Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Uvítali byste tip na skvělý dárek pro psa k Vánocům, či k jiné příležitosti? Tak se pojďte blíže seznámit s pevnými hlavolamy a také s tím, jak je používat a na co dávat pozor. Vybírat můžete z různých materiálů i stupňů obtížnosti. Věříme, že vám některý určitě „padne do oka“.


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl
Lenka Ležalová 28.11.2022 6120x Hersenwerk

Blíží se Vánoce a s nimi spojený i nákup vánočních dárků. Známe to všichni, odevšad se na nás valí doporučení, tipy a zaručeně nejlepší nabídky. Hlavolamy pro psy nejsou výjimkou, jsou stále vyhledávanější a populárnější pomůckou ve světě psů. „Kupte hlavolam pro svého psa!“ Který pejskař tenhle slogan ještě nepotkal? Věřím, že i mezi vámi čtenáři se najde velká spousta těch, kteří o pořízení hlavolamu pro vašeho chlupáče uvažují.

Když se řekne hlavolam pro psy, většinou se každému vybaví nějaký pevný hlavolam z obchodu. Jak to s nimi je z hlediska hersenwerku? Proč je ráda používám? Jaká jsou moje doporučení při výběru a hraní? Na to se podíváme v dnešním dílu.

Pevné hlavolamy – co na to hersenwerk?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

V hersenwerku nejčastěji připravujeme hlavolamy sami z materiálů, které nás obklopují (ručník, mopy, muffinkovník, karton, krabice, roličky od toaletního papíru, oblečení, apod.). Jedinečnou prací na míru dává hersenwerk psovi možnost volby, měl by být vždy nastavený na úspěch. Každé řešení je správné. Cílem je především relaxace, dosažení odpočinku mysli i těla. Naproti tomu pevné hlavolamy obvykle nabízí konkrétní způsob řešení, někdy bez možnosti postupného zvyšování obtížnosti. Z tohoto důvodu pevné hlavolamy do hersenwerku nepatří. Různé přístupy k hlavolamům si můžete osvěžit v 1. dílu našeho seriálu, v části „není hlavolam jako hlavolam“

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Hledáte nějakou vhodnou zábavu pro svého psa, ale nechcete se věnovat vyloženě výcviku nebo ...

22.6.2022Hersenwerk

Cílem hersenwerku je především relaxace a dosažení odpočinku mysli i těla!

A proč tedy pevný hlavolam?

Při vhodném výběru a vědomém použití můžete i u pevných hlavolamů těžit z mnoha benefitů:

  • Zaměstnání psa i vás při společné činnosti
  • Zlepšení logického přemýšlení
  • Podpora dovedností – zvýšení pozornosti (soustředění), trpělivost, sebekontrola
  • Trénink motoriky
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Každý hlavolam pro psa má něco do sebe a určitým způsobem vašeho chlupáče obohatí. Pevné hlavolamy jsou konstruované tak, aby se pes učil o věcech více přemýšlet. Zvíře získává pamlsky pomocí čumáku či tlapek. Odsunuje různé herní prvky, nadzvedává, odklápí, otáčí apod. Výsledkem hraní pak může být mnohem lepší pochopení situací, se kterými se pak v běžném životě setká.

Pevné hlavolamy jsou pro mě skvělým pomocníkem při tréninku, v běžném životě i jako vhodný přechodový můstek v hersenwerku.  Ale pozor, pevné hlavolamy nejsou interaktivní hračkou! Nemají sloužit jako samostatná zábava. Pevné hlavolamy vyžadují víc učení a vaší pozornosti. Zkuste se zamyslet – co potřebujete, abyste dokázali hrát úplně novou hru s jistotou a radostí? Nejspíš to bude nějaký návod, nejprve lehčí úroveň, podpora od ostatních, předchozí zkušenosti… U psů je to stejné. Pokud psovi nabídnete jako první hlavolam takový, který nebude umět vyřešit, nejspíš bude hodně frustrovaný. Co myslíte, že ho jako první napadne, když mu neukážete, jak s hlavolamem správně zacházet?

Pozor, pevné hlavolamy nejsou interaktivní hračkou! Nemají sloužit jako samostatná zábava!

Na trhu existuje dnes nepřeberné množství hlavolamů od nejjednodušších po složité, v nejrůznějších cenových relacích. Jak se v tom všem vyznat a co zohlednit?

Individualita vašeho psa

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Máte doma štěně? Pak doporučuji hlavolamy, které nemají žádné odklápěcí prvky.  Máte doma opatrnějšího psa? Pořiďte mu hlavolam, který má lehce posuvné komponenty a není příliš hlučný při pohybu jednotlivých prvků. Máte doma malého drobného pejska? Zvolte konstitučně lehčí a menší hlavolam. Pro psy středního vzrůstu je největší nabídka, zohledňujte spíše temperament a předchozí zkušenosti. Máte doma velkého psa? Volte hlavolamy z pevnějších materiálů a odolné konstrukce. Máte doma psa s krátkým čenichem? Vybírejte hlavolamy, které mají mělké a širší prohlubně na pamlsky. Máte doma zbrklého hltouna? Zkuste pořídit hlavolam z dřevoplastu nebo plastu a naplnit ho tekutou dobrotou (jogurt, tvaroh, paštika apod.).

Záměr

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Nechcete se psem při hraní trávit čas? Nekupujte pevný hlavolam. Raději psovi nabídněte žvýkací dobrotu na okus nebo vyberte vhodnou interaktivní hračku. Máte pejska začátečníka a sami ještě nevíte, jak s hlavolamy zacházet? Pořiďte hlavolam nižší obtížnosti s lehce posuvnými komponenty. Baví vás učit psa novým věcem pomocí tvarování? Chcete společně zdolávat výzvy? Pořiďte si hlavolam vyšší obtížnosti s odnímatelnými prvky a kombinací technik.

Obtížnost

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Pro snadnější orientaci jsou hlavolamy odstupňované dle obtížnosti od nejjednodušších po složité.

Úroveň 1 – hlavně pro začátečníky, kteří se s hlavolamem ještě nikdy nesetkali. Ideální úroveň také pro štěňata. Tyto hlavolamy se obvykle zakládají na jednoduchém principu získávání pamlsků (často odsouváním prvků).

Úroveň 2 – pro středně pokročilé. Ideální v případě, že úroveň 1 je příliš jednoduchá, ale nejste si jistí, zda budete umět naučit obtížnější hlavolam s kombinacemi technik.

Úroveň 3 – pro pokročilé. Hlavolamy vyžadují dávku trpělivosti, neustálého opakování a znalost různých technik. Obvykle se setkáte s kombinací několika způsobů pohybu a typů úkrytů pro pamlsky. Tedy je na místě vaše větší zapojení do procesu učení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Úroveň 4 – pro profíky. Hodí se pro velmi zkušené psy. Vyznačují se kombinací složitějších technik. Zároveň jsou některé tyto hlavolamy opatřeny nejrůznějšími zamykacími mechanismy. Tyto hlavolamy budete muset s pejskem opravdu důkladně poznat a natrénovat jejich řešení, aby hra byla zábavou a pes je neničil.

Modifikace – já mám nejraději hlavolamy s promyšleným designem, u kterých se dá regulovat úroveň obtížnosti pomocí množství a umístění jednotlivých prvků. Označují se jako úroveň 1-X (X=2,3,4).

Materiál

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Volba materiálu ovlivňuje životnost hlavolamu, jeho odolnost, údržbu, cenu, ale také možnost použití různých druhů odměn.

Plastový hlavolam má nižší hmotnost, lehčí konstrukci, velmi dobře se udržuje (omyjete vodou a je to). Při použití „odměn“ můžete být velmi kreativní, kromě suchých pamlsků a granulí se dá plnit také tekutější náplní (paštiky, jogurty, tvarohy, maso, ovoce, …). Tyto hlavolamy pořídíte obvykle za nižší cenu. 

Dřevoplast je speciální směsí plastu a dřevitých vláken. Je pevnější než plast a odolnější než dřevo. Škrábance od zubů nebo od drápů skoro neuvidíte. Další výhodou je snadná údržba. Fantazii můžete popustit i s odměnami (od suchých až po tekuté).

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Dřevo – čistě přírodní, příjemný materiál. Kvalitní hlavolamy jsou vyrobené z pevnějšího dřeva (dub, buk). Povrchová úprava navíc chrání dřevo před namočením slinami a usnadňuje údržbu.

MDF – dřevovláknité desky ze zbytků dřeva. S tímto materiálem se u hlavolamů setkáte často. Seženete z něj většinu cenově velmi dostupných typů. Nezapomeňte ale zohlednit, že materiál je snadnější zničit vehementním používáním pacek nebo zubů. Rovněž sliny a voda znehodnocují materiál, může dojít k nabobtnání jednotlivých částí. Je zapotřebí důkladné vysoušení po každém hraní.  

Nikdy nenechávejte psa s hlavolamem o samotě!

Techniky

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

V pevných hlavolamech ukrýváte pamlsky nejčastěji do otvorů (prohlubní, drážek), které jsou zakryté různými prvky. Podle typu získávání pamlsků rozlišujeme různé techniky.

Posouvání – pes musí odsunout čumákem či packou nějaký prvek. Posouvání vlevo, vpravo, od sebe a k sobě, jsou pro psa čtyři různé úlohy. Nejčastěji se posouvají různé destičky nebo posuvné kolíky.

Odklápění – pamlsek je zakrytý prvkem, který lze jednoduše odklopit (packou nebo čumákem).  Nejčastěji se setkáte s dřevěnými válečky. Může jít také o otevírání různých přihrádek s víky. Pes většinou použije čumák nebo zuby k odklopení vrchní záklopky.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Nadzvedávání (vytahování) – pes nejprve potřebuje uchopit prvek do tlamy, tahem ho nadzvednout a odložit stranou. Často se do prvků umísťují provázky a poutka, aby to pro psa bylo snadnější. Můžete se setkat s vytahovacími šuplíky, ale také dlouhými válečky.

Otáčení – pamlsky jsou schované v drážkách pod posuvnou deskou, kterou pes musí nejdříve otočit.

Kombinace – hlavolamy menší obtížnosti jsou založené obvykle na jedné technice. Složitější hlavolamy techniky kombinují. Můžete se například setkat s tím, že nejprve je nutné odklopit válečky, potom posunout v drážce klobouček, odklopit ho a teprve tehdy jde otáčet posuvnou deskou, pod kterou jsou ukryté další pamlsky.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Odnímatelné prvky – části, které se dají z hlavolamu vyndat (různé válečky, kolíčky, šuplíčky, přihrádky, herní kameny, atd.). Dávají vám velký prostor k modifikaci. Můžete si vytvářet mnoho variant a také regulovat obtížnost.

Výrobce – pokud chcete investovat do kvalitního hlavolamu, vyplatí se vybírat u osvědčených výrobců.

My Intelligent Pets – velmi kvalitní dřevěné hlavolamy rakouského výrobce, které se vyznačují velkou odolností, nezávadností, praktickou údržbou, a hlavně promyšleným designem (lze kombinovat techniky a obtížnost). Obrovský výběr, nekonečné možnosti hraní. 

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Nina Ottoson – švédská designérka nabízí širokou škálu promyšlených hlavolamů z plastu a dřevoplastu. Tyto hlavolamy mají většinou také odnímatelné prvky, tedy lze regulovat obtížnost. A kdo má rád pestrou paletu barev, zde si určitě přijde na své.

Doglog, Loype, ŽiWood – zástupci českých výrobců dřevěných eko hlavolamů.

Karlie – nabízí cenově velmi dostupné hlavolamy (MDF nebo kombinace MDF a plastu), často vhodné pro začínající řešitele nebo k seznámení se s pevnými hlavolamy.

Trixie – vyrábí rozmanité plastové hlavolamy různých obtížností a technik. To vše za příznivé ceny. Současně právě zde nabádám nejvíce k obezřetnosti. Některé hlavolamy mají složité techniky k řešení, obsahují různé blokovací prvky. Málokdo má trpělivost pejsky učit zacházení s takovým hlavolamem. Snadno se pak pevné hlavolamy odsoudí, protože „pes do toho akorát zběsile hrabe a kouše“.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Dodavatel – pokud si nejste jistí s výběrem, najděte si dobrého prodejce. V ideálním případě má prodejce širokou nabídku od různých výrobců. Poskytne vám informaci o parametrech (materiál, prvky, obtížnost, výrobce). Vysvětlí princip hraní a techniky hlavolamu. Zohlední fyzické proporce vašeho psa. Nebojte se nechat si poradit od zkušeného trenéra, který má hlavolamy vyzkoušené a zná jejich přednosti a úskalí.

Tip na osvědčený nákup: internetový obchod www.manahu.cz.

Znáte parádní hlavolamy od firmy Manahu?

Proč a jak používat hlavolamy pro psy se dozvíte i v podcastu, který jsme natočili na veletrhu FOR PETS 2022 s majitelkou firmy Petrou Manychovou. Poslechnout si ho můžete zde:
https://www.ecanis.cz/podcasty/znate-hlavolamy-pro-psy-_2065.html.

Na www.mahanu.cz najdete široký sortiment hlavolamů ve všech úrovních obtížnosti a o Vánocích 2022 by vám mohla udělat radost i 10% sleva na nákup veškerého sortimentu po zadání kódu LENKA10.

Jak si vědomě hrát?

  • Nejprve si hlavolam prohlédněte a sami „osahejte“. Zapřemýšlejte, jaké techniky se používají. Kudy se pes může dostat k pamlskům? Co už umí? Jak představíte jednotlivé kroky?
  • Podle materiálu zvolte vhodné pamlsky.
  • Na začátek doporučuji vždy z hlavolamu sundat všechny odnímatelné části (kloboučky, válečky, šuplíky apod.). Nebo aspoň začínat s méně hracími prvky. Naplňte hlavolam pamlsky. Nechte psa se dívat, jak hlavolam plníte. Pamlsky jsou nejdřív úplně volně (nezakrývejte je ani u hlavolamu, který nemá odnímatelné části).
  • Pusťte psa do hlavolamu (povel, gesto, je to na vás).
  • Důležité jsou postupné kroky – začínejte tím jednodušším nebo tím, co už vás pes umí. Upevněte každý krok na jednotlivých prvcích, ztěžujte postupně. Nejdřív nechte pamlsky volně, poté zakrývejte napůl, potom teprve celé. Učte nové prvky a techniky nejdřív po jednom, kombinujte postupně. Až teprve si bude pes jistý, zkoušejte naplnit celý hlavolam.
  • Buďte trpěliví i vy, pes se učí nové věci. Pokud je pes bezradný, ukažte mu, jak se může k pamlsku dostat. Povzbuďte ho, můžete se vrátit k jednodušším prvkům nebo snížit počet prvků. Postupně ho naučte, jak herní prvky fungují. Vyplatí se vám to.
  • Když psa učíte nový prvek, chvalte ho za každý dobrý krok. U pevných hlavolamů jde o proces učení, získávání nových dovedností a pochvala bývá na místě.
  • Po skončení buď naplňte znovu pamlsky na další hraní, nebo ukončete hraní úplně signálem pro konec hry a odeberte hlavolam.
  • Dobu hraní dávkujte postupně. V jednom zátahu nehrajte více než 5 – 10 min.
  • Doporučení: Nenechávejte psa s hlavolamem o samotě. Pokud začne pes některý prvek nebo samotný hlavolam kousat, hru ukončete. Kontrolujte také neporušenost hlavolamu a jednotlivých prvků, abyste zamezili případnému zranění.
Hersenwerk je balzámem pro duši! – 5. díl

Věřím, že teď už neuslyším věty typu „můj pes hlavolam ničí“, „mého psa to nebaví“, „utrácím spoustu peněz za nic“, „na to přece musí přijít sám“. Vy už teď víte, že pečlivým výběrem a vědomým hraním se tomuto zcela vyhnete. Přeji vám hodně hezkých společných chvil a samé pozitivní efekty hraní.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

 

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->