Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Chtěli byste si pro svého psa vyrobit vlastní zábavný hlavolam, který ani nedá moc práce a komponenty se bez problémů najdou skoro v každé české domácnosti? Tak pozorně čtěte a nechte se inspirovat! V dalším díle našeho seriálu o hersenwerku jsme si pro vás totiž podrobný návod na jeden takový „kousek“ připravili.


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl
Lenka Ležalová 31.1.2023 5595x Hersenwerk

Možná máte po Vánocích napnutý rozpočet a rozhodli jste se šetřit. Přesto byste však chtěli dopřát psovi nový hlavolam? Mám pro vás řešení. Nevyhazujte roličky od toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek. Naopak si je střádejte do zásoby. Vykouzlíte s nimi mnoho zábavy pro svého čtyřnohého parťáka...

Pokud jste se k nám připojili až teď, připomeňte si určitě předchozí díly našeho seriálu. Dozvíte se, co je vlastně hersenwerk, jaké má benefity, co dělat a čeho se vyvarovat, jak poznat iritaci nebo frustraci, jak hersenwerkové hraní vypadá a najdete i tipy na jednotlivé hlavolamy.

Utekly vám předchozí díly tohoto seriálu? Žádný problém! Všechny najdete zde: 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 20. díl

Umíte číst řeč těla svého psa a zajímá vás, co to má co dělat s hersenwerkem? A proč se ...

Hersenwerk
... přejít na všechny články z rubriky

Každý tvor je naprosto jedinečný

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Každý pes, stejně jako každý z nás, je jedinečnou individualitou. A podle toho je potřeba jej vnímat. To, jak se pes projevuje při řešení, nevypovídá nic o jeho inteligenci. To, že pes zpočátku třeba sám dlouho nepřemýšlí a nesnaží se vyřešit hlavolam, je úplně normální. To, že pes, který má bohatou předchozí historii zkušeností, bude mít víc trpělivosti a „zručnosti“, je také normální. A teď si přidejte ještě vás – vaši schopnost empatie, trpělivost, schopnost vyrovnávat se s různými situacemi, pozorovat psa a přizpůsobovat se.

Jedno je jisté, ze všech psů se můžou stát zkušení luštitelé. Luštitelé, kterým hersenwerk přinese ten správný efekt. Uvolnění a relaxaci. Za předpokladu, že na to půjdete postupně. Jenže, jak se v tom zpočátku vyznat? Jak uspořádat vše tak, abychom psa nepřetěžovali? Abychom zvolili adekvátní úroveň? Zkuste si do začátku malý test. Pomůže vám poodhalit, jakou má váš pes schopnost řešit výzvy, jakou má odolnost, výdrž apod.

Pojďme na malý test!          

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Připravte si malý kyblíček/kelímek, velikosti přiměřeně psovi. K ruce si vezměte také roličku od toaletního papíru. Potřebovat budete ještě dobrý pamlsek. Postavte kyblíček/kelímek dnem vzhůru. Před zraky psa pod něj schovejte pamlsek. Uvolněte psa k řešení. Teď pozorujte, co se stane. Napoví vám to, jak ke psu při hraní přistupovat.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl
  1. Pes bude spíše pasivní, kyblíček očichá, ale jakmile zjistí, že se k pamlsku nemůže přímo dostat, dál už zkoušet nebude. Možná se na vás bude tázavě dívat. Možná jakoby ztuhne. Možná odejde pryč. V takovém případě nenechte psa s pocitem neúspěchu. Vyměňte kyblíček za roličku od toaletního papíru. Rolička je lehká, bez hluku, pamlsek je dobře cítit. Pokud bude okraj roličky stát na přímo na pamlsku, úspěch je nevyhnutelný. Takový pejsek ještě nemá mnoho zkušeností, potřebuje při řešení podpořit a ujistit. Bude potřeba mu u většiny hlavolamů představit „návod k řešení krok za krokem“. Tedy po malých krůčcích. Opakovat každý jednotlivý krok, dokud ho pes několikrát po sobě sám nezopakuje bez hledání pomoci. Teprve až poté lze přistoupit k dalšímu kroku.
  2. Pes se aktivně zkouší dostat k pamlsku. Než se mu to však povede, vzdá se, anebo bude potřebovat hodně povzbuzení. Tady opět použijete „návod k řešení“ a upevníte kroky, kde si pes není jistý. Pokud pes některý z kroků zvládá, můžete rovnou přistoupit ke kroku dalšímu.
  3. Pes vytrvale bez dalšího vyzývání zkouší získat pamlsek, dokud neuspěje. Použije různé strategie, nenechá se odradit neúspěchy, ani různými zvuky. Takový pes už nejspíš má mnoho zkušeností, zvládá různé techniky, u hlavolamů se nejspíš dokáže skutečně zrelaxovat. Čas od času bude nejspíš také vyžadovat obměnu – něco, co nezná. Takovému psu můžete zkusit předložit hlavolam bez návodu a pomoci pouze s částí, kdy si pes nebude vědět rady. Také můžete vymýšlet sami další varianty hlavolamu a rozvíjet i svoji kreativitu.

Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace!

Než se pustíte do hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti (více v minulých dílech seriálu).

  • Zajistěte neklouzavý povrch.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Pokud budete rolovat delší věc, nezapomeňte zajistit dostatek volného prostoru.
  • Používejte vhodné pamlsky, obzvláště zde nedrolivé, nelepivé a méně aromatické.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou.
  • Vyvarujte se korekcím a iritaci.
  • Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace. Posaďte se ke psu, buďte přítomní, pozorujte ho, odpočívejte, nemluvte a užívejte si společný čas.

Pojďte si hrát - kartonové roličky

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Roličky od toaletního papíru nebo od kuchyňských utěrek můžete využít mnoha různými způsoby. Můžete je i kombinovat s jinými materiály a technikami. My si dnes ukážeme jeden ze způsobů a tím jsou sloupky. Využijete nastřádané roličky od toaletního papíru (mějte jich připraveno více). Hodit se vám bude také větší ručník nebo deka, kterou už pes dobře zná.

Tip: Věnujte pozornost výběru pamlsků – zde rozhodně použijte spíše suché, aby se nelepily na karton. Roliček mějte připraveno víc, abyste v případě potřeby mohli přidávat nebo vyměnit. Psi, kteří hodně slintají při hraní hlavolamu, rychle papír rozmočí nebo zdeformují.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Jak na to?

Příprava hlavolamu v jednotlivých krocích (návod)

  • Posaďte se (klekněte si) vedle psa. Položte před něj ručník a roličky. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho věci očichat. Seznámí se tak s hlavolamem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo, klidně navedením za pamlsek.
  • Zatímco pes čeká, připravte hlavolam. Zkrabaťte ručník tak, aby byl plný záhybů a vlnek. Postavte roličku (nebo víc roliček) tak, aby při sebemenším dotyku spadla (tím dáváte psovi návod).
  • V dalších krocích postupně narovnávejte, aby záhyby byly menší.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl
  • Když ručník úplně narovnáte, postavte sloupky tak, aby okraj roličky stál na pamlsku.
  • Při dalším kroku máte hladký povrch a pamlsek umístíte pod roličku tak, aby byl zakrytý. Zde ale dbejte na to, aby sloupky z roliček byly blízko nějaké překážky (zmuchlaný ručník, had z ručníku apod.) – vyhnete se tomu, že pes bude šoupat sloupky po celé místnosti
  • Podle toho, jak pes chápe princip, stavíte různé množství sloupků do volného prostoru.
  • Nijak hru nekomentujte, užívejte si pohledu na čichajícího psa a pozorujte. Nezapomeňte jednotlivé kroky několikrát zopakovat a až si pes bude jistý, přejděte teprve k dalšímu kroku.

Tip: Pokud jsou pro psa roličky moc jednoduché, zkuste použít papírové nebo plastové kelímky. A všimněte si, jestli v nějakém kroku zaznamenáte, že pes potřebuje delší čas na pochopení daného kroku.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 min zpočátku úplně stačí).  Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s hlavolamem (tedy dát vám signál o ukončení hlavolamu).

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 7. díl
  • Nevhodné pamlsky (mokré) se snadno přilepí na papír. Pes pak může roličku ničit a pojídat i kousky papíru. Dbejte na použití suchých nelepivých pamlsků.
  • Hlavně při použití kelímků pes s předmětem posouvá a nemůže se dostat k pamlsku. Vraťte se v návodu o pár kroků zpět (krabatý ručník, pamlsek pod hranou předmětu), dokud si pes neosvojí techniku shazování buď čumákem v horní části předmětu, nebo převrácení kelímku tlapkou.
  • Pes projevuje frustraci nebo řešení vzdá. Pomozte mu nastavením hlavolamu tak, aby byl úspěšný – použijete karton, kde pamlsek bude pod hranou apod. Natrénujte pečlivě jednotlivé kroky nebo si i vymyslete vlastní. Buďte kreativní.
  • Pes rychle papír rozmočí slinami nebo zmačká stoupnutím. Mějte v zásobě další roličky a často je během hraní měňte.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->