Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Slyšeli jste už někdy o mantrailingu? A víte, že jde o metodu pachové práce, při které je jediným kritériem, zda pes našel, anebo nenašel hledanou osobu a je jedno jakým způsobem? Pojďme tedy společně odhalit, o čem to tedy celé je!


K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Richard Novotný je majitelem dvou bloodhoundů, se kterými se aktivně věnuje mantrailingu, a to včetně ostrých zásahů. Zajímavé na tom je, že k obojímu ho vlastně přivedla náhoda. Psa tohoto plemene si přála hlavně jeho manželka a k vyzkoušení této metody praktického stopování ho zlákala úplně cizí paní na veterině, se kterou se tam dal zcela neplánovaně do řeči. Náhody se prostě dějí a asi to tak mělo i být. To všechno nám už ale pan Novotný poví jistě rád sám…

Pane Novotný, jak dlouho se pohybujete v kynologii a proč jste se vlastně rozhodl pro bloodhoundy?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Pejska jsme doma měli vždycky, ale vždy jen jako parťáka pro volné chvíle. Na myšlenku pořídit si bloodhounda mě přivedla má žena. V atlase psů, který dostala jako dítě, mi tohoto pejska často ukazovala a říkala: „Až budu velká, tak si tohoto fešáka pořídím.“ No, a protože jsme oba už dost velcí (smích), tak jsme si v roce 2014 přinesli svého prvního blouda.

V současné době, pokud vím, máte doma dva psy tohoto plemene. Mohl byste nám o nich prozradit něco bližšího?

Ano, doma máme dva pejsky tohoto plemene. Oba jsou z jedné chovatelské stanice. Starší Hugo je náš autista, který má rád svůj klid. K lidem je nedůvěřivý, nicméně je to velký dobrák a mazel. Quido, to je pravý opak – živel, který se ničeho nebojí, nic neřeší. Přes naprosto rozdílné povahy, jsou to nerozluční parťáci.

Mantrailing je metoda pachové práce, kde psi pracují převážně s individuálním pachem konkrétní osoby. Jeho cílem je pouze nalezení hledané osoby!

Co vás vlastně přivedlo k mantrailingu a byl byste tak hodný a seznámil nás s touto praktickou disciplínou trochu blíže?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Úplná náhoda. V čekárně u veterináře jsem se dal do řeči s paní, která mě o této disciplíně pověděla a pozvala na trénink. Šli jsme to zkusit a už jsme zůstali.

Mantrailing je metodou pachové práce, kde psi pracují převážně s individuálním pachem konkrétní osoby. Vyhledávají tedy vždycky jednu konkrétní osobu i mezi ostatními lidmi. Cílem mantrailingu je pouze nalezení hledané osoby. Velký důraz se klade na samostatnou práci psa a využití jeho přirozených čichových schopností. Aby pes mohl hledat konkrétní osobu, potřebuje získat její pach z nějakého pachového předmětu. Jakým způsobem pach sleduje, ponecháváme na psovi.

Dá se nějak specifikovat, v čem se tedy práce psa liší od sportovních nebo záchranářských stop, které jsou pro většinu lidí určitě známější?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Mezi mantrailingem a ostatními stopařskými disciplínami je asi zásadní rozdíl v tom, že u všech stopařských sportovních odvětví, včetně záchranařiny a policejní stopařiny si člověk definuje, co všechno chce, aby pes na stopě dělal. Každá disciplína má nějaká pravidla a předpisy, podle kterých se pak psi mohou porovnávat mezi sebou. Je zde zavedený systém bodování, vyhodnocení jednotlivých částí a přesná pravidla zkoušek, podle kterých se vše hodnotí.

Mantrailing na rozdíl od všech těchto disciplín má pouze jeden jediný cíl a tím je nalezení hledané osoby v co nejkratším čase. Jak to pes udělá, je jen na něm. Tady člověk žádná pravidla a bodové hodnocení nestanovuje. Výsledek je jednoduchý – Našel/nenašel.

Takže je to úplně odlišný systém práce, tudíž kombinovat mantrailing s klasickou stopařinou asi není dobrý nápad, že?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Obecně tyto dvě disciplíny kombinovat moc nejdou. Co ale jde, je přechod od klasické stopařiny k mantrailingu. Obráceně to jde velmi špatně. Problém je v tom, že pokud se pes učí, že v mantrailingu si může vypracovávat pachovou stopu podle sebe, těžko pak chápe, proč by měl plnit nějaké úkoly, které s nalezením hledané osoby nemají co dělat. Proč by měl přesně chodit po stopě, když pachové částice jsou úplně někde jinde, než na místě, kudy hledaná osoba prošla.

Obráceně to ale funguje. Pokud pes, který je svázaný pravidly, která vymyslel člověk, má najednou možnost tato pravidla porušovat a pracovat podle sebe, rád to udělá. Je tady ale problém s poslušností. Někdy pes, který má dobře zvládnutou poslušnost, nezvládá samostatně pracovat.

V této disciplíně existuje jediné bodování: našel – sto bodů, nenašel – nula!

Je možné tuto činnost provozovat jen rekreačně a účastnit se třeba nějakých závodů nebo všechny psovody směřujete hlavně pro praktická nasazení?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Mantrailing je možné provozovat na různých úrovních, od rekreační, až po záchrannou. Mnoho lidí bere tuto činnost jako rekreaci, možnost, jak psovi a sobě vyplnit čas strávený v přírodě a hlavně lidi jsou většinou fascinování tím, co najednou jejich pes sám umí a co ho většinou hrozně baví.

Závody se v mantrailingu nepořádají, mantrailing není sport. Těžko lze porovnávat dva psy, respektive dva MT týmy mezi sebou. Nejdou nachystat stejné podmínky pro to, aby se dal připravit objektivní závod. Jakákoliv snaha o bodování, anebo vyhodnocení práce mantrailera na stopě je přímo proti podstatě mantrailingu. Existuje snad jediné bodování: Našel sto bodů, nenašel, nula.

Která plemena mají pro mantrailing ty nejlepší předpokady a musí to být výhradně psi s PP?

Mantrailing mohou cvičit prakticky všechna plemena. V IBHA se už snad nenajde plemeno, které by si mantrailing alespoň nevyzkoušelo. Všechno je to otázkou limitů a toho, čeho kdo chce se svým psem dosáhnout. V Akademii cvičí i plno kříženců, psů z útulků, plemena, která nejsou primárně určená ke stopování. Samozřejmě největší předpoklady mají plemena specielně šlechtěná na pachové práce. Služební a lovecká plemena jsou většinou nejvýkonnější.

Pokud by chtěl někdo využívat svého psa i v praxi, určitě je nutné splnit nějaká kritéria nebo se pletu?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Jak jsem už řekl, každý pes, respektive každý mantrailingový tým (MT tým) má jak určité předpoklady, tak i limity, kterých může dosáhnout. Proto, aby mohl být MT tým využíván k praktickým pátráním po osobách, testují se MT týmy metodou tzv. Double Blind testů. V České republice touto metodou atestuje MT týmy IBHA. Atesty jsou čtyřstupňové a před připuštěním k nim musí mít MT tým složený ještě tzv. Instinkt test. Je to něco jako zkouška vloh. Aby mohl být MT tým využíván pro pátrání, měl by mít složený atest stupně 2.

Mohl byste nás seznámit s organizacemi, které u nás nebo i ve světě maintrailing zastřešují a třeba nám i trochu přiblížit jejich činnost?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Ve světě a i v Evropě je obrovské množství organizací, které se zabývají pachovými pracemi, které se běžně jako mantrailing označují. Internet je zaplavený videi a zprávami o výcviku mantrailerů. Podle mě je jednou z nejlepších organizací na světě americká GAK9, kterou založil Jeff Schettler. S touto organizací již dlouhodobě úzce spolupracuje naše IBHA – International Bloodhound Academy. IBHA přebírá nejenom tréninkové postupy a filozofii GAK9, ale také převzala i systém atestace Double Blind. IBHA je založená jako škola, jejíž náplní je propagace mantrailingu, výcvik a výuka, atestace MT týmů a hlavním cílem je prosazení mantrailingu do systému IZS a pátrání Policie.

Psi atestovaní IBHA a nebo GAK9 pak mohou být využíváni k praktickým pátráním pod hlavičkou zásahové organizace RESDOGS. Toto je klasická záchranářská organizace, která nejenom že využívá mantrailingové týmy k pátrání po osobách, ale také zabezpečuje technickou a organizační podporu, zázemí, kam patří třeba komunikační a spojovací zařízení, kurzy první pomoci, záchranářské vybavení, zásahová vozidla apod.

Obrací se na vás s žádostí o pomoc při hledání osob například Policie České republiky, různé zásahové složky nebo třeba soukromé osoby?

K pátrání si nás může zavolat jak Policie, nebo záchranné brigády, tak i lidé, kterým se někdo ztratí, tedy osoba blízká. Na našich website je uvedeno pohotovostní nonstop telefonní číslo, kde každý může nahlásit pohřešování osoby. Podle toho, ve kterém regionu v rámci ČR se na místo může dopravit buď nejbližší MT tým anebo ten, který je právě k dispozici. Zásahové psy máme teď v regionech Liberecka, Kolínska, Brna a okolí, Frýdku Místku a na Slovensku v Žilině a v Košicích. Na website www.pohresujeme.cz je návod, jak postupovat.

Kolik vy konkrétně máte za sebou ostrých zásahů a vzpomněl byste si na nějaký případ, kterého jste se sám zúčastnil a vryl se vám hluboko do paměti?

K mantrailingu mě přivedla úplná náhoda!

Na začátku, když jsem se rozhodl, že chci své psy vycvičit tak, aby byli schopni pátrat po lidech, jsem jezdil jako doprovod s Lubošem Satorou, který má za sebou několik desítek pátrání. Praktická pátrání jsem pak absolvoval s oběma svými psy. S Hugem jsem byl pátrat po seniorovi, který se ztratil v lesích na Olomoucku. Bylo to moje první pátrání a tam jsem si vyzkoušel, co je to za nervy a hlavně za zodpovědnost, když jsme měli najít živého člověka. Naštěstí se našel živý ještě v době, když jsme pracovali na stopě. Asi nejzajímavější pátrání jsem měl na začátku roku, kdy se tady u nás v Brně pohádal syn s matkou a odešel někam do města, které neznal. Na toto pátrání nás pozvala matka, na místo jsme se dostavili už po třech hodinách a můj Quido ještě nikdy v tak těžkém terénu nepracoval. Stopa vedla od kostela, přes náměstí, frekventovanou ulicí, po které jezdí tramvaje až k řece Svitavě. Byl jsem velmi překvapený, jak se s tak těžkým terénem popral. Když jsme byli asi tři sta metrů od hledaného syna, zapnul telefon, ohlásil se a chtěl se vrátit domů.

To je moc zajímavé povídání a je možné, že po jeho přečtení se najde nejeden majitel, který by si mantrailing se svým psem rád vyzkoušel. Pořádají se nějaké výcvikové lekce nebo třeba letní tábory? Kam by se měl takový člověk vůbec obrátit?

Teď, v době zákazu vycházení byly zatím všechny akce zrušeny, ale doporučuji sledovat website www.ibha.eu, kde je kalendář akcí. Tam najdou zájemci prakticky všechny tréninkové akce pořádané jednotlivými instruktory IBHA po celé ČR. Máme také FB profil, kde se zájemci mohou informovat o pořádaných akcích. Na FB se každý dostane přes website www.pohresujeme.cz a www.ibha.eu.

Prozradil byste nám na závěr, na co všechno se ve vašem seriálu mohou naši čtenáři už od příštího měsíce těšit?

Asi by bylo skvělé, kdybychom mohli reagovat na otázky vašich čtenářů, ale pokusím se postupně popsat, jak by měl probíhat výcvik mantrailingu od malého štěněte.

Tak to je skvělé, sama už se moc těším a vám mnohokrát děkuji za rozhovor.

 

Foto: archiv Richarda Novotného

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->