protože je jediným, který je ochoten tuto funkci zastávat!

Moc děkuji za rozhovor a zbývá už jen poslední otázka. Sezóna 2022 je za námi. Byla velká, přínosná a skvělá. Jako příklad uvedu MS FCI IGP v Roudnici, kde jsme se také potkali. Jak hodnotíte tuto akci a který z výkonů se vám osobně asi nejvíce líbil?

Kvalitní výkony psů jsou jen a jen o lidech!

Máte pravdu. Sezóna je u konce, a pokud bych měl hovořit o MS FCI IGP, tak budu mluvit jen v samých superlativech. A to jak na adresu pořadatelů nebo prodejců, tak i samotných závodníků. Ostatně jak jsem již nastínil výše, tak výkony konkrétně našich týmů byly prováděny vždy s obrovskou chutí a radostí ze strany psů. A za to jim všem moc děkuji.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Theodora Krajčího

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->