Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chovatelé musí znát pravdu!

Je to něco málo přes týden, co jsme vás informovali o kamenické množírně psů. A dnes vás bohužel seznámíme s dalším otřesným případem týrání. Tentokrát vás ale zavezeme za oceán do Spojených států amerických. Možná si říkáte, proč tam? Copak doma nemáme svých problémů dost? Ano, to jistě máme, jenže za oceánem se odehrála obrovská tragédie. Docházelo zde k týrání psů a několik jich pocházelo i od českých chovatelů. A my jsme přesvědčeni, že čeští chovatelé musí znát pravdu!


Chovatelé musí znát pravdu!
Panýrková Iveta 16.2.2018 30748x Na ostří nože

Není žádným tajemstvím, že čeští psi a zvláště pak němečtí ovčáci mají ve světě velké jméno. Jsou tak uznáváni a ceněni, že cizinci za ně zaplatí nemalé peníze. A tím se nám bohužel otevřel trh se psy, mnoho podnikavců si založilo živnost na výkupu a následném prodeji psů do ciziny. Jenže i když je za psy placeno vysokými částkami, není to záruka, že s nimi bude dobře zacházeno. Přesně tak se stalo i v americkém The lake of Ozark v Missouri.

Co se stalo  v The lake of Ozark v Missouri ?

Jednoho dne se Maris Ewing a Jen Rainey vydali k domu chovatelky Julie Bernet, která prý měla týrat čtrnáct psů, a ony chtěly tyto psy zachránit. Po příjezdu na místo však byly zděšené tím, jak je situace vážná. A nakonec se jim podařilo jedenáct psů zachránit. Jak říká Maris, ona sama měla podezření, že je s chovem něco v nepořádku již delší dobu. Vídávala, jak Julie dováží nové a moc pěkné psy ze skvělých krevních linií a pak sledovala, jak se psi mění, jak hubnou, ztrácejí srst a jsou nemocní. Na to, co tam však našly, nebyl nikdo připraven.

  Chovatelé musí znát pravdu!	  Chovatelé musí znát pravdu!

  Chovatelé musí znát pravdu!	  Chovatelé musí znát pravdu!

Psi se uchýlili ke kanibalismu

V dubnu roku 2015 uteklo několik německých ovčáků, kteří byli tak hladoví, že mezi nimi vznikly obrovské boje o jakoukoliv potravu. Tyto boje nepřežili tři psi, kteří byli sežráni ostatními. Co dokázalo způsobit, že se psi požírali navzájem? Obrovské utrpení, hlad a žízeň. Tak hrozné podmínky v tomto chovu 39leté Julie (Leoni) Bernet panovaly. Viděli jsme již mnoho otřesných fotografií, ale to, že se psi požírají navzájem, to tu ještě nebylo.

  Brix

Špatné zákony jsou i za oceánem

Smutné na celém případě je fakt, že to není první případ týrání psů Julií Bernet. Není to tak dávno, kdy jí byla zvířata odebrána a ona byla souzena. Bohužel i úřady v USA udělaly chybu a po ukončení trestu jí byla zvířata opět navrácena zpět. Julie se odstěhovala napříč Spojenými státy do oblasti zvané v The lake of Ozark v Missouri. Na tomto místě mohla začít znovu obnovovat svůj „chov“, tady ji totiž nikdo neznal.

   

 

Získali jsme pro vás informace přímo z místa činu!

Na naše otázky odpovídala přímo Jen Rainey, která se záchrany zubožených psů sama zúčastnila…

Jen, nedávno bylo odhaleno otřesné týrání psů v USA. Majitelka „chovatelské“ stanice Julie Bernet držela mnoho psů v nevyhovujících podmínkách. Jak jste na to s kamarádkou přišly?

O celé situaci mě informovala přímo sestra Julie, která bydlí blízko, neboť se domnívala, že bych mohla pomoci. Já jsem potom kontaktovala svou kamarádku Maris a ten víkend jsme tam spolu jely s úmyslem vyzvednout psy. Trvalo to tři dny, než paní Bernet souhlasila s tím, že si je vezmeme.  Jsme rády, že sestra Julie nechtěla, aby psi u své majitelky zůstali. Také jsme odtamtud odvezly kozu a dva koně.

Kolik jste tam našli psů a v jakém zdravotním stavu byli? A je to konečné číslo nebo existuje podezření, že má Julie psy ještě někde schované?

Bylo tam dohromady jedenáct psů, devět německých ovčáků a dva rotvajleři. Brix (pes z českého chovu) a ještě jeden starší pes, kterého jsme pojmenovaly Odin, na tom byli zcela evidentně nejhůře. Psi tam trpěli a také dostali spondiliózu, ledvinové kameny. Nebyl tam žádný pes, který by byl zcela v pořádku

 Brix Brix Brix

Pokud vím, tak nejméně jeden ze psů byl nalezen mrtev. Znáte jméno toho psa?

Vypadá to, že tam zemřeli celkem tři psi. Myslím, že to byli mladí jedinci, kteří neměli šanci se bránit.

V tomto zařízení se nacházeli i psi importovaní z České republiky od českých chovatelů, kteří žijí v domnění, že jejich štěňata se mají v USA skvěle. Opak je však pravdou. Existuje nějaký seznam jmen a chovatelských stanic? A je možné nám jej případně poskytnout?

Byly jsme zatím schopné identifikovat pouze tři psy jako dovezené z ciziny a máme podezření, že ještě další dva jsou rovněž importovaní. Zcela jistě víme už nyní, že jde o psy se jmény Brix, Gasper a Coco. Budu vás informovat o těch dalších, jakmile budeme mít podrobnosti.

 Brix 

Co bude se zachráněnými psy dál?

Všichni psi jsou teď u mne již skoro měsíc. Byli vychrtlí, dehydratovaní a nemocní. Vzali jsme je k veterináři a teď se léčí. Také jim byla aplikována všechna očkování a byli rovněž vykastrovaní. Nyní se budou dlouho léčit a také budou potřebovat nové domovy. Bylo by to lepší, když by se už zotavovali u svých nových rodin.

Jak jsem se dozvěděla, není to první případ, kdy Julie Bernet týrala zvířata. Ale po prvním trestu jí byli psi vráceni zpět. Nemůže se to stát i nyní? Neznáme zákony v USA.

Ne. Psi jí opravdu navráceni nebudou. Byla jsem velmi opatrná a mám na vše podpisy. Všichni psi teď legálně patří mně a já je budu předávat do nových domovů. Nevím, jak tomuto předcházet, neboť v dnešním světě se dělají obchody po internetu, takže je potom velmi lehké lhát o tom, kdo zájemci jsou, anebo k jakému účelu si pořizují vaše psy.

Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho štěstí zachráněným psům.

Informace o zachráněných psech naleznete:

On Facebook at TheOzark 14 or by e-mail to haushuro@gmail.com

Informace můžete nalézt na Facebooku na adrese Ozark 14 nebo na e-mailu haushuro@gmail.com

Zachránění a zatím jediní identifikovaní psi

 Brix  brix   

         Brix Mar-Ive from Bohemia                  Coco Chanel vom Dechantengrund

                                  brix      

                                                 Gasper Jipo-Me

Utrpení českých psů

Jak jsme již na začátku uvedli, tento zahraniční chov se týkal i psů z České republiky, neboť jsou to psi v Americe velmi žádaní. Ze součastných jedenácti zachráněných psů se podařilo identifikovat pouze tři, ostatní jsou v tak špatném stavu, že identifikace není zatím možná. My vám ale nyní nastíníme příběh psa z českého chovu, který na tom byl zdravotně nejhůře a přijít o pár dní později již by zřejmě nedýchal.

Hrdina Brix – skutečný příběh jednoho ze psů

Brix Mít chovatelskou stanici svého nejoblíbenějšího plemene – německého ovčáka, bylo mým snem již od útlého dětství. Tento sen se mi však splnil až v dospělosti. Nepatřím mezi chovatele, kteří mají mnoho vrhů. Chov mi byl spíše koníčkem, a tak jsem jednou za dva až tři roky odchovala jeden vrh. Jak se říká pro radost. Jenže ona radost se nyní změnila v noční můru. A proč?

Spadly mi růžové brýle z očí

Ano, v lednu mi opravdu spadly růžové brýle z očí a to po otevření e-mailu z USA. Byla jsem jeho prostřednictvím požádána o pomoc při identifikaci svého údajného štěněte. Bohužel podle tetovacího čísla se potvrdilo, že je to pravda a je to ON. Kdysi to býval nádherný tmavě vlkošedý pes s ohromným temperamentem a chutí do práce. Dnes při pohledu na fotografie zaslané z Ameriky jsem jen seděla u počítače a slzy mi stékaly po tváři rychlostí zvuku. Toto je příběh Brixe Mar-Ive from Bohemia, jenž byl v Americe málem utýraný a bohužel spolu s ním další čeští psi.

Brix

Brix Mar-Ive from Bohemia (Oskar z Milberku x Rosi z Milberku)

S týranými psy se setkáváme dnes a denně na internetu. Vždy nás to zamrzí, zamyslíme se nad nimi, ale jdeme dál. Musíme. Jenže když se to pak dotkne nás samotných a nejednou se díváme na zvíře, které se narodilo u nás doma. My jsme ho odchovali, sledovali, jak přibývá na váze, jak se mu otevírají očíčka, jeho první krůčky, jeho boj se sourozenci… Jednoho dne si pro něj přijel šťastný a usměvavý budoucí páníček a my jsme jej předali do nového domova s pocitem, že se bude mít v životě dobře. Po x letech pak přijdete na to, že je zvíře skoro utýrané k smrti.

    brix

                                                              Brix štěně

Neprodávej ho!!!

Jednoho dne mi zazvonil telefon a v něm se ozval majitel Brixe: „Ivet, dostal jsem super nabídku na prodej Brixe do USA!“, říkám mu: „Neprodávej ho, budeš litovat. Pes fakt maká, ještě navíc je pěkný, neprodávej ho!“ Bohužel peníze zde zvítězily a Brix odletěl za velkou louži. „Jaká škoda“, pomyslela jsem si. Jenže NIKDY by mě nenapadlo, že když někdo za psa zaplatí tak strašně velkou sumu peněz, ho takto zničí.

    tyranka

                                  Majitelka a tyranka Julie Bernet

A léta plynula…

Léta plynula jako voda a já žila dál bez informací, jak se pes má. Čas od času se mi doneslo, že je využívaný hojně jako plemeník, ale nic víc, ani jméno nového majitele jsem neznala. Až jednoho dne mi přišel již zmíněný e-mail s prosbou o identifikaci psa. A ten den to začalo. S hrůzou jsem si prohlížela snímky něčeho, co měl být německý ovčák Brix. Bylo to neuvěřitelné, co člověk dokáže udělat z tak krásného psa.

brix brix

                   brix

                                 Snímky Brixe, které přišly e-mailem z USA.

     

Štěstí v neštěstí

Najednou mi začaly chodit žádosti o přátelství od chovatelů ze Spojených států Amerických. Obrovská spousta zpráv o tom, co se stalo a také o tom, jak se Brix má. Jak je to neuvěřitelně silný pes a velký bojovník, který svůj život jen tak nevzdá. Dnes už má nový domov, nové páníčky – paradoxně lidi, kteří si jej tenkrát chtěli koupit od českého majitele, ale nenabídli tak vysokou částku jako Julia B. Dnes jej konečně mají doma a mají ho nadevše rádi. Nechtěli ho pro chov a zneužívat ho jako Julie B., jen se jim prostě líbil. Dnes mu dávají neskutečnou péči a lásku. Každý den dostávám zprávy, fotografie a videa, jaké Brix dělá pokroky. Jsem jim neskutečně vděčná za jeho záchranu a za to, jak mu pomáhají. Jen si tak říkám, jaký by měl Brix asi život, kdyby se do této rodiny dostal již před lety...

  brix brix brix

                                                Brix před záchranou

 brix brix brix

                                  Brix v nové rodině u Giny a Francescy Miller

Co říci závěrem?

Kolegové chovatelé, buďme obezřetní při prodeji svých psů! Vím, nemůžeme ovlivnit vše, ale velkou část ano. Já již dnes vím, jak to může vypadat, a vím, že vysoká cena vždy nezaručuje, že se bude mít vaše štěně dobře. V tomto případě to dopadlo dobře. Brix a spolu s ním i ostatní psi jsou zachráněni až na ty tři nebohé drobečky, kteří tam v boji o přežití položili život. Modlím se, aby ostatní štěňata, která jsem kdy prodala, byla v pořádku. A držím palce všem ostatním dušičkám.

Překlad: Dana Cihelková

Foto: Gina Miller, Francesca Miller, Jen Rainey, Maris Ewing

Více informací zde:

maris.ewing

archives.fbi.gov

animal

brix                                                                                                                                                                                                        Děkuji / Thank you Gina Miller, Francesca Miller, Jen Rainey, Maris Ewing

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->