Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Historie chovu boxerů je opravdu bohatá!

Také patříte mezi čtenáře, které zajímá i historie chovu námi představovaného plemene? Pak byste si určitě neměli nechat ujít tento podrobně zpracovaný článek, neboť německý boxer ji má opravdu hodně zajímavou a velmi dobře zmapovanou!


Historie chovu boxerů je opravdu bohatá!
Jozef Šuster 7.2.2021 17547x Historie chovu

Boxer byl původně šlechtěný jako válečný a bojový pes a jeho vývoj je nerozlučně spjatý s chovem dog. Patří mezi molossoidní plemena, která se vyvinula z tzv. býkohryzů (Bullenbeisser). Velký gdaňský býkohryz a malý brabantský býkohryz byli lovečtí psi a štváči, psi určení k boji s medvědem a s býkem. Úkolem psa bylo uchopit štvanou zvěř a pevně ji držet až do příchodu lovce, který ji následně skolil. Pro tento účel musel mít pes širokou tlamu a krátký nos otočený nahoru, což mu umožňovalo i při držení kořisti volně dýchat. To bylo jedním z podstatných kritérií chovatelské selekce.

Býkohryzové v hlavní roli

Přímým uznávaným předkem boxera je malý býkohryz, který se vyvinul v průběhu 16. a 17. století. Tento silný pes střední velikosti byl mimo lovu velmi často používán na psí zápasy, resp. na zápasy psů se zvířaty. Zatímco v Německu převládaly boje s divokými prasaty a medvědy, v Anglii byly později zavedeny boje s býky, zejména tam, kde byl medvědů nedostatek. Psi měli barvu nejčastěji žlutavou nebo hnědě proužkovanou s černou tlamou, což v podstatě odpovídá i dnešnímu charakteristickému zbarvení boxera. Dalším shodným znakem je výrazně vyvinutý předkus, který byl popisován tak, že spodní řezáky stály před horními.

Na přelomu osmnáctého a devatenáctého století, kdy ze střední Evropy pomalu začala mizet divoká zvířata a medvědů i divokých prasat ubývalo, ztratili býkohryzové své pracovní využití při lovu a tím i svou důležitost. V polovině devatenáctého století potom byly v Německu zakázány psí zápasy, a tak silné a svalnaté býkohryzy pomalu začaly vytlačovat aristokratické „anglické dogy“. Jediné uplatnění potom našli býkohryzové jako pomocníci obchodníků s dobytkem, kteří využívali jejich obratnost a schopnosti při hnaní stád a manipulaci s hospodářskými zvířaty.

Boxer nebo buldok?

Devatenácté století bylo pro boxera a jeho další příbuzné zcela klíčové. Až do první poloviny století byla totiž plemena německý boxer, německá doga, mastif či anglický buldok velmi propojená, a všechna se prakticky vyvinula z původního býkohryza. Následně se jednotlivá plemena začala profilovat a teprve v druhé polovině století se jednoznačně oddělila. A tak můžeme v předcích dnešního boxera najít právě například fenu anglického buldoka Streblu.

Na konci devatenáctého století již registrujeme boxera jako samostatné plemeno tak, jak ho známe dnes!

Devatenácté století patří boxerovi

Na konci devatenáctého století již registrujeme boxera jako samostatné plemeno tak, jak ho známe dnes. Jsou za to zodpovědní dva Němci, pánové E. König a R. Höpner a Rakušan F. Robert, kteří se zasloužili o vznik boxera, a díky kterým mohla být v roce 1895 na výstavě bernardýnů v Mnichově otevřena pokusná třída boxerů. Na této výstavě byl předveden mimo jiné slavný Mühlbauerův Flocki (podle některých zdrojů byl jediným předvedeným boxerem), který byl následně zapsán jako číslo jedna do plemenné knihy boxerů. Ten samý rok, rovněž v Mnichově, byl založen první Boxer klub, a tak se Mnichov stal kolébkou chovu boxerů.

Hned následující rok (1896) po první v podstatě „pokusné“ výstavě bylo na přehlídce psů v Mnichově předvedeno padesát boxerů.  V tomto roce byl také vytvořen první standard plemene, který byl poprvé zapsán v roce 1902 a v roce 1905 upraven. K další, nicméně ne příliš výrazné změně, došlo až v roce 1924, kdy byl boxer uznán jako pracovní plemeno.

První plemenná kniha

V roce 1904 byl vydán první svazek plemenné knihy boxerů a v ten samý rok také vyšel první „zpravodaj“, tedy časopis Boxer klubu s názvem Boxer-Blätter, který vychází v Německu dodnes.

Důležití psi pro chov

  1. Zakladateli plemene boxer jsou:
    • Pes „Flock Sankt Salvator“ (žlutý, požadovaný „typ Flock“)
    • Pes „Wotan“(žíhaná, typická hlava)
    • Fena „Mirzel“ (červeno-žlutá)
    • Fena „Meta von der Passage“ (strakatá, výborná matka, oba její rodiče byli bílí)
  1. Pes „Rolf vom Vogelsberg“ (majitel Philip Stockmann) byl velmi důležitým plemeníkem. Během první světové války přispěl mnohými krytími k zachování plemene a zároveň přežil i službu ve válce. Jemu vděčí za svůj úspěch také slavná německá chovatelská stanice „vom Dom“.
  1. Pes „Lustig vom Dom“ (majitel a chovatel Friederun Stockmann) byl šampiónem a měl rozhodující vliv na chov boxerů v Německu. Jeho potomci jsou považování za prvotřídní psy a získali mnohá ocenění.

Zapálená chovatelka

Friederun Stockmann (narozená v Rize v roce 1891) toužila po boxerovi již jako malá. Když v osmnácti letech přijela studovat do Mnichova sochařství, seznámila se se svým budoucím manželem Philipem Stockmannem, který vlastnil boxera jménem Pluto. Tento pes byl později zapsán do plemenné knihy jako Pluto vom Dom a to byl v podstatě prvopočátek slavné německé chovatelské stanice vom Dom, která psala historii chovu boxerů a jejíž jméno nese množství předků našich dnešních boxerů.

Během druhé světové války bylo mnoho boxerů využíváno k vojenským účelům, a tak někteří chovatelé dostávali potravinové lístky i pro zvířata. Jen díky tomu byli manželé Stockmannovi schopní uživit svá zvířata a nadále pokračovat v chovu boxerů. Svou finanční situaci zlepšovali také prodejem psů do USA a Velké Británie, a mají tak zásluhu na rozšíření genofondu boxerů napříč celým světem. Friederun Stockmann je autorkou několika knih a kynologických publikací zaměřených pochopitelně především na boxery.

Zákaz kupírování uší platí v zemi původu již od roku 1987, o jedenáct let později, v roce 1998 se omezilo i kupírování ocasů!

Válečná destrukce

Válka ale neměla dopad pochopitelně jen na Stockmannovi. Přišlo v ní o život mnoho psů, kteří byli velmi žádaní pro vojenskou službu. Zároveň válečný stav omezoval život mnoha chovatelů a měnil jejich priority. Proto bylo do plemenné knihy v tomto období zapsáno jen velmi málo psů a poměrně dlouho po druhé světové válce se situace nelepšila. Proto bylo rozhodnuto o zařazení některých psů bez průkazu do chovu, což sice posílilo chovnou základnu, ale posunulo vývoj plemene zpět. Toto rozhodnutí se v budoucnu ukázalo jako velmi nešťastné.

K poslední změně standardu plemene došlo kvůli zákazu kupírování. Zákaz kupírování uší platí v zemi původu již od roku 1987, o jedenáct let později, v roce 1998 se omezilo i kupírování ocasů.

Počátky boxerů u nás

První zmínky o boxerech v České republice se datují na začátek dvacátého století, jde však pouze o ojedinělé výskyty a kusé informace. První chovatelský klub boxera byl založen v poválečném Československu v roce 1926 a následující rok (1927) byla založena také plemenná kniha. Ve stejném roce  proběhla i první výstava německých boxerů na našem území. Nejvýraznějšími osobnostmi počátku chovu boxerů u nás byli dva předsedové klubu pánové Václav Walter a B. Svoboda a rovněž akademický sochař Alfréd Justitz, který se zasloužil především o propagaci plemene a jeho rozšíření v rámci svých společenských kontaktů.

Jako zakladatelé našeho chovu jsou uváděni fena Bingo P. K. B. č. 10 a importovaný pes Alfons v. Saalegau, na kterých je postaven chov úspěšné chovatelské stanice De la Palette chovatele Alfréda Justitze. Fena Alma z prvního vrhu de la Palette byla dovezena na Slovensko, kde položila základy pro slovenský chov. Velký význam v našem chovu boxerů připisujeme meziválečné éře, během které bylo dosaženo ustálení typu, především díky psům z chovatelských stanic vom Dom a von Pfarrhaus.

Po válce popularita plemene stále rostla a v období přelomu 60. a 70. let patřil boxer mezi nejpočetnější plemena zastoupená na výstavách. Také naši boxeři byli v té době výstavně úspěšní. Z vítězů tohoto období jmenujme alespoň dva výrazné psy. Na Světové výstavbě v Brně v roce 1968 Atilla z Aloe a v roce 1971 zvítězil na Světové výstavě v Budapešti Buky z Ringu, pes v majetku významného kynologa pana A. Fabiána z Prešova.

Významné chovatelské stanice a slavní psi v Čechách a na Slovensku

Jednou z prvních významných chovatelských stanic na Slovensku, která výrazně zvýšila kvalitu slovenského chovu, byla dnes již legendární chovatelská stanice Im-Ka, chovatele, poradce chovu a dlouholetého předsedy Slovenského boxer klubu Imricha Sopka z Košic. Během aktivní činnosti se panu Sopkovi podařilo odchovat mnoho interšampiónů, šampiónů a klubových vítězů mnoha zemí, někteří z jeho odchovaných psů se stali doslova legendami (ICh. Mony a ICh. Morgan Im-ka, kteří podle mnoha znalců plemene předstihli svou dobu).

Bylo to také období, kdy v chovu začala být aktivní chovatelka Dr. E. Špaldoňová, na kterou si dnes vzpomene již málokdo. Ale byla to právě její chovatelská stanice zo Suotempore, na jejíž základech byl postavený chov dnes již legendární chovatelské stanice Wings.

Dalším významným slovenským psem, kterého nemůžeme nevzpomenout, byl Armín Ed-Du-Ko, po rodičích Cassi a Sybil Szemekerti Mirabelló. Byl to pes, jehož exteriér do značné míry ovlivnil vývoj dalšího chovu a stal se dokonce zakladatelem vlastní linie.

Sedmdesátá léta

Do Čech byli importováni dva významní psi z linie Witherford. Byl to Kuno v. Tiroler Landl (narozený 1. 5. 1971) v majetku bratrů Šobrových a Brix vom Haus Urania (narozený 27. 7. 1972) majitelky MVDr. D. Broncové. Otcem Kuna byl slavný Carlo ut Gütsel a matkou Vivian v. d. Hubersiedlung.

Maďarský šampion Flavius Claudius, který měl po otci krev Hot Chestnut, kryl fenu Anet Cas-Tor. Z tohoto spojení se v chovatelské stanici J. Strečka z Lučence narodil 6. 10. 1975 Brutus Slovakia. V roce 1978 se narodil Nero Im-Ka, jehož rodiči byli Flavius Claudius a Kity Wikingblut. Od té doby se datuje začátek úspěšné činnosti chovatelské stanice Titan Box, patřící manželům Křízovým z Brna. Na ní potom navázaly další chovatelské stanice, např. Moravia Box manželů Žárských (výrazně se prosadili hlavně psi Amil, Amis, Effendi, Falco a fenou Anke, Dominika a Hatschi), dále chovatelská stanice Azaret MVDr. J. Špicery (mimořádně úspěšný byl pes Citus) a chovatelská stanice Samiel Dr. V. Mikulky (nejvyšší ocenění získali Dinah, Happy, Idol a Jaxin, ale nesmíme zapomínat ani na pozdější odchovy, jako byl například Orson). Mezi nejdůležitější mezníky této doby řadíme také začátek působení další legendy, a to chovatelské stanice z Metaboxu manželů Vlaďky a Petra Bratkovců, jejichž odchovy dodnes ovlivňují chov nejen v ČR a na Slovensku.

Slavné osmdesátky

Na začátku 80. let se narodilo několik velmi úspěšných odchovů v chovatelské stanici Im-Ka, kteří významným způsobem ovlivňovali další plemenitbu. Potomci Armína Ed-Du-Ko (Morgan, Mony, Mery, Sultán, Tarzan a Reno) vynikali nejen kvalitním exteriérem, dobrou stavbou těl, ale také velmi vyrovnanou povahou. V pozdějších letech měla právě přítomnost těchto psů v rodokmenech zásluhu na vyrovnaném typu a jednotnosti boxerů z této chovatelské stanice. Imrich Sopko byl vždy připravený na nové výzvy a nespokojil se s dosaženými výsledky. Průběžně importoval více jedinců, ať už psů, nebo fen. Tyto počiny, jak už to často bývá, ne vždy přinesly vytoužené ovoce. Ale chovatelský cit a oběti položené na oltář kynologie byly odměněny dvěma sestrami, které se narodily v chovatelské stanici Im-Ka a to Bea a Belinda.

Další generace nadšených chovatelů se datuje od osmdesátých let. Z toho období zmíníme především chovatelskou stanici z Dybohůrky pana Antonína Karbana, která v chovu působí dodnes, již jménem jeho vnučky Markéty. Krásná po exteriérové stránce a zároveň povahově vyrovnaná byla fena Nikola, z dalších generací můžeme jmenovat Suitu, Lucasa a mnoho dalších.

Zásluhou pana Jiřího Suchého (chovatelská stanice Jisuko) byl chov oživen o krev několika skvělých evropských jedinců. Jedná se také o stálici na boxerářském nebi, odchovy této chovatelské stanice se dodnes vyznačují typovou vyrovnaností a kvalitním exteriérem. Jmenujeme alespoň tyto: Hain, Lucia, Morgwell, Mayk, Paul a Willi.

Ze slovenských chovatelů vynikli zejména Ing. Stojkov s chovatelskou stanicí od Anity (Bris, Dino, Clay, Jessy) a také J. Šulík a jeho chovatelská stanice Ezudo (Cora, Ferro). V roce 1985 byla založena chovatelská stanice Edda manželů Šusterových, která byla následně přejmenována na Fender Edda. I tato chovatelská stanice je stále aktivní a na svém kontě má řadu mimořádných odchovů. Z nejvýznamnějších jmenujme psy King, Fender, Leonardo Floyd, Sagvan Fender, Xanteo Fender, později pak Othello, Orka, světový vítěz mladých ATIBOX Uriel, světový vítěz ATIBOX Naadame nebo v současnosti v chovu působící Xantiella, Archangel Samuell nebo Barachiel Floyd. To je jen krátký průřez toho nejlepšího.

Dr. M. Kurák v chovatelské stanici Gryf sice neodchoval mnoho jedinců, vždy však patřil k průkopníkům nové cesty. V oblasti diplomacie a vstupu Slovenského boxer klubu do mezinárodních struktur se významnými skutky zapsala do dějin Dr. Eva Lengyelová.

Díky své pracovní upotřebitelnosti si plemeno našlo řadu příznivců v řadách sportovně založených kynologů a dá se říct, že výcvik boxerů má u nás opravdu velkou tradici!

Pracovní legendy

Kromě úspěchů na poli výstavním slavili naši boxeři velké úspěchy i na poli pracovním. Díky své pracovní upotřebitelnosti si plemeno našlo řadu příznivců v řadách sportovně založených kynologů a dá se říct, že výcvik boxerů má u nás opravdu velkou tradici. Svou účastí na mezinárodních soutěžích ve výkonu se zapsali do dějin Jaroslav Kuna, Bohuš Simandl a Tomáš Strouhal. Svým dlouholetým působením rovněž přispěli k úspěchům českých boxerů Jaroslav Sedlák a Ing. Jaroslav Čudka. Ze slovenských osobností zmíníme Ing. Mariána a Matěje Paulenkovi, Ladislava Kužmu a Mirku Bártovou.

Chovatelskou stanici z Ringu jsme zmínili ve vztahu k legendárnímu Bukymu. Dnes si ovšem tato chovatelská stanice a její chovatelé Jana a Robert Fagošovi zaslouží velkou pozornost, a to ve vztahu k „Ringáčům” nové doby. Dovolím si vyslovit přesvědčení, že se jedná o chovatelskou stanici, kde se již roky daří skloubit exteriér a pracovní upotřebitelnost do jedinečné symbiózy. Joshua se pyšní titulem Mistra a Vicemistra světa ATIBOX (IPO3) a titulem druhý vicemistr světa ATIBOX (FH2). Jejich současnou velkou naději, psa Leviathana z Ringu, bohužel aktuálně brzdí v jeho soutěžní kariéře současná covid-doba, kterou žijeme.

Velké úspěchy na soutěži ATIBOX zaznamenali také další potomci této chovatelské stanice. Rakkie Mistr světa (FH2), Vicemistr světa (IPO3), Balrog Mistr světa (IPO3), Quarta Vicemistr světa (FH2), Floyd druhý Vicemistr světa (IPO3).

Roku 1932 prorokoval Alfréd Justitz úspěšnou budoucnost našeho chovu. Vycházel přitom z nadšení, disciplinovanosti a ambicí našich chovatelů. Dnes by byl určitě nesmírně rád, že se jeho slova naplnila. My musíme doufat, že současná generace chovatelů přispěje svou činorodostí a plodnou prací k obohacení českého a slovenského chovu.

boxer.sk

Foto: Encyklopedie plemena psů, Hans Räber - vydavatelství a nakladatelství Blesk, Dominika Hradská, Jozef Šuster, úvodní fotografie kresba Johann Elias Ridinger, 1738

Zdroje: Encyklopedie plemena psů, Hans Räber - vydavatelství a nakladatelství Blesk, Wikipedia, Boxer klub München

Článek obsahuje fotografie psů s upravenými ušními boltci na obou stranách hlavy psa, v jejímž důsledku dochází ke ztrátě tkáně a tím i změně vzhledu psa.

Jedná se o fotografie psů ze zemí, kde je tento chirurgický zákrok legální a nebo psů narozených před rokem 1992. V ČR je dle ust. § 4 písm. g) zak. č. 246/1992 Sb. v platném znění zejména ve znění zákona 77/2004 Sb. tento zákrok zakázán a považován za týrání.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->