Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Chtěli byste také se svým psem vyzkoušet hersenwerk a nevíte jak na to? Se základními pravidly a pokyny pro hru hlavolamů vás blíže seznámí další díl našeho seriálu z pera Lenky Ležalové. Tak hurá do toho!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl
Lenka Ležalová 25.7.2022 9849x Hersenwerk

V tomto dílu se spolu podíváme na všechno to, co budeme k hersenwerkovému hraní potřebovat, jak takové hraní vypadá a jaká je úloha majitele. Tak pojďme na to…

Bezpečnost na prvním místě          

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Připomeňme si, že hersenwerk je metodou, která pomáhá psům k uvolnění mysli i těla. Aby se pes mohl cítit uvolněně, potřebujeme v první řadě zajistit bezpečí. To je vždy na prvním místě. Ideálně tedy vyberte pro hraní klidný prostor, kde psa nebudou vyrušovat děti, ostatní členové rodiny, ani návštěva. Během hraní by do prostoru neměl vstupovat nikdo jiný. To platí i pro další psy v domácnosti – hrajte vždy jen s jedním psem. Snažte se vybrat místo, kde nebudou podněty, kterých by se pes vyloženě bál. Někteří psi mají strach z různých prostředí a neustále kontrolují okolí. V takovém případě pomůže, když budete hrát v ohraničeném koutku, kde si pejsek bude jistý, že mu zvenčí nehrozí žádné nebezpečí. Bez pocitu bezpečí totiž nedosáhnete uvolnění.

Bezpečí a jistotu pes získá i tím, když bude mít pod nohama stabilní povrch, který neklouže. Máte-li doma například plovoucí podlahu nebo lino, pak vždy použijte protiskluzovou podložku (pěnové puzzle podložky, karimatky, podložky na jógu). Nezapomeňte, že i některé druhy koberců se mohou smekat. Pak je také potřeba se zamyslet nad použitím podložky. Pes nemůže uvolnit ani mysl ani tělo, pokud je nucen neustále myslet na to, kam stoupnout a kontrolovat, aby neuklouzl. Proto je stabilní povrch pod nohama tak důležitý. Poskytněte psovi klid a jistotu, aby mohl odpočívat a soustředit se jen na hraní.

Stabilní a neklouzavý povrch pod nohama psa je pro hraní velmi důležitý!

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

V hersenwerku využíváme k tvorbě hlavolamů mnoho různých materiálů, které máme běžně k dispozici kolem nás. Nejčastějšími jsou fleece (čuchací dečky), ručníky, žinylkové boty, oblečení (kalhoty, čepice), krabice a krabičky, ruličky od toaletního papíru, zmačkaný papír, misky, krabičky, silikonové formičky, forma na muffiny, plastová ramínka. Využít můžete také přírodní materiál – mech, šišky, dřevo. Vybírejte vždy materiály, které psovi nemohou ublížit. Nepoužívejte předměty, které mají ostré hrany, o které by se pes mohl zranit. Pozor si dejte na materiály, které po sešlápnutí nebo rozkousnutí mohou prasknout a stanou se tak ostrými (například některé kelímky od jogurtů). Dbejte na to, aby si pes za materiál nemohl zachytit například drápek. Nepoužívejte předměty, které by pes mohl spolknout.

Čím plnit hlavolam?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Hersenwerk je založený na využití smyslů psa, nejhlavnějším z nich je čich. Pes může vyhledávat oblíbenou hračku, nejčastěji se však využívají pamlsky. Pamlsky volte s ohledem na chutě a preference či případná dietní omezení svého psa. Ideální jsou poloměkké pamlsky, které by se neměly drolit a lepit. Mně se nejvíce osvědčily za studena lisované mini granule. Ale můžete podávat i různé jiné pamlsky nebo suché granule, pokud jimi krmíte. Když budete hrát hersenwerk často, spotřeba pamlsků je veliká. Používejte tedy zdravé pamlsky a dbejte i na nutriční hodnoty. U psů se sklonem k nadváze se hodí například sušené plíce nakrájené na menší kousky. Psi, kteří mají rádi zeleninu, mohou hledat třeba kostičky vařené mrkve. Do některých hlavolamů (většinou z plastu, kde pes může odměnu snadno vylizovat) lze použít také tvaroh nebo jogurt, či přímo syrovou stravu nebo uvařené a na kostičky nakrájené maso. Vždy přemýšlejte nad tím, do jakých materiálů pamlsky ukrýváte. Pamlsek, který se v hlavolamu rozdrobí nebo přilepí tak, že se k němu pes nemůže dostat, dost často způsobí frustraci.

K čemu slouží target?

Pro odložení pro psa se využívá target. Tím psovi jasně vymezíte místo, kde bude čekat, než hlavolam připravíte. Může to být buď deka, polštář nebo jen malý plochý pohodlný předmět. Je důležité, aby target psovi neklouzal (až se z něj bude zvedat nebo se na něj vracet).

Pokyn, ne povel

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Než začnete s prvním hraním, rozmyslete si pokyn pro hru. Tímto pokynem budete psa vybízet k řešení hlavolamu. Bude sloužit jen a pouze pro tuto činnost. Výběr slova je čistě na vás. Nezapomeňte ale, že hersenwerk je činností, která má přinést klid a uvolnění. Současně má psu dát možnost volby. Tedy pokyn by měl znamenat něco ve smyslu „jestli chceš, můžeš jít hrát“. Není to povel, který pes musí splnit. Zapomeňte na hecující povely jako „go“, „start“, „běž“… Zvolte spíše klidnější slova jako „hraj“, „hlavolam“ nebo třeba jen pomalé a klidné pobídnutí rukou směrem k hlavolamu. Pes si časem spojí pokyn s klidnou činností.

Čichání je namáhavé

Během hraní je nos psa v plné pohotovosti. Nosní sliznice se rychle vysušuje. Ujistěte se, že během hersenwerkové lekce má pes přístup k misce s vodou.

Rozházet pamlsky nestačí

Průběh samotného hersenwerkového hraní může vypadat takto: psa odložíte na čekací místo (target). Začnete připravovat hlavolam tak, že do něj vložíte pamlsky. Následně psa pokynem vybídnete, aby vstoupil do hlavolamu a začal jej řešit. Jakmile tak učiní, nijak mu do toho nemluvíte a necháte ho řešit podle jeho volby. Snažíte se psa pozorovat, nerušit ho a neradit mu. Řešení hlavolamu ukončuje pes sám. Bez ohledu na to, zda má snědené všechny pamlsky či tam nějaké nechá. Když vám pes dá najevo, že má hotovo, respektujete to. Po ukončení psa odvedete zpátky na target a připravíte hlavolam znovu nebo hraní ukončíme úplně.

Nyní se na průběh hraní podíváme ještě trochu detailněji, abyste byli dobře připraveni.

Před hraním doporučuji odepnout si pamlskovník, sundat cvičící vestu apod., aby nic z toho psovi nepřipomínalo jeho výcvikovou lekci! Hersenwerk není výcvik!

Prostor a zóny

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Máte klidný a bezpečný prostor pro hraní, eliminované rušivé vlivy. Připravili jste stabilní povrch, tzv. hrací plochu. V blízkosti hrací plochy je umístěný target pro psa, tedy čekací/odpočinková zóna. Protože hraní má být společná zábava a relaxace, připravte si i zónu pro sebe. Můžete sedět na pohodlném polštářku, dece nebo na stoličce. Ve svém dosahu mimo hrací plochu mějte připravené komponenty pro tvorbu hlavolamu. Před hraním doporučuji odepnout si pamlskovník, sundat cvičící vestu apod., aby nic z toho psovi nepřipomínalo jeho výcvikovou lekci. Pamlsky si nechte na vyvýšeném místě volně nasypané v misce, abyste k nim měli snadný přístup. Urychlíte tím přípravu hlavolamu a nebudete rušit psa šustěním a vytahováním pamlsků z pamlskovníku. Stejně tak ve svém dosahu mějte připravené bezpečné komponenty pro tvorbu hlavolamu.

Seznámení s hlavolamem

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Pes by měl vždy mít možnost seznámit se hlavolamem ještě před tím, než začnete hrát. Jakmile položíte hlavolam na zem, dejte psovi možnost si hlavolam očichat, než mu do něho dáte pamlsky. Neodstrkujte psa, nezakazujte mu přístup. Někdy se psi příliš nadšeně vrhnou na pamlsky, aniž by si uvědomovali, kde se vlastně nachází. Lehce se pak může stát, že se některých komponentů leknou. To pak může vytvořit nedůvěru, která se těžko napravuje.

Příprava hlavolamu

Poté odveďte psa na target a odložte ho do jakékoliv pozice. Začněte před ním dávat do hlavolamu pamlsky. Pes by měl na přípravu hlavolamu vidět. Dejte si tedy pozor, abyste mu nebránili ve výhledu.

Úloha majitele

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Jakmile pes začne řešit, přichází nejdůležitější část pro vás a tou je pozorování. Zde si ještě jednou připomeňme, že při hersenwerku by si měl každý pes hlavolam řešit podle sebe a primárně pro sebe. Ne pro vás jako splnění cviku, aby se vám zavděčil. Hersenwerk není výcvik. Snažte se psa nijak nerušit, nepovzbuzovat ho, ani nechválit. Zkuste přestat vnímat, jestli pes snědl všechny pamlsky. Není to důležité. Mnohem lepší je pozorovat, jak se pes chová a jak u hraní vypadá. Pohybuje se pomalu a uvolněně? Nebo se do hlavolamu nejistě natahuje a vytahuje krk? Jeho pohyby jsou trhané nebo stojí stále na stejném místě? Jaká je intenzita čuchání? Jak se chová ocas? Je ocásek volně svěšený, vzpřímený nebo s ním pes vrtí? Nemůže se k nějakému pamlsku pes dostat a říká si o pomoc? Pak mu můžete lehce pomoci. Časem poznáte, co vašemu psovi vyhovuje nejvíc a kdy skutečně odpočívá. Během hraní získáte velmi cenné informace.

Ukončení hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Nechte psa, aby si sám řekl, kdy je s hlavolamem hotov. Bez ohledu na to, jestli snědl všechny pamlsky či nikoliv. Jak to ale pes sdělí? Jednoduše si přestane hlavolamu všímat. Může poodejít, podívat se na vás, zaujmout polohu, kterou má dobře naučenou (často sednutí, lehnutí), zkušenější psi se mohou vrátit na čekací místo. Způsob ukončení může být pokaždé stejný, ale může se také měnit podle aktuální situace.

Nechte psa, aby si sám řekl, kdy je s hlavolamem hotov. Bez ohledu na to, jestli snědl všechny pamlsky či nikoliv!

Vyhodnocení informací

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

A co dál? Během pozorování hry jste získali cenné informace, na základě kterých máte jedinečnou možnost připravit hlavolam skutečně na míru podle potřeb psa. V dalším kole můžete hlavolam nechat jak je, upravit ho nebo jinak nabídnout. Můžete ho zjednodušit, ztížit, vyměnit materiál, upravit počet komponentů, zvýšit či snížit počet pamlsků, změnit strukturu pamlsků nebo více rozfázovat jednotlivé kroky u složitějších hlavolamů. Nebo hraní ukončíte úplně.

Jak dlouho hrát?

Vyřeší váš pes hlavolam během minuty? Myslíte si, že je to moc rychlé? Není! Hersenwerk má být zábavou, uvolněním a mentální stimulací. Není cílem unavit psa tím, že mu zaměstnáváte hlavu příliš dlouho. Doba hraní je velmi individuální, obecně se však doporučuje nepřekračovat dobu 5 – 10 min. Věřte nebo ne, hraní hlavolamu může unavit mozek psa, i když trvá třeba jen dvě minuty.

I detaily mohou rozhodovat          

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 2. díl

Aby řešení hlavolamů poskytovalo psovi uvolnění a zábavu, vždy je potřeba hraní přizpůsobit na míru. Na míru konkrétnímu pejskovi, ale také dané situaci. Dbát na stupeň únavy i aktuální rozpoložení psa, na případné rušivé vlivy, na dovednosti a schopnosti. A nezapomeňte, i vaše emoce a nálada mají vliv na průběh hraní.

Když budete pozorovat psa a naučíte se číst jeho signály, brzy poznáte, co má rád a co mu vyhovuje. Poznáte, co ho frustruje, irituje, kdy začíná být unavený. Ano, toto bývá pro majitele zpočátku nejtěžší. Právě v tom ale podle mě spočívá krása hersenwerku. Trávit čas se psem, neklást na něj žádné nároky, pozorovat, všímat si, učit se vnímat, jak k nám pes mluví. Přizpůsobovat se aktuální situaci „tady a teď“, jen tak spolu v klidu a svobodně být. Hersenwerk je pak balzámem na duši, pro tu psí i pro tu vaši.

Tip: Neváhejte využít služby proškoleného poradce pro hersenwerk, který vás tímto provede.

V dalších dílech už si budeme hrát. Můžete se těšit na různé hlavolamy a tipy, jak řešit nejčastější situace, ke kterým během hraní může dojít. 

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz
https://www.facebook.com/cuchej.cz
https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

 

Foto: archiv Lenky Ležalové, Simona Vykouková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->