Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Je to velmi aktivní, temperamentní a inteligentní pes, vhodný pro sportovně založené lidi. Je inteligentní, ale citlivá na výchovu a při výcviku poněkud tvrdohlavější. Toto plemeno je známé svým velmi častým štěkáním, čímž projevuje radost, nadšení, vzrušení či výzvu pro nějakou činnost apod. Už víte? No, jasně – to je přeci bearded kolie a povídat si o ní budeme s dlouholetou chovatelkou MVDr. Hankou Ťokovou.


Gejzír energie – to je bearded kolie!

Bearded kolie je skutečným gejzírem energie, radosti a činorodosti. Její povaha je velmi milá, přátelská a snášenlivá vůči lidem i zvířatům. A že to nejsou jen plané řeči, tak o tom nás přesvědčí dlouholetá chovatelka, sympatická MVDr. Helena Ťoková.

Paní Ťoková, vy jste si prvního pejska plemene bearded kolie pořídila již v roce 1997. Pejsek byl již roční a vy se od té doby plemene držíte. Proč?  A čím vás učarovalo?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

V té době jsme byli taková, dalo by se říci, klasická rodina. Rodiče a dvě děti. Dvě děti, které chtěly psa. Vše byla celkem shoda náhod a okolností, kdy jeden známý, chovatel dlouhosrstých kolií, tátovi řekl, že beardedky jsou super plemeno k dětem. A měl pravdu. Pro naši rodinu to byl ideální pes, nejen pro děti, ale i pro dospělé. Takže to byla především povaha, co nás absolutně okouzlilo. A univerzálnost, s beardedkou se dá dělat cokoli. Pro mě je to třeba super pes na psí sporty a toulky přírodou. Pro mé rodiče hlavně domácí parťák, který ani gaučem nepohrdne. U nás se toto plemeno zabydlelo dokonale a myslím, že u nás bude asi už napořád. Bearded kolie taková je, buď si spolu naplno nesednete, nebo je to láska na celý život. Za nás je to láska.

Představte nám vaši současnou čtyřnohou smečku.

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Naše smečka momentálně obývá dvě domácnosti. Se mnou, manželem a desetiměsíční dcerkou bydlí čtyři psí holky. Nejstarší Beruška, které bude koncem roku dvanáct let. Taková naše psí babča, která si odmítá přiznat, že by byla něco jako veteránka. Pak její dvě dcery, šestiletá Lujza a tříletá Dory. Letos jsme si z Lujzinky štěňátek nechali jedinou holčičku – Eevee. Shodou okolností se nám neplánovaně podařilo mít chlupatky ve všech čtyřech barvách, ale to je jen taková třešnička na dortu. A protože ani mí rodiče nedokázali po mém odstěhování žít bez beardedky, mají vousatého kluka Gardika. Všech pět chlupáčů je rodina, jsou to potomci naší první fenky. To je pro nás takové kouzlo.

Jste dlouholetou chovatelkou bearded kolií, co je prioritou vašeho chovu?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Má priorita je celkem zásadní – zdraví. Bohužel s naším prvním pejskem jsme si užili celkem velké zdravotní patálie, kdy jsme často trpěli všichni dohromady. To on mi ukázal, jak je zdraví psa důležité, jak bez něj není to správné psí štěstí. Aby si tady někdo nemyslel, že plemeno je promořeno nemocemi, tak on byl takzvaný čistokrevný ale bez PP. Takže díky němu vím, že chci chovat pouze s PP a že se chci zaměřit především na zdraví. A pak plemeno dělá jeho povaha. To je takový druhý neméně důležitý cíl. Zbytek je bonus. Nechci říct, že bych nekoukala na exteriér, ideální samozřejmě je, aby šlo vše ruku v ruce.

Věnujete se se svými psy i nějakému psímu sportu? Popište, na co se podle vás nejvíce hodí?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Bearded kolie je velmi univerzální plemeno, co se týče psích sportů. Zjednodušeně se dá říct, že se s nimi dá dělat téměř cokoli, co jeho majitele napadne. A téměř cokoli budou dělat až s nakažlivou radostí. Pro ně je důležitá vzájemná radost a akce, že se bude něco dít s jejich milovaným člověkem.  V průběhu let jsem se s našimi chlupáči věnovala spoustě sportům. Poslušnosti, stopařině, agility, coursingu, doktrekkingu a pasení, možná sem tam ještě něčemu. Naše odchovy toho dělají ještě daleko víc. Nejsem zrovna typ člověka, co by musel objíždět zkoušky a závody, většinu děláme pro radost ze společně stráveného času. Ale i tak naše holky mají každá nějaké zkoušky, většinou podle toho, na co je zrovna čas a chuť. V brzké době se chystáme na zkoušky z poslušnosti, dogdancingu a pasení. Právě to poslední, pasení, je možná to, na co se hodí nejvíc. Nebo spíš jim se to asi nejvíc líbí. K pasení jsme víc čichli až v roce 2014, ale tehdy jsem poznala, že tohle je ten jejich pravý svět. Že sice budou dělat nadšeně cokoli, ale pro toto budou žít. Využití beardedky u ovcí není tak časté, v dnešní době je to spíš jedna z psích sportovních disciplín.

Jak jsou na tom bearded kolie po zdravotní stránce? A je potřeba splňovat nějaké zdravotní testy?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Beardie obecně není víc nemocné plemeno než ostatní. Je na tom asi jako průměr psí populace, možná i o něco lépe. V chovu se povinně sleduje pouze DKK, nic víc. Samozřejmě že se dá otestovat daleko více věcí, někteří chovatelé to dělají, jiní ne. Namátkově zmíním DKK, OCD ramen a z očních onemocnění CEA. K čemu má ale plemeno větší sklony jsou různá autoimunitní onemocnění. Bohužel na jejich větší sledování jsme zatím krátcí, protože dědičnost ještě není moc prozkoumaná. Klub tedy ohledně zdravotních vyšetření nařizuje jen minimum, zbytek je v rukách samotných chovatelů.

Řekněme, že jsem se stala majitelkou bearded kolie poprvé. Přivezla jsem si štěně s PP a určitě bych chtěla svého psa nebo fenku jednou uchovnit. Co vše musí pes, aby byl zařazen do chovu, splnit?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Uchovnění beardedky není obtížnou záležitostí. Ze zdravotních vyšetření je potřeba nechat zhotovit a posoudit rentgen na DKK. Toto se dělá po roce věku pejska. A dále jsou to výstavní záležitosti. Počítají se výsledky od třídy mladých, tedy od devíti měsíců věku. Pokud se zadaří, jsou to jen tři výstavy. Dvě musí být pořádány Klubem chovatelů bearded collií, tady musí být minimálně jedna výstava se známkou výborná, druhá může být velmi dobrá. Třetí výstava je mezinárodní a to se známkou nejhůře velmi dobrá. Bonitace se již nekonají, po splnění všech podmínek včetně věku minimálně 17 měsíců je pejsek klubem uchovněn. Toto je ono nutné minimum, samozřejmě toho pak člověk může se svým chlupáčem udělat daleko víc.

Pro koho se hodí, jaké mají neduhy?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Jako činorodé, aktivní a veselé plemeno se samozřejmě hodí pro podobně založené lidi. Pro lidi, kteří chtějí žít se svým psem a ne jen vedle něj. Pro lidi, kteří víkend raději stráví aktivně v přírodě než u televize na gauči. Nehodí se pro choleriky, pedanty a chorobně čistotné lidi. Je úplně jedno, jestli chce člověk dělat aktivně nějaký sport nebo jen rád chodí na procházky. Jen to nesmí být nudný život. Neduhem může být někdy i povaha. Beardedky patří mezi citlivější plemena, pro které je důležitá správná socializace. Pokud se něco zanedbá, můžou být lekaví, ustrašení. Správná beardedka nemá sklony k agresivitě a nervozitě, to je dáno i standardem plemene. Bohužel někdy se ale stane. Problémy v povaze jsou často dány právě neporozuměním člověka a jeho psa. Moc hrubý nebo naopak i moc citlivý přístup z nich dokáže udělat uzlíček nervů.

Bearded kolie taková je, buď si spolu naplno nesednete, nebo je to láska na celý život!

Jak jsou na tom na výstavách? Je potřeba nějakou speciální úpravu – přípravu?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Beardedka je elegán výstav a většinou zaujme nemálo lidí. Na samotnou výstavu srst psa nějak extra nepřipravuji, vycházím z našeho běžného stavu. Jen pak psa den předem vyčešu a speciálním šamponem umyju bílé znaky. Celé tělo nekoupu. Na výstavě potom jen doupravím. Přímo ve standardu plemene je zákaz úpravy srsti střihem a podobně, takže si vystavovatel vystačí s hřebeny a kartáči.  Druhou nedílnou součástí výstavní přípravy je pak vychovaný pes. Postoj je takzvaně volný, předvádí se v rychlejším klusu, aby vynikl elegantní pohyb s dalekým dosahem tak typickým pro plemeno. Tahle část je bohužel hlavně o majiteli, výstavy jsou sice soutěží krásy, ale samotné předvedení někdy dělá hodně. Takže opravdu stojí za to věnovat čas a píli správnému předvedení ve statice i dynamice. Ale není to nic, co by nezvládl běžný člověk s průměrně vychovaným psem.

Má opravdu nádhernou srst, která člověka okamžitě zaujme. Jak náročná je péče o takovouto srst?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Hodně lidí mě obdivuje nebo lituje, že jistě trávím dlouhé hodiny každý den česáním naší početné smečky. A pak jsou vždy překvapení, když třeba prohodím větu:  „Už jsem je měsíc nečesala.“  Všichni naši psi jsou takzvaně výstavní, tedy jezdí více nebo už méně na výstavy. Musím přiznat, že nejsem úplně z řad groomerských nadšenců, takže mě berte spíš jako minimalistu ohledně péče o srst beardedky.  Trávíme hodně času v přírodě, ale i tak jsou naši psi udržovaní v srsti a to ve stavu, že je v podstatě kdykoli mohu přihlásit na výstavu. Pokud má beardedka správnou texturu srsti, která má být tvrdá a pevná, stačí u dospělého jedince důkladné česání jednou za 3-4 týdny. Koupání pak klidně i jen jednou do roka, většinou dle potřeby. Osobně nejsem fanda stříhání srsti u tohoto plemene, protože jejich srst je funkční a chrání je v zimě, za deště ale i v parném létě. A velmi dobře vím, že není tak těžké udržet v přiměřeném stavu srsti povětšinou psího jedináčka. Něco jiného jsou starší nebo nemocní psi, nebo když mají chovatelé více psů. Ale na druhou stranu, pokud se vyrazí do přírody, chce to pak vytahat větvičky a bodláky z kožichu nebo umýt urousané tlapy. Jinak je srst hodně samočistící.

Na co si dát pozor, případně co hlídat při výběru štěněte?

Gejzír energie – to je bearded kolie!

Paradoxně by si měl zájemce o štěně dát nejvíc pozor sám na sebe. V dnešní době se zjišťují recenze na mobily a jakékoli jiné spotřební zboží, ale při výběru psího kámoše se často vše hodně zjednoduší. První se asi zamyslet nad tím, jestli se toto plemeno pro mě opravdu hodí. A zkusit si sám pro sebe ujasnit, co je pro mě priorita. Zda si například vystačím jen se základem k uchovnění nebo chci něco víc – aby byli rodiče šampioni, měli zkoušky z různých sportů nebo aby měli zdravotní vyšetření nad rámec povinných. Toto je o každém z nás, čemu dáme přednost.  A pak si asi podle svých kritérií vybrat chovatele. Přece jen si vybíráme parťáka na kus našeho života a chovatel je ten, kdo dá štěněti základ. Většina chovatelů je velmi vstřícných a rádi se seznámí a představí své psy. Co bych ale poradila, ať zájemci o toto plemeno koukají, jak jsou štěňata odchovávána. Mělo by se jednat o úzký kontakt s lidskou částí domácnosti a nejen štěňata ale i dospělí psi by ze svých lidí měli mít radost.

Foto: Archiv H. Ťokové

http://www.emiel.cz/

Barevné rázy bearded kolie

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->