Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Japánek je takový malý klaun!

Kdo si počká, ten se dočká! Další rozhovor s chovatelkou japan chinů je tu a my si společně rozebereme třeba to, proč má většina chovatelů doma celkem početnou smečku psů nebo co obnáší kompletní příprava na výstavu. Ale i toto povídání vám zase o kousek víc napoví, jak se s tímto plemenem žije, co má rádo a co příliš nemusí. Tak si to užijte!


Japánek je takový malý klaun!

Japan chin je malý, příjemný a celkem nenáročný pejsek s okouzlujícím exteriérem a se silnou vazbou na svou rodinu. Kdo ho jednou přijme pod svou střechu, obvykle mu zanedlouho pořizuje kamaráda a život bez jeho společnosti si už nedovede a ani nechce představit. A přesně tak to má i Jana Pechanová, majitelka chovatelské stanice „z Podhájské chaloupky“, která se s námi ochotně podělila o své zkušenosti a pohled na toto málopočetné plemeno.

Paní Pechanová, kdy a jak jste seznámila s japan chinem a čím vás tak okouzlil?  

Japánek je takový malý klaun!

Původně s námi žili různí pejsci. Většinu to byli „pejsci z ulice“, občas se k nám venku některý přidal a nám ho bylo líto, nebo se na nás jiný smutně díval v útulku. Naposledy to byla fena německého ovčáka, což bylo vysněným plemenem mojí dcery. Pak tato fenečka odešla do „psího nebe“, no a časem si i dcera založila vlastní rodinu a z našeho domu se odstěhovala. Odešel i syn, který po studiích v Praze již zůstal. A mně začalo být smutno. „Hnízdo“ zůstalo prázdné, i když tu s námi zbyla ještě prostřední dcera, která je však invalidní a potřebuje stálou péči. O co více péče ona potřebuje, o to více jsem potřebovala já někde čerpat energii. A tak začalo hledání „něčeho“, co by mi v tom pomohlo. A tak se stalo, že jsem zabrouzdala na net a tam na mne vykoukla dvě obrovská očka a čumáček k zulíbání. Přiznám se, že toto plemeno jsem před tím vůbec neznala. Tak jsem hltala řádky psané o tomto kouzelném psíčkovi a hned přišlo rozhodnutí. A tak se stalo, že jsem jela téměř na druhý konec republiky pro svoji první japaní holčičku.

Vzpomněla byste si ještě na své chovatelské začátky a také třeba na svou první fenku?

Japánek je takový malý klaun!

Naše chovatelské začátky? Na ty vzpomínám jak s respektem, tak i s úsměvem. O malém plemenu jsem nevěděla prakticky nic. Velká plemena, jako byla naše Elza (ovčanda), ta se prakticky obstarávají sama. Porodí sama, miminka si očistí, člověk se prakticky nemusí o nic starat. Ale malé plemeno, to je trochu jiné. Opravdu ráda si občas pročítám oddíl na mých www stránkách „Deníček malých klubíček“, kde je skutečně vidět, jak „nezkušená“ jsem byla. Zároveň je to i dojemné, protože z těch řádek jsou cítit i emoce, které jsem tenkrát prožívala.

V současné době máte doma celkem dvanáct japánků. Někomu by se to možná mohlo zdát hodně, ale u chovatelů zejména malých plemen je to celkem běžné. Mohla byste tedy našim čtenářům vysvětlit, proč tomu tak je?

Japánek je takový malý klaun!

To je velmi jednoduché. Člověk začíná s jednou fenečkou. Narodí se první vrh, a pokud zažije takové emoce, jaké jsem prožívala já, tak je jasné, že se se štěňátky nelehce loučí. A tak se stane, že někdy doma zůstane nejedno štěňátko právě z prvního vrhu. Pak zjistíte, že byste potřebovala nějakého pejska do chovu, tak hledáte „cizí krev“ a najednou koukáte, že doma máte třeba šest japánků. A čas plyne. Fenečky „nabírají“ na věku. Občas jim dopřejete nějaký ten vrh. A ten čas běží takovou rychlostí, že než se nadějete, fenečce je třeba šest let a vy chcete, aby vaše „holčička“ měla klidné „stáří“. A samozřejmě chcete, aby dožila u vás doma. A ona může žít ještě třeba dalších osm let. A pokud se chovu chcete věnovat i nadále, tak samozřejmě potřebujete nějakou další mladší generaci. Momentálně u nás žije sice dvanáct japánků, ale nejstarší jde již na třináctý rok, nejmladším dvěma budou dva roky. Ty dvouleté mají svůj první vrh, možná ještě jedna „starší“ bude mít jeden vrh, ale pak již půjde také do psího důchodu. Tak když si to vezmete, dva pejsci („chlapi“ – jeden tříletý, druhý čtyřletý) jsou používáni na krytí, dvě mladé holčičky a možná ještě jedna, která může mít štěňátka – a ostatní jsou tu prostě už jen „pro radost“, nepěkně řečeno na dožití. A oni vám tu prakticky nezabírají tolik místa, jako kdybyste měla „velké plemeno“. Do postele se mi jich vejde většinou sedm, ale ne zřídka jich tam je i devět… a to spím na jednolůžku, nemám ale to svědomí jim spánek vedle mne zakázat.

Mají vaši psi nějaký speciální denní režim, a jaký je vlastně život po jejich boku?

Japánek je takový malý klaun!

Speciální režim? (Smích…) Speciální režim mám spíše já. Oni jsou tak nenároční, že jim opravdu stačí, když jste s nimi. Když byste se chtěla „povalovat“, oni se velice rádi budou povalovat s vámi. Půjdete ven, budou vám vděční, když budou moci pobíhat kolem vás. A milují jízdu autem. No prostě, jsou to vaši „ocásci“ každým coulem. Nakrmíte je ráno, pak večer, milují také zeleninu. A jelikož mají samočistící srst, tak prakticky nepotřebují žádnou speciální péči. Občas se mohou zacuchávat za oušky, tak tam je třeba dávat pozor, aby se jim tam za čas neudělaly dredy, ale pokud je vyčešete jedenkrát za týden, je to určitě „tak akorát“.

O co je podle vás ochuzený člověk, který doma toto plemeno ještě nemá?

Japánek je takový malý klaun!

Japánek je takový malý klaun. A to doslova. Dokáže vás tak rozveselit svou hrou, úžasné je, pokud jsou japánci dva. Je hodně nových majitelů, kteří si odvezou jednoho pejska a „za chvíli“ jsou u vás pro druhého. Jsou velice empatičtí, milí, občas dost „rozjívení“ (to hlavně při hře). Když k vám přijde návštěva, musí ji „uvítat“ – někteří štěkotem, ale pak si polehají poblíž a jen vás tiše pozorují, jsou nevtíraví, i když mám dvě fenečky (matku s dcerou), kterým říkáme „vtěrky“. Sednou si, sepnou přední pacičky a krouživými pohyby prosí a prosí. Když někdo neodolá, tak mu vydrží celou dobu sedět na klíně a kdyby uměly vrnět jako kočky, tak by určitě vrněly.

Japánek je vděčný nejen za společnost „svých lidí“, ale je šťastný, když má ve své blízkosti prostě „něco živého“!

Našlo by se třeba něco, co japan chin nemá vyloženě rád nebo alespoň co moc nemusí?

Japánek je takový malý klaun!

Jak jsem psala, japánek je nenáročný. Ale co opravdu nemá rád je samota. Člověk, který odejde ráno do práce a vrátí se večer, ten ať si japánka nepořizuje. Japánek je vděčný nejen za společnost „svých lidí“, ale je šťastný, když má ve své blízkosti prostě „něco živého“. Může to být druhý pejsek, nebo alespoň kočička atd. On se totiž tak rád k někomu tiskne, když se ukládá k odpočinku. Prostě, potřebuje fyzický kontakt. Samozřejmě, že doma vydrží sám, když jdete na nákup, k lékaři, nebo prostě někam, ale celý den být sám doma, to by opravdu dost strádal.

Na vašich webových stránkách stojí něco v tom smyslu, že prestiž chovatelské stanice si nelze koupit, nýbrž si ji musí získat a vy ji jako chovatelka máte. Jak vůbec vy sama přistupujete k chovu, na čem si zakládáte a přes co třeba u vás „nejede vlak“?

Japánek je takový malý klaun!

Ano. Na stránkách opravdu mám cosi o „chovatelské cti“. A potencionální noví majitelé určitě vycítí, jak moc člověk v chovu poctivý je. Hodně zájemců vždy řekne: „Je mi jedno, zda to bude pejsek, či fenečka, jen chci, aby „to“ bylo zdravé.“ A já na to řeknu. Že pokud by zdraví šlo zajistit, určitě by se to zajistilo nejprve u lidí. A nebyla by pak plná parkoviště před nemocnicemi… Ale určitě dělám vše pro to, aby naše odchovy zdravé byly. Snažím se před zařazením japánka do chovu podstoupit s ním různá vyšetření (srdce, patelly, oči…), no prostě mít sama před sebou svědomí čisté, že pro zdraví štěňátek dělám vše, co se dělat dá. Jsem ráda, když před odběrem štěňátka se lidé přijedou nejprve podívat, jak to u nás „chodí“, aby viděli maminku, tatínka, při tom si hodně povídáme – a oni se pak mohou lépe rozhodnout, zda štěňátko od nás chtějí, či zda se pohlédnou jinde.

Život občas rozdá karty trochu jinak, než bychom si přáli. Pokud by se stalo, že by bylo nutné dospělému japánkovi z jakýchkoliv důvodů hledat nový domov, jak by to snášel a je hodně fixovaný na svou rodinu?

Japánek je takový malý klaun!

Samozřejmě záleží nejen na povaze japánka (i když mají podobné povahové rysy, přesto je každý japánek jedinečnou bytostí), ale hlavně na tom, jak moc je doma „rozmazlován“, zda žije se smečkou, nebo je „jedináčkem“… Ale vcelku vzato si „každý“ nakonec zvykne. Nejednou jsem hlídala nějakého japánka z našeho chovu, kdy majitelé jeli třeba na dovolenou a nechtěli ho dát do psího hotelu. Některý se adaptoval okamžitě, jiný potřeboval víc času, ale nikdy to netrvalo déle, než do druhého dne. Dokonce teď naposledy se pejsek „přilepil“ k mému manželovi, přes den byl „se smečkou“, ale v noci musel spát v posteli s ním. Od doby, kdy máme japánky, já s nimi spím v přízemí a manžel, který potřebuje více spánku, se odstěhoval do patra, kam oni nechodí. Tento pejsek ale mohl. Ale v momentě, kdy se jeho pánečci objevili ve vrátkách, tak pro něho manžel přestal existovat. A upřímně, on to těžce nesl.

Před výstavou se japánek musí vykoupat, přestože se zdá, že je čistý, ale přece jen po koupeli je jeho srst daleko jiskřivější, bílá je bělejší a černá černější!

Vy jezdíte také hodně na výstavy. Povězte nám, co obnáší taková kompletní příprava?

Japánek je takový malý klaun!

Psí výstavy mám ráda. Jelikož se doma starám o svoji invalidní dceru, mám je jako nezbytný relax. Nejenže si užívám čas se svými psími kamarády, ale zároveň se setkávám s lidmi, které mám ráda, a kteří mají stejného koníčka jako já, probíráme prostě „psí“ věci… Před výstavou se japánek musí vykoupat, přestože se zdá, že je čistý, ale přece jen po koupeli je jeho srst daleko jiskřivější, bílá je bělejší a černá černější. O drápy se starám po celý rok, tak to před výstavou řešit nemusím. To samé oči, uši… Takže jen vykoupat, vysušit – a oni dle toho pak přesně ví, že se druhý den jede na výstavu. To byste měla vidět ty tanečky, co předvádějí, jak se těší. Samozřejmě na výstavu beru jen ty, které to baví. Moje první fenečka výstavy nemilovala, tak jsem to zkusila jednou, pak znovu, a když jsem viděla, že jí nedělají dobře, tak jsem prostě její „výstavní karieru“ ukončila. A dělala mi radost už jen jako domácí společnice. Co se předvedení týče, je vždy dobré jet se podívat na nějakou výstavu bez toho, aniž byste pejska přihlásila. A tam vidíte, co všechno je třeba. Aby pejsek uměl výstavní postoj, aby na požádání ukázal panu rozhodčímu nebo paní rozhodčí zoubky, aby vydržel stát na stole, když ho rozhodčí bude „osahávát“, aby zjistil, jak vyvinutý je hrudník, jak pevný je hřbet, zda pes má obě varlátka, jak nasazený je ocas a podobně. Aby pejsek na výstavním vodítku šel v klidu vedle svého pána, aby „netahal“, nebo „se nenechal tahat“.

Své psy pravidelně předvádíte i v zahraničí. Dalo by se tedy říci, že je náš chov venku konkurence schopný nebo máme ještě hodně co dohánět?

Je moc dobře, že Česká republika má srovnatelné pejsky se zahraničím. Někdy dokonce i lepší a kvalitnější. Ale posouzení je vždy na rozhodčím. Nikdy s jeho názorem nepolemizujeme. Hodnocení je vždy subjektivní, jednomu rozhodčímu se líbí více to, druhému něco jiného. A také je důležité nehroutit se z toho, pokud se nám rozhodčí nad naším mazlíčkem nerozplývá tak, jako my sami.

Kterého svého úspěchu si asi nejvíce vážíte?

Japánek je takový malý klaun!

Nemohu říci, že něčeho si vážím více nebo méně. Každý koná na základě svých zkušeností.  Důležité je, aby se člověk vždy poučil, pokud dělá něco, co není „správné“.Toto slovo nemám moc ráda, protože se to v daný okamžik těžko pozná, ale je důležité, pokud by to dotyčný dělal znovu, tak se při tom „nachytat“ a věci zkusit dělat jinak. Hlavně si nelhat, nestydět se za své omyly a životem jít pokud možno se vztyčenou hlavou a optimisticky.

A na závěr by mne ještě zajímalo, co by bylo podle vás dobré u japan chinů ještě zlepšit a co byste jim popřála do budoucna?

Japánek je takový malý klaun!

Vždycky je co zlepšovat. Tohle je ale na každém chovateli, jak k chovu přistupuje. Nic se nedá nařídit. Je to jako všude. Do budoucna bych japánkům přála, aby se toto plemeno dostalo více do našeho povědomí. Dnes není moc známé, ale věřte, že si zaslouží, aby mu lidé věnovali více pozornosti. Myslím, že lidem toto plemeno přinese do života hodně lásky a úsměvů na rtech. Já osobně si už život bez japánka představit nedovedu. Je to neuvěřitelné a jedinečné plemeno.

Moc děkuji za milý rozhovor.

Michaela Weidnerová

 

Foto:   archiv Jany Pechanové

https://zpodhajskechaloupky.estranky.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->