Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Když se sny plní…

Také obdivujete stafbullíky? Pak se o nich určitě rádi dozvíte zase něco nového. A slyšeli jste už o prestižní klubové soutěži TOP STAFF SBTC CZ? Tak nejen o tom si budeme povídat se zkušeným Romanem Zálišem, jehož chovatelská stanice právě v této soutěži již několikrát zvítězila. Nebude to však jen o úspěších, ale podíváme se také zblízka na chov, povahy a oblíbenost plemene u nás. Co myslíte, škodí těmto psům zvyšující se popularita nebo nikoliv?


Když se sny plní…

Tentokrát se nám podařilo vyzpovídat uznávaného a navíc sympatického chovatele Romana Záliše, jehož chovatelská stanice DOMIDAR DOGS je ve stafbulím světě dosti známou. A aby také ne, vždyť z ní vychází jeden úspěšný jedinec za druhým. To samozřejmě není jen tak, stojí za tím spousta práce, úsilí a lásky k tomuto plemeni. Nakonec posuďte sami… 

Romane, když jste si vybral jako svého parťáka stafordšírského bulteriéra, věděl jste přesně, co od něj čekat, nebo jste nakonec své plány přehodnotil?

stafordšírský bulteriér Před stafordšírským bulteriérem jsem vlastnil amerického stafordšírského teriéra, takže jsem věděl naprosto přesně, co hledám a do čeho jdu. Přesto mě úžasná povaha stafordšírského bulteriéra okouzlila natolik, že se z toho stala láska na celý život.

Jak se z vás, nejprve z běžného majitele stafbula stal vážený a uznávaný chovatel a co je na chovu tohoto plemene nejsložitější?stafordšírský bulteriér 

Tak teď mi trochu lichotíte. Neberu se nijak vážně a sám sebe jako váženého chovatele nevnímám. Měl jsem veliké štěstí, že jsem se mohl učit od těch nejlepších. Zcela zásadní se pro mě stalo setkání s MVDr. Josefem Klimešem, majitelem chovatelské stanice z Hambalek Bušín, který se stal nejen mým velkým přítelem, ale především chovatelským mentorem. Strašně rád vzpomínám na večery v Bušíně, kde jsme se do nekonečna bavili o plemeni, o chovu a chovatelství, diskutovali jsme nad rodokmeny a plánovali konkrétní spojení. Právě proto, že jsem nemusel jít hlavou proti zdi a bolestně opakovat chyby a omyly „starších“ a mnohem zkušenějších chovatelů, naše výsledky se dostavily velmi brzy. V chovu se držíme několika jednoduchých zásad, které popsal jeden z nejvýznamnějších chovatelů bulteriérů, pan Raymond H Oppenheimer. Nikdy nejsme spokojeni s ničím jiným než s tím nejlepším. To druhé už nikdy není dost dobré. Nechováme pro peníze, takže chováme pouze v případě, když jsme přesvědčeni, že potomci mohou být ještě lepší než jejich rodiče. Dlouho si vybíráme a za chovnými psy jezdíme opravdu velké dálky.

Vy jste se ale ptala na to, co je na chovu nejsložitější… To je jednoduché. Nejsložitější je určitě zůstat pokorný…

Loni se vám velice dařilo a dlouholetá práce se zúročila do podoby velkého vítězství. Vaše chovatelská stanice DOMIDAR DOGS totiž zvítězila v prestižní klubové soutěži TOP STAFF SBTC CZ a stali jste se tak výstavně nejúspěšnější chovatelskou stanicí v České republice v roce 2017. Co to pro vás jako chovatele znamená?

stafordšírský bulteriér Ano, to máte pravdu. Je to dokonce podruhé za sebou, kdy se nám toto ocenění podařilo získat. Loni to ale bylo skutečně s obrovskou převahou. V soutěži TOP STAFF 2017 byli v první pětce dokonce čtyři psi narození v naší chovatelské stanici. Máme z toho velikou radost, protože v České republice je obrovská konkurence a my zde máme jen velmi málo našich odchovů. Většina z nich totiž působí v zahraničí. Někteří dokonce přímo v kolébce plemene, v anglickém Staffordshiru. Považujeme to za velikou odměnu za naši mnohaletou chovatelskou práci.

Tato soutěž mě velice zajímá, o co přesně běží? Jaké jsou podmínky?

Do této soutěže se počítají body získané na výstavách v České republice. V soutěži TOP STAFF jsou to výsledky jednotlivců. V případě soutěže o výstavně nejúspěšnější chovatelskou stanici se počítají nejen body konkrétních jednotlivců, ale z poloviny se započítávají také body jejich rodičů.

Představte nám některé významné jedince, kteří vám pomohli ocenění získat, včetně jejich handlerů.stafordšírský bulteriér 

Za tímto mimořádným úspěchem na české výstavní scéně stojí především TOP STAFF 2017 a jedinečný MultiCh. GLIMMER MAN Domidar Dogs a dále GrandCh. MultiCh. FRONT RUNNER Domidar Dogs a jeho bratr, MultiCh. FOREVER FIRST Domidar Dogs, MultiCh. DECIMUS PRIME Domidar Dogs, Ch. HOLD ME BACK Domidar Dogs a jeho sestra HIGH VOLTAGE Domidar Dogs, CHEERY CHUCKY Domidar Dogs, IRON FIST Domidar Dogs a konečně úžasný plemeník a TOP STAFF 2015, 2016 IntCh. MultiCh. USA Ch. BRENO Domidar Dogs, spolu s vynikající chovnou fenou pocházející z naší chovatelské stanice ATHENOU Domidar Dogs.

Obrovské poděkování patří mojí manželce Janě Zálišové, našim dětem Dominikovi a Darince, Martinu Zálišovi, Tereze Kalivodové, manželům Jonášovým, manželům Veverkovým, manželům Lečkovým, manželům Kemeňovým, Zdeňce Veselkové, Radku Čudovi, Miloslavu Volencovi, Gabriele Pleškové, Heleně Krejčové a Jardovi Markovi, kteří naprosto fantasticky, a to nejen na poli výstavním, naši chovatelskou stanici DOMIDAR DOGS reprezentují.

Romane, je jasné, že takového úspěchu nelze docílit jen s vlastní „základnou“, přesto mě však velmi zajímají vaši vlastní čtyřnozí parťáci. Představíte nám je?

stafordšírský bulteriér Představte si, že Glimmer Man byl v loňském roce tak úspěšný a nasbíral tolik bodů, že pouze on sám by nám pohodlně zajistil vítězství v soutěži výstavně nejúspěšnější chovatelská stanice v roce 2017. Aktuálně žijeme se šesti stafordšírskými bulteriéry. Vlastníme dva psy a čtyři feny. Naším prvním je desetiletý „profesor“ GLOCK Stawka Wieksza niž Žycie. Je žijící legendou plemene v České republice. Dvakrát získal prestižní titul TOP STAFF, je interšampionem, šampionem mnoha zemí a navíc pracovním šampionem klubu SBTC CZ.  Druhá nejstarší je rozvážná dáma importovaná z Anglie, téměř devítiletá Dazmarnic BLACK ROSE. Ve smečce má pozici alfa samice a skutečně u nás řídí veškeré dění. Další je bláznivá MAYA Stawka Wieksza niž Žycie, která má ve svých sedmi letech energie na rozdávání. V době své největší slávy získala i ona titul TOP STAFF a zvítězila na řadě prestižních výstav po celé Evropě. Svůj obrovský potenciál předává potomkům plnými doušky. Její dcera EXTRA´S LEGACY Domidar Dogs se stala nejúspěšnější fenou v Polsku, synové GLIMMER MAN a HOLD ME BACK Domidar Dogs dnes spolu soupeří o vítězství prakticky na každé výstavě a stali se TOP TERIÉREM a TOP JUNIOR TERIÉREM v roce 2017. Velikou radost nám dělá i její roční dcera IRON FIST Domidar Dogs, která na posledních výstavách zcela ovládla třídu mladých a stala se novou junior šampionkou České republiky. GLIMMER MAN Domidar Dogs s námi také žje a upřímně ho považujeme za svůj ohromný chovatelský zázrak. Poslední, koho jsem zatím nejmenoval, jsou naše mladé holčičky, Grinning Devils DOMIDAR GO BALLISTIC, fena importovaná z Maďarska, a naše I WANT IT ALL Domidar Dogs, která je vnučkou dvojnásobného vítěze Cruft´s. Věříme, že právě tyto feny jsou velkým příslibem pro náš další chov.

Věnujete se se psy také jiné aktivitě, než je vystavování?stafordšírský bulteriér 

Kromě vystavování se věnujeme sportovní kynologii. S našimi psy máme složenou řadu zkoušek z výkonu podle několika zkušebních řádů a čas od času si jdeme také zazávodit.

Handling je dnes velmi zajímavou součástí života se psy. Všimla jsem si, že na svých stránkách máte informace o handlingu a psech, které jste vzal tzv. „pod svá křídla“. Co to přesně znamená a nabízíte tuto možnost i nadále?

stafordšírský bulteriér V minulosti jsme připravovali spoustu výstavních jedinců z České republiky i ze zahraničí, se kterými jsme objížděli výstavy v celé Evropě. Mohu například jmenovat takové legendy jako Ch. Ashstock RED MILLER JW, Ch. Ginstean MISTER COOL, Ch. Valglo Dream Maker, Ch. Assilio RED ALERT a mnoho dalších. Dnes jsme bohužel časově velmi vytíženi a zbývá nám čas pouze na přípravu a prezentaci našich vlastních psů a na trénink, výcvik a prezentaci našich odchovánků. 

Pořádáte také nějaké semináři či kurzy na téma „jak se stát dobrým handlerem“?

Každoročně se nejméně jednou snažíme uspořádat výstavní seminář pro začátečníky i pro pokročilé vystavovatele. S těmi začínajícími probíráme základní pojmy, chování na výstavě, seznamujeme je s průběhem výstavního dne, se zadávanými tituly, pomůckami, veterinárními podmínkami a hlavně je učíme pracovat a manipulovat s jejich psem. U zkušených vystavovatelů probíráme specifické záležitosti a zaměřujeme se především na odstraňování výcvikových chyb a špatných návyků.

Nyní trochu z jiného soudku. Naše čtenáře (rodiče), bude určitě zajímat, jak se dá skloubit váš aktivní život se psy s výchovou a péčí o děti?stafordšírský bulteriér 

U nás je to vlastně hrozně jednoduché. Naše děti jsou stejní blázni jako my, takže se zapojují do veškerého dění kolem psů. Syn Dominik několikrát velmi úspěšně vystavoval přímo v Anglii, s výbornými výsledky závodil s Glockem ve sportovní kynologii a složil několik zkoušek. Navíc se stará o naše webové stránky a všechny profily na sociálních sítích. Dcera Darinka studuje veterinární školu, takže právě ona má na starosti zdravotní péči o všechny naše miláčky. K tomu samozřejmě cvičí a trénuje. Ale popravdě, mnohem raději než psy Darka připravuje a vystavuje na výstavách různá hospodářská zvířata. Já naše psy trénuji na výstavy, na zkoušky a na závody. Manželka Janka je vodí a předvádí. Řekl bych, že je to ideální rozdělení rolí.

Skoro všechny děti milují pejsky, ale jak to je, když se z toho stane povinnost?

Naše děti to jako povinnost nikdy neměly. Nenutili bychom je k tomu. Myslím, že se to stalo tak nějak přirozeně. Prostě se zapojily do každodenní péče o psy.

Komu byste toto plemeno doporučil a proč?

stafordšírský bulteriér Stafordšírského bulteriéra bych doporučil velmi aktivnímu majiteli. Někomu, kdo nemá problémy sám se sebou. Není to plemeno pro každého, to v žádném případě. Pokud je dobře socializován a dobře cvičen, žádný pes na světě pravděpodobně pro vás nebude lepším společníkem. Na druhou stranu, nesocializovaný a nedostatečně cvičený stafordšírský bulteriér může během několika okamžiků způsobit více neštěstí než kterýkoliv pes, kterého znám. Je potřeba si uvědomit, že byl více než století chován za jediným účelem. Aby bojoval. Jeho energii, odvahu, temperament a vytrvalost musí jeho majitel rozhodně nasměrovat tím správným směrem.

Plemeno je velmi oblíbené a žádané, to si s sebou nese jistou daň. Jak vidíte budoucnost chovu a existenci plemene vy?stafordšírský bulteriér 

Stafordšírský bulteriér se stal opravdu velice módním plemenem. Určitě za to může jeho fantastická povaha a vrozená láska k lidem. Bohužel to přineslo daň v podobě různých množitelů a lidí, kteří si z „chovu“ tohoto úžasného plemene vytvořili neskutečný byznys. Je mi z toho smutno. Proto bych doporučil všem majitelům, kteří pořízení stafordšírského bulteriéra teprve plánují, ať jsou při jeho výběru opatrní a dopředu si zjišťují všechny podstatné informace.  Jestliže se s vámi chovatel odmítá setkat, zajímají ho jenom peníze, nutí vás odebrat štěně co nejdříve, odmítá vám ukázat prostředí, ve kterém jeho psi žijí a kde štěňata vyrůstají, tak takový chovatel pro vás skutečně žádnou oporou do budoucna nebude. Takové způsoby jednání by pro vás měly být jasným signálem vzít nohy na ramena.

Co tedy popřát majitelům stafbullů?

Ať mají při výběru štěněte šťastnou ruku, ať jsou jejich miláčci zdraví a ať jim dělají jenom samou radost.

Děkuji vám za rozhovor

Foto: archiv Romana Záliše

www.domidar.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->