Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Czech dog run – to musíte zažít!

Už jste někdy běželi blátem, zvedali nad hlavu obrovský barel, prolézali tunelem nebo gilotinou? To všechno dobrovolně a na čas? A dokonce se psem??? Tak to jste ještě nikdy nebyli na závodě Czech dog run!


Czech dog run – to musíte zažít!
Katka Houšková 14.7.2021 11733x Reportáže

Czech dog run se běžel v sobotu 26. června 2021 pod záštitou party nadšenců, které zkrátka baví běhat, baví je přijímat nové výzvy a jsou to prostě nezmaři! Samozřejmě nezmaři se psy. A tom všem si budeme povídat s Terezou Markovou. 

Dobrý den, předně poděkuji za váš čas, kterého se nikomu z nás v poslední době příliš nedostává. Ale pojďme k věci. Kolikátý ročník Czech dog run se běžel a jak vůbec tato myšlenka vznikla? 

Czech dog run – to musíte zažít!

Nejprve bychom chtěli moc poděkovat za rozhovor a samozřejmě zdravíme veškeré čtenáře eCanis. Letošní ročník měl být čtvrtým. Bohužel, doba covidová, nás trošku zbrzdila a jsme zatím u ročníku třetího. Celá myšlenka vznikla stylem, že jsem jednoho dne napsala svému parťákovi Nikče, které bych tímto chtěla moc poděkovat, že tuhle šílenost (v dobrém) jak já s oblibou říkám, dělá od začátku se mnou. „Hele, napadlo mě... A jdeš do toho se mnou?“ A bylo jasný, že z tohohle už necouvnem! Začaly plány, hledání místa, a tak se odehrál první ročník, který, když se podíváme zpětně, byl oproti letošku opravdu směšný (smích). Postavily jsme cely závod z ničeho na úroveň, kterou teď máme, a jak všichni potvrdí, laťku pořád zvyšujeme.

Pro koho je CDR vhodný? Najde se místo i pro úplné začátečníky? 

Czech dog run – to musíte zažít!

 

Každému, kdo se nás ptá, zda může běžet úplný začátečník, odpovídáme jednoznačně ANO! Nám je jedno, jestli půjdete pěšky, nebo poběžíte tryskem. Jezdí k nám lidé vyloženě pro „bednu,” ale také děti a lidé vyšších věků, si toto prostě zkusit a my jsme na ně na všechny strašně hrdí. Jsme hrdí na každého, kdo projde cílem. 

Když se koukáme na fotografie a vidíme ty zablácené postavičky, tak si říkáme, že by se na to dal jen úplný blázen. Přesto se najde stále více a více účastníků, kteří takové běhy vyhledávají. Je to adrenalin, touha po vítězství nebo jen čirá radost ze společné práce, která žene závodníky kupředu? 

Na tuto otázku bych spíše nechala odpovídat závodníky. Pokud bych ovšem měla odpovídat za sebe, tak si myslímže je to hodně o zvědavosti a překonání svých limitů. 

Překážky se snažíme dělat různorodé. Tady trochu vody, tady trochu bahna, tady trochu trávy a zkrátka, aby to bylo od všeho kus! 

Závod má dvě obtížnosti. Kategorie strong nabízí 5 km a 20 překážek, varianta Easy „pouze“ 3 km a 12 překážek. To nevypadá až tak zle! Jaké jsou ale překážky? Popište nám, prosím, některé nejzajímavější disciplíny závodu… 

Czech dog run – to musíte zažít!
Czech dog run – to musíte zažít!

Každý rok se běžela Easy trať první. Letos jsme to otočili a myslím si, že to bylo přesně ono. Rozblacená trať od startujicich ze Strongu jim dala co proto a určitě u této varianty nějaký čas zůstaneme. Překážky se snažíme dělat různorodé. Tady trochu vody, tady trochu bahna, tady trochu trávy a zkrátka, aby to bylo od všeho kus. Máme překážky, které jsou s námi od začátku, ale snažíme se, aby přibývaly i takové, které startující neznají.

Myslím si, že nejzajímavější překážkou letošního ročníku byl jednoznačně „slepec“. Jednalo se o 120 m dlouhý dvojitý tunel, do kterého jednou stranou vlezli a druhou vylezli, což by samozřejmě nebylo nic zajímavého, ale tma, bláto, voda do pasu a pouhá baterka, tomu dodaly opravdu jiné obrátky. Dále bych určitě zmínila naše „gilotiny“. Zde je důležitá souhra psovoda se psem, protože pokud toto nefunguje, je o ocásek míň (nadsázka). Psovod musí použít obě ruce, aby vyzvedl tělo gilotiny do vzduchu, podlezl i se psem a poté spustil tělo zpět na zem tak, aby se nezranil. Tomu samozřejmě nepřilehčuje tíha gilotiny.  

Czech dog run – to musíte zažít!

Hodně náročnou překážkou byl letos i „traktorista“, kde vlastně závodník zvedá gumy od traktoru, koulí je danou délku tam a zpět . Vzhledem k tomu, že letos byl traktorista až na konci trati, kdy už vám opravdu docházejí síly, nebylo vůbec lehké toto překonat. Guma od traktoru celá zablacená, je nejenom ještě jednou těžší, ale také velice obtížně manipulovatelná a tudíž zde dochází opět k souhře psovoda se psem. 

Czech dog run – to musíte zažít!

Pak tu máme oblíbené „sáňky“, které jsou snad rok od roku těžší a těžší. Kovová konstrukce, na které sedí padesátikilový sud, kde vy jste spřežení a táhnete je za sebou na laně, je také opravdu vyčerpávající. Více bychom neradi prozrazovali, přece jenom se snažíme vždy něčím překvapit.

V propozicích závodu nás velmi zaujal odstavec o spolupráci mezi závodníky. Cituji: „Buď ohleduplný k ostatním závodníkům, nejsi na trati sám. Pokud někdo potřebuje pomoct, podej mu pomocnou ruku – pro tebe možná ztráta pár vteřin, pro někoho to může být záchrana.“ Opravdu to tak funguje, pomáhají si vzájemní rivalové na trati? 

Myslím, že ano. Určitě jsme závod stavěli na tom, že nejsme žádní „bitkaři a srážeči kolen, hlavně abych doběhl“, ale na tom, aby si ho závodníci užili. Pokaždé i my pořadatelé se vždy na trati ptáme, když někdo probíhá, jestli je vše v pohodě a věřím, že i toto se děje na trati během závodu samotného. 

U nás startuje opravdu každý, kdo má kuráž a platný očkovací průkaz!  

Czech dog run – to musíte zažít!

Jedná se o opravdu náročný závod, a to jak pro člověka, tak pro psa. Mohl by se zúčastnit nějaký pes i úplně nesportovního plemene, například mastif nebo mops a závod uspokojivě dokončit? Nebo se jedná spíš o aktivitu pro opravdové sportovce? 

Našeho závodu se může zúčastnit každý, a o různá plemena opravdu není nouze. Máme na trati papilony, čivavy, malé neznámé křížence, ale také například beaucerony, bull plemena a jiné. Opravdu u nás startuje každý, kdo má kuráž a platný očkovací průkaz! 

Jaká jsou vlastně pravidla? Pes musí být během běhu na vodítku, to je jasné, jsou však i nějaké další podmínky? A v čem vlastně závod spočívá? 

Czech dog run – to musíte zažít!

Základním pravidlem je mít čtyřnohého parťáka. K tomu samozřejmě patří i další základní podmínky, a ty jsou:  

  • platný očkovací průkaz 
  • pes v mimálním věku 10 měsíců 
  • kupírovaní psi, háravé feny a agresivní psi nejsou vpouštěni do areálu 
  • v celém areálu musí být psi na vodítku, amortizačním vodítku, postroji, či jakémkoliv úvazu a to i během závodu

K tomu můžeme samozřejmě připojit i pár dalších, jako jsou:  

  • pokud neběží někdo tzv. „na bednu“, tak dává automaticky přednost rychlejšímu 
  • před závodem je samozřejmě dobré psa minimálně dvě hodiny nekrmit 
  • dostatečně před závodem rozhýbat sebe i psa 
  •  nebo třeba pomoci na trati jinému závodníkovi 

Veškerá pravidla závodu jsou k náhledu na našich stránkách www.czech-dogrun.cz

Vítězové ročníku 2021 už jsou známí, bylo mezi nimi nějaké překvapení? Nějaký výrazný výkon? 

Czech dog run – to musíte zažít!

Určitě bych chtěla zmínit naši startující Klárku Petrovou. Klárce je pouhých sedm let a doběhla náš závod bez bot. Někde v půli cesty boty ztratila v blátě a i přes slzy jako hrachy běžela dál. Bedlivě jsme ji sledovali přes vysílačky na každé překážce. A i přes apel maminky, se kterou běžela, ať závod ukončí a jde do zázemí, si běžela veškerým mordorem jako bejk pro medaili bez bot až do cíle. Myslím si, že je to dobrá motivace pro ty, kteří stále hledají nějaké výmluvy.  

Czech dog run – to musíte zažít!

Dalším, koho bych chtěla určitě vyzdvihnout, je Baru Hýsková, která si doběhla pro krásné první místo. Běhá s námi od začátku, ale 1.místo na bedně si vydřela až letos, za čímž si troufám říct, stojí hlavně její perfektní souhra s fenkou Fly. Doběhly v čase 21 minut a 45 sekund. Dále pak co bylo opravdu těsné, tak byla trať Strong ženská kategorie, druhé a třetí místo, tam si to holky střihly o jednu vteřinu.

Samozřejmě poklona patří všem našim vítězům, letos to opravdu nebylo zadarmo!

Říkáte si „banda přátel, co nezná hranice“. Jste sportovci? Jste nadšenci? A jaká vlastníte plemena psů?

Czech dog run – to musíte zažít!

Každý člen naší crew, jak my říkáme, vlastní nějakého psa. Já Terka – náčelník závodu mám s manželem belgičáka a kříženku. Nikča – pravá ruka náčelníka, ta má s přítelem dokonce  tři psy, dva borderáky a jednu Godzilu (podle ní je to labrador, já si spíše myslím, že je to menší dinousaurus). Lukyn s Fíďou mají oba ovčáky a vlastně všichni od nás mají nějakého parťáka, to bychom mohli jmenovat až do zítra. Sportovně založení jsme tak nějak všichni, jen děláme každý spíše všestranný pohyb. Dohromady nás ovšem spojuje hlavně dlouholeté přátelství. 

A poslední otázka na závěr – co další ročník? Bude? Vzal vám uplynulý závod vítr z plachet, nebo naopak nastartoval vaši aktivitu na vyšší obrátky a už se těšíte na příště? 

Czech dog run – to musíte zažít!

Letošní ročník nás našlápnul takovým stylem, že jsme se rozhodli letos uspořádat závod ještě jeden a to hned noční – Czech DOG RUN Speciál NIGHTFALL, který se bude konat 9. 10. 2021 ve Břehách u Přelouče v kempu Buňkov (přihlášky jsou již spuštěny, je omezená kapacita a veškeré info je na našem již zmiňovaném webu). Ohlasy byly až neskutečně pozitivni,́ a to je přesně to, co nás žene dopředu. Co se týče příštího ročníku, tak jestli Přelouč byla next level, tak ročník 2022 bude epický. Stále se snažíme náš závod posouvat výš a výs,̌ a troufám si říct, že se nám to daří. 

Czech dog run – to musíte zažít!

Na závěr bych chtěla opravdu neskutečně poděkovat celému našemu týmu CDR, protože oni ten závod tvoří. Všem závodníkům, protože bez nich, by závod vůbec nebyl a jsou to oni, kdo nás žene vpřed. V neposlední řadě hlavně našemu hlavnímu sponzorovi, který je snámi od začatku a není to nikdo jiný, než Carnilove. Dále pak všem od běhej se psem, Nutrendu a dalším našim partnerům. 

Terko, moc děkuji za rozhovor! Za celou redakci vám moc držíme palce do dalšího snažení a přejeme více a více spokojených závodníků a mnoho ročníků a nových nápadů!

Katka Houšková

Foto: Jan Pončik - FoPon

Výsledky Czech dog run 2021:

Trať Easy 3 km, 12 překážek - Ženy
1. Baru Hýsková – Fly - 21min 45s
2. Adéla Šrutková- Damarino - 22min 49s
3. Karolína Šplíchalová - Queen - 23min 01s

Trať Easy 3km, 12 překážek - Muži
1. Martin Bartošek - Maze - 23min 11s
2. Michal Šimůnek - Kira - 23min 51s
3. Erik Lajbner - Axel - 26min 03s

Trať Strong 5km, 20 překážek - Ženy
1. Petra Blažková - Gurp - 33min 45s
2. Michaela Horáčková- Dixie - 36min 31s
3. Karolína Nováková - Vilík - 36min 32s

Trať Strong 5km, 20 překážek - Muži
1. Michal Vokrouhlík - Roky - 29min 36s
2. Tomáš Vízner - Sára- 30min 51s
3.Martin Gim - Penny - 31min 36s

Czech dog run – to musíte zažít!
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->