Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Erdely mám už více než čtvrt století!

Také už jste se vyloženě nadchli pro plemeno erdelteriér a toužíte se dozvědět ještě něco více? Tentokrát vám nabídneme třeba srovnání s o něco menšími foxteriéry, navštívíme jednu dlouholetou chovatelskou stanici a povíme si i něco o trimování a péči o specifickou teriérskou srst. Ale to určitě není vše. Nakonec přesvědčit se můžete sami…


Erdely mám už více než čtvrt století!

Historie chovatelské stanice Adia Avi chovatelky Ivy Králové sahá až do počátku osmdesátých let minulého století. V roce 1997 do ní přibyl i první erdelteriér a od té doby z ní vzešla celá řada velmi úspěšných jedinců tohoto plemene jak na poli výstavním, tak i na tom pracovním. Přijměte tedy srdečné pozvání na okraj severomoravské metropole, kde společně nahlédneme pod pokličku nejen vystavování, které má paní Iva v rámci klubu na starosti, ale dozvíme se něco více o akci „Dny erdela“ a také se blíže seznámíme s nároky na správnou péči o srst krále všech teriérů. Užijte si tedy tento informacemi nadupaný rozhovor!

Paní Králová, pověděla byste nám, proč jste se rozhodla právě pro erdelteriéry a jak dlouho se věnujete jejich chovu?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Chovu psů se věnuji od roku 1981, kdy jsem ještě jako hodně mladé děvče začala chovat pudly. A protože mě bavil i sportovní výcvik, tak jsem postupně jako majitelka a psovodka  měla i německé ovčáky a dobrmany. V roce 1997 jsem přišla předčasně o svou úžasnou dobrmanku, po ní už jsem si nedokázala pořídit dalšího dobrmana. Tehdy jsem začala hledat plemeno, které by mi svou povahou co nejvíce vyhovovalo, které by bylo stejně ztřeštěné, temperamentní a elegantní jako dobrman a navíc by bylo odolnější v zimě, což dobrman až zas tak nesplňuje. A tak moje volba padla na erdelteriéra. Měla jsem velké štěstí, že mě mí známí zkontaktovali s paní Dorou Geblerovou, majitelkou chovatelské stanice Yard. Tato úžasná paní a zároveň mezinárodní rozhodčí pro exteriér zrovna plánovala krytí své fenky, interšampionky Gerry Family Citas, se kterou měla složené i nejvyšší zkoušky z výkonu. Tohle jsem přesně hledala: krásu a povahu. A tak jsem si domů po nějakém čase přivezla štěňátko z výborného spojení ze zahraničního krytí s velmi kvalitním rodokmenem. A to byl ten zlomový okamžik, kdy začal můj život s erdely.

Jaká byla vaše první fenka a jak to celé pokračovalo dál?

Erdely mám už více než čtvrt století!

S Henriettou jsem získala titul Šampion ČR a SR a složily jsme spolu 16 zkoušek z výkonu (mimo jiné ZVV2, ZZP2, ZPO2 a ZPS1). Věnovaly jsme se spolu výstavám, sportovnímu výcviku a záchranařině. A na této fence jsem tedy postavila svůj chov. K Henriettě časem přibyla chovná fenka ze zahraničí, na které jsem založila další krevní linii. A pak následovali další psi a feny buď již z mého chovu, nebo jsem si dovezla kvalitní jedince ze zahraničí. Za těch 25 let jsem odchovala dvacet vrhů, z toho se mnou v průběhu let doma žilo celkem šestnáct erdelů. Na svoje odchovy erdelů jsem velmi pyšná, protože se mi podařilo dosáhnout špičkových úspěchů. Mí psi získali třikrát titul Světový vítěz, třikrát vyhráli a dvakrát se umístili mezi prvními čtyřmi psy v Anglii na prestižní výstavě Cruft´s, byl jim udělený titul Víceevropský vítěz a sedm jedinců z mého chovu si ke svému jménu připsali i prestižní titul Klubový šampion. Mimo to psi z mých odchovů získali tituly šampionů mnoha zemí po celé Evropě. Kromě úspěchů na výstavách složilo mnoho psů z mých odchovů zkoušky z výkonu od těch nejnižších až po ty nejvyšší. Jsem moc ráda, že mnoho majitelů, kteří si ode mě psa vzali, se znovu pro štěňátko z mého chovu vracejí, ať už jako pro rodinného parťáka nebo pro psa, se  kterým pracují jak ve sportovní a záchranářské kynologii, tak i v canisterapii. Momentálně se mnou žijí tři erdelové – Nyxík, Sofinka a Tina.

Erdelteriér je ve srovnání s foxteriérem daleko více ovladatelnějším psem, který je ochotný spolupracovat!

Kromě AT máte doma ještě i foxteriéry a pudly. Mě aby ale zajímalo srovnání obou teriérských plemen zejména po povahové stránce. Jací tedy jsou a komu byste kterého doporučila?

Erdely mám už více než čtvrt století!

K erdelům jsem si před patnácti lety přibrala ještě foxteriéry. Z legrace jsem říkala, že foxíky budu mít jako parťáky v důchodovém věku, kdy už mi budou scházet síly na erdely. Ale opak je pravdou. Erdelteriér je ve srovnání s foxteriérem daleko více ovladatelnějším psem, který je ochotný spolupracovat. Vždy jsem měla svoje erdely poslušné a najednou jsem si musela zvyknout na živelnost a neskutečnou samostatnost foxteriérů. Erdel je pes ochotný spolupracovat se svým pánem. A i když má také jako správný teriér lovecké pudy, ty se však dají správným vedením utlumit. Foxteriér je loveckým plemenem, které má dané vlohy k samostatnému vyhodnocování situací. V noře nebo v lese při práci mu nikdo neříká, jak se má chovat a co má dělat. Musí pracovat samostatně. A v tom je podstata jeho povahy. Erdel i fox jsou teriéři, kteří potřebují pevnou, ale laskavou ruku. Hodí se tedy pro každého aktivního člověka, který dokáže být důsledný ve výchově.

V Airedale Terrier Klubu máte na starosti výstavnictví. Co všechno to obnáší a jakým způsobem se snažíte majitelům psů nebo i začátečníkům pomáhat? Pořádáte třeba i nějaké výstavní tréninky?

Erdely mám už více než čtvrt století!

V rámci klubu se starám o přihlašování našich klubových výstav na ČMKU a o zapisování výstav prostřednictvím systému Dogoffice, dále zpracovávám výsledky výstav za výstavní sezónu a vyhodnocuji naši klubovou soutěž. A především pomáhám členům se vším, co souvisí s výstavami. Výstava je pro psy i pro majitele velice náročnou disciplínou jak fyzicky, tak i psychicky. Když si představíme, že pes se má ukázat v tom nejlepším světle ve velice krátkém časovém limitu a pozor – má k tomu jen jednu příležitost, bylo by tedy od majitele vůči němu velmi nezodpovědné vstoupit do kruhu jako nepřipravení. Výstavní postoj, kontakt a dotyky rozhodčího, správný pohyb v kruhu, soustředění se pouze na svého pána, důvěra a spolupráce s ním, ignorace ostatních psů v kruhu, ignorace nárazových a hlasitých zvuků na výstavišti, pohyb a velké množství lidí a psů za kruhem, směsice emocí, na které jsou psi citliví a nehledě na časovou náročnost v těchto podmínkách. To všechno dobře zvládne pouze pes s velmi vyrovnanou a pevnou povahou. Ale i přesto je třeba mu pomoct, to znamená natrénovat a připravit ho na tyto situace. A toto je mojí nejdůležitější prací v klubu pro naše členy, kteří pak mohou svou účastí na výstavách se ctí reprezentovat kvalitní chov českých erdelů.

Velmi mne zaujala klubová akce s názvem „Den erdela“. Řekla byste nám, co všechno se tam děje a pro koho je hlavně určená?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Den erdela je především o setkávání lidí, kteří milují toto plemeno. Náplní tohoto setkání je pomoc při výcviku, trénink na výstavy, ukázka úpravy erdela, ale hlavně sdílení zkušeností a zážitků s tímto úžasným psem. Této akce se zúčastňují nejen členové klubu, kteří momentálně vlastní erdela, ale i ti, kteří už ho nemají, ale zajímá je pořád dění v klubu a zůstávají jeho členy. A také za námi přijíždějí budoucí majitelé, kteří si mají v úmyslu erdela pořídit a chtějí se o něm něco více dozvědět.   

Erdelteriér má jednu naprosto úžasnou vlastnost – nelíná!

Vy ale máte také salon na úpravu srsti, což je jistě zásadní téma při pořízení jakéhokoliv teriéra. Pojďme si tedy nejprve říci, jaký typ srsti erdelteriér má a co je třeba v rámci péče o ni zohlednit?

Erdelteriér má jednu naprosto úžasnou vlastnost – nelíná. Jeho drsná tvrdá srst má navíc samočistící schopnost. Každodenní péče o ni není nijak náročná. Erdela stačí jednou týdně řádně vykartáčovat, vyčesat a vytřít vlhkým hadříkem. Pokud s ním majitel nejezdí na výstavy, tak ho stačí dvakrát až čtyřikrát ročně důkladně vytrimovat.

Liší se nějak kvalita srsti v závislosti na genetice? A po čem by měl v této souvislosti pátrat nebo čeho si všímat zájemce o štěně? Dá se vůbec v době odběru dobře poznat, jak na tom bude pes v budoucnu?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Obecně se v našich tuzemských chovech nestandardní srst již spíše neobjevuje. Jsou to opravdu výjimečné případy. Měkká až plstnatá srst, tzv. angora, je i vyřazující vadou při uchovnění, takže takoví jedinci se ani nedostanou do chovu. Zájemci o štěně doporučuji, aby si všímal kvality srsti rodičů a prarodičů. I u malého štěněte se dá velice dobře poznat kvalita a síla kostry, nasazení ocasu, rovnost hřbetu, zaúhlení končetin, tvar hlavy a taktéž kvalita srsti. Už malé štěňátko by mělo mít na zádech drsnou srst. V době prodeje může mít štěně srst ještě na dotyk jemnější, ale u kůže už by měla vyrůstat srst tvrdá. Po prvním otrimování se kvalita srsti výrazně zlepšuje.

Jak se toto plemeno upravuje a je velký rozdíl mezi tzv. domácí úpravou a tou výstavní? Jak dlouho to zhruba trvá?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Srst erdela se trimuje. To znamená, že se trimovacím nožem, prsty nebo pemzou vytahuje vyzrálá srst. Pro zajištění krásné barvy a kvality srsti je to velice důležité. A z toho jasně vyplývá, že na výstavy musí být erdel pouze trimovaný. Příprava výstavního jedince je delším procesem. Úprava srsti se tak musí nafázovat v čase, tedy přibližně osm týdnů před výstavou se pes důkladně vytrimuje. Důraz kladu na to, aby se vyzrálá srst opravdu celá vytáhla, aby se tzv. neořezala. Tři až čtyři týdny před výstavou se znovu přetrimují plece, hrdlo, hlava, uši, zadek a ocásek a případně se přetrimuje to, co někde přerůstá. A poslední fáze úpravy přichází cca pět až deset dní před výstavou, kdy se doladí detaily, pes se tzv. vymodeluje, aby byl elegantní tak, jak má erdel být. Správná úprava srsti vytváří dojem přirozeného vzhledu psa. Tento celý proces v součtu může trvat cca deset hodin. Samozřejmě pro domácí úpravu si někteří majitelé náročné trimování ulehčují stříháním. Pokud ovšem nechtějí nebo nemohou celého psa otrimovat, je možné ho nejdříve důkladně vyčesat, vytrimovat hřbet a vyzrálou srst a hrdlo, uši, hlavu a ocásek pak přestříhat strojkem. To je práce tak na čtyři hodiny.  

Srst erdela se trimuje a správná úprava pak vytváří dojem přirozeného vzhledu psa!

Přibližně jak často je třeba nechat erdela trimovat a co obnáší péče o psa mezi tím?

Erdelům, kteří nejezdí na výstavy, stačí, když je dvakrát až čtyřikrát do roka důkladně vytrimujeme. A jak už jsem uváděla, mezitím je stačí jednou týdně vykartáčovat, vyčesat a vytřít vyždímaným hadříkem namočeným ve vlažné vodě s přídavkem malého množství octu.  

Myslíte si, že se toto všechno může naučit i běžný majitel nebo je lepší svěřit se do rukou odborníků?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Ano, úpravu erdela se může naučit každý běžný majitel, pokud má zájem. Samozřejmě žádný učený z nebe nespadl a trimování je třeba si osvojit a trénovat. I za tímto účelem pořádáme v rámci klubu Dny erdela, kde zájemcům ukazujeme techniku trimování, radíme jim, jaké pomůcky si mají pořídit a sami si zkoušejí trimování pod vedením zkušenějších chovatelů, kteří velice rádi začínajícím erdelářům předávají své zkušenosti. Máme mezi našimi členy majitele, kteří si dnes umějí svého psa upravit krásně sami i na výstavu. Samozřejmě s takovou úpravou je potřeba se poradit s někým, kdo toto plemeno umí opravdu upravovat a má oko na detaily. Správnou úpravou se dají vyzvednout u psa jeho přednosti a naopak potlačit některé drobné nedostatky. A naopak – špatnou úpravou pokazit celkový dojem i dobrému psovi. Spousta salonů vám řekne, že erdela „umí“ a že ho otrimují, ale kolikrát je opak pravdou. 

Záleží výsledný efekt také na kosmetice a jak ji vybírat? Nebo je to jedno?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Základem je především kvalitní výživa psa, která se na kondici srsti velice odráží. Vybírat kosmetiku je potřeba podle toho, čeho chceme dosáhnout. U psů, kteří mají hodně tvrdou srst, která se ráda láme, je potřeba ji hlavně na nohách dostatečně hydratovat, aby se zabránilo lámavosti chlupů. I u psů, kteří pracují např. na stopách, v sutinách nebo v plochách při záchranářském výcviku, je díky správné péči, která přitom není nijak časově náročná, možné udržet srst v dobré kondici, hustotě a kvalitě. A k tomu si každý majitel vybere kosmetiku, která jeho psovi vyhovuje. V dnešní době máme k dispozici velký výběr různých regeneračních a vyživujících přípravků na srst.

Základem dobré kondice srsti je především kvalitní výživa psa!

Pokud bychom z jakéhokoliv důvodu nechali psa nejprve ostříhat nebo jinak nestandardně upravit, ale následně bychom mu chtěli „vrátit“ jeho původní osrstění, máme vůbec šanci na regeneraci? A za jak asi dlouho?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Nestandartní úpravou se rozumí opakované stříhání bez předchozího vytrimování krycí srsti.Není to sice pravidlem, ale srst po takové úpravě časem změkne, zjemní a ztrácí barvu a lesk. Ale ani v tomto případě není nic ztraceno. I takovou srst můžeme znovu začít trimovat.  Samozřejmě se nezregeneruje za jednu úpravu. V tomto případě rychlost její regenerace závisí i na původní kvalitě a na tom, jak je konkrétní jedinec geneticky v tomto ohledu vybavený. Regenerace může trvat půl roku i rok. Kvalitu srsti ovlivňují i jiné vnější vlivy, jako je např. užívání léků. Kvalita srsti se zhoršuje i po operačních zákrocích, po kastraci atd.  

Je srst erdelteriérů dostatečně kvalitní, aby je ochránila i při nepřízni počasí nebo je vhodnější psa držet spíše doma a ven jej oblékat?

Erdely mám už více než čtvrt století!

Erdel je pes, jehož srst ho ochrání v jakémkoliv počasí. Miluje vodu, miluje sníh, nevadí mu déšť, miluje povalování se na sluníčku. Erdela je vhodné oblékat pouze v případě, že jsme ho otrimovali v zimě a hrozilo by jeho podchlazení v mrazu. A to jen po dobu tak čtrnácti dní, než mu podroste nová srst. Také bych doporučila v chladném období chránit psí seniory, aby nedošlo k zánětům ledvin nebo prochlazení páteře.  

Erdel je pes, jehož srst ho ochrání v jakémkoliv počasí!

Našlo by se ještě něco, na co je v tomto ohledu třeba dávat pozor nebo co jsme ještě nezmínili?

Možná bych ráda zmínila mylnou představu mnoha lidí, že je erdelovi v létě lépe v krátké srsti než v delší. Srst ho chrání jak před chladem, tak i před horkem. Erdelteriér je obecně zdravým plemenem a zdravotní problémy jsou víceméně ojedinělé.

Co byste na závěr erdelům popřála do budoucna?

Ráda bych, aby erdel zůstal zdravým, přátelským, sebevědomým a krásným plemenem. A přímo erdelům bych popřála do budoucna, aby měli chovatele, kteří budou jejich chov posouvat tím správným směrem.   

Moc vám děkuji za poutavé a poučné povídání.

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv Ivy Králové

http://www.adiaavi.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->