Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Francouzky buldoček je krásné, veselé a hravé plemeno. Než si jej ale člověk pořídí, měl by se seznámit nejen s jeho exteriérem, ale také s problematikou chovu a vším, co k tomu patří. V následujícím rozhovoru dostanou zájemci o plemeno jistě přínosné odpovědi na otázky, které je možná „trápí“.


Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Plemenem, které rozhodně patří mezi ta moderní, je francouzský buldoček. Co vše to pro tyto psy znamená, a jak klub dohlíží na jejich chov, nemoci a ostatní věci, to se dozvíme z úst sympatické poradkyně chovu Klubu francouzských budločků, z. s. paní Ilonou Potůčkovu.

Paní Ilono, jste hlavní poradkyní klubu francouzských buldočků. Než ale přejdeme k otázkám na plemeno, chov a klub, ráda bych se nejprve zeptala vás. Jste aktuálně chovatelkou? A mohla byste nám představit svůj chov?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Co se týče mé chovatelské činnosti, od roku 1986 mám chovatelskou stanici Plzeňská hvězda. Po mnoho let jsem byla aktivní chovatelkou, kdy se v naší chovatelské stanici podařilo odchovat úspěšné jedince. Jednalo se zejména o vrh C, v němž se narodili pejsek Cicero a fenky Constance a Cornelie. Všichni jedinci byli výstavně úspěšní, někteří získali titul nejen českého šampiona, ale i interšampiona. V posledních letech již nechovám, ale plemeni zůstávám stále věrná. Máme fenku francouzského buldočka, věnuji se funkci hlavní poradkyně chovu a jsem rozhodčí nejen pro plemeno francouzského buldočka, ale i pro plemena další.

Teď nám, prosím, ještě prozraďte něco málo o vašich kynologických začátcích. Byl to vždy francouzský buldoček?

Svůj „kynologický život“ mám spojený s více plemeny, nebyl to vždy „pouze“ francouzský buldoček, ale i plemena další, např. stafordšírský bulteriér, americký stafordšírský teriér, či argentinská doga. I u těchto plemen jsme odchovali štěňátka.

Když však francouzského buldočka jednou máte, zamilujete se do jeho povahy, která je jedním slovem úžasná!

Co se vám na těchto malých psících líbí nebo co na nich milujete a co naopak vás třeba trochu „štve“, najde-li se něco takového?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Když se řekne francouzský buldoček, často se v souvislosti s nimi skloňuje především jejich vzhled, resp. výraz hlavy, který je připodobňován k dítěti či k člověku. Když však francouzského buldočka jednou máte, zamilujete se do jeho povahy, která je jedním slovem úžasná. Buldoček je společenským plemenem, což se samozřejmě zračí i v jeho povaze, miluje děti a lidi, rád je v jejich přítomnosti, velmi dobře a rychle vycítí pocity a nálady svého pána, ale zároveň to není „pouze“ psem sdílícím s vámi domácnost a vyhledávajícím odpočinek na pohovce. Miluje i pohyb, v tomto směru jeho zavalité tělo dosti klame, buldoček velmi rád chodí na procházky, miluje hru (při procházkách, na zahradě) a jejich fyzická aktivita je v tomto směru větší, než by mnozí očekávali. My, kteří je máme doma, víme¨, o čem mluvíme. V tomto směru by měl buldočka poznat každý, který jej chce hodnotit. Často jsou buldočci chováni i s jiným, větším plemenem (např. s německým boxerem, stafordšírským bulteriérem, belgickým ovčákem malinois a mnohými dalšími) a jejich majitelé je společně venčí. V tomto směru je opravdu neodpovídající obraz buldočka jako tzv. gaučového povaleče, který nepotřebuje a nevyhledává pohyb. Buldoček je velký pes svou povahu a nikoliv velikostí, jak uvádíte, ale to nemění nic na tom, že potřebuje pro svůj zdravý vývoj a spokojený život pohyb stejně jako velká plemena. Buldočci jsou opravdu úžasní psi. A s čím je to u buldočka složitější? V tomto směru lze zmínit tvrdohlavost. Občas nastanou chvíle, kdy to s nimi není úplně jednoduché. Ale na druhou stranu i toto je aspektem, který k nim často patří, někdy více a někdy méně a proto je milujeme.

Buldoček je velký pes svou povahu a nikoliv velikostí!

Asi se shodneme na tom, že v každé populaci je velmi důležité dbát celkově na zdraví. Co nejčastěji trápí tuto rasu a sledují se plošně některá onemocnění?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

ZDRAVÍ je základním tématem pro nás pro všechny, jak pro lidi, tak i zvířata, psy nevyjímaje. I v našem klubu je zdraví plemene chápáno jako základ a je mu věnována náležitá a neustálá pozornost. Náš klub již po několik let, pouze s přestávkou způsobenou tzv. covidovou pauzou, pořádá pro zájemce přednášky na téma zdraví a chovu. Jednalo se např. o přednášky z oblasti neurologie, ortopedie, rozmnožování, dýchací soustavy (a to v době přecházející problematice BOAS rozpoutané v Holandsku), genetiky, ale i záležitostí zcela běžných, se kterými se setká každý majitel psa. Francouzský buldoček je jako každé plemeno zatížen určitými zdravotními problémy. V tomto směru je často skloňována problematika výhřezu plotének a co se týče rozpoutané problematiky BOAS, tedy dýchacích problémů, toto přičítáme spíše zájmu tzv. zelených organizací, s čímž poměrně úzce souvisí i oblíbenost plemene, resp. tzv. brachycefalických plemen. V této souvislosti je nezbytné upozornit také na neustálý problém chovu psů s průkazem původu a bez průkazu původu, neboť právě rozdíl v problematice BOAS je v tomto směru velmi výrazný. Stejně tak jako ostatní aspekty zdraví, i problematiku BOAS konzultujeme s veterinárními lékaři nejen u nás, ale i v zahraničí. Přičemž z konzultací vyplynulo, že tato problematika se týká v naprosté a zásadní většině „chovu“ bez průkazu původu, ve kterém není prakticky žádný zdravotní aspekt sledován. Ale vraťme se k naší situaci a chovu s průkazem původu FCI. V našem klubu je zdraví sledováno již při kontrole vrhu u narozených štěňat, zde si nevybavuji případ, že bych se ať sama či zprostředkovaně setkala s dýchacími problémy u štěněte. Dalším tzv. chovatelským mezníkem v životě buldočka je bonitace, která je prováděna v obou klubech. Při ní jsou posuzovány jak aspekty standardu, tak aspekty další, opět s důrazem na zdraví.

V našem klubu je v současné době vyžadováno provedení testu DNA a vyšetření luxace patelly a pro krytí jsou vyžadovány testy barev. V dohledné době se počítá se zavedením testu BOAS, který je řešený na celorepublikové úrovni ze strany ČMKU.

Co se týče zkracování čenichové partie, určitě to není trendem v chovu s průkazem původu FCI!

U spousty dalších plemen s podobně utvářenou hlavou se v poslední době rozvíjí trend zkracování čenichové partie a některé země toto vyhodnocují už jako týrání chovem a přistupují k různým opatřením. Co si o tom myslíte vy a k čemu takové kroky v souvislosti s welfare psa následně vedou?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Co se týče zkracování čenichové partie, určitě to není trendem v chovu s průkazem původu FCI. Toto je právě jedním z aspektů souvisejících s problematikou BOAS. Jedná se o bod, kterému je ze strany klubů věnována pozornost neustále a i v době před rozpoutáním této problematiky na úrovni mnoha evropských států. V současné době je tato problematika řešena jednotlivými členskými státy FCI, včetně České republiky, právě zavedením či zaváděním schématu BOAS vyvinutého Univerzitou v Cambridge a anglickým Kennel Clubem, a to právě z toho důvodu, aby bylo zamezeno neodůvodněným atakům argumentujícím týráním chovem. Pokud se nepletu, již jsou známy prvotní výsledky pro plemeno anglický buldok (předmětný zdravotní test je nyní určen pro plemeno francouzský buldoček, anglický buldok a mops) s tím, že výsledkem testu bylo 87 % jedinců s ideálními výsledky. Co je cílem této rozpoutané kauzy, na to byste se musela zeptat zejména jejich autorů. Ze svého pohledu k tomuto mohu říct akorát to, že každý extrémní a jednostranný postup nikdy plemenu nepomohl a pomoct nemůže, neboť pokud vezmeme v úvahu navržené řešení, že by se měl francouzský buldoček za účelem vyřešení problematiky BOAS krýt s německým ovčákem či, tuším, chrtem, uvědomme si jednu věc, tato plemena jsou zase zatížena jinými zdravotními neduhy, mají naprosto jinou povahu a nikdo ani nedokáže předjímat, co by tímto spojením vzniklo za jedince a jaký dopad by to mělo na zdraví a na povahu.

Zajímalo by mne, jak široká je současná chovná základna a zda ji považujete za dostatečnou?

Chovnou základnu francouzských buldočků považuji v tuto chvíli za poměrně širokou. Máme velmi úspěšné chovatele, kteří dbají na veškeré aspekty chovu, s důrazem na zdraví a jsou úspěšní jak v podmínkách České republiky, tak i v zahraničí. Naše chovná základna je také pravidelně rozšiřována kvalitními jedinci dovezenými ze zahraničí a velmi kvalitní chovní jedinci se rodí i tady u nás.

Mohla byste nám říci něco k barevným varietám buldočků, a které jsou v pořádku? Myslím, že ne každá barva je standardní a snad je některá i zakázaná či nedovolená…

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Standardní barvy francouzského buldočka jsou čtyři. Jedná se o barvu žíhanou, fawn, žíhaného strakoše a strakoše fawn. Zejména v poslední době se však v chovu bez průkazu původu objevují barvy další, nejčastěji asi barva modrá, černá s pálením a čokoládový odstín hnědě. Tyto barvy jsou u buldočka nepřípustné, nestandardní, přičemž některé s sebou nesou i zdravotní rizika.

V chovu s průkazem původu se tzv. nestandardní barvy (čokoládová a modrá) vyskytly v posledních letech obě jednou, v jednom vrhu a důvodem byla skutečnost, že oba rodiče byli nositeli genů na tyto barvy, které se do chovu nejčastěji dostanou přes jedince ze zemí s tzv. volným chovem. Pokud se taková štěňátka objeví ve vrhu, je jim vystaven průkaz původu, ve kterém je uvedeno, že se jedná o nestandardního jedince, který nemůže být využitý v chovu. Eliminace tohoto problému v chovu je u obou klubů řešena genetickými testy na nestandardní barvy (hnědou a modrou).

Pojďme k chovu. Jak jsou na tom feny se zabřezáváním a kolik zhruba rodí v průměru štěňat. Říká se, že jejich porody jsou náročné. Jak to tedy je?

Co se týče zabřezávání fen, řekla bych, že v tomto problém není. Nezabřeznutí feny je spíše ojedinělé. Průměrně se ve vrhu rodí pět štěňat. Lze říci, že porody jsou u francouzského buldočka náročnější, ale chovatelé jsou v tomto směru rozumní a často zkušení a poradí si s porodem ku prospěchu feny a štěňat.

V současné době u nás plemeno zastřešují celkem dva chovatelské kluby. Vy jste poradkyní chovu v klubu KFB Spolupracují spolu nějak navzájem a máte nastavené jednotné podmínky do chovu?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

V České republice je plemeno francouzského buldočka zastřešeno dvěma kluby – KFB – Klubem francouzských budločků, z. s., ve kterém jsem hlavní poradkyní chovu a potom je to Moravský bulldog-mops klub, z. s. Kluby spolu průběžně komunikují a spolupracují. Jednotné podmínky chovu jsou promítnuty do téměř shodné bonitační karty. Rozdílné je nastavení zdravotních aspektů chovu, u kterých ale věřím, že se v budoucnu oba kluby ještě více přiblíží.

Máte v klubu nebo znáte někoho, kdo se buldočkem věnuje také nějaké kynologické aktivitě? A lze to vůbec?

V klubu máme i jedince, kteří se s buldočky věnují kynologické aktivitě dle příslušných řádů. I mezi buldočky se najdou jedinci, kteří mají složené kynologické zkoušky, věnují se agility apod. Nejedná se o většinovou záležitost, ale i u buldočků se takoví psíci najdou.

A co byste na závěr popřála svému milovanému plemeni a jeho majitelům do dalších let?

Co byste o buldočcích rozhodně měli vědět…

Závěrem bych našemu milovanému plemeni popřála spoustu úspěchů do let budoucích, ať si zachová přesně ty vlastnosti, pro které jej milujeme, a těší se pevnému zdraví. Chovatelům přeji, ať se jim v chovu daří a majitelům a chovatelům přeji z tohoto plemene jen samou radost.

Děkuji vám za rozhovor.

 

Iveta Panýrková

Foto: archiv Ilony Potůčkové

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->