Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Co dát psovi na klíšťata a blechy aneb jak fungují různé typy antiparazitik?

Také si kladete otázku, jak svého čtyřnohého miláčka ochránit před blechami a klíšťaty? Řešíte, co je pro něj lepší, zda obojek, sprej nebo spot-on přípravky? Možná vám s výběrem poradí MVDr. Lucie Veselá, která pro vás má nejen vysvětlení působení přípravků, ale také zajímavé rady.


Co dát psovi na klíšťata a blechy aneb jak fungují různé typy antiparazitik?
Vetallia, s.r.o. 4.4.2020 45707x Veterina

Jaro je v plném proudu a k zimním problémům s blechami se přidávají klíšťata. Oteplilo se, prodloužil se den a s tím i délka procházek, takže je potřeba vymyslet pro naše mazlíčky nějakou ochranu proti těmto vnějším parazitům. Na trhu je spousta různých preparátů v různých formách, tak jak si vybrat to nejlepší právě pro našeho psa?

Při výběru vhodného přípravku musíme zvážit více faktorů.

O výběru rozhoduje v první řadě věk a hmotnost psa, některé přípravky nejsou doporučovány pro psy pod 2 kg nebo pro štěňata pod určitou věkovou hranicí (obvykle 8 týdnů). Také u starého psa, který bere trvale léky, je nutné zvážit přínosy a rizika použití určitých typů preparátů. Ne všechny přípravky byly testovány pro použití u březích a kojících fen. Samostatnou kategorií jsou psi, kteří trpí chronickým onemocněním ledvin, jater nebo kožními potížemi a alergiemi. V těchto případech je absolutně nutné probrat antiparazitární program s veterinárním lékařem!

Důležitá je také lokalita, ve které se pejsek pohybuje. Jiné intenzitě napadení klíšťaty bude vystavena čivava z paneláku, která se chodí venčit jen na sídliště než lovecký pes, který se několikrát týdně prohání po loukách a lesích. Musíme zvážit, jak často svého mazlíčka koupeme nebo jestli je to náruživý plavec, protože některé preparáty se častým stykem s vodou vymývají, snižuje se jejich účinnost a mohou být i toxické pro ryby a jiné vodní organismy. V neposlední řadě je třeba promyslet volbu přípravku s ohledem na soužití psa s dalšími členy domácnosti – některé přípravky jsou vysoce toxické pro kočky, jiné mohou při kontaktu s kůží vyvolat reakci u dětí nebo alergiků.

Spreje s fipronilem

Způsob použití a dávkování: Řídí se instrukcemi výrobce, zpravidla určitý počet střiků/kg živé hmotnosti zvířete. Sprej se aplikuje proti srsti rovnoměrně po celém těle zvířete. Po aplikaci proniká účinná látka do povrchových vrstev kůže, kde se navazuje na epidermální buňky a buňky mazových žláz.

Délka účinku: Obvykle měsíc, což souvisí s přirozenou obměnou epidermálních buněk, které se postupně odlučují a tím dochází k odeznívání účinku přípravku.

Rozsah účinku: blechy, klíšťata, všenky, sametky

Výhody: Spreje lze bezpečně použít už u velmi malých mláďat ve věku 3 dní a starších. Téměř se nevstřebávají do organismu, působí pouze v povrchových vrstvách kůže.

Nevýhody: Nutnost aplikovat rovnoměrně na celé tělo zvířete vč. hlavy. Nutné aplikovat na kůži, ne jen na srst! Koupání a šamponování může snižovat a zkracovat dobu účinnosti přípravku.

Rizika: U citlivých jedinců kožní alergické reakce – svědění, pupínky, vypadávání srsti, zarudnutí kůže. Po olíznutí přípravku slinění, případně zvracení, vzácně se po aplikaci objevují přechodné neurologické potíže (deprese, nervozita, přecitlivělost). Nelze používat u zvířat s kožními změnami, kdy je porušená integrita kůže. Přípravek může dráždit kůži u dětí a citlivých jedinců, zejména krátce po ošetření, proto se doporučuje zabránit kontaktu s ošetřeným zvířetem prvních 24 hodin po aplikaci.

Spreje s permethrinem

Způsob použití a dávkování: Řídí se instrukcemi výrobce, zpravidla určitý počet střiků/kg živé hmotnosti zvířete. Sprej se aplikuje proti srsti rovnoměrně po celém těle zvířete. Po aplikaci proniká účinná látka do povrchových vrstev kůže, kde se navazuje na epidermální buňky.

Délka účinku: Obvykle měsíc, což souvisí s přirozenou obměnou epidermálních buněk, které se postupně odlučují a tím dochází k odeznívání účinku přípravku.

Rozsah účinku: blechy, klíšťata, všenky, vši, roztoči

Výhody: Téměř se nevstřebávají do organismu, působí pouze v povrchových vrstvách kůže.

Nevýhody: Nutnost aplikovat rovnoměrně na celé tělo zvířete vč. hlavy. Nutné aplikovat na kůži, ne jen na srst! Koupání a šamponování může snižovat a zkracovat dobu účinnosti přípravku. Permethrin je toxický pro vodní organismy, včely, plazy a kočky.

Rizika: Extrémně jedovaté pro kočky! Kočka se může otrávit i při kontaktu se psem čerstvě ošetřeným přípravky s permethrinem. U citlivých jedinců se vyskytují kožní alergické reakce – svědění, pupínky, vypadávání srsti, zarudnutí kůže. Po olíznutí přípravku slinění, případně zvracení, vzácně se po aplikaci objevují přechodné neurologické potíže (deprese, nervozita, přecitlivělost, třes). Nelze používat u zvířat s kožními změnami, kdy je porušená integrita kůže. Přípravek může dráždit kůži u dětí a citlivých jedinců, zejména krátce po ošetření, proto se doporučuje zabránit kontaktu s ošetřeným zvířetem prvních 24 hodin po aplikaci.

Obojky

Způsob použití a dávkování: Obojek se nasazuje na krk, musí být dostatečně pevně utažený, aby byl v kontaktu s kůží, ale nesmí zvíře škrtit. Obojek musí zvíře nosit stále, aby se účinná látka uvolňovala rovnoměrně a dostatečně chránila psa před parazity. Velikost se určuje podle délky obvodu krku psa, případně podle hmotnosti (dle instrukcí výrobce). V obojku jsou obsaženy účinné látky, které jsou z obojku průběžně uvolňovány a z místa kontaktu s kůží se šíří po celém povrchu těla psa.

Délka účinku: Dle konkrétního výrobce, u nejlevnějších kolem 3 měsíců, některé až 7-8 měsíců.

Rozsah účinku: různý dle účinných látek, téměř vždy blechy i klíšťata, variabilně všenky, sametky, komáři, pakomáři, svrab

Výhody: Kontinuální uvolňování malých množství účinné látky. V případě negativní reakce zvířete lze obojek sejmout a reakce během několika dní odezní. Účinná látka se vstřebává jen minimálně do organismu psa.

Nevýhody: Obojek musí být nasazen stále. S obojkem se do kontaktu dostává také majitel a ostatní členové domácnosti. Plná účinnost obojku nastává několik dní až týden po nasazení. U aktivnějších psů může dojít ke ztrátě obojku při hře nebo zachycením v křoví. Ne všechny obojky jsou voděodolné, některé se koupáním vymývají a zkracuje se doba jejich účinnosti. U dlouhosrstých psů může obojek způsobovat lámání a cuchání srsti, což je nežádoucí u výstavních jedinců. Obvykle musí dojít k přisátí parazita, aby došlo k jeho usmrcení.

Rizika: U citlivých jedinců dochází na krku v oblasti umístění obojku k vypadávání srsti, svědění, tvorbě strupů a boláků. V případně pozření obojku mohou nastat zažívací potíže a neurologické symptomy odpovídající příznakům intoxikace (třes, křeče, slinění). Pokud nemá obojek bezpečnostní pojistku, která způsobí jeho přetržení při zachycení, hrozí psovi v nejhorším případě i udušení.

Tip: Účinná látka se z obojku uvolňuje prostřednictvím pórů, které se v průběhu nošení zanášejí mastnotou a nečistotami z kůže a srsti. Je dobré obojek cca 1x měsíčně sejmout, omýt v odmašťovacím prostředku (např. saponát na mytí nádobí), opláchnout čistou vodou a osušit. Před opětovným nasazením je dobré obojkem poklepat o pevnou podložku, aby se prášek v obojku „nakypřil“ a látka se z obojku lépe uvolňovala.

Spot-on přípravky („kapička za krk“)

Způsob použití a dávkování: Ampule s tekutým obsahem, který se aplikuje na kůži podél páteře od zátylku po lopatky, u větších jedinců se část dávky aplikuje nad kořen ocasu. Po aplikaci proniká účinná látka přes povrchové vrstvy kůže do mazových žláz a do krve, kde se navazuje na cirkulující bílkoviny krevní plasmy nebo je zpětně vychytávána buňkami mazových žláz a epidermálními buňkami kůže (dle typu účinné látky v přípravku).

Délka účinku: Obvykle 4-5 týdnů, což souvisí s přirozenou obměnou kožních buněk, které se postupně odlučují a tím dochází k odeznívání účinku přípravku. U přípravku vázaného na plazmatické bílkoviny je účinek 12 týdnů.

Rozsah účinku: blechy, u většiny také klíšťata, variabilně komáři, svrab, všenky, sametky

Výhody: Topická aplikace v malém rozsahu, nevadí kožní léze, pokud nejsou přímo v místě aplikace. Některé přípravky mají i určitý repelentní efekt (odpuzují parazity).

Nevýhody: Koupání a šamponování může snižovat a zkracovat dobu účinnosti přípravku. Obvykle musí dojít k přisátí parazita, aby došlo k jeho usmrcení.

Rizika: U citlivých jedinců kožní alergické reakce – svědění, pupínky, vypadávání srsti, zarudnutí kůže v místě aplikace. Po olíznutí přípravku slinění, případně zvracení, vzácně se po aplikaci objevují přechodné neurologické potíže (deprese, nervozita, přecitlivělost, třes). Nelze používat u zvířat s kožními změnami, kdy je porušená integrita kůže v oblastech, kam se má přípravek aplikovat. Způsobuje přechodné slepení srsti, případně dočasnou změnu barvy srsti v místě aplikace. Přípravek může dráždit kůži u dětí a citlivých jedinců, zejména krátce po ošetření, proto se doporučuje zabránit kontaktu s ošetřeným zvířetem prvních 24 hodin po aplikaci.

Tablety

Způsob použití a dávkování: Tablety, které se aplikují podle hmotnosti zvířete, obvykle ve formě žvýkacího pamlsku. Po vstřebání ze střeva se účinná látka navazuje na bílkoviny v krevní plazmě a v této formě cirkuluje v organismu. 

Délka účinku: 1 – 3 měsíce podle konkrétního výrobku. Tablety se liší typem a množstvím účinných látek, případně jejich kombinací. Látky jsou z těla postupně vylučovány převážně žlučí do stolice.

Rozsah účinku: dle konkrétního přípravku – blechy, klíšťata, svrab

Výhody: Perorální aplikací se obchází nutnost aplikovat přípravek na kůži u pacientů s kožními lézemi. Účinnost přípravku se nesnižuje koupáním ani šamponováním. Účinek přípravku je rovnoměrný po celém těle zvířete. Přípravky byly testovány i u plemen trpících mutací genu MDR1 a byly dobře snášeny i jedinci s MDR1 -/-. Přípravky mají velké toleranční rozmezí, tzn. ani při požití vyšší dávky nejsou sledovány vážné vedlejší účinky nebo příznaky intoxikace. Přípravek není vylučován do okolí zvířete, nepředstavuje riziko pro jiné organismy ani pro majitele. Vzhledem ke způsobu vylučování přípravků z organismu lze přípravek aplikovat i u psů s onemocněním ledvin.

Nevýhody: U citlivých jedinců se vzácně objevují přechodné zažívací obtíže – zvracení, případně průjem. Musí dojít k přisátí parazita, aby došlo k jeho usmrcení.

Rizika: U pacientů, kteří užívají dlouhodobě léky, musí použití přípravku důkladně zvážit veterinární lékař pro možnou interakci antiparazitika a léčiva v krevním oběhu (vzájemné „soutěžení a vytlačování“ některých přípravků při vazbě na plazmatické proteiny). Vzhledem k vylučování přípravku prostřednictvím jater do žluče by neměly být tyto přípravky podávány psům s jaterním onemocněním nebo podezřením na jaterní problémy vrozeného či získaného charakteru (např. portosystemický zkrat).

  veterina

Na dnešním trhu je opravdu z čeho vybírat.

Veterinárních přípravků proti parazitům máme tedy na trhu širokou škálu a každý majitel by měl pečlivě zvolit správný typ antiparazitika podle individuální potřeby svého psa, ideálně po konzultaci s veterinárním lékařem. Je třeba si uvědomit, že většina přípravků na trhu nemá dobrý repelentní účinek – parazity neodpuzují a jejich smrt je způsobena až kontaktem s tkáňovými tekutinami nebo krví hostitele po přisátí. I když mají být schopny usmrtit parazita v krátké době po přisátí, nelze zcela vyloučit riziko přenosu některých chorob.

U psů z vysoce zamořených lokalit lze doporučit kombinaci systémového antiparazitika s lokálně působícím repelentním přípravkem. Repelenty mají obvykle velmi krátkou účinnost, snadno se smývají vodou a musí být aplikovány v častých intervalech. Existují také různé domácí recepty na odvary nebo extrakty z bylin s repelentním účinkem. Tyto přípravky nemají ověřenou účinnost a je třeba zvážit, zda kombinace vysoce aromatických bylin s alkoholem nebo octem nebude ošetřenému zvířeti spíše vadit.

Na závěr nezbývá než popřát všem čtenářům i jejich mazlíčkům krásné teplé jaro bez kousanců a štípanců od hmyzu všeho druhu.

www.vetallia.cz
Foto: © Vetallia, s.r.o.                                                            

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->