Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

I o srst našeho psa je třeba v zimě pečovat a chránit ji. Ale jak?

Zima je zde! A sní i období, které je z hlediska péče o psa přeci jenom o něco náročnější než období letní. Jak tedy psa správně ošetřit po procházce? Opravdu jim sůl z chodníků a silnic vadí? Co jim může způsobit? Přesně toto téma rozebírá ve svém článku naše oblíbená psí kadeřnice Jarmila Kašparová.


I o srst našeho psa je třeba v zimě pečovat a chránit ji. Ale jak?
Jarmila Kašparová 7.1.2018 5764x Péče o psa

Již na začátku jsme si připomněli, že srst psů a tím i péče o ni je vzhledem k  různorodosti psích plemen velmi odlišná. Jinak se v zimním období chová srst afghánského chrta a jinak třeba srst německého ovčáka. Majitelé psů by tím pádem měli péči o tuto část psího těla přizpůsobit specifickým vlastnostem srsti svého miláčka a v zimním období to platí dvojnásob.

Ať už jste nebo nejste příznivci psího oblečení,jedno je jisté!

Psi s krátkou nebo i dlouhou srstí bez podsad trpí v mrazivých čistudených větrných deštivých dnech a plískanicích nedostatkem ochrany svého těla před nepřízní počasí. Jedná se třeba o jorkšíry, maltézáčky, kokršpaněly, pudly, afghánské chrty apod. Jejich srst neodpuzuje vodu, a tak je můžeme vidět s promočenou srstí na končetinách a břiše, nebo se sněhovými boulemi na nohách, břiše a uších.

Nyní si, prosím, představte, že jste v kůži takového psa s promáchaným břichem a nohama. Asi to není nic příjemného. A proto je na místě, když pejskovi pomůžeme s ochranou jeho těla a po příchodu domu mu pak důkladně srst dosušíme. Kdo z vás svému pejskovi nesuší v zimním období nohy a bříško? Nyní si tedy představte, že doma i vy budete chodit ve vlhkých ponožkách, dokud ty ponožky na nohách neuschnou.  Toto se opakuje po každé procházce.  A proto se přimlouvám nejen za oblečky, ale také za sušení mokré srsti. Sněhové boule na víc vůbec nemusíte odstraňovat proudem vody. Stačí si vzít s sebou ven kartáč, nebo hřeben a vyčesat je ještě venku, dokud jsou zmrzlé. Poté zjistíte, že má pejsek nohy téměř suché a postačí doma jen trochu dofoukat.

U přírodní srsti to není tolik složité, protože tato srst je nejvíce podobná srsti vlčí a to svojí strukturou, dobře vyvinutou podsadou a správně vyvinutými pesíky. I línání této srsti probíhá bez problémů, proto ji postačí dobře vyčesávat, aby při línání nevznikaly cáry uvolněné podsady. Tato péče zajistí vašemu pejskovi rovnoměrný růst podsady před zimním obdobím, fyzikální vlastnosti jsou zachovány a srst je tak ve výborné kondici připravená pro nástup zimního období. Nohy, ani srst po těle se jim jen tak nepromočí a ochrana těla bývá velmi kvalitní. U těchto psů doporučuji oblékání pouze u nemocných a přestárlých jedinců.

salon Led a sníh je fajn. Myslíte, že i pro vašeho psa?

Někdo bere své pejsky v zimním období na led a zde bych chtěla připomenout, že ledové plochy, nebo sněhová zledovatělá krusta obrušuje kůži na polštářcích tlapek podstatně rychleji než jiné povrchy. Chcete-li trávit na ledu a sněhu více času, sledujte pozorně psí tlapky! A na místě je i obouvání pejsků. Předejdete tím odřeným, popraskaným a pořezaným polštářkům. Proto také musheři dávají svým psům ve spřežení botičky. Opravdu se zde nejedná o přepych, ale o nutnou ochranu tlapek.

Jsou pejsci, kteří mají nožičky nemocné a pro ně je to, jako kdyby chodili po špendlíkách. Moje neteř měla takto nemocného psa a pro něj byly botičky opravdu vysvobozením.Nezapomeňte na zastřižení a kontrolu drápků, pátých prstů a paspárků. Při hře na zledovatělém sněhu se může stát i malý úraz, který nemusí končit pouze vyzutím drápku z jeho lůžka, ale může dojít i k vymknutí, nebo utržení samotného prstu. Jsou to velmi bolestivá zranění a jde jim do určité míry předcházet třeba oblečkem, nebo botičkami.

Silnice a chodníky je třeba solit, co na to však psí tlapky?salon 

Sůl se sněhem a ledem se v normálních přírodních podmínkách vyskytuje pouze na pobřeží moře, kde jsou k tomuto tamní zvířata přizpůsobená. To se ale netýká psa. Naše chodníky a silnice jsou v zimě tolik prosolené. Ano, pokud posypeme ledovou plochu, stává se bezpečnější pro lidi, protože nebude klouzat. Kombinace soli, ledu a sněhu – to je vlastně solanka. Led se sice rychle rozpustí, ale uvolní mnoho mrazící energie. Váš pes v zimě pak běhá právě po takové solance, která holé tlapky umí velmi rychle prochladit. Mnohem rychleji než mráz se sněhem bez soli. Přijdete domů, a když si pejsek tlapky zahřeje, stále má na nich sůl, která je nyní rozežírá přesně jako žíravina a zároveň je i vysušuje. Pokud se venku nemůžete vyhnout prosoleným plochám, tak zkuste meziprstí a mezi polštářky mazat, když odcházíte na procházku a potom i po příchodu zpět, otřete tlapky vlhkým měkkým hadříkem, a to i mezi polštářky a znovu ošetřete něčím mastným. Na promazání se dá použít lékařská vazelína, jelení lůj, kokosový olej, olivový olej, někdo si zase chválí indulonu, jiní dávají přednost dětským olejíčkům s heřmánkem nebo měsíčkem lékařským. Zkrátka každému pejskovi vyhovuje trochu něco jiného a je na nás vyzkoušet to, co bude vyhovovat právě tomu našemu miláčkovi. U jedlých olejů je to trochu nešikovné, protože to někteří pejsci s chutí olizují, což není v tomto případě žádoucí. Ale můžete dávat kokosový a olivový olej před procházkou a po příchodu a otření tlapek použít něco, co pejska neprovokuje k olizování. I zde se můžou uplatnit botičky.

salon Koupání v zimním období

Rozhodně bych vynechala koupání u psů, kteří jsou celoročně venku a nemůžou ani na jednu noc po koupání zůstat alespoň v částečně vytápěném prostředí. U ostatních pejsků není koupání problém, jen nezapomeňte, že bysteho měli opravdu dobře vysušit. V žádném případě ho nenechávejte sušit se doma na volno. Dlouho to trvá a mezi tím vám může prostydnout. Je velmi důležité srst usušit rychle a dobře ne horkým, ale pouze vlažným vzduchem vysoušeče. Pokud si na to netroufnete, můžete nechat pejska vykoupat a ošetřit někde v salonu, kde mají kvalitní přístroje k dokonalému vysušení i té nehustší srsti. Já osobně mám kříženku v dlouhé srsti a zlatého retrívra a koupu je i v zimním období, ovšem základem je důkladné prosušení srsti.

Stříhání v zimním období salon 

Nevidím žádný důvod, proč by se pes v tomto období neměl upravovat, jen tu úpravu trochu přizpůsobíme zimním podmínkám. Necháváme na těle trochu delší srst a na nohách tuto srst zase více zkrátíme (pokud ale nejde o výstavního pudla, kterému by tato sestříhaná srst na výstavě chyběla). Tím vytvoříme lepší podmínky pro udržení tělesné teploty a pokrácená srst na nohách zase lépe schne. U psů bez podsady bych stejně tak jako tak doporučila alespoň vestičku, protože jejich srst ať dlouhá, či krátká stejně nedrží teplo (díky ztrátě podsady, která je u plemen s podsadou právě tou tepelnou vrstvou). Jak upravit psa vždycky konzultuji s majitelem a mám vypozorováno, že spousta z nich nejdříve nechtěla své psy přes zimní období upravovat. Jakmile ale napršelo, nebo nasněžilo, tak stejně honem volali, že jim pejsek do další procházky nestíhá uschnout.

  salon salon salon

Klíšťata a blechy v zimním období?

salon Už vás slyším, jak se vám honí hlavou: „No to si z nás dělá blázny, ne?"

Mnoho lidí v podzimních měsících přestane svého psa ošetřovat proti klíšťatům a blechám. Klíště může pes chytit i v zimním období, pokud se teplota vyhoupne nad 5oC a zem není pokrytá sněhem. Podívejte se zpět do minulých zim, kolik dnů to bylo. Ano, vytahuji klíšťata i v zimním období.Blechu může pes chytit kdykoliv a kdekoliv. A to i v zimních měsících. Jejich vajíčka jsou sypká a každý zablešený tvor tak za sebou tvoří jakousi vajíčkovou cestičku, protože se mu stále sypou z kožíšku. Veverky, myši, psi, kočky, kuny. Z vajíček se vylíhnou larvy přesně tam, kde byly salon vysypány ze srsti. Larvy se živí organickými zbytky a těch je všude dost a dost. Larva vyroste, zakuklí se a po několika dnech se líhne již plně vyvinutá dospělá blecha, která již dvě hodiny po prvním napití umí sázet v průměru dvacet až padesát vajec denně(zde se názory odborníků v počtu snesených vajíček liší, ale i dvacet vajíček denně je opravdu hodně). Od vajíčka k dospělci to trvá asi dvacet jedna dní, ale nesmíme zapomenout, že blecha v kokonu dovede pozastavit své líhnutí až na dva roky a umí si ho načasovat tak, aby měla dostatečný zdroj obživy. Ale protože máme své byty dobře vytápěné, svůj vývoj pozastavují jen venku. To ale neznamená, že když venčím, že si mého neošetřeného psa hned vyhlídne hladová blecha, kterou si můj pejsek přinese domů a po třech týdnech vám doma začne pěkný bleší rej. Proto svým zákazníkům radím, aby svá zvířata ošetřovali i v zimním období. Pejsci se rádi válí ve sněhu a ani si neuvědomujeme, že bleší vajíčka mohou ležet i na takovém povrchu pod stromy, kde se prohání veverky a kuny. Vyválením se v tom místě si pejsek domů může přinést bleší vajíčka a pohroma je na světě. I vy salon  si z procházky můžete přinést vajíčka na svých botách. Zákazníci vždycky přemýšlí, kde to mohl chytit? Odpověď je, že všude, kde se pohybujete. Ptejte se, proč to chytil? Odpověď je jednoduchá, protože nebyl proti blechám ošetřený. Pokud se z vašeho pejska vysypává takový píseček, dejte ty černé krystalky na bílý mokrý papírový kapesníček. Pokud po chvilce začnou kapesníček barvit do hnědočervena, jde o bleší trus – a máte problém. Já své pejsky ošetřuji i v zimním období. Prevence je základ.

Foto: Jarmila Kašparová

http://www.strihaniupravapsu.cz/

http://www.strihaniupravapsu.estranky.cz

https://www.facebook.com/salon.argos.strihani.uprava.psu/

salon

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->