Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Slyšeli jste někdy o maremmánsko abruzském pasteveckém psu? Ne? Není ani divu, mimo zemi původu je to totiž toto plemeno velmi vzácné a vůbec není jednoduché si jej z Itálie opatřit. V České republice ale několik jedinců máme a vy se s nimi nyní můžete blíže seznámit!


Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Maremmánsko abruzský pasteveckéhý pes je italským národním plemenem, patří do I. skupiny FCI a na první pohled bychom si jej mohli splést například se slovenským čuvačem nebo s kuvaszem. V zemi původu neustále plní své původní poslání ochránce stád a rodiny a na jeho chov dokonce tamní vláda poskytuje dotace. A čím tento krasavec učaroval rodině Jany Šejdové-Serynové, se už dozvíme v následujícím rozhovoru…

Paní Šejdová, co vás přivedlo k tomu pořídit si právě maremmánsko abruzského pasteveckého psa, když u nás existují i jiná a rozhodně dostupnější plemena pasteveckých psů? Liší se od nich třeba něčím?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Tito medvídci mi učarovali už dávno. Možná už v dětství, a to po zhlédnutí filmu Nekonečný příběh, kde byl Falco, obrovský silný pes s hodnýma očima. Obdivovala jsem toho velkého bílého medvídka a stejně jako mnoho dětí jsem si moc přála jej mít doma. Před lety jsem se osobně blíže seznámila s tímto plemenem přímo v Itálii, která je jejich rodnou zemí. Byla to láska na první pohled a vůbec mě nenapadlo snažit se za maremmány najít nějaké „náhradní řešení“. Jsem moc ráda, že se i díky nám toto poměrně vzácné plemeno dostalo také do České republiky.

Nejsem samozřejmě odbornicí na všechna pastevecká plemena, takže si netroufnu srovnávat, ale pravděpodobně se nějaký rozdíl najde.

Některé chovatelské stanice v Itálii nedovolují převážet své psy do zahraničí a prodávají je jen místním pastevcům ovcí nebo do rodin!

Jak se na tento váš nápad tvářili italští chovatelé? Bylo snadné je přesvědčit, aby k nám štěně prodali nebo to bylo celé daleko složitější?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Chtěla jsem od začátku dovézt plemeno maremmána k nám, ale chovat i vystavovat jak v ČR, tak i v zahraničí. Za tímto účelem jsem potom vybírala chovatelské stanice v Itálii. Přestože výběr nebyl moc široký, veškeré jednání nakonec trvalo tři roky. Některé chovatelské stanice totiž nedovolují převážet své psy do zahraničí a prodávají je jen místním pastevcům ovcí nebo do rodin. Celý proces byl nepředstavitelně dlouhý a vyřizování velmi náročné. 

Nakonec máte místo jednoho psa hned tři. Byl to plán nebo to spíš tak nějak vyplynulo ze situace?

Původním plánem bylo mít jeden chovný pár. Nejprve jsme chtěli pořídit kluka, vychovat jej a uchovnit a teprve potom pořídit slečnu. Jak se však jednání natahovala, rozhodli jsme se raději dovézt celý pár najednou, abychom podobnou akci nemuseli absolvovat znovu. Nakonec jsem měla možnost si vybrat ze dvou fenek. Každá byla jiná a každá měla svoje kouzlo a já si je zamilovala. Vzala jsem si je tedy k pejskovi obě dvě.

Mohla byste nás tedy blíže seznámit se svou smečkou maremmánů?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Naše fenky se jmenují Nína a Ludy. Jsou narozené 3. 10. 2018. Nína je jemná a milá psí slečna. Je velmi úspěšná na výstavách a může se pyšnit tituly u nás i v zahraničí. Je to Junior Grand šampionka Slovenska a ČR. Ludy Lodovica je zase sebevědomá mladá slečna, velmi krásná. Výstavní kariéru má teprve před sebou, zatím ji připravujeme. 

Kluk se jmenuje Filberto a je narozen 16. 12. 2018. Bertík je silný pes ve vývinu. Postupně mužní a roste z něj kus chlapa, zároveň je to však velký mazel a ochránce. Na výstavy si teprve zvyká a pilně trénujeme na novou výstavní sezónu.  

Úplně prapůvodním úkolem plemene bylo chránit stáda ovcí před vlky, medvědy a jiným nebezpečím, dnes jsou to ochránci rodin a dětí!

Naše čtenáře bude určitě zajímat, jakou mají tito psi povahu, k čemu byli původně vyšlechtění a zda se třeba jejich poslání v současnosti trochu nezměnilo…

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

První písemné zmínky o tomto plemeni z jejich rodné Itálie jsou staré až dva tisíce let. Tím úplně prapůvodním úkolem plemene bylo chránit stáda ovcí před vlky, medvědy a jiným nebezpečím. V současné době a v našich podmínkách se toto poslání lehce modifikovalo. Jsou to ochránci rodin a dětí. Přestože funkce ochránce rodiny u nás dnes převládá, jejich hlavním úkolem je stále bránit stádo před predátory. Nyní, kdy se do českých lesů vrací vlci a medvědi, může být právě toto plemeno výborným pomocníkem nejen pastevcům a majitelům volně se pasoucích stád. Maremmáni v sobě mají strážný a ochranitelský instinkt, jsou nedůvěřiví vůči cizím lidem. Nejsou však agresivní, ani bojovní a nepřítele jen zastraší, nejdou ho zabít.  

Toto plemeno je poměrně rozšířené ve své domovině, tedy v Itálii, ale v ostatních zemích je dosud vzácné. Je to svérázné a samostatně uvažující plemeno, skvělý hlídač. Výborně žije i přespává venku a snáší slunečné i mrazivé počasí. Nehodí se ale do města, výcvik poslušnosti je u něj poměrně obtížný a při špatné výchově může působit potíže ve vztahu s jinými psy.

Maremmáni v sobě mají strážný a ochranitelský instinkt, jsou nedůvěřiví vůči cizím lidem. Nejsou však agresivní, ani bojovní a nepřítele jen zastraší, nejdou ho zabít! 

Zaujalo mne vaše vypravování o tom, jak to chodí v mateřské italské chovatelské stanici, odkud vaši psi pocházejí. Podělila byste se o to nyní i s námi se všemi?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Náš známý italský chovatel vlastní několik desítek psů. Chová je výhradně pro pastevce a rodiny v Itálii, jen zcela výjimečně jeho psi cestují do zahraničí. Zajímavostí je, že Italové dostávají dotaci od státu na pořízení psů jako ochránců stáda. Italská vláda na tento tradiční způsob zemědělství tímto způsobem přispívá, prostě podporuje pastevce. To si u nás moc nedovedeme představit.

Je to poměrně velký pes, prozraďte mi tedy, jak moc je náročný na pohyb a případně i na nějaké zaměstnání, když člověk zrovna nemá doma stádo ovcí?

Má rád procházky, běh, chůzi v tahu, túry po horách, takže vyžaduje běžný pohyb v doprovodu člověka. Ale také rád odpočívá, mazlí se a lenoší. Jsou to opravdu věrní psi, hodní k dětem, ale kvůli své velikosti se doporučuje mít je neustále pod dohledem. Jsou to ochránci a mají velmi vyvinutý ochranářský pud již od raného věku, zejména pak u psů.

Kromě tří „maremmánů“ máte doma ještě i německé ovčáky. Funguje spolu celá smečka nějak dohromady nebo je musíte různě rozdělovat? A k cizím psům venku na procházce jsou spíše snášenliví nebo je třeba mít se raději na pozoru?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Německé ovčáky máme již sedmým rokem. Prvního z nich s výborným rodokmenem jsme si kdysi dovezli z italské chovatelské stanice Allevamento Di Ca' S. Marco z Vimercate u Monzy. Poblíž tohoto místa jsem pár let žila. Německý ovčák je jedním z nejlepších psů, je velmi inteligentní a ochotný pracovat. Věnujeme se jejich výcviku a obranám, ale také rádi chodíme a jezdíme na výstavy. Pořídili jsme také fenku, nevěstu z českého chovu. Letos 1. 1. 2020 se jim narodilo devět česko-italských štěňátek.  

Doma máme tyto dvě rasy odděleně. S fenkami ovčáka i jejich štěňátky si maremmáni rozumí, nejvíce kluk Bertík. Společnou smečku ale nevytváříme. Maremmáni jsou spolu rádi, ocení ale i individuální pozornost. Pochopitelně je oddělujeme na „dny přírody“, které přichází, protože kluci trpí. Zrovna před týdnem nám jedna taková náročná etapa skončila.

Naše dvě plemena jsou vlastně dvě smečky rozdílných ras a každá má svého vůdce. Kluci být dohromady nemohou, snaží se prosadit jeden nad druhým. Milují procházky přírodou, jsou při pohybu spokojení. Respektují kolemjdoucí, ale pokud je jiný pes nebo člověk provokuje, nebojí se ozvat a zastraší ho, jak to mají v povaze. Hlavně pak maremmáni přitahují zájem kolemjdoucích, kteří si chtějí neobvyklé pejsky pohladit a seznámit se s nimi.

Vy s nimi jezdíte hlavně na výstavy. Jak náročná je tedy jejich srst na běžnou, ale i výstavní úpravu?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Průběžná péče o srst psa je nejdůležitější. Každý z nich dvakrát do roka líná. Velmi podstatná je zejména kvalitní strava, která se promítne nejen na celkové kondici psa, ale i na jeho kráse. Psům přidáváme do jídla výživové doplňky pro krásnou srst, pevné šlachy a vazy. Krmíme kombinovaně granulemi i masem. Maremmány před každou výstavou koupeme. V rámci přípravy na výstavy naši psi také absolvují výstavní tréninky pod dohledem odborných trenérů, cvičíme postoj, chůzi a běh a také vyrovnanost. Nepodceňujeme ani socializaci v rušném prostředí a na procházkách.   

Který klub toto u nás vzácné plemeno vůbec zastřešuje a jaké musí pes nebo fena splnit podmínky, aby mohli být zařazeni do chovu?

V České republice je to Klub Chovatelů Málopočetných Plemen Psů (old.kchmpp.cz). V osmnácti měsících věku psa je možné jej uchovnit, tzn. zúčastnit se bonitace, rovněž musí být vyhotoveny RTG snímky a pes musí absolvovat minimálně jednu výstavu s oceněním výborný nebo velmi dobrý.  

A co zdraví plemene? A kolika let se průměrně dožívají?

Jak jsem již zmínila, maremmán je staré původní plemeno, které je celosvětově opravdu velmi málo rozšířené. Nepatří vyloženě k módním plemenům, takže není ani přešlechtěné. To je samo o sobě předpokladem pevného zdraví a dlouhověkosti. 

Ke komu se podle vás maremmánsko abruzský pasteveckéhý pes hodí a kdo by si ho raději pořizovat neměl? A zvládne ho dobře vychovat třeba i začátečník?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Hodí se určitě do rodin s většími dětmi. Bude to výborný společník a ochránce rodiny. Maremmán je věrný a ochranitelský pes. Nehodí se do malého bytu, potřebuje velký životní prostor, nejlépe venku a k tomu ideálně i nějakou práci. Buď stádo ovcí, které bude ochraňovat, nebo alespoň vlastní rodinu. Pokud mu člověk nemůže nabídnout adekvátní fyzické možnosti a životní prostor, měl by uvažovat o jiném plemeni. Pokud však má tyto možnosti a hledá přátelství, radost a humor, maremmán je pro něj tou správnou volbou. 

Prozradíte nám na závěr své kynologické plány do nadcházející sezóny, a co byste případně popřála plemeni do budoucna?

Hledáte-li přátelství, radost a humor, pořiďte si maremmána!

Určitě budeme pokračovat v absolvování výstav, uchovnění a odchovávání zdravých a kvalitních štěňat pro nové majitele v České republice.

 

Moc vám děkuji za velmi pěkné povídání.

 

 

Foto: archiv Jany Šejdové-Serynové

https://grandetorrente.com/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->