Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Jste schopní na svém psovi poznat i nepatrné známky frustrace a tušíte, jak z toho ven? Stát se vám to totiž může i v hersenwerku například při rolování. A to je další typ hry, kterou si můžete jednoduše připravit i doma a kterou si tentokrát společně osvojíme. Pamatujte, že kdo si hraje, nezlobí!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl
Lenka Ležalová 14.12.2022 5506x Hersenwerk

Vraťme se zpátky k hersenwerku. Tentokrát si povíme něco o frustraci a také si představíme rolování, velmi oblíbenou techniku pro řešení hlavolamů. Pokud jste se k nám připojili až teď, připomeňte si určitě předchozí díly našeho seriálu. Hersenwerk je metoda z Holandska, která pomáhá psům k uvolnění, odpočinku, relaxaci těla i ducha. Jde o hraní hlavolamů, které sami vytváříme z různých materiálů, které nás obklopují. Je důležité vždy vnímat a dobře pozorovat psa, a jeho potřeby.

Pozor na frustraci!

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Když nám samotným něco nejde, někdy se u toho můžeme pěkně rozčílit. A to samé platí i o psech. Aby tedy mělo hraní ten správný efekt, dejte si pozor na signály FRUSTRACE. Frustrace u psů při hraní nastává obvykle v případě, že se pes nemůže dlouho dostat k pamlsku. Může to být i z těchto důvodů:

  • Hlavolam je příliš těžký (pes neví, jak ho řešit, nemůže se dostat k pamlsku).
  • Pamlsek zapadl na nedostupné místo nebo se někde zasekl (pes ho cítí, ale nemůže se k němu dostat).
  • V hlavolamu je moc pamlsků.
  • V hlavolamu už je málo nebo žádný pamlsek (pes se nedokáže odpoutat).

Jak ji poznáte? V případě frustrace psi často použijí sílu, aby se dostali k vytouženému pamlsku. Mohou začít hlavolam ničit – vykusovat, škrábat, zběsile se do něj dobývat. Častým signálem je také intenzivní odfrkávání nosem.  A potom o klidu a uvolnění nemůže být žádná řeč.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Co s tím? Pokud zachytíte jemné signály frustrace, dejte psovi malou chviličku, řekne si sám, zda pomoc potřebuje nebo ne. Jsou psi, kteří se sice lehce rozčílí, ale jen na pár sekund. Jsou schopni se zklidnit, zamyslet a dál pokračovat v pohodovém hraní.

Samozřejmě, pokud je potřeba, usnadněte psovi cestu k pamlsku. Pomozte mu tím, že posunete/nadzvednete určitý komponent, odhrnete/vyndáte pamlsek apod. Když ani to nepomáhá, je důležité stav frustrace přerušit. Nevolejte na psa, už vůbec ho neodtahujte, nehubujte ho. Dejte mu kus pamlsku těsně před čumák a odveďte ho od hlavolamu. Následně připravte hlavolam znovu, ale v jednodušší variantě (pamlsky budou dostupnější, nebudou úplně zakryté apod.). Nebo nabídněte hlavolam, který pes dobře zná a bude mít úspěch.

Než se pustíte do hraní…

Připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti (více v minulých dílech seriálu).

  • Zajistěte neklouzavý povrch.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Pokud budete rolovat delší věc, nezapomeňte zajistit dostatek volného prostoru.
  • Používejte vhodné pamlsky, obzvláště zde nedrolivé, nelepivé a méně aromatické.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou.
  • Vyvarujte se korekcím a iritaci.
  • Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace. Posaďte se ke psu, buďte přítomní, pozorujte psa, odpočívejte, nemluvte a užívejte si společný čas.

Pojďte si hrát - rolování

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Rolovat můžete téměř cokoliv – ručník, deka, kobereček, předložky do koupelny, oblečení, prostírání, gumové podložky….

Já rolování často používám jako přechod z vyšší excitace do klidovější části. U rolování psi snadno mohou vypustit přebytečnou energii a většinu psů hodně baví. Je to ale technika, kterou by se každý pes měl učit postupně. V jednotlivých krocích. Jinak hrozí právě frustrace. To znamená, že aby pejsek rozuměl tomuto hlavolamu, potřebuje od nás dostat návod k řešení. A dostatečně si řešení osvojit.

Jak na to?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Příprava hlavolamu

  • Posaďte se (klekněte si) vedle psa a volně před něj položte předmět, který budete rolovat. Například ručník. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho prázdný ručník očichat. Seznámí se tak s hlavolamem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo, klidně navedením za pamlsek.
  • Zatímco pes čeká, připravte hlavolam. Přeložte ručník napůl po delší straně a položte ho tak, abyste získali rovnou plochu kolmo směrem ke psu. Začněte pár cm od jednoho konce ručníku skládat uprostřed ručníku rovnou cestičku z pamlsků. Zarolujte směrem ke psu. Zpočátku rolujte jen malou část (třetinu). Posledních pár pamlsků nechte volně (aby pes věděl, kde má začít, tím mu dáváte návod).
  • Podle toho, jak pes chápe princip, rolujte delší a delší části, až zarolujete celý předmět.

Tip: Tento hlavolam se psovi nejlíp řeší z konkrétní strany, proto ho nasměruje psovi tak, aby měl možnost hned uspět. Tedy nabízíme nejdřív kolmo, časem můžeme zkusit pod lehkým úhlem, anebo bokem.

Hraní hlavolamu

  • Vybídněte psa k řešení pokynem pro hraní. Nechte psa v klidu pracovat. Bude si odrolovávat cestičku s pamlsky.
  • Nijak hru nekomentujte, užívejte si pohledu na čichajícího psa a pozorujte. Zpočátku máte zarolovanou jen malou část, řešení bude poměrně rychlé a vy budete opakovat více her za sebou.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Soustředí se pes na hlavolam? Rozumí tomu, jak se má dostat k pamlsku? Uvolňuje se? Zkuste se dívat zpočátku na uši a ocas. Určitě poznáte, jestli je obojí vzpřímené, nastražené, napnuté nebo se uvolňuje.

Liší se projev psa během hraní? Někdy se pejsci uvolní až při dalším kolečku, někdy to může trvat několik celých hraní. Je to velmi individuální, nikam nespěchejte.

Ukončení hlavolamu

  • Nechte psa, ať vám sám dá najevo, že má hotovo a už se v hlavolamu nechce zdržovat. Nezáleží na tom, že už tam žádné pamlsky nejsou a pejsek ještě prověřuje a čuchá a čuchá. Počkejte. Naopak se může stát, že v hlavolamu pamlsky zůstanou, ale pes si hraní ukončí. Respektujte to. Nevracejte ho zpátky „pojď, tady jsi ještě něco zapomněl“.
  • Jak poznáte, že pes skončil? Přestane si hlavolamu všímat. Často od něj odejde, podívá se na vás, sám nabídne polohu „lehni“ nebo „sedni“, zkušenější psi sami odcházejí na čekací target. Chce to trpělivost, ale je to úžasná interakce se psem, kterou byste neměli vynechat. Mějte na paměti, že ukončení hlavolamu je velmi individuální záležitostí a nemusí být vždy stejná. Vypozorovali jste, jak váš pes dává najevo, že s hlavolamem skončil?
  • Existuje výjimka, kdy hlavolam ukončujete vy za psa. Je to v případě, že pes není sám schopen přestat si hlavolamu všímat. Neustále se do něj dobývá, není schopen odpoutat pozornost, ničí ho. V tomto případě vezměte do ruky jeden pamlsek, dejte ho psovi před čumák a odveďte ho na čekací místo. Časem se pes naučí s touto emocí pracovat.

Co dál?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Připravte další kolečko hraní nebo ukončete hraní úplně. Vezměte v úvahu, že na rolování často potřebujete prostor (aby pes do něčeho při řešení nenarazil). Také si vyzkoušejte, jak moc úsilí dá vyrolovat jednotlivé materiály (u silnějších materiálů stačí lehké šťouchnutí čumákem, u tenčích materiálů je potřeba jemnější motorika). Záleží i jak moc pevně budete rolovat, jestli budete materiál v průběhu překládat, zda bude z pamlsků jedna cestička nebo budou rozsypané po celé ploše. Nezapomeňte také zvážit lákavost pamlsků, čím voňavější a lepivější, tím víc se pach a drobečky přenesou do materiálu a mohou způsobit frustraci. Rolovat můžete naučit i menší kusy (malé ručníky na obličej, menší obdélníky fleecu, malé utěrky). Následně můžete různě kombinovat (použijte více menších kusů, zarolujete svetr apod.).  Fantazii se meze nekladou.

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 6. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 min zpočátku úplně stačí). Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s hlavolamem (tedy dát vám signál o ukončení hlavolamu).

Nejčastější potíže

  • Pes hlavolam muchlá a hrabe, projevuje frustraci – upevněte jednotlivé kroky, zarolujte nejdřív malou část ručníku (či něčeho jiného), dbejte, aby materiál nebyl příliš jemný, nepoužívejte lepivé a drolivé pamlsky.
  • Pes sní volný pamlsek a dál nechce rolovat – obvykle toto nastává v případě, kdy představujeme nový materiál příliš rychle. Nezapomínejte, že při změně materiálu máte zase nový hlavolam a je potřeba ho psovi přestavit postupně.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

 

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...




    -->