Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Na stránkách našeho magazínu se často potkáváte s různými recepty na pamlsky a tipy, jak ozvláštnit jídelníček vašeho čtyřnohého kamaráda. Ani dnešek nebude výjimkou! Na našich zahrádkách nebo v lesích už sice roste spousta zajímavých bylinek, ale pokud bydlíte v paneláku, jste stále odkázaní na nákup zeleniny z obchodu. Proto se dnes podíváme na to, jak si snadno „vypěstovat“ zdravou zeleninu doma a to rovnou v BIO kvalitě.


Klíčím, klíčíš, klíčíme
Katka Houšková 9.5.2021 2817x Zdravá výživa

Pokud patříte mezi zastánce zdravého a pestrého jídelníčku, jistě pro vás nebudou pojmy jako klíčky nebo mikrozelenina zcela neznámými. Že vás ale nikdy nenapadlo zařadit tuto rostlinou složku i do psího jídelníčku? Velká chyba! Nemusíte být nutně zapřísáhlým BARFařem, abyste svému čtyřnohému kamarádovi občas obohatili stravu o nějaký ten vitamín a pár minerálů navíc. Po článcích o fermentované zelenině a mladém ječmenu dnes přinášíme další tip, jak můžete zvýšit nutriční hodnotu potravin. Budeme klíčit a pěstovat mikrozeleninu!

Stravitelnější, využitelnější a plná energie 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Proč vlastně hovoříme o zvyšování nutriční hodnoty? Klíčením dochází v semínkách ke zvýšení podílu vitamínů (C, A a některé z řady B), k neutralizaci kyseliny fytové (která brání vstřebávání některých minerálů) a také k vytváření enzymů, které usnadňují celkové trávení. Díky těmto třem procesům je naše semínko mnohonásobně hodnotnější samo o sobě. Kromě toho se během klíčení mění složité sacharidy na jednodušší cukry, bílkoviny se štěpí na jednotlivé aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Proto jsou semínka nejen dobře stravitelná, ale především se mnohonásobně zvyšuje jejich využitelnost! Klíčky jsou pro náš a samozřejmě i pro ten psí organismus opravdovým nakopávačem energie a zásobárnou vitamínů a minerálních látek.  

Klíčky jsou pro náš a samozřejmě i pro ten psí organismus opravdovým nakopávačem energie a zásobárnou vitamínů a minerálních látek! 

Spousta mladých výhonků nebo zelených lístků?  

Jaký je vlastně rozdíl mezi klíčky a mikrozeleninou? Přiznám se, že u nás doma se tento rozdíl velmi často smaže ve chvíli, kdy zapomeneme na klíčky a ony tak nějak samy povyrostou… Nicméně ještě před tím, než začneme se semínky pracovat, tak bychom si měli rozmyslet, co s nimi zamýšlíme. Tedy zda nám jde o silné výhonky a chceme je konzumovat i se semínky, nebo zda se pustíme do práce kvůli vypěstování rostliny jako takové, tedy kvůli mladým lístkům, které ovšem budeme konzumovat bez původních semínek. 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Klíčení

  • Klíčíme v uzavřené nádobě 
  • Bez potřeby světla 
  • Ve vlhku 
  • Výsledkem je silný klíček 
  • Konzumujeme celé včetně semene 
  • Časová náročnost: 2 – 3 dny 
  • Výběr vhodných semen: výhradně v BIO kvalitě  
Klíčím, klíčíš, klíčíme

Mikrozelenina

  • Vyséváme na substrát (vlhkou vatu nebo sítko) 
  • Zaléváme zespodu 
  • Potřebuje fotosyntézu (dostatek svěla) 
  • Výsledkem je mladá rostlina 
  • Ustřihneme těsně nad kořeny 
  • Časová náročnost: cca 1 týden 
  • Výběr vhodných semen: méně podstatné, semena nebudeme konzumovat 

 

Ať už se rozhodneme pro klíčky nebo mikrozeleninu, v obou případech platí, že se jedná o formu „pěstování“ zeleniny, která je: 

  • Nenáročná na čas 
  • Nenáročná na místo 
  • Vysoce využitelná a prospěšná 
  • A to nejlepší nakonec  stojí to pár korun! 

Bude to klíčit? 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Co všechno se dá naklíčit? Čistě teoreticky skoro všechno! Samozřejmě jsou vhodnější a méně vhodná semena pro klíčení, ale v zásadě platí, že když nám to chutná, tak proč ne! Rozhodující úlohu při výběru vhodných semen potom hraje samozřejmě nejen chuť, ale také náročnost přípravy, potřebné časové nároky a také procento úspěšnosti klíčení. Některé semena klíčí hůře, jiná lépe. V naší domácnosti platí, že pro psy klíčím to, co bych klíčila i pro sebe a o úrodu se následně podělíme. 

Mezi moje oblíbená semena na klíčení patří mungo, čočka, dýňová semínka, slunečnice, cizrna, konopná semínka a hrách! 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Samostatnou kapitolou jsou potom ořechy  my máme nejraději „naklíčené“ mandle. V tomto případě nejde o klíčení jako taková, opravdových klíčků byste se totiž na ořechu jen tak nedočkali. Ale taková   mandle namočená minimálně osm hodin ve vodě chutná téměř stejně, jako mandle čerstvá. A to je opravdová lahůdka! Vodu z namočených mandlí ovšem netřeba vylévat, protože obsahuje množství hořčíku! Namočené mandle můžete samozřejmě dávat i psům, pokud ale neumějí mandli rozkousat a hltají, bude lepší nechat ji projet mixérem. 

Moje oblíbená semena na pěstování mikrozeleniny jsou brokolice, řeřicha, vojtěška, ředkvička a rukola! 

Jak na to? 

A teď pojďme k tomu nejdůležitějšímu, a tím je postup. Klíčení je poměrně primitivní záležitostí a zvládne ji opravdu každý. Pro začátek bych doporučovala nějaká dobře klíčivá semena, na klíčení například požijte oblíbené mungo a na mikrozeleninu určitě řeřichu. 

Klíčení  co budeme potřebovat 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Pro klíčení si budeme muset obstarat klíčící nádobu. Na trhu je velmi široká škála možností, od nádob skleněných s různými podstavci přes nádoby plastové až po několikapatrová monstra. Takovou věc doporučuji zakoupit teprve až ve chvíli, kdy zjistíte, že vás to opravdu baví a že vám to chutná a že chcete klíčit ve velkém. Pro normálního začátečníka zvolíme jednu ze dvou variant: 

  1. Skleněná nádoba, přes kterou natáhneme plátýnko a přetáhneme gumičkou, musíme si ovšem zajistit nějaký "stojan" aby voda mohla stále vytékat. 
  2. Plastová nádoba s pevným víčkem a děravým dvojitým dnem 

Podstata klíčení tkví v tom, že na několik hodin (podle druhu semínka) semeno namočíme, aby započal celý proces klíčení. Následně dobře propláchneme a necháme v nádobě na tmavém místě. Proplachujeme dvakrát denně čerstvou nebo odstátou vodou, která musí následně z nádoby někudy odcházet, jinak by nám semena shnila. Proto budeme potřebovat buď skleněnou nádobu postavenou „na hlavu“ nebo ono dvojité dno u nádoby plastové. V začátku nám opravdu postačí dva kelímky od velkých jogurtů nebo dvě uříznutá dna od PET lahví, které do sebe budou zapadat a z nichž ten horní díl bude mít děravé dno. 

Pokud jsme pravidelně semínko proplachovali, drželi ho ve vlhku a ve tmě (tma nemusí být stoprocentní, ale je důležité zamezit přístupu přímého slunečního světla), tak třetí den bude mít semínko už krásné klíčky a můžeme se pustit do konzumace. Pokud je nespotřebujeme naráz, můžeme ještě několik dní pravidelně proplachovat a postupně ujídat. Tma už po tomto období není podstatná, naopak, u některých semen je žádoucí po pár dnech přivést je na světlo boží. 

Mikrozelenina  co budeme potřebovat 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Než se pustíte do nákupů různých nakličovacích misek, kterých je na trhu od výmyslu světa (od keramiky přes plast až ke kovovým), napřed si zkuste stejně jako u klíčení, zda vám to vůbec půjde a jak vám to bude chutnat. 

Na první pokus s mikrozeleninou bych osobně použila buď substrát nebo mokrou papírovou utěrku a jakýkoliv obyčejný hlubší talířek nebo naopak mělkou misku. 

Některá semínka se před výsevem namáčejí, ale pouze na pár minut, jiná nikoliv. Pokud zvolíte oblíbenou řeřichu, tak tu můžete rovnou vysévat na předem namočenou papírovou utěrku. Jak už jsme si řekli, mikrozelenina potřebuje ke svému růstu denní světlo  nicméně její umístění na přímé slunce by rozhodně nebylo dobrou volbou, to by ji mohlo spálit. Každopádně řeřicha je tak oblíbená právě pro svou nenáročnost, protože je schopná kvalitně vyrůst i za krátkých zimních dnů během zhoršených světelných podmínek. Pokud máte v bytě příliš sucho, doporučuji nádobu přikrýt, aby podloží zbytečně nevysychalo, jinak budete muset zalévat mnohem častěji. Pokud semínko zaschne, s úrodou se můžete rozloučit.  

Po pár dnech na mokré utěrce už vidíte malé bílé klíčky, které každým dnem porostou, a za týden budete moct sklízet pikantní zelené lístečky.  

Pes tráví jinak než člověk! 

Klíčím, klíčíš, klíčíme

Jak klíčky nebo mikrozeleninu konzumovat? Nyní se dostáváme k té nejdůležitější kapitole, která se týká právě krmení našich čtyřnohých miláčků. Zatímco my můžeme konzumovat klíčky tak, jak jsou, u psa platí to samé, co u pevné zeleniny. Tedy že v původním stavu jsou nestravitelné! Dáte-li v dobré víře svému psovi celý klíček do večerní krmné dávky, najdete ho druhý den neporušený ve stolici. Stejně jako zeleninu je tedy nutné i klíček, který už je sice poměrně dobře naštěpený díky enzymům a vnitřním růstovým procesům, ještě více zpřístupnit pro psí trávicí trakt. A to ideálně v mixéru. Osobně považuji za nejlepšího pomocníka smoothie maker, do kterého právě v tomto jarním období hodím dvě spařené kopřivy, tři květy pampelišky, hrst klíčků a zaliju třeba kombuchou 

Také svým psům dopřáváte zdravé potraviny z přírody? Napište nám o tom! 

Katka Houšková 

vyziva.katcinasmecka.cz 

Kam dál ...


Použitá slova ze slovníku pojmů:
BARF