Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Také už se nemůžete dočkat, jak to bude se Štěknou a s jejími očekávanými potomky pokračovat? Tak tentokrát se budeme tak trochu věnovat zájemcům o štěňátka, ale hlavně péči o březí fenku těsně před porodem! To je velmi důležité!


Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl
Katka Houšková 29.7.2020 65340x Jak na to?

Radost z potvrzeného ultrazvuku byla nesmírná! Páníček by se rozdal, a tak Štěknička dostala za odměnu něco málo k dopolední svačince, něco málo k odpolední svačince, z každého rožku trošku… A ihned se dostavila nevolnost. Ano, slavit má psovod, ne pes! Ani fena! Tak já si jdu dát trochu vína a Štěkničce připravím chutnou večeři, která jí trochu spraví žaludek…

Potvrzenou březostí to nekončí, ale začíná!

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Zpráva se rozkřikla rychlostí světla a než jsme se nadáli, přijímali jsme nejen gratulace, ale také rezervace na očekávaná štěňátka. Korona krize se podepsala nejen na plánech chovatelů, jak už jsme zmínili v minulém díle, ale také na plánech potenciálních zájemců o štěňata. Každý chovatel, když se chystá krýt, měl by mít celkem jasno v tom, jaká je aktuální poptávka po štěňatech jeho plemene. Samotný odchov je totiž jen začátkem. Další fází je všechna štěňata prodat, učinit tak v reálném čase kolem osmého týdne a navíc vybrat opravdu vhodné majitele, u kterých se našim výtržníkům bude dobře dařit a kterým budou dělat samou radost. Scénář, kdy kvůli malému zájmu zůstávají štěňata doma ještě několik dalších týdnů nebo jsou prodávána pod cenou či do nevhodných podmínek za každou cenu, není dobrý ani pro jednu stranu, tím méně pro štěně samotné.

Kvantita zájemců stoupá, a co jejich kvalita?

V časech korony řada chovatelů nevěděla, jaké důsledky budou vládní opatření mít a řada z nás se obávala poklesu poptávky v souvislosti s nejistou situací a také poklesem HDP a mezd. Kupodivu, celá korona měla na chov úplně opačný vliv. I v našem magazínu dostáváme denně dotazy na volná štěňata různých plemen a obecně lze říci, že aktuálně poptávka zdaleka převyšuje nabídku. Je ale na místě si položit otázku, když stoupá kvantita zájemců, stoupá také jejich kvalita? Nebo naopak?

Pravda je taková, že během korony došlo k vyprázdnění útulků a všichni se obáváme, aby nebyly zase velice rychle naplněny. Tím méně si přejeme, aby v nich skončila naše vlastní štěňata!

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Souvisí zvýšená poptávka po štěňatech s uvědoměním potenciálních majitelů, kteří si dobře spočítali, že teď budou delší dobu doma, a tudíž budou mít konečně čas na péči o štěně? Že si plánují trávit hodiny se psem, na kterého by v běžném roce jinak neměli tolik času? Nebo je to naopak – a lidé jsou doma, nudí se, a tak si chtějí zpestřit čekání na ukončení korony tím, že si pořídí psa? Že byli donuceni opustit víkendové výlety do obchodních center, mohou chodit jen do lesa, a nechtějí tam chodit sami, a proto si pořídí psa, aby jim dělal doprovod? Nebo že mají doma děti, které nechodí do školy, ani do odpoledních kurzů a nudí se, a tak chtějí pořídit psa pro ně? A co potom bude s těmi psy, až skončí korona? Až se všichni vrátí do běžného pracovního procesu, do obchodních center, do škol… a uvědomí si, že na psa vlastně čas nemají, do lesa chodit nechtějí, a děti mají vlastně úplně jiné koníčky? Takovými otázkami se zabývá a musí zabývat každý zodpovědný chovatel. Pravda je taková, že během korony došlo k vyprázdnění útulků a všichni se obáváme, aby nebyly zase velice rychle naplněny. Tím méně si přejeme, aby v nich skončila naše vlastní štěňata.

Osobní návštěva je u nás podmínkou!

Rezervace na štěňata tedy přijímáme s maximální obezřetností a všechny zájemce předem upozorňujeme, že závazná dohoda mezi námi proběhne až po osobní návštěvě. Prozatím plníme pořadník a snažíme se být nezaujatí skutečně až do chvíle, než nás potenciální zájemce o štěně navštíví. Těch černých a červených puntíků u jednotlivých jmen si nevšímejte…

Štěkna roste…

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Třicátý den má naše původně sportovní fena v pase 80 cm a třicátý pátý den již 84 cm. Jejda! Ultrazvuk ukázal pouhých pět štěňat, ale paní doktorka nás předem upozornila, že její přístroj není schopný stanovit přesný počet plodů, pouze potvrdit graviditu. Podtrženo a sečteno – pět štěňat na jedné straně dělohy, podobný počet na té druhé, která nebyla vidět, nějaké štěně schované v rohu… A možná, že se můžeme těšit na početný vrh. Nebo také ne, paní doktorka mohla vidět všech pět štěňat, ze kterých Štěkna ještě dvě vstřebá a celé to obrovské břicho je jen plné plodové vody. Bude to každopádně překvapení! Poslední možností, jak zjistit skutečný počet plodů, je těsně před porodem udělat rentgen. Osobně ale nejsem příznivcem zbytečného ozařování feny a tak se skutečně necháme překvapit.

Žere a žere a žere…

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Štěkna má stále hlad. Čtyřicátý den se to obrovské psisko tváří, že hodlá povít nejméně osmnáct mláďat! Nebo tomu alespoň odpovídá její hladový pohled a rychlost, se kterou vymete misku s jednou tak velkým obsahem, než dostávají netěhotné feny. Až doteď jsem si myslela, že největší žrout ze všech hovawartů na celém světě je Godzila. Štěkna je při dvojnásobném dávkování o několik sekund rychlejší. Bojíme se, že sežere misku. Potom Godzilu! A potom i nás!!!

Hormony jsou hormony

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Chápu, že hormony jsou hormony, a že těhotné feny mají své dny. U Štěkny se projevuje zejména zvýšená citlivost v oblasti hlídání cizích osob. Ačkoliv většinu povinností nechává na Godzile a válí se doma u televize, jakmile dojde na věc, vypadá jako zabijácký hovawart. Bude z ní matka, a tak musí chránit svůj pelech. A to i proti členům rodiny, kteří nezvykle rychle otevřou dveře nebo sousedům, kteří se projevují příliš hlasitě a nezvykle gestikulují. S takovou si u nás koupí štěně opravdu jen ti nejstatečnější! Ale doufejme, že jí to po porodu přejde a bude potom jako každá jiná fena mazlivá a přítulná a že to teď vážně jenom hraje, abychom všichni viděli, jaká je to alfa fena!

Stále přidáváme na stravě, a necelý týden před porodem začínáme podávat maliníkový čaj v kombinaci s kontryhelem. Když rodila loni naše osmiletá Drákulka, vzhledem k pokročilému věku jsme vsadili na homeopatika. Štěkna je přece jen mladá holka, a tak si vystačíme, doufám, s bylinkami.

Taková porodní bedna, to není jen tak!

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

A tak se pomalu začínáme připravovat na porod. Daleko před tím, než začneme připravovat hektolitry dezinfekce (vlastně „díky“ koroně jí máme doma nadbytek), prát prostěradla, háčkovat obojky a než oprášíme kuchyňskou váhu, musíme připravit porodní bednu. Nejméně týden před porodem ji chceme Štěkně nabídnout, aby si v ní začala pomalu zvykat. Taková porodní bedna, to není jen tak! Je to budoucí štěkní ložnice, ze které se pár týdnů ani nehne, a tak by v ní měla být ráda. Pokud čtete tyto řádky nejen ze zájmu o deníček Štěkny, ale hlavně proto, že se sami chystáte v budoucnu chovat, potom se můžete podívat do našeho návodu na výrobu porodní bedny. Ten by vám měl usnadnit alespoň jednu část chovatelské přípravy. A tady je: https://www.ecanis.cz/clanky/z-chovatele-kutilem-snadno-a-rychle-_1532.html

56. den…

Čas teď neskutečně letí. Štěkna má v pase 91 cm, vypadá jako vzducholoď, ale to jí vůbec nebrání při každém otevření dveří vyletět jako šílenec z domu a přeskočit nízký plot, který všechny naše ostatní netěhotné feny obcházejí.

Některé feny naznačují blížící se porod typickými příznaky. Změna teploty, nechutenství, zvýšená dýchavičnost, hrabání pelechu, vyhledávání tmavých zákoutí a podobně, přičemž samotný začátek porodu signalizují viditelné kontrakce v oblasti břicha!

58. den. Už se to blíží!

Je čas na poslední přípravy. Od porodu nás sice zatím dělí ještě několik dní, ale štěstí přeje připraveným, a tak se připravujeme, abychom byli v pohotovosti, protože jeden nikdy neví. Co budeme k porodu všechno potřebovat?

  • Musíme vyprat mnoho prostěradel, opravdu mnoho, vážně mnoho!
  • Vydezinfikujeme porodní bednu.
  • Připravíme si váhu, porodní tabulku, barevné obojky, nitě a nůžky, které bude ještě potřeba těsně před porodem vydezinfikovat, termofor, odkládací košík a hodně papírových utěrek.
  • Na nočním stolku leží kniha Chov psů od pana Procházky, bez které se rodit prostě nedá.
  • A samozřejmě musíme mít telefon na veterináře, kterému budeme volat v momentě, kdy odejde plodová voda, aby byl v případě nouze k dispozici. To samozřejmě doufám, že nebude potřeba, ale shánět uprostřed noci pohotovost nepatří k mým oblíbeným kratochvílím.
  • V neposlední řadě nakoupíme hodně kávy. Málokterá fena rodí přes den, většinou to začne v noci, a káva bude naším nejlepším přítelem.
  • Protože očekáváme nechutenství po porodu, předzásobili jsme se konzervami, které žerou i ti nejhorší strávníci, a věříme, že jimi nepohrdne ani Štěkna
  • A když už jsme u stravy, protože nevíme, jak dlouhý a náročný porod bude, zcela jistě budeme potřebovat spoustu žloutků a glukózy.

Zapomněla jsem na něco? Pokud ano, tak mám ještě pár dní čas si vzpomenout.

Vyplatí se měřit teplotu

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Nyní přichází další část přípravy na porod a to je měření teploty. Některé feny naznačují blížící se porod typickými příznaky. Změna teploty, nechutenství, zvýšená dýchavičnost, hrabání pelechu, vyhledávání tmavých zákoutí a podobně, přičemž samotný začátek porodu signalizují viditelné kontrakce v oblasti břicha. Ale některé feny neukazují nic a nijak příchod porodu nenaznačují. Přesto od 58. dne začínáme alespoň dvakrát denně měřit teplotu, abychom případnou změnu zaznamenali.

Štěkna má k porodu podle našeho skromného soudu stále daleko, břicho ještě zdaleka nezačalo klesat a teplota je standardních 37,8°C. Měříme ráno a večer, abychom byli v obraze.

60. den…

Dnešní den už by teoreticky mohl být dnem porodu, takže si neplánujeme žádné větší cesty mimo domov, u Štěkny se střídáme a teplotu měříme pro jistotu třikrát denně, aby nám něco neuteklo. Žádná změna. Štěkna žere stále víc, nechutenství nepozorujeme a teplota je stabilní. Snažíme se Štěknu stále strkat do porodnice, kde ale vůbec nechce být. Chce hlídat, lítat po zahradě, hrát si s Godzilou a vůbec dělat samé blbosti. Že by se měl blížit nějaký porod, nenaznačuje vůbec nic. Kromě toho, že Štěkna má v pase 94 cm a je širší, než delší.

61. den už začínáme být lehce nervózní…

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

Ale hned při ranním měření přichází dobrá zpráva – teplota klesá. Tedy klesá jen o pár stupínků, ale protože venku je čím dál tím větší teplo, určitě to něco bude znamenat. V poledne se naše hypotéza potvrzuje, stále klesá… Večer už má Štěkna pouhých 36,4°C a je jasné, že porod je na spadnutí. Podle statistik by měl do dvaceti čtyř hodin začít. To by to ale nesměla být Štěkna!

62. den…

Teplota je při ranním měření stále dole. V poledne také. Až při večerním měření začíná pomalu, ale opravdu velmi pomalu zase stoupat. Takže do dvaceti čtyř hodin to Štěkna vážně nestihne a my doufáme, že vážně hodlá porodit, protože toto tempo napovídá porodu tak někdy na Vánoce.

63. den je teplota konečně na standardní hodnotě 37,8°C…

Jak štěňátka přicházejí na svět, aneb Z deníčku těhotné Štěkny – 3. díl

…a tak si říkáme, že to snad nakonec opravdu přijde a naši zájemci nebudou muset čekat až na ty vánoční svátky. Štěkna ovšem žere jako kdyby nic, a tváří se také jako by nic. Odchod hlenové zátky nebo plodové vody nepozorujeme, stejně jako nepozorujeme u budoucí matky žádnou nervozitu nebo jiné přípravy. Nadšená je Mirka, majitelka krycího psa, která má dnes narozeniny a tak tajně doufá, že to vyjde a bude mít malý narozeninový dárek. Konečně v poledne si Štěkna dobrovolně lehá do porodnice. Žádné další příznaky nemá, tak si říkáme, že je jen unavená a chce si poležet. Až najednou, krátce po té, aniž bychom viděli jedinou kontrakci nebo slyšeli lehce zrychlený dech, je na světě první štěně. Je to tady, konečně rodíme!!!

 

Foto: archiv Katky Houškové, Roman Rakovan

http://www.katcinasmecka.cz/

www.villarivvis.sk

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...


Článek zařazený v seriálu: Z deníčku těhotné Štěkny (16 článků)



-->