Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Souhlasíte, že očkování je momentálně častým tématem po celém světě? Pojďme si tedy připomenout jeden téměř stoletý příběh, který má s očkováním co do činění. Ostatně je to příběh, který jste si vy čtenáři sami vyžádali...


Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Povídání o psích hrdinech si našlo svůj vlastní nemalý okruh fanoušků. Proto nás v redakci také překvapila reakce na tento seriál. A nic netěší redaktory více, než zpětná vazba od vás. A ta tentokrát byla. A proto se, přátelé, pohodlně posaďte, a seznamte se s osudem skutečného psího hrdiny. Seznamte se, tohle je sibiřský husky Balto...

Těžko říci, proč zrovna příběh psího hrdiny Balta tak velmi oslovuje lidi. Možná je to prostředím, ve kterém se tato psí legenda zrodila. Ostatně, kdo by nemiloval příběhy Jacka Londona, vyprávění o Bílém tesákovi, o zlaté horečce a o závodech psích spřežení? A přesně do této doby je zasazen hrdinský čin našeho Balta.

Ale nenapínejme...

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

V roce 1925 se v aljašském zlatokopeckém městečku Nome objevila smrtelná epidemie  záškrtu. Prakticky na to upozornil 22. ledna místní lékař Curtis Welch, který oznámil, že mezi eskymáckým obyvatelstvem města vypukl záškrt, a požádal o doručení očkovací vakcíny. Jedinou záchranou byla totiž vakcína, kterou však bylo nutné do Nome dopravit. Jenže v roce 1925 byly možnosti velice omezené. Doprava letadlem a lodí byla prakticky nemožná a tak devítikilová bedýnka s vakcínou byla dopravena do 1085 km vzdáleného města Nenana ve vnitrozemí Aljašky. A jedinou šancí byli musheři se svými psími spřeženími.

Zachránit město Nome před aljašskou černou smrtí byl doslova boj s časem. Jedinou nadějí pro izolovanou zasněženou komunitu bylo dodání vakcíny proti  záškrtu štafetovým psím spřežením!

Dvacítka statečných...

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Do tohoto nebezpečného a náročného „maratonu“ se přihlásilo dvacet musherů, kteří byli rozděleni do štafet. Tyto úseky zdolával vždy někdo jiný se svým spřežením. Musheři si mezi sebou předávali jako štafetu asi devítikilový balíček se sérem. Čekala je náročná pouť ve více jak padesáti stupňových mrazech, krutých vánicích, čerstvém sněhu a bílé tmě. Mělo jet se po stezce zvané Iditarod Trail, po které se do Nome dopravovala pošta. Tato cesta trvala asi měsíc, což bylo příliš dlouho na záchranu obyvatel Nome.

Účastníci záchranné štafety do Nome

27. – 28 ledna 1925 Bill Shannon – Nenana to Tolovana, 52 mil

28. ledna 1925 Edgar Kallands – Tolovana to Manley Hot Springs, 31 mil.

28. ledna 1925 Dan Green – Manley Hot Springs to Fish Lake, 28 mil.

28. ledna 1925 Johnny Folger – Fish Lake to Tanana, 26 mil.

29. ledna 1925 Sam Joseph – Tanana Kallands, 34 mil.

29. leden 1925 Titus Nikolai – Kallands to Nine Mile Cabin, 24 mil.

29. ledna 1925 Dave Corning – Nine Mile Cabin to Kokrines, 30 mil.

29. ledna 1925 Harry Pitka – Korkrines to Ruby, 30 mil.

29. ledna 1925 Bill McCarty – Ruby to Whiskey, Creek, 28 mil.

29. ledna 1925 Edgar Nollner – Whisky Creek to Galena, 24 mil.

30. ledna 1925 George Nollner – Galena to Bishop Mountain, 18 mil.

30. ledna 1925 Charlie Evans – Bishop Mountain to Nulato, 30 mil.

30. ledna 1925 Tommy Patsy – Nulato to Kaltag, 36 mil.

30. ledna 1925 Jackscrew – Kaltag to Old Woman Shelter, 40 mil.

30. – 31. ledna 1925 Victor Anagick – Old Woman Shelter to Unalakleet, 34mil.

31. ledna 1925 Myles Gonangnan – Unalakleet to Shaktoolik, 40 mil.

31. ledna 1925 Henry Ivanoff – Shaktoolik to Seppala handoff

Leonhard Seppala | Shaktoolik to Golovin, 91 mil.

1. února 1925 Charlie Olson – Golovin to Bluff, 25 mil.

1. února 1925 Gunnar Kaasen – Bluff to Nome, 53 mil.

Posledním musherem štafety měl být Ed Rohn, ale kvůli silné sněhové vánici doktor Welch rozhodl, že bude bezpečnější zastavit štafetu, dokud bouře nepřejde. Zpráva se však nedostlala k musherovi Kaasenovi. Když Olson konečně dorazil do Bluffu, varoval Kaasena, že by bylo rozumné čekat na zlepšení povětrnostních podmínek. O dvě hodiny později, po dvaadvacáté hodině bouře stále neutichla. Ve skutečnosti se bouře jen zhoršila. Z obavy o to, že stezky budou neprůjezdné, se Kaasen rozhodl zdolat třicet čtyři mil k Šalamounovi.

Člověk míní, život mění...

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Když se Kaasen potýkal s živly, viděl v dálce prohlubeň. Byla to Bonanza Slough. Solomon, která byla dvě míle za ním, a tak se Kaasen rozhodl pokračovat dál do Port Safety, která byla vzdálená cca deset mil. V době, kdy Kaasen dorazil do přístavu bezpečně, byla všude tma a klid. Zde ho měl vystřídat Ed Rohn a dovést sérum do Nome. Ed předpokládal, že Kaasen dostal zprávu o přerušení a čeká zpět v Šalamounovi. Kaasen, který nechtěl Eda probudit a počkat, a chtěl využít počasí se znovu rozhodl pokračovat.

Norský musher Gunner Kaasan a jeho saňový tým dorazili do Nome s vakcínou na záchranu životů 5. února 1925 v 5.30 hod. Poté, co urazil zrádným počasí přes 50 mil, zastavil u domu lékaře, předal lék a vrátil se ke svým psům. Jediná slova, která promluvil, než se zhroutil z fyzického vyčerpání, ocenil vedení svého čtyřnohého týmu Balta: „Sakra, skvělý pes!“

Kdo byl Balto?

Balto byl plemene sibiřský husky a narodil se v Nome na Aljašce roku 1919 a byl pojmenován podle sámského polárního badatele Samuela Balta. V mládí byl vykastrován, jeho majitelem byl musher Leonhard Seppala. Ostatně Seppa byl ten, kdo ho zapůjčil Kaasanovi. Balto byl průměrný saňový pes a nikdo ho nepovažoval za skvělé zvíře. Ostatně ani svými proporcemi neodpovídal ideálu tehdejšího saňových psů. Přesto v něm viděl Kaasan něco víc a postavil jej do vedení svého týmu.

Jak již víme, tak na poslední úsek cesty vyrazil musher Kaasen, kterému Balta pro tento úkol zapůjčil jeho majitel Seppala. Je možné, že jen díky tomu celá výprava dopadla dobře, protože Balto se na poslední chvíli dokázal vyhnout nezamrzlému úseku řeky Topkok. Navíc byl schopný spřežení vést i za velice špatné viditelnosti a splývání terénu. Kaasen uvedl, že sotva viděl ruku před obličejem. Navíc skoro celý úsek Balto svůj tým vedl v téměř úplné tmě.

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Po dané štafetě se Balto spolu s několika psy stali jakousi pojízdnou atrakcí. Díky velké popularitě se stali slavnými. Avšak údajně s nimi nebylo dobře zacházeno, což se nelíbilo americkému podnikateli Georgemu Kimbleovi. Ten uspořádal sbírku a psy vykoupil a umístil do Cleveland Metroparks Zoo, kde byli v březnu 1927 přivítáni s velkými ovacemi. Zde v klidu dožili.

V roce 1933 v Baltových téměř ve čtrnácti letech se prudce zhoršil jeho zdravotní stav a veterinární lékař v zoo nakonec rozhodl o jeho uspání. Jeho statečné srdíčko dotlouklo 14. března 1933. Jeho tělo bylo vypreparováno a vystaveno v Cleveland Museum of Natural History. V roce 1998 bylo zapůjčeno do muzea v Anchorage, kde vzbudilo mimořádný zájem návštěvníků a objevil se požadavek, aby byl Balto natrvalo vrácen na Aljašku, což však clevelandské úřady odmítly. Na počest cesty do Nome se koná závod psích spřežení Iditarod a v roce 1995 se Baltův životní příběh stal předlohou pro animovaný film Balto.

Nese tento příběh také zastínění jiného hrdiny???

Na štafetě do Nome se vystřídalo dvacet různých musherů se svými spřeženími. Příběh nese tak mnoho jmen, ale my zde zmíníme ještě jedno zásadní.  Nejdelší a nejnebezpečnější úsek štafety připadl norsko-americkému chovateli saňových psů Leonhardu Seppalovi. Jeho spřežení vedl sibiřský husky jménem Togo, kterého „Sepp“ později prohlásil za nejlepšího psa, kterého kdy měl. Psa, který vyrostl ze zlobivého a neduživého štěněte a který v dospělosti svou vytrvalostí, inteligencí a věrností překonal všechny ostatní.

Během štafety se to projevilo: Vzdálenost 420 kilometrů urazilo spřežení vedené Togem za pouhé tři dny. Togo jako vůdčí pes přitom musel ve víc než čtyřicetistupňovém mrazu čelit ledovému vichru, horám i přechodu zálivu Norton Sound plném lámajících se ledových ker. Tady Togo zachránil celou misi, když potmě a v silném větru sám našel saním bezpečnou cestu.

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Jakkoli se ale Togo vyznamenal, připadla všechna sláva za úspěšnou dopravu séra do Nome právě Baltovi, který se svým spřežením urazil poslední úsek cesty dlouhý osmdesát devět kilometrů. Na jeho počest a vlastně nejen proto dnes stojí v newyorském Central Parku jeho bronzová socha, jejímž autorem byl Frederick Roth. Možná to bylo vůči Togovi a jeho musherovi nefér, ale Balto byl hrdina! Vždyť právě díky jeho schopnostem dokázal odvrátit saně od nezamrzlého úseku řeky a dostat sérum do Nome.

Hrdinové jsou ale všichni ostatní dnes již zapomenutí lidé a psi, kteří se štafety zúčastnili. Díky nim všem se sérum proti záškrtu skutečně dostalo do Nome včas za oněch pouhých šest dní a zachránilo spoustu lidských životů!

A co na „ukradenou“ slávu Togo? Podle historických záznamů se hned po návratu ze štafety vydal prohánět soby.

Celý svět miloval tyto nenápadné psí hrdiny...

Hrdinové všude mezi námi – skutečný příběh opravdového hrdiny Balta

Úchvatné vyprávění této nebezpečné štafety bylo koncipováno tak, aby zobrazovalo odvěké téma člověk versus příroda, a psovi byly vepsány hodnoty ikonického hrdiny dvacátých let – věrnost, odvaha a síla.

Tam, kde se technologie v drsné divočině ukázala jako zbytečná, bojovali muži a jejich věrní psi mezi přírodními silami v zoufalé snaze zachránit nejzranitelnější občany Nome. Jednoduchý morální příběh, který posouval zpět ztracené hranice Ameriky, zdůrazňoval dobrotu a sílu jejích postav. Známý příběh pojal díla Zana Graye a Edgara Rice Burroughse a byl také zpracovaný v emotivním animovaném filmu z roku 1995 Balto.

 

Iveta Panýrková

Zdroj: animationsource.org, wikipedia.com

Foto: animationsource.org, wikipedia.com, freerangeamerican.us

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->