Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chovatelé, co říkáte?

Také vás zajímá, jak na tu či onu problematiku nahlížejí ostatní kynologové? Možná vás to i inspiruje… Tentokrát jsme chovatelům a majitelům různých plemen položili „záludnou“ otázku týkající se krmení. Každému vyhovuje něco jiného, naštěstí možností máme dnes opravdu hodně.


Chovatelé, co říkáte?

Jestli je váš pes malý, střední nebo velký, je celkem jedno. Vždy však potřebuje kvalitní a vyváženou stravu. Jednak aby dobře prospíval, ale také aby nebyl ani tlustý, ani tenký, krásně se mu leskla srst a vy abyste po ulicích sbírali jen malé a kompaktní bobky. Každý ale preferuje jiný typ krmení. Pojďme si tedy o tom popovídat s několika chovateli.

Otázka na tělo:

„Krmíte svého psa (psy) granulemi, BARFem, vařenou stravou nebo některé způsoby kombinujete? A proč?“

Většina majitelů a chovatelů psů se jistě shodne na tom, že kvalitní a vyvážená strava je jedním ze základních pilířů zdraví každého živého tvora. V současné době máme všichni možnost zvolit svou vlastní cestu a vybrat si podle svého uvážení tu nejlepší možnost. Dáváte tedy přednost průmyslově vyráběnému krmivu, přirozené syrové stravě nebo svému pejskovi prostě vaříte, či kombinujete některé varianty navzájem mezi sebou? Prozraďte nám, proč právě ten který způsob u vás zvítězil? 

Servíruji „mišmaš“! A vyhovuje to!

č Prvního pejska jsem si domů přinesla před padesáti lety. Protože jsem na něj musela skoro deset let čekat (Tatíček byl „starozákonný pán“ – prase má být v chlívku, kočka na půdě, pes u boudy, proč bych měl sdílet jednu domácnost se zvířetem?), měla jsem čas hodně věcí nastudovat, čili jsem byla,  podle tehdejších měřítek, velmi informovaný držitel psa. Psi se tenkrát nekrmili granulemi, protože žádné nebyly. Existovaly psí konzervy, které obsahovaly minimum masa, (spíš se jednalo o kafilerní zbytky včetně prasečích štětin), Dingo suchary (ty kupuji dodnes) a Roboran (vitamíny v prášku), který se přidával do žrádla. Z odborných článků jsem věděla, že syrové maso se psům dávat nemá – zbytečně v nich probouzí divoké pudy a mají z takového krmení parazity, kosti jim ucpou nebo rozpíchají střeva a po vnitřnostech dostanou průjem; takže jsem štěněti špice dávala tvaroh, žloutky, vařené maso a kořenovou zeleninu a jako přílohu dostával ovesné vločky, rýži nebo těstoviny. Když doma nic lepšího nebylo, zamíchala jsem Robymu vločky s játrovou paštikou nebo s taveňákem a bylo to. Po revoluci se přímo roztrhl pytel s nejrůznějšími granulemi a já si samozřejmě prošla fází granuláře, co každou chvilku mění značku, protože je na obale napsáno, jak strašně skvělé ty nové bobky jsou. Naštěstí byli mí psi (již kavalíři) rozumní a velkou většinu mnou předkládaných průmyslových ohavností odmítali pozřít..., fakt byli šikovní. V dalším období jsem se již v granulkách zorientovala a přestala je obtěžovat vzorky z výstav. Oni si vlastně vybrali sami za studena lisované, poloměkké polštářky od renomované firmy a s nimi si vystačili po celou dobu aktivního života. Samozřejmě, že k tomu dostávali různé psí pamlsky, piškoty, občas kus chleba nebo buchty a všechny odřezky masa, které jsem při vaření odkrájela. Dodnes milují syrové kuřecí krky nebo křídla a opravdu jim tenhle „mišmaš“ vyhovuje. No, a když mi ta moje psí parta zestárne a už nemá tolik pohybu, čili nepotřebuje být krmena nabušenými granulemi, pokorně se vracím k vařené stravě, při které mohu přesně regulovat příjem kalorií, a až na tu paštiku a ovesné vločky jim vlastně dávám to, čím jsem krmila mého prvního špice Robyho před padesáti lety... Víte, že jim tak dvakrát za rok přidávám do misky i ten Roboran?

Michaela Čermáková, CHS Zlatý kavalír,

chovatelka kavalír king Charles španělů

www.zlaty-kavalir.cz

Krmivo podávám zásadně mokré!             

2 Čím krmím? U mě zvítězila kombinace kvalitních granulí a kvalitních konzerv, eventuálně kombinace granulí a syrového masa. Nevařím, nebarfuji. Granule zalévám horkou vodou, přidávám několik lžic kvalitní konzervy, téměř vždy svaloviny. Konzervu v některých obdobích nahrazuji přemraženou svalovinou. Vždy však krmím mokré, tedy krmivo s teplou vodou.

Proč takto krmím? Kvalitní granule podle mého názoru zaručují, že můj pes dostane správný podíl veškerých živin (např. minerálů). Kvalitu granulí ověřuji tak, že kontroluji, zda po zalití vodou nebobtnají, ale zůstává jim jejich původní velikost. Použiji-li teplou vodu, granule navíc pustí šťávu, takže jsou chutnější a lépe stravitelné. Konzerva dodává krmné dávce chuť, takže ji pes vždy s chutí zkonzumuje. Do krmení přidávám přípravky na klouby, lososový olej, případně mletou mořskou řasu, kvasnice, někdy ostropestřecový olej. Občas psovi přilepším přidáním bílého jogurtu.

Tento způsob krmení se mi osvědčil. Značku granulí neměním, většinou je pes krmen stejnou značkou granulí celý svůj život, pouze měním řadu granulí, tedy puppy, posléze junior pro štěně, adult pro dospělého psa a pro seniora následně seniorskou řadu krmiva nebo light podle potřeby. Tím, že krmím „mokré“ granule s konzervou, mám jistotu, že pes dostane dostatek tekutin zároveň s jídlem. Navíc si myslím, že tím, že jsou granule konzumované již s tekutinou, nezvětšují svůj objem v žaludku psa. Vždycky jsem měla německé ovčáky, tedy velké plemeno, které má sklony k torzi žaludku, což je můrou pro všechny majitele. Tento způsob krmení, myslím, je šetrnější, než krmit suchými granulemi, které pes pak zapíjí vodou a mohou následně v jeho žaludku zvětšit markantně objem, což není asi ideální. Je to můj názor, nevím, jestli je správný, ale mým psům to takto vyhovovalo a vyhovuje.

Alena Vanžurová,

výcvikářka a majitelka německých ovčáků

www.kklety.cz

 

Dlouhověkost mých fen je určitým ukazatelem!

3 Já chovám lovecké psy přes dvacet let. Vyzkoušel jsem všechny způsoby a druhy krmení, ale po dvou třech letech jsem si našel kombinaci, která dodnes vyhovuje jak mým psům, tak i mně. Svým psům kombinuji granule a syrové maso. Syrové maso, kosti a vnitřnosti krmím v chladnějších měsících roku (hlavně kvůli dobrému skladování a uchovávání masa), v létě krmím granule. Myslím si, že krmení převážně syrovým masem psům prospívá. Měl jsem chovnou fenu AST (do svých dvanácti let plně využívána v myslivosti), která se dožila šestnácti let a stále vlastním fenu hrubosrstého jezevčíka, které letos bude také šestnáct let. Snad na tom má podíl právě strava. Nikdy jsem neměl u svých psů s přechodem z granulí na syrovou stravu (ani naopak) žádné velké potíže. Nechci tím samozřejmě nikoho přesvědčovat, že právě tento způsob krmení je ten nejlepší, ale dlouhověkost mých fen je určitým ukazatelem, že to není zas tak špatná kombinace.

Miroslav Anderle, CHS z Anderlova chovu,

Chovatel štýrských brakýřů a srbských trikolorních honičů

www.zanderlovachovu.webnode.cz

 

Ze dne na den jsem přešla na BARF!

4 Chovám šarpeje od roku 1988 a za tuto dobu jsem vyzkoušela mnoho způsobů krmení, hlavně těch průmyslových. Myslím si, že každému plemeni sedí něco jiného, ale jako u lidí je to opravdu individuální. Od krmení granulemi jsem ustoupila teprve loni v létě. Po absolvování několikadenního semináře MVDr. Lubomíra Chmelaře, Ph.D., jsem se rozhodla na celé smečce krmení syrovým masem vyzkoušet. Nemá se přecházet ze dne na den „natvrdo“ na jiný systém, ale přesto jsem to udělala. K mému velkému překvapení se nejen na baštu všichni vrhli jako by týden nejedli, ale bobečky, které z toho pak vytvořili, byly naprosto odlišné. Malé, pěkně tuhé a minimálně o polovinu menší než po granulích. Takže jsme u BARFu už zůstali, mrazák máme dost velký na to, abychom si nechali mražené maso zavézt na čtrnáct dnů.

O Vánocích do rodiny přibyla ještě osmiletá fenka anatolského pasteveckého psa, která celý život měla v misce pouze granule. Na syrové si tak zvykla během několika málo dnů, že už večer před krmením všemi možnými způsoby dává najevo, jak má strašný hlad a kdy už konečně dostane zase tu dobrotu. Misku vylízne, že vypadá jako nová. A jak se na našich psech projevuje změna krmení? Kožichy zhoustly, anatolce se vyrýsovalo pěkně bříško a boky, doslova se za čtrnáct dnů změnila před očima. K tomu je víc veselá, začala si zase hrát jako štěně a projevy věku se omezily pouze na několik bílých chloupků na bradě.

Eva Durasová, CHS Antilo Gold Pei,

chovatelka šarpejů

www.shar-pei.cz

Strava hraje velkou roli!                 

5 Svého psa krmím primárně syrovým masem s vařeným příkrmem typu rýže, těstoviny, zelenina atd., dále přidávám do stravy průběžně vlákninu (psyllium). Poměr jednotlivých složek přizpůsobuji dle potřebného výkonu psa, věku, zdravotnímu stavu, ročnímu období a dalším okolnostem.

Dříve jsem psům dával granule od top výrobců, ovšem výsledek nebyl takový, jaký jsem si představoval. Jelikož mám pracovní lovecké psy, tak kladená zátěž v období lovu (naháňky na černou a vysokou) je obrovská. Pes pracuje často i tři dny po sobě v podstatě od rána do večera, proto strava hraje velkou roli hlavně při rychlém doplnění energie a regeneraci. V záběru denně naběhá od dvaceti do padesáti kilometrů včetně hlášení, stavění zvěře a případně dosledy poraněné zvěře, které jsou náročné na psychiku psa. Rovněž se pes často dostává do kritických situací v těsném kontaktu se zvěří, kde je zapotřebí rychlost. Jelikož toto období začíná na podzim a končí v lednu, je třeba vzít v úvahu i faktor nízkých teplot. Pokud to shrnu, tak moji psi po granulích neregenerovali tak rychle jako po BARFu, velmi rychle ztráceli po výkonu na váze, kterou nebyli schopni udržet. Jednalo se i o několik kilogramů týdně. Na psech jsem viděl rychleji únavu a celkový vizuální vzhled nebyl ok.  To je ovšem pouze můj poznatek, se kterým se spousta lidí nebude shodovat. Navíc je potřeba vzít v potaz, že každý pes je individuální a s jiným cyklem trávení. Je potřeba se zamyslet, co od svého svěřence očekávám a sledovat reakci jeho těla na určitý typ krmiva…

Tomáš Indra,

majitel polských honičů

http://www.polsky-honic.cz/   

Také vám vrtá hlavou nějaká konkrétní otázka a zajímalo by vás, jak se k ní staví ostatní chovatelé? Tak neváhejte a pošlete nám ji na redakce@ecanis.cz a my jim ji položíme!

Foto: archiv chovatelů

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->