Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chovatelé, co říkáte?

Prodali byste někomu své vymazlené štěňátko na splátky? Ještě váháte nebo jste již skálopevně rozhodnuti? Možná vám pomůžeme. Právě tuto otázku jsme totiž položili několika chovatelům nejrůznějších plemen psů. A jejich odpovědi na vás čekají na následujících řádcích.


Chovatelé, co říkáte?
Michaela Weidnerová 28.11.2017 3505x Ankety

Problematika chovu a věci s ní související se neustále skloňují ve všech pádech a často bývají i předmětem ohnivých diskuzí na sociálních sítích. A právě proto přispějeme i my svou troškou do mlýna. Otevíráme pro vás novou rubriku, ve které budeme zpovídat chovatele a majitele nejrůznějších plemen a zásobovat je více či méně záludnými otázkami, které se budou týkat především chovu a držení psa.

Otázka na tělo: „Štěně na splátky ano, či ne?“

Prodali byste své vymazlené štěňátko tímto způsobem? Proč ano, nebo proč ne? A máte s tím nějakou, ať již dobrou, či naopak špatnou osobní zkušenost?

Foto: archiv chovatelů a eCanis

ank

Na splátky ano, ale žádné smlouvání!                              

Ano. Sama jsem kdysi byla v situaci, že jsem na kupní cenu štěňátka v danou chvíli neměla. Cenu jsem respektovala a smlouvat bych si nikdy nedovolila.

Dnes, když už sama chovám a vidím, co vše je za tím malým prckem péče, práce, peněz… Tak jsem velmi ráda, že jsem pokusem o smlouvání chovatele neurážela. Kupní cena je ohodnocením toho všeho, co za tím malým chlupatým pokladem je a věřte, že většinou je to pouhý zlomek skutečných nákladů a času chovatele. Kupní cena je vlastně i takový test nového majitele. Pokud se zájemci cena zdá příliš vysoká a nechce ji dát, jak se takový člověk postaví k tomu, když se nedej bože, pejskovi něco stane? Bohužel musím již přiznat, že pro mě osobně, je toto chování velkým varováním! Ale když vidím člověka, který se k tomu postaví čelem, dokáže na rovinu přiznat: „Nyní nemám, cenu respektuji, je možné se domluvit?“. Takového zájemce si vážím. Pro mě je velmi důležité najít úžasné nové majitele, se kterými dále zůstávám v kontaktu. Pokud vám zájemce od začátku lže, nikdy takový vztah nevybudujete. Nechovám pro peníze, o tom by chov být neměl, ale kupní cenu mám jasně danou a vím proč.

Marie Krejčová, CHS Kus mého srdce,                                 

chovatelka belgických a bruselských grifonků a brabantíků

https://www.facebook.com/Kusmehosrdce/?fref=ts

ank

Prioritou je skvělá rodina!                                     

Pořídit si štěně je nákladné, ale ještě nákladnější je s pejskem žít a zajistit mu veterinární péči, jídlo nebo třeba sportovní vyžití. Já sama s pejsky aktivně sportuji, věnujeme se agility. Všeobecně jsem jako chovatelka proti prodávání štěňat na splátky. Udělala jsem však před dvěma roky výjimku a prodala jsem štěňátko kamarádovi, který ho moc chtěl, ale měnil práci a má rodinu. Nemohl si tudíž v tu dobu dovolit zaplatit za štěně najednou. Domluvili jsme se tedy na dvou splátkách. Z mého malého štěňátka vyrostl krásný, zdravý a šťastný pejsek, který má veškerou péči a lásku jako jen málokdo. Odchovala jsem pouze dva vrhy a je pro mě hodně těžké svěřit štěňátko komukoliv cizímu, a tak jsem byla šťastná, že půjde do rodiny, kterou dobře znám. A peníze mi byly v tu chvíli fuk… Prcek získal skvělou rodinu a to pro mne vždycky znamená nejvíc.

Květa Sálusová, CHS Sobasan,                                              

chovatelka mudi a jorkšírských teriérů

ank

Mám jen ty nejlepší zkušenosti!                            

Vzhledem k tomu, že i já jsem si svoji první hovawartku pořídila na splátky, nebráním se tomu ani u svých štěňat. Několikrát jsem tento způsob použila a vždy s těmi nejlepšími zkušenostmi.  Hodně chovatelů argumentuje tím, že pořizovací částka tvoří jen minimální část nákladů, které majitel za život psa vynaloží. Jsou názoru, že pokud zájemce na štěně není schopný našetřit, neměl by si ho kupovat, protože pejsek pak třeba onemocní a oni nebudou mít na veterinární péči apod.  Ale pokud si chovatel své budoucí zájemce opravdu pečlivě vybírá, myslím, že rozpozná, jestli se dotyčný o psa dokáže nebo nedokáže postarat. Často se třeba jedná o to, že zájemci se líbí nějaké konkrétní spojení, které už se nebude opakovat a tak by nebylo možné štěně po stejných rodičích později získat. Já osobně si nové majitele pro štěňátka pečlivě prověřuji, a mimo jiných kritérií mi musí sednout i lidsky, aby byl vztah chovatel – majitel postavený na vzájemné důvěře. A takovým lidem se pak nebojím splátky umožnit.

Radka Jindráková, CHS z Brzáneckých vinohradů,

chovatelka australských ovčáků a hovawartů

http://awista.cz/

ank

Pejsek je celoživotní investice…                                 

Prodeji štěňátka na splátky jsem se dřív nebránila, ale přiznávám, že jsem tuto možnost splacení kupní ceny za štěně nenabídla každému, ale jen zájemcům, kteří se mi opravdu zamlouvali jako budoucí páníčkové (stalo se tak asi dvakrát). Nicméně nakonec to nikdy nedopadlo. Když nad tím tak zpětně přemýšlím, myslím si, že jsem ty „báječné páníčky“ asi neodhadla úplně dobře.  Skučení ohledně financí bylo spíš z důvodu, že se pokoušeli srazit cenu za štěňátko, protože ve chvíli, kdy jsem nabídla prodej na splátky, přišly další a další výmluvy (např. tu najednou zájemce skončil v nemocnici, manžel koupi štěňátka zakázal, jedna slečna otěhotněla) … Těžko říct, jestli byly pravdivé. Nyní bych se k tomuto způsobu prodeje asi už nestavěla tolik vstřícně. Pejsek je celoživotní investice, a pokud zájemce nemá dost financí už na pořízení štěňátka, co další náklady – na krmení, očkování, nedej bože jiné veterinární ošetření (přihodit se může cokoliv). 

Kateřina Štefečková, CHS London´s Brandy,

chovatelka parson russel teriérů

http://www.londonsbrandy.cz/

           ank

Záleží na okolnostech                     

Na tuto otázku se nedá jednoznačně odpovědět. Tedy ano, i ne. Záleží na situaci a daném budoucím majiteli štěněte. Osobní zkušenost nakonec žádnou nemám, ale sama jsem prodávala štěně s tím, že zaplatí za měsíc nebo dva, až budou finance. A zrovna v tomto případě to proběhlo bez komplikací. Opakem však bylo přivezení mého štěněte zpět do České republiky, a slíbené finance za dovoz dodnes nikde. Po všech zkušenostech s pěti odchovanými vrhy je vše na posouzení. Myslím si, že štěně a jeho výběr by neměl být pouze „hurá akcí“ (někdy to tak ale být může, a pokud chovateli zbývají štěňátka, tak i toto ocení, a často je to „nej“ volba), je lepší, když se člověk zajímá předem, jede na osobní návštěvu a tak.

Tedy odpověď zní ano, pokud je to osoba, která se zajímá, má doporučení nebo nějakou návaznost na někoho od plemene, abych jí mohla věřit. Ale za jistých, předem stanovených podmínek, ošetřených smlouvou, splátkovým kalendářem apod. Neboť i člověk, který si nemůže štěně z důvodů vyšší ceny hned dovolit, může být skvělým majitelem.

Kamila Hrachovcová, CHS Bohemia Vivace,

chovatelka pumi

www.pumiworld.estranky.cz

ank

 Štěně na splátky ANO, či NE? Pro chovatele je to velké dilema.

Chovám plemeno, kde cena štěněte představuje necelý průměrný plat. Není to úplně málo, ale ani nijak závratná částka. Svoje štěňátka miluji a chci pro ně jen to nejlepší. Super majitele, kteří jim dají vše, co budou potřebovat, kteří se jim budou věnovat, a se kterými budou šťastná. A proto zájemce o ně velmi pečlivě prověřuji. Zajímá mě, jaká je to rodina, jak mají staré děti, proč chtějí pejska a proč právě papillona. Chtějí ho všichni v rodině nebo jen někdo? Kde bude pejsek žít a jaké činnosti s ním plánují. Pokud první a jediné, co zájemce zajímá, je cena za štěně, asi nebudou zrovna ideálními majiteli. Štěněti na splátky se vyloženě nebráním, nicméně to má spoustu ale…  Štěňátko je parťák na spoustu let a jeho kupní cena je jen kapkou v moři dalších výdajů, které bude potřeba za celý jeho život vynaložit. Kvalitní krmení, veterinární péče (ono stačí i jen běžná preventivní péče), místní poplatky, pelíšky, hračky, vitamíny, pamlsky, vodítka, obojky, šampony, hřebeny, kartáče a tisíc dalších propriet. Některé nutně potřebujete, některé kupujete psovi pro radost, některé jsou sice pro psa, ale radost dělají majiteli. A to nepočítám, kolik bude stát výcvik nebo trénink nějakého psího sportu či výstavy, kterých by se třeba noví majitelé chtěli zúčastnit.

Na druhou stranu každé štěňátko je jedinečné. Někdo chce právě toto jediné štěně. Pejska nemůžete uložit do regálu a počkat, až si na něj zájemce našetří. A druhé takové se už narodit nemusí. Někdo třeba nečekaně o pejska přijde a moc by chtěli dalšího. Konečné rozhodnutí, zda dát štěně na splátky, vždycky závisí na konkrétním zájemci o štěňátko. Také má velkou váhu, pokud zájemce někdo doporučí – můj veterinář, majitel mého štěňátka, jiný chovatel, kolega ze cvičáku apod.

Tedy, zda prodat štěně na splátky není otázkou ekonomickou, ale po prověření zájemce je možné i tuto variantu připustit. Nicméně pořád platí, že prvotní výdaj za štěně je jen nepatrnou částkou nákladů na pejska, s čímž musí budoucí majitel počítat. Věřím tomu, že většina vážných zájemců si to uvědomuje a ke koupi štěněte přistupuje až po důkladném zvážení všech faktorů včetně těch ekonomických.

Michaela Holá, CHS Nový krystal,

chovatelka papillonů

www.novykrystal.cz

Také vám vrtá hlavou nějaká konkrétní otázka a zajímalo by vás, jak se k ní staví ostatní chovatelé?

Tak neváhejte a pošlete nám ji na redakce@ecanis.cz a my jim ji položíme!

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->