Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jak poznat zdravé štěňátko aneb Rozdíl mezi chovatelem a množitelem?

S PP nebo bez PP? Nekonečné téma! Souhlasíte? Krásný a výstižný souhrn a srovnání zpracované autorkou portrétu plemene samojed však platí krom jistých specifik pro všechny rasy bez rozdílu. Pojďme se na to tedy společně podívat…


Jak poznat zdravé štěňátko aneb Rozdíl mezi chovatelem a množitelem?
Marcela Luxová 23.5.2020 15536x Na ostří nože

Podle čeho se tedy pozná dobrý chovatel? Hlavně je také potřeba dávat pozor, abychom si nepořídili štěňátko jakéhokoliv plemene s PP UCI. To je totiž organizace, kterou FCI, ani její členské subjekty (ČMKU, ČKS, SKJ a další) neuznávají. Psa s rodokmenem UCI tedy nelze později zařadit do chovu, ani do klubů FCI a pochopitelně se nemůže účastnit ani výstav pořádaných pod jejich hlavičkou. UCI také většinou nepožaduje žádná zdravotní vyšetření.

Zkusme si ale už nyní podrobně rozebrat rozdíly v chovu na jedné straně a v „také chovu“ na straně druhé.

Dobrý a starostlivý chovatel (DCH)   Nezodpovědný „chovatel“ – množitel

Cílem chovatele je odchovat exteriérově a povahově kvalitní štěňata, která budou skvělými představiteli svého plemene.

 

 

 

 

 

 

 

Cílem množitele je odchovat co nejvíce čehokoliv, bez ohledu na zdraví, povahu i exteriér, pouze s ohledem na vlastní zisk.

 

 

 

 

 

 

 

I v období březosti a kojení vypadá fenka spokojeně a čistě. 

Osm týdnů po porodu fenky výrazně ztrácí srst, ale stále si  zachovávají svoji eleganci a čistotu.

   

Feny nesmějí zapáchat, ani jevit jakékoli známky zanedbání, musí být stále veselé, čisté a radostné. Stačí se podívat, jak fenka – matka štěňat vypadá! U množitele však fenku málokdy vidíte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DCH Vybírá kvalitní krycí psy, často platí horentní sumy za krytí v zahraničí.

 

 

 

 

 

 

 

   

Rádoby chovatel má doma „svoje“ psy a kryje s nimi stále dokola, aniž by zvažoval čistotu a zachování zdravé genetické populace. Je mu jedno, jak budou štěňata vypadat a budou-li zdravá.

Solidní majitel se svojí fenkou  objíždí výstavy, společenská setkání, je nedílnou součástí jeho rodiny a to až do konce jejího života. Jeho jedinci/nec a štěňata působí čistým a pěstovaným dojmem a jsou plni radosti ze života. 

U dlouholetého chovatele najdete i starší psy – seniory, kteří stejně jako štěňata nepůsobí ostýchavým, uzavřeným dojmem, jsou přátelští a mají radost z kontaktu.

   

Feny jsou často drženy v mizerných podmínkách. Jsou doslova  továrnou na štěňata, nikdy se nepodívají ven ze svých kotců, jsou vyčerpány opakovanými vrhy a po skončení této „kariéry“  jsou utraceny nebo „darovány“. Neseriózní chovatel se starých psů zbavuje – nejenže jsou neproduktivní, ale mají zvýšené nároky na veterinární péči.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblast (působení) rozmezí jeho chovu leží v obytné části domu, nebo v jeho nejbližším okolí, aby štěňata získala bezprostřední a blízký kontakt s člověkem.

 

 

 

 

   

Žádný soudný člověk při pohledu na takovéto umístění štěňat, která jsou nastrkaná v chlívcích a kotcích jako králíci, na nepořádek a zápach, který „chov“ zákonitě provází, by si štěně z takovýchto podmínek nekoupil. Ovšem množitelé jsou si této skutečnosti vědomi, a tak často nabízí, že štěně dovezou, nebo ho kupujícímu předají někde v garáži či před domem.

 

DCH dopřává svým štěňatům čisté umístění. Nabízí jim také různorodou obměnu: různé hračky, místo pro hraní, umožní jim setkání s jinými lidmi, dětmi, zvířaty. Poznají jízdu autem. Mají především dostatečný a zabezpečený prostor pro poznávání.

   

V Řádu na ochranu zvířat je používání roštů při odchovu štěňat přísně zakázáno. Lehce může dojít k zapadnutí nožky, její luxaci či zlomenině. Tento „výběh“ je vhodný možná pro chov králíků.

Nesolidní chovatel vám „vrazí“ štěně do ruky (bez jakýchkoliv či pouze s minimálními informacemi, aby co nejvíce ušetřil), vyinkasuje peníze a více se o vás nestará. O jejich socializaci nemůže být ani řeč, protože člověka vidí jednou denně, když jim přinese žrádlo a vykydá kotec.

 

 

Zodpovědný chovatel se o svá miminka stará s radostí, aby jim nic nechybělo a byla zdravá, spokojená a šťastná!!! Opečovávaná štěňátka jsou rozlišena barevně mašličkami, chovatel je zpočátku denně, později po týdnu váží. 

Průměrná cena štěňat v ČR je 15 – 25 tisíc (plemeno samojed). Může být i vyšší při zahraničním nebo výjimečném krytí. Tato cena není na výdělkem, jak se vám množitel snaží namluvit, ale proto, že si štěňátek chovatelé váží, mají k nim citové pouto, jsou milována, jsou kvalitně krmena a opečovávaná.

   

Opravdu si chcete koupit takovéto štěně za 10 – 15 tisíc???

Napálený majitel takového štěněte „ušetřený peníz“ za koupi obratem ruky utratí u veterináře!!!

Množitelé se nestydí prodávat štěňata ve věku pěti, šesti nebo dokonce čtyř týdnů. Vyžádejte si od chovatele váhy v jednotlivých týdnech! Nebojte se být otravní, ptejte se a nenechte si nic namluvit!!!

Nabízí vám bezúdržbového psíka, který je vhodný na vše, a že si jej určitě máte koupit?

 

 

 

 

 

DCH vám podá veškeré informace o VŠECH předešlých vrzích (data narození, rodiče), odchovaných štěňatech, jejich zdraví. Tyto informace vám mohou být přístupné i na webových stránkách chovatele. 

Předá rád tipy o péči, krmení, výchově. Požaduje od vás adresu a nabízí kdykoliv možnost pomoci, pokud by nastal jakýkoliv problém.

   

Jak je tedy možné, že lidé žijící z množení psů tak skvěle prosperují? Pochopitelně i tady platí zákon trhu. Je-li poptávka po levném „štěněti“, je zákonitě i nabídka, kterou si množitelé nenechají ujít.

Má na webových stránkách chovatel jen fotky pro „parádu“??? Najdete tam data narození všech jeho vrhů, jejich rodiče, fotky jejich odrostlých štěňat, případně jejich nové majitele…??? Množitel na svých stránkách žádné informace o svých odchovech vůbec nemá!!!

Není to spíše proto, že nejsou ochotni investovat finance a spoustu času, ale naopak jim jde jen o to, jak vydělat?

 

 

 

 

Štěňátka neodcházejí od svého chovatele dříve jak v 51. dni života. Jsou očkována a několikrát odčervena. Ve třech měsících má štěně již kompletní očkování, které se aplikuje ve třech dávkách v odstupu dvou až tří týdnů. Odčervována jsou od druhého týdne pravidelně každých čtrnáct dní.

 

   

Štěňata jsou velmi často očkována až těsně při odběru nebo vůbec, mají škrkavky, dravčíky, blechy, záněty spojivek, nejsou kvalitně krmena (dnes můžete koupit granule od 17 do 150 Kč i více za jeden kilogram). Neseriózního chovatele nezajímá, jak se daří všem jeho štěňatům, podá vám informace jen o těch „vyvolených“ nebo se různě vymluví.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobrý chovatel si hraje jak se štěňaty, tak i s ostatními. Štěňátka je vždy radostně vítají a stále si kolem hrají, dožadují se pozornosti, chtějí se mazlit, hrát si, drbat se. 

Chovatel rozezná svá štěňátka, ať už díky mašličkám kolem krku, či jiným označením. Popíše vám jejich povahy, zvláštnosti. Štěňátka jej milují a důvěřují mu a rádi si s ním hrají.

 

Toto je roční fenka bez PP. Skončila v útulku! U bez PP jedinců není možná žádná identifikace, útulky se plní, a nezodpovědní množitelé, kteří se postarali o její vznik, jsou neznámí a její osud je nezajímá. Množitelé nejsou dohledatelní!

Prosíme, nepodporujte ty, kteří svým nezodpovědným přístupem ubližují těmto nevinným a hodným stvořením!

 

 

 

 

 

 

 Štěňátko s PP nemá absolutně nic společného s výstavami. Průkaz původu vám zajišťuje, že rodiče (zejména otec) štěňátka jsou opravdu představitelé vámi zvoleného plemene. 

DCH udržuje kontakt s majiteli i po prodeji štěněte. Zajímá se o jeho blaho, růst, pomáhá majiteli při řešení nejrůznějších situací. Je pro majitele štěňat rádcem a pomocníkem po celou dobu jeho života.

 

 

 Vy jako laici nejste schopni u sedmitýdenního štěněte poznat, zda otcem je bílý špic, sibiřský husky, švýcarský ovčák, akita-inu nebo jiné plemeno. Vy vidíte jen roztomilé bílé klubíčko. 

A pak se jen divíme, co nám mnohdy z toho našeho „samojedího miminka“ vyroste.

 

 

I chovatel, který odchová svůj první vrh, může mít kvalitnější štěňátka než dlouholetý chovatel. Ať už odchová jen jeden vrh nebo bydlí v domku či v bytě.

Chovatelem se člověk nestává díky počtu odchovaných vrhů. Chovatelem je člověk, který má rád lidi, zvířata a ne jen sám sebe!!!

Chovatelem je člověk, který mnohdy obětuje nemalé peníze, ukrádá si z času, který by mohl být se svojí vlastní rodinou.

 

   

Chlubí se chovatel, kolika se zúčastnil akcí k propagaci samojedů, chlubí se vítězstvími v závodech? Nenechte se oklamat fotkami ze závodů, případně z akcí, kde se snaží chovatel zviditelnit sám sebe prostřednictvím právě svých psů. Kde se „natřásá“ před obecenstvem, vozí děti na vozíku a přitom doma má neodčervená štěňata se záněty spojivek, hladová a zavřená ve chlívku bez hraček, ve smradlavé slámě.

Nedejte na znění inzerátu: Chov s např. patnáctiletou tradicí...

To, že někdo chová deset, patnáct nebo dvacet let neznamená, že musí být zaručeně dobrým chovatelem!!!

 

PP vám zajišťuje zdraví štěňátka!

Dobrý chovatel podá velmi rád informace o zdravotním stavu svých svěřenců. Vždy si zkontrolujte na daném dokladu, jde-li skutečně od daného jedince. DKK se vyšetřuje jedenkrát za život, oční vyšetření je však platné pouze jeden rok od jeho zhotovení!!! Genetický test se provádí také jedenkrát za život a je neměnný – zde máte stoprocentní jistotu, že jeho potomci budou zdraví.

Doklad o vyšetření na DKK

Doklad o vyšetření očního pozadí

Doklad o genetickém vyšetření na XL-PRA

 

 

 

 

   

I mezi chovateli štěňátek s PP se bohužel vyskytují ti, kteří sice chovají štěňata s PP, ale více než o blaho štěňat jim jde o blaho své kapsy! Jako třeba tento  psík, který v šesti letech skončil v útulku. Proč tedy chovatel neposkytl alespoň dočasný domov pro své dříve odchované štěně?

I tato fenečka byla v útulku!!! Proč???

Používá chovatel výmluvy typu: Mě výstavy nebaví (samozřejmě, protože jeho psi odcházejí se známkami „dobrý“ nebo „velmi dobrý“).  Nejčastější odpovědí množitelů nejen bez PP je, že oni nemají čas na vyřizování spousty papírů a dokumentů kolem založení chovatelské stanice, uchovnění fenky a kolem vrhu samotného. Jak potom vypadají jejich štěňátka, můžete vidět sami (viz výše).

Rodiče štěňat bez PP nejsou vyšetřeni na DKK, ani na žádná jiná dědičná onemocnění. DKK je přitom vysoce dědičná.

 

 

Formality při koupi štěněte:

U chovatele podepište vždy kupní smlouvu.

Obdržíte také průkaz původu psa po jeho vystavení plemennou knihou, obvykle cca za dva měsíce.

Dostanete ještě očkovací průkaz, kde jsou zaznamenány data provedených očkování a odčervení, stejně tak jako příští termíny očkování a odčervení.

Dále byste měli dostat podrobné informace o krmení – jeho četnost a složení, také pro budoucnost. Dobrý chovatel dává ke každému štěněti i menší množství krmení, popř. zajistí celý pytel, podá informace a kontakty na distributora krmiva. Také podá informace o dávkování.

Dobrý chovatel vám poskytne, nejlépe písemně, veškeré informace o výchově nebo výcviku, informace o rodičích, kopie jejich zdravotních vyšetření, výstavních úspěchů, fotografie rodičů i vašeho štěňátka, případně vám věnuje pro štěňátko nějakou hračku či pamlsky.

Informuje vás o členství v klubu, poskytne vám přihlášku.

Informuje vás o možnosti v dospělosti vašeho pejska nebo fenku uchovnit, založit si chovatelskou stanici a chovat štěňátka s PP. Rozhodně solidní chovatel nemá zájem, abyste na jeho štěňátkách „množili“ bezpapíráky a toto vám dá určitě najevo (může to být zakotveno i v kupní smlouvě).

 

Foto: archiv Marcely Luxové

http://www.orleansnow.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->