Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Hledáte nějakou vhodnou zábavu pro svého psa, ale nechcete se věnovat vyloženě výcviku nebo některému z klasických sportů? Pak byste mohli vyzkoušet hersenwerk, při kterém si pes dokonale zaměstná hlavu a využije také svůj nerozvinutější smysl, čímž je samozřejmě čich! Tak na nic nečekejte, nový seriál na toto téma právě startuje!


Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl
Lenka Ležalová 22.6.2022 11506x Hersenwerk

Když se řekne hersenwerk, většina lidí si láme hlavu s tím, co to je za jazykolam a co vlastně znamená. Hersenwerk je holandské slovo, které by se dalo přeložit jako „práce mozkem“. U nás se vžil spíše pojem „hlavolamy pro psy“. Většinu psů navíc velmi baví a dokáže je i plnohodnotně zaměstnat. Pojďme se tedy nyní s touto aktivitou blíže seznámit…

Trocha historie

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Právě v Holandsku vytvořily profesionální trenérky Inge van Harte a Marleen van Baal jedinečný koncept hraní hlavolamů. Původně to byla součást řešení problémů mnohých hyperaktivních či vystresovaných psů nebo část terapie při nejrůznějších problémových chováních. Postupem času si autorky uvědomily všestrannost a užitečnost pro všechny psy bez rozdílu. Vznikl propracovaný koncept „Hersenwerk voor honden“, který se postupem času rozšířil i do dalších zemí. V roce 2014 se dostal také do České republiky. Od té doby se neustále vyvíjí a máme už dokonce síť vyškolených poradců. Jejich seznam můžete najít zde: https://www.hersenwerkpropsy.cz/o-nas/

Hersenwerk je metodou hraní nejrůznějších hlavolamů!

Co to je?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Velmi zjednodušeně řečeno, hersenwerk je metodou hraní nejrůznějších hlavolamů. Psovi připravíme hlavolam tak, že do něj přidáme pamlsky a necháme ho hledat. Při hledání pamlsků pes využívá všechny své smysly. Nejdůležitějším je čich, který je pro psy tou nejpřirozenější a vysoce uspokojující činností. Když pes pamlsek sní, vnímá jeho chuť. Pes zapojuje rovněž zrak, rozlišuje totiž různé tvary a v omezeném spektru i barvy. Při použití různých materiálů pes využije i hmat. Do hry vstupuje také sluch, protože některé komponenty v hlavolamu mohou vydávat zvuk samy o sobě nebo při samotném řešení. Při správném využití přináší uvolnění mentální i fyzické. Jednoduché, že? Nenechte se však zmást, hersenwerk nabízí mnohem více, než se na první pohled může zdát.

Není hlavolam jako hlavolam

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Často se v praxi setkávám s názorem, že nejde o nic převratného. Nasypat pamlsky do hlavolamu umí každý. Navíc obchody mají v nabídce obrovské množství interaktivních her a hlavolamů, kterými lze psa zabavit.

Hlavolamy obecně se dají využít různými způsoby. Můžete psovi rozházet jen tak pár pamlsků do trávy a nechat ho je sníst. Nejčastěji za účelem zklidnění nebo uvolnění ze stresové situace, odvedení pozornosti. Můžete psa nechat hledat pamlsky schované různě v místnosti, aby se zabavil. Nebo mu dáte interaktivní hračku naplněnou pamlsky. Můžete naučit konkrétní chování při řešení pevného hlavolamu (například pomocí klikru). Nebo pojmete řešení hlavolamů jako výzvu k prověření inteligence vašeho psa. Ani v jednom případě však nehrajete hersenwerk.  Je obrovský rozdíl, když pes řeší hlavolam jako cvik pro majitele a psem, který hraje hlavolam pro své vlastní potěšení a svým vlastním způsobem.

Je obrovský rozdíl, když pes řeší hlavolam jako cvik pro majitele a psem, který hraje hlavolam pro své vlastní potěšení a svým vlastním způsobem!

V čem je tedy rozdíl?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

V principu je hersenwerk pro psy podobný jako pro nás lidi luštění křížovek, sudoku a další zábavy, kdy přemýšlíme, jak danou věc vyřešit.  Potom tu máme činnosti, u kterých zase až tolik přemýšlet nemusíme a vyhledáváme je v případě, kdy si chceme odpočinout. Někdo čte knihu, dívá se na televizi, plete, kreslí… Je to velmi individuální. Já například velice ráda plavu. Je to pro mě činnost absolutně relaxační a vysoce uvolňující. Někdo jiný by se ale nudil a byl frustrovaný, protože by raději chodil po horách.

V hersenwerku připravujete hlavolamy na míru každému psovi. V závislosti na jeho potřebách v aktuálním čase. V různých situacích mohou být potřeby různé (stejně jako u lidí, někdy máme chuť se naložit do vany a zapálit si svíčky, jindy si půjdeme raději pustit film). Při výběru a nabídnutí hlavolamu je potřeba vzít v úvahu plemeno, původní využití, charakter, fyzické proporce a mnoho dalších faktorů, které zmíníme dále.

Tip: Vyhledejte si popis a charakteristiku plemene (u kříženců více plemen, pokud je znáte). Jaké jsou povahové rysy? K čemu byl pes původně využíván? Jaké měl „zaměstnání“? Je váš pes spíše klidnější povahy nebo hyperaktivní akčňák? Je to chaotik nebo má rád přesný systém a řád? Prohlédněte si stavbu těla vašeho psa. Jaká je délka jeho končetin (kratší, delší)? Délka krku (štíhlý dlouhý nebo kratší mohutnější)? Kde má pes těžiště? Jaký má pes typ čumáku (kratší, delší čumáky). Sepište si poznámky, bude se vám to hodit jako výchozí informace pro praktické hraní.

Není podstatné, zda pes hlavolam vyřeší či nikoliv. Jde především o samotný průběh řešení. Při hraní hersenwerku je důležité, aby pes řešil hlavolamy jemně, uvolněně a dobrovolně pro své vlastní potěšení. Není to výcvik. Není to trénink. Není to sport a nesoutěží se v něm. Není to ani práce psa pro majitele. Je to samostatná, velmi uspokojující aktivita pro psy.

Hersenwerk má ještě jeden zajímavý rozměr – nepotřebujete kupovat drahé hlavolamy. K vytvoření hlavolamu využijete běžné domácí potřeby nebo materiál určený k recyklaci. Často se využívá ručník, různé silikonové podložky a formičky, rohožky, brčka, kelímky, plastové míčky, ale také různé krabice, roličky od toaletního papíru, zmačkaný papír apod.

Psi mají obrovskou potřebu používat svůj nos a objevovat nové věci. A na to se často zapomíná…

Proč to funguje?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Psi dnes plní především společenskou roli spíše než pracovní. A buďme upřímní, jsou společným soužitím s člověkem poměrně zatíženi. V našem běžném životě i v mnoha psích sportech jsme hodně zvyklí psy kontrolovat a rozhodovat za ně. Jenže psi mají obrovskou potřebu používat svůj nos a objevovat nové věci. A na to se často zapomíná. Psi se potom mohou začít nudit a hledat si alternativní zábavu, často destruktivního charakteru. Odpovězme si upřímně, kolikrát za den dovolíme psovi být psem? Kolikrát mu dovolíme samostatně přemýšlet a rozhodovat se? Při správném využití je hersenwerku můžeme psu toto všechno nabídnout.

Co tedy hersenwerk poskytuje?

  • Zábavu pro psa i majitele
  • Zlepšení vztahu
  • Poznávání psa, lepší porozumění
  • Možnost uklidnění, uspokojení touhy psa po činnosti
  • Pomáhá překonat nedůvěru a strach
  • Udržuje starší psy v psychické kondici
  • Nabízí rozptýlení, uvolnění
  • Pomáhá při rekonvalescenci, po úrazech, operacích, na veterině
  • Učí psy koncentraci
  • Je často součástí psí terapie nebo i běžného tréninku
  • Je vhodný jako podpora socializace štěňat
Utekl vám úvodní rozhovor s autorkou seriálu Lenkou Ležalovou nebo byste si ho chtěli znovu připomenout? Stačí se podívat sem:
Pomáhám lidem najít společnou řeč s jejich psem!
Pomáhám lidem najít společnou řeč s jejich psem!

Hledáte nějakou zajímavou a neotřelou činnost pro sebe a svého psa? Což takhle využít jeho ...

6.6.2022Moderní techniky a metody

Jak docílit slibovaných efektů?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Odpověď je jednoduchá. Důsledným pozorováním psa, všímáním si drobných detailů, schopností nabídnout vhodný hlavolam a upravit ho podle aktuálních potřeb psa. V tom podle mě spočívá krása metodiky hersenwerku. Je to proces pozorování, naslouchání, přizpůsobování.

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

V praxi tohle však bývá tou nejtěžší částí pro majitele. Nechat psovi prostor uvažovat samostatně, bez povelů, bez vedení, bez jásání, bez povzbuzování, bez chválení. Zkrátka v klidu. Často musím v průběhu lekcí toto majitelům připomínat (není to výcvik).  Ještě větší problémy činí schopnost porozumět tomu, co pes vyjadřuje. Často dostávám otázku „a co mám na tom psovi teda vidět“? Tady je pro většinu majitelů zpočátku důležitá podpora některého z vyškolených poradců. Proč? Pomůže s interpretací toho, co se děje během hraní. Psi s námi totiž celou dobu mluví. Mnoho napoví například pozice a držení těla, postavení uší a ocasu. Rychlost a intenzita čuchání. Uvolnění nebo tenze svalů… Poradce bere do úvahu mnoho faktorů, které si běžný pozorovatel jeho práce ani neuvědomí. Pomůže také dozvědět se mnoho o vašem psu. Jaký má styl? Co mu činí potíže? Je váš pes nezávislý a samostatný? Potřebuje od vás více podpory? Ztrácí snadno trpělivost? Když zareagujete na signály psa, uvidíte, jak vzroste jeho důvěra i kreativita a schopnost uvolnit se.

Naučte se nechat psovi prostor uvažovat samostatně, bez povelů, bez vedení, bez jásání, bez povzbuzování, bez chválení!

Jaký hlavolam je vhodný pro vašeho psa?

Hersenwerk je balzámem pro duši! – 1. díl

Většina psů miluje jednodušší hlavolamy, kde se hledají volně pohozené pamlsky v různých materiálech. Jsou ale tací psi, pro které je to nuda a potřebují řešit obtížnější hlavolamy, kombinovat třeba i několik technik. Někteří psi mají jeden či dva oblíbené hlavolamy a baví je řešit to samé pořád dokola. Jiní vyžadují častou obměnu a řešit stejný hlavolam dvakrát po sobě nepřichází v úvahu. Pro některé psy je potřeba dát do hlavolamu hodně pamlsků, aby se ponořili do řešení a uvolnili se, pro jiné je to stres a pes se uklidní, když to s množstvím nepřeháníme. Co je pro jednoho psa jednoduchým hlavolamem, může být pro jiného psa už výzvou. Záleží nejen na charakteru a fyzických proporcích psa, ale také na jeho zkušenostech, schopnostech, možnostech. Jeden chápe rychleji, jiný pomaleji, u každého je potřeba jiné množství mezikroků a opakování. Už chápete, proč se v hersenwerku tak zdůrazňuje individualita a práce na míru?

Neporovnávejte se s ostatními, nesnažte se psa do něčeho nutit, naslouchejte mu. Žádní dva psi nejsou stejní. A už vůbec ne v situaci pes a majitel. Vy a váš pes jste jedinečný tým. Užívejte si společný čas. Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte. Pozorujte, naslouchejte. Uvidíte, že časem se hraní hersenwerku stane vaší společnou zenovou zahradou, kterou si užijete i vy!

V dalším díle se zaměříme na průběh hraní a těšit se už můžete na konkrétní praktické tipy.

Jak vám může pomoci projekt Čuchej.cz?

Měli byste chuť vyzkoušet si hersenwerk či nosework? Nebo se jen potřebujete zorientovat v základní komunikaci se psem a naučit se správně vychovávat a zvládat své štěně? Pak by vám mohla pomoci sympatická pražská trenérka Lenka Ležalová z Čuchej.cz. Má absolvovaný certifikovaný kurz pro instruktory noseworku, kurzy pro poradce hersenwerku a certifikovaný UK kurz pro trenéry ProDogTrainer. A sama upřímně říká: „Snažím se, aby u mě lidé spolu se psem našli cestu k zábavě i poznání.“

www.cuchej.cz 

https://www.facebook.com/cuchej.cz 

https://www.instagram.com/cuchej.cz

Lenka Ležalová

www.cuchej.cz

Foto: archiv Lenky Ležalové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->