Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Slyšeli jste už někdy o čuchacím koberečku nebo dečce? Přemýšlíte už nějakou dobu o pořízení něčeho takového a pořád jste se k tomu ještě neodhodlali? Nebo ho už máte doma a nevíte jak správně začít a tak to pořád odkládáte na neurčito? Ať tak, či onak, máme pro vás tip jak na to!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl
Lenka Ležalová 26.5.2023 5034x Hersenwerk

Když mluvím o hersenwerku, spoustě lidí se jako první vybaví čmuchací kobereček. Poslední dobou je to velmi populární forma zábavy a stimulace pro psy ve všech možných domácnostech. Můžete je zakoupit nebo si vyrobit – a to ve všech možných provedeních. V nabídce je mnoho velikostí, tvarů i barevných kombinací. Vybaví se vám ve spojitosti se zábavou pro psy nějaký? My se dnes na ně pěkně zblízka podíváme.

ČMUCHACÍ KOBEREČKY

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Čmuchací kobereček je vlastně takovou simulací „domácího trávníku“. Je vyrobený z proužků tkaniny, které jsou pevně přivázané k podložce (nejčastěji plastové). Tam můžete schovávat pejskovi pamlsky, aby si je mohl vyčmuchávat. Tím se dostávám k tomu, proč jsou tyto koberečky tak oblíbené.

Proč jsou čmuchací koberečky tak oblíbené?

  • Duševní stimulace – čich je nejrozvinutějším smyslem psů, čichání je pro ně přirozenou aktivitou. Hledání ukrytých pamlsků posiluje schopnosti psa využívat čichové dovednosti. To může zlepšit jejich koncentraci, paměť a řešení problémů. Pes navíc zapojuje svoje další smysly, jako jsou sluch, zrak, hmat a chuť. A nezapomínejme ani na celkovou koordinaci těla.
  • Zábava, prevence nudy – když pes dostane možnost čichat, dostane možnost „zaměstnání“. To pomáhá vyhnout se nudě a potencionálně destruktivním chováním způsobeným nedostatkem stimulace.
  • Relaxace a snížení stresu – koncentrace na čichání a hledání pamlsků může pomoci snížit úzkost a stres. Často se také používá k odvedení pozornosti nebo uvolnění po náročné situaci.
  • Podpora výcviku – koberečky pomáhají zlepšovat koncentraci, posilují jeho schopnost řešit problémy, zlepšují trpělivost a pečlivost.
  • Jednoduchý princip – majitelé nemusí psa nic učit, pejsek si na řešení přijde sám.

Čmuchací kobereček je vlastně takovou simulací „domácího trávníku“!

ČMUCHACÍ KOBEREČKY V HERSENWERKU

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Pořízení čmuchacího koberečku může mít mnoho pozitivních vlivů. Poskytuje psům zábavu, duševní stimulaci, pomáhá jim ke spokojenosti. Pokud budeme koberečky využívat hersenwerkově, budeme dbát na to, abychom pejskovi současně poskytli možnost uvolnění.

A tam se dostáváme k tomu, že je potřeba se před pořízením koberečku trochu zamyslet.

Velikost koberečku – kobereček by měl poskytnout dostatek prostoru pro čuchání a hledání. Vodítkem by mohla být velikost vašeho psa, ale pozor ne vždy platí, že malý pes potřebuje malý kobereček a velký pes obrovský. A už vůbec se neorientujte podle tvrzení, že čím větší kobereček, tím více zaměstnání a složitosti. To v hersenwerku neplatí. Ke každému pejskovi je potřeba přistupovat individuálně a vnímat, co mu vyhovuje.

Tvar koberečku – možná vás to překvapí, ale kobereček nemusí být jen čtvercový. Často vidíte také koberečky kulaté a já mám zkušenost, že spoustě psů vyhovují koberečky obdélníkové.

Pejsci nejlépe vidí žlutou a modrou barvu. Naopak splývat jim může červená a zelená!

Design – je spíš záležitostí pro vás. Zvolte barevnou kombinaci, která se vám líbí. Jen pro zajímavost, pejsci nejlépe vidí žlutou a modrou barvu. Naopak splývat jim může červená a zelená. U čmuchacího koberečku ale myslím, že to není zase až tolik rozhodujícím faktorem.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Materiál – ujistěte se, že kobereček je vyrobený z kvalitních a bezpečných materiálů. Věnujte pozornost gramáži. Čím slabší je materiál, ze kterého jsou třásně, tím trpělivější řešení takový kobereček vyžaduje. S tím souvisí i délka třásní. Například pro pejsky s plochým čumákem (brachycefalická plemena) bych určitě volila krátký silnější chlup. U psů, kteří hodně slintají, se vyhýbám tenkým jemným materiálům a dlouhým třásním (mokré se různě kroutí a pamlsky se do nich lepí).

Hustota – příliš řídké vázání (tedy menší počet pruhů látky) může způsobit, že pamlsky propadnou do podložky a psům půjdou hůře vyndat. Osobně mám raději hustší vázání (více proužků), ale samozřejmě není pravidlem, že je to vždy lepší.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Variabilita – osobně mám ráda také koberečky, kde nejsou vázané třásně, ale pruh látky je šitý ve vlnkách. Buď rovně, v kruhu nebo v oválu. To mi dává větší prostor pro variabilitu, ale už také vyžaduje, abych pejskovi hlavolam představila ve více krocích. A také je velmi důležité, aby materiál měl vyšší gramáž.

Údržba – ideální je, když je kobereček celý pratelný (třásně i podložka). To vám usnadní udržování koberečku v čistém stavu.

Jste překvapeni, co všechno může mít vliv na pohodu pejska při hraní? Vhodným výběrem koberečku můžete pomoci klidnému a zábavnému hraní. Proto se před pořízením neváhejte poradit s odborníkem nebo některým z poradců pro hersenwerk. Frustraci určitě svému pejskovi způsobit nechcete. Ani nechcete, aby vám pejsek kobereček ničil.

Vhodným výběrem koberečku můžete pomoci klidnému a zábavnému hraní!

Než se pustíte do samotného hraní, připomeňte si pár věcí, které byste měli mít vždy na paměti. Blíže jsme probírali v tomto článku.

  • Zajistěte neklouzavý povrch. Pes pak nemusí řešit, že se mu smekají nohy, nemusí přemýšlet, jak má šlápnout apod. Tím předcházíte možným zraněním a současně vytváříte podmínky pro lepší uvolnění.
  • Pro hraní zvolte klidné místo, kde vás nebudou rušit jiní lidé ani psi.
  • Mějte v blízkosti herní plochy misku s vodou, čichání vysušuje nosní sliznici psa.
  • Používejte vhodné pamlsky, nelepivé a nedrolivé. Když pes dlouho žvýká velké tvrdé pamlsky, obvykle to odvede pozornost od řešení hlavolamu. Když v hlavolamu zůstane příliš drobků nebo mastné fleky, mnoho psů bude frustrovaných. Pamlsky všude cítí, ale vlastně se k nim nemohou dostat, protože tam žádné nejsou.
  • Hersenwerk není trénink, cílem je uvolnění a relaxace. Posaďte se ke psu, buďte přítomní, pozorujte psa, odpočívejte, nemluvte a užívejte si společný čas.

POJĎTE SI HRÁT

Čmuchací kobereček máte vybraný, nezbývá tedy než se pustit do hraní.

Tip před tím, než začnete: Pamlsky v tomto případě volte opravdu suché a nedrolivé. Drobky nebo mokrá místa, která pes hodně cítí, mohou způsobit frustraci z toho, že žádný pamlsek už nemůže najít.

Jak na to?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Příprava hlavolamu    

  • Posaďte se (klekněte si) vedle psa a položte před něj čmuchací kobereček. Vaše pozice by měla být vždy taková, abyste psovi nebránili ve výhledu a příliš se nad psa nenakláněli. Když se pes přijde podívat, nebraňte mu v tom. Nechte ho prázdný kobereček očichat. Seznámí se tak s koberečkem (materiál, struktura, pach). Poté odveďte psa na čekací místo, klidně navedením za pamlsek.
  • Zatímco pes čeká, připravte hlavolam. Nasypte po celém koberečku hrstičku pamlsků. Nechte pamlsky volně, jak vám spadnou, není potřeba je nijak schovávat nebo zatlačovat.

Hraní hlavolamu

  • Dejte psovi pokyn pro hraní. O pokynu se více dočtete v předchozích dílech. Jen pro připomenutí, měla by to být nabídka k hraní. Pokyn vyslovený klidným hlasem, který příliš nehecuje psa. Já třeba používám jen klidné ukázání rukou na hlavolam (dříve jsem měla klidně vyslovené „hraj“ s ukázáním). Nechte psa v klidu pracovat.
  • Nijak hru nekomentujte, užívejte si pohledu na čichajícího psa a pozorujte.

?? Soustředí se pes na hlavolam? Uvolňuje se? Zkuste se dívat zpočátku na uši a ocas. Určitě poznáte, jestli obojí je vzpřímené, nastražené, napnuté nebo se uvolňuje.

?? Liší se projev psa během hraní? Někdy se pejsci uvolní až při dalším kolečku, někdy to může trvat několik celých hraní. Je to velmi individuální, nikam nespěchejte.

Ukončení hlavolamu

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl
  • Nechte psa, ať vám sám dá najevo, že má hotovo a už se v koberečku nechce zdržovat. Nezáleží na tom, že už tam žádné pamlsky nejsou a pejsek ještě prověřuje a čuchá a čuchá. Počkejte. Naopak se může stát, že v hlavolamu pamlsky zůstanou, ale pes si hraní ukončí. Respektujte to. Nevracejte ho zpátky „pojď, tady jsi ještě něco zapomněl“.
  • Existuje výjimka, kdy hlavolam ukončujete vy za psa. Je to v případě, že pes není sám schopen přestat si koberečku všímat. Neustále se do něj dobývá, není schopen odpoutat pozornost, ničí ho. V tomto případě vezměte do ruky jeden pamlsek, dejte ho psovi před čumák a odveďte ho na čekací místo. Časem se pes naučí s touto emocí pracovat.

Co dál?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Připravte další kolečko hraní nebo ukončete hraní úplně. Při přípravě dalšího hlavolamu můžete vyzkoušet různé množství pamlsků, různou velikost pamlsků, mix různých druhů pamlsků, hloubku ukrytí pamlsků, kobereček na zemi, kobereček na stabilní bezpečné vyvýšené ploše (krabice). Zkoušejte, pozorujte rozdíly.

Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce!

Úplný konec hersenwerkového hraní

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl

Lekce udržujte krátké (do 5 minut zpočátku úplně stačí). Když budete končit celé hraní, je vhodné to psu nějakým způsobem oznámit. Velmi se hodí signál o konci lekce, něco jako „všechno hotovo, končíme“. Signál si zvolte, jaký chcete: buď nový, nebo který už běžně používáte pro ukončení svých tréninkových lekcí. Můžete hlavolam vyměnit za pamlsek (psovi podat pamlsek do tlamy, slovo „končíme“ a schovat hlavolam). Můžete psovi rozhodit hrstku pamlsků na podložku a mezitím schovat hlavolam. Způsob záleží na vás, používejte ale ideálně pořád stejný.

POZOR: Před tím, než ukončíte celé hraní, nezapomeňte, že pes musí být hotový s koberečkem (tedy dát vám signál o ukončení hlavolamu).

Nejčastější potíže

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 10. díl
  • Pes vykusuje třásně. Tohle se nejčastěji stává, když si nedáte pozor na výběr pamlsků a zvolíte nějaké drobivé nebo příliš aromatické. Pes potom cítí drobečky nebo zbytkovou vůni pamlsku, ale nemůže se k ničemu dostat a je nervózní. Stejně tak, zvolíte-li pamlsky mastné nebo lepivé, přilepí se k materiálu a nejdou pořádně sníst. Pes může vykusovat třásně také, pokud zvolíte jejich nevhodnou délku – například jsou moc jemné a dlouhé.
  • Může nastat i situace, že malé pamlsky mezi třásněmi budou pro psa příliš složité. Projeví se to tak, že pes dlouho nemůže vzít pamlsek do tlamy, hodně ryje čumákem v třásních, jeho svaly jsou napjaté, pes vykazuje nervozitu. V takovém případě začněte s většími pamlsky volně položenými na kobereček a zmenšujte je postupně. Zamyslete se také nad tím, zda třásně nejsou příliš jemné nebo dlouhé.

Všichni milovníci psů, užijte si se psem a koberečkem hodně zábavy a pozorování.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz

https://www.facebook.com/cuchej.cz

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->