Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Cane corso je výjimečným plemenem!

Líbí se vám molossoidní plemena a chtěli byste se toho dozvědět ještě více o cane corso, které vám budeme postupně představovat? Pak si určitě nezapomeňte přečíst náš dnešní rozhovor s Evženem Korcem! Věříme, že se vám bude líbit!


Cane corso je výjimečným plemenem!

Předseda klubu Cane Corso klub Česká republika, z.s. RNDr. Evžen Korec, CSc. se do cane corso zamiloval už dávno, aktivně se věnuje chovu i výzkumné činnosti a je také autorem několika odborných knih a studií o plemeni. O odchovy z jeho chovatelské stanice Korec Corso je obrovský zájem a to je známkou toho, že to prostě dělá dobře a hlavně s láskou. A my jsme moc rádi, že si na nás udělal čas a zodpověděl nám pár zvídavých otázek…

Pane Korče, vy jste cane corso doslova propadl. Věnujete se mu nejen po stránce chovatelské, ale také té výzkumné. Mohl byste nám prozradit, proč jste si vybral zrovna toto plemeno a co Vás na něm nejvíc baví?

Cane corso je výjimečným plemenem, které upoutá na první pohled. Jeho předkové žili již 2000 let před naším letopočtem v Mezopotámii. Významnou roli hráli předkové cane corso ve starověkém Římě, kde se nazývali canis pugnax. V polovině dvacátého století se plemeno dostalo na pokraj vyhubení. Naštěstí se ho ale podařilo zachránit a FCI ho oficiálně uznala až v roce 2007. Cane corso má tedy historii dlouhou více než 4000 let a přesto je jedním z nejmladších plemen uznaných FCI. Jeho počty v posledním desetiletí neustále stoupají jak v České republice, tak i ve světě. Na mezinárodních výstavách patří nyní mezi deset nejpočetněji zastoupených plemen.

Tak velká obliba má samozřejmě své důvody. Charakteristické vlastnosti cane corso jsou věrnost, poslušnost, síla, vytrvalost a odvaha. Povaha je přátelská, klidná a vyrovnaná. Je to nádherný atleticky stavěný pes. Především jde o psa hlídacího, který byl staletí šlechtěn pro ochranu svého pána, jeho rodiny a majetku. Je to velmi inteligentní pes, který je přátelský a láskyplný ke své rodině, kterou bezmezně miluje. Se svou rodinou potřebuje častý kontakt, strádá, pokud ho necháváme dlouho samotného. K dětem má skvělý vztah a stává se jejich ochráncem. Detailně je plemeno popsáno v mé knize Chov psů – příručka zodpovědného chovatele.

Jak dlouho funguje vaše chovatelská stanice Korec Corso a vzpomínáte ještě na své začátky?

Chovatelská stanice Korec Corso, kde chovám psy cane corso, byla založena v roce 2015. Psy jiných plemen, jako střední knírač, velký knírač nebo búrský buldok jsem choval posledních třicet let. Zakladatelkou mého chovu cane corso byla špičková fena Koleta Atison, která byla výstavně nejúspěšnější českou fenou v letech 2015 – 2018.

Koletu jsem si vybral na základě výběrového řízení mezi všemi významnými evropskými chovatelskými stanicemi na základě kritérií jako zdraví chovu, hodnocení dysplazie kyčelního kloubu, kvalita předků tři generace zpět, kvalita exteriéru a povaha feny. Koletu jsem kupoval jako tříletou. Jde o mimořádně krásnou fenu, která zvítězila na desítkách českých i zahraničních výstav a získala nejvyšší možný titul, který FCI uděluje – titul mezinárodního šampiona krásy (C. I. B.). Je také šampionkou tří zemí (Česka, Slovenska, Polska), šampionkou ČMKU a českým a slovenským Grand šampionem.

Doslova mě uchvátilo bydlení vašich psů. Mohl byste našim čtenářům ty „bytečky“ trochu popsat?

Chovatelské zařízení bylo vybudováno tak, aby splňovalo nejvyšší požadavky na kvalitu chovu. Psi, kteří nejsou v domě, mají zateplené a vytápěné chatičky s velkou krytou terasou a oddělenou ložnicí, která je prosvětlená. Oplocený travnatý výběh pro každého psa má velikost minimálně 150 m2. Tam ale psi tráví jen část času. Ve skupinách jsou vypouštěni na velkou zahradu, která má výměru 20 000 m2. Součástí každého výběhu je nezámrzná, v zimě vytápěná, napáječka. Psi tak mají zajištěný neomezený přístup k čisté pitné vodě. Detailně je chovatelské zařízení popsáno v mé knize Jak prodloužit život vašeho psa.

Používám nejkvalitnější možné krmení. Krmím kvalitními konzervami, kde podíl masa dosahuje padesáti procent. Psům je dále připravováno vařené maso (vykostěné kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové) s přílohami a zeleninou. Občas dostávají kvalitní BARF.

Kolik máte vlastně psů a mohl byste nám je blíže představit? 

V současné době chovám v chovatelské stanici Korec Corso deset psů. Zakladatelkou chovu je Koleta Atison, která již byla zmíněna.

Její syn Aristocrat Korec Corso je jedním z výstavně nejúspěšnějších psů ve střední Evropě. Je mezinárodním šampionem, šampionem tří zemí (Česko, Slovensko, Rakousko), šampionem ČMKU, Grand šampionem dvou zemí (Česko, Slovensko), klubovým šampionem a grand šampionem, klubovým vítězem a alpským vítězem.

Otcem Aristocrata je jeden z nejlepších světových psů Hulk Hogan dell' Impero Maya, který je rezervním světovým vítězem, šampionem Itálie a šampionem San Marina. Aristocrat vznikl vzhledem k vzdálenosti obou chovatelských stanic inseminací, přičemž se jednalo o první úspěšnou inseminaci u plemene cane corso v České republice. Detailně je inseminace popsána v knize Chov psů - příručka zodpovědného chovatele.

O krytí s Aristocratem je mimořádný zájem. Přestože je teprve čtyřletý, je otcem více než padesáti štěňat. Jeho zmražené sperma je možné zasílat pro provedení inseminací po celém světě. Poplatek za krytí špičkovým psem cane corso se v evropských zemích pohybuje mezi 1000 – 1500 euro. Krytí s Aristocratem je zcela bezplatné v případě, že fena splňuje náročná kritéria na hodnocení dysplazie kyčelního a loketního kloubu a na exteriér. Důvodem pro bezplatné krytí je má snaha o zlepšení kvality chovu cane corso.

Feny Borgie Korec Corso, Bára Korec Corso, Brittany Korec Corso, Babeta Korec Corso a psi Boy Korec Corso a Brutus Korec Corso mají také skvělý původ. Jejich otcem je jeden z nejlepších světových psů Murano Sangue Magnifica ze Srbska, který je juniorským světovým vítězem, evropským vítězem a šampionem Chorvatska, Srbska, Makedonie a Itálie.    

Feny Claudia, Cornelia a Camelia Korec Corso vznikly křížením Aristocrata a Báry Korec Corso. V současné době jsou teprve devítiměsíční.  

Cane corso má krátkou srst a tak asi není vhodným plemenem na celoroční bydlení venku? Nebo se mýlím?

Cane corso může být celoročně venku jen za předpokladu, že má výborně zateplenou (minimálně 10 cm polystyrenu) a nejlépe i vytápěnou boudu. Rozhodně nemůže být chováno v nezateplené boudě. Příklad vhodné chatičky pro celoroční chov venku, včetně stavebních výkresů, je uveden v mé knize Jak prodloužit život vašeho psa. Nejlepší ale je, pokud může být pes chován v domě a mít možnost výběhu na velkou zahradu.

Zajímalo by mě, jaké aktivitě či sportu se se svými psy věnujete? Ale také co se dá s tímto molossoidním plemenem dělat třeba za sport?

Cvičení se psy se věnuje moje manželka Jana, společně s dalšími členy naší chovatelské stanice. Cvičíme poslušnost, stopu, nácvik jízdy autem, toleranci vůči jiným zvířatům a socializaci s jinými psy. Vzhledem k časté účasti na mezinárodních výstavách v zahraničí cvičíme chování v restauraci a hotelu. Psi cane corso mohou být cvičeni i na obranu. My ji ale s našimi psy necvičíme vzhledem k tomu, že jsou často předváděni na výstavách. Psi vycvičení na obranu mohou někdy reagovat agresivně na rozhodčího, který je posuzuje a sahá jim i do tlamy, když kontroluje úplnost chrupu.  

Jak se s cane corso vlastně cvičí? Snese zatížení již odmala nebo je třeba dát mu čas, jen si hrát a s opravdovým výcvikem začít až později?   

Cane corso cvičí velmi rádi. Standardně probíhá výcvik na psím cvičišti, kde se nejčastěji trénuje poslušnost, stopa a obrana. Občas se provádí výcvik přechodu na lávce nebo proskočení kruhem.   S postupným výcvikem je vhodné začít už od štěňat. Štěňata je třeba cvičit vždy jen krátkou dobu, protože jinak ztrácí pozornost.

Toleruje toto plemeno ostatní domácí zvířata nebo je potřeba mít se raději na pozoru?

Cane corso v principu ostatní zvířata toleruje. Někdy je potřeba psa na přítomnost jiných zvířat postupně navykat. V některých případech není možné chovat psy cane corso s jinými psy stejného pohlaví. Přestože se dva psi nebo dvě feny mohou dlouhodobě snášet, může někdy dojít k napadení, které končí vážným zraněním.

Pokud se někdo rozhodne pořídit si cane corso, co by podle Vás měl udělat, aby byl tento pes po jeho boku opravdu šťastný?

Pokud si chce někdo pořídit cane corso a dosáhnout toho, aby pes byl opravdu šťastný, musí mu připravit nejlepší možné podmínky. Ideální pro psa je možnost mít pelíšek v domě s velkou zahradou. Pes vyžaduje neustálý kontakt se svým pánem. Není vhodné ho nechávat dlouho samotného. Měl by mít možnost častých dlouhých vycházek. Důležité je také velmi kvalitní krmení, neustálý přístup k pitné vodě a výborná veterinární péče včetně péče preventivní. Detailně jsou podmínky pro chov cane corso popsány v mých knihách Jak prodloužit život vašeho psa a Chov psů - příručka zodpovědného chovatele.

Takovéto plemeno je náročné i na množství krmiva. Kolik toho vůbec spořádá?

Cane corso je skutečně náročný na krmení. Dospělé zvíře by mělo být krmeno dvakrát denně. Krmení jednou denně je nevhodné vzhledem k riziku torze žaludku. Toto riziko se ještě zvyšuje, pokud pes není po krmení v klidu. Dospělý pes zkonzumuje denně cca 1.5 – 2.5 kilogramu kvalitní potravy.

Jak jsou na tom s březostí a porodem?

Feny zabřeznou obvykle bez větších problémů. Velmi důležité je správné načasování krytí dle koncentrace progesteronu v séru. Optimální koncentrace progesteronu v séru je 8 nanogramů na mililitr. Porod obvykle probíhá přirozeně, jen v některých případech je nutné provést císařský řez. Vhodné je ale vždy mít domluvu s veterinářem, který je na telefonu 24 hodin denně, aby v případě komplikací mohl provést okamžitý zákrok. Detailně je problematika popsána v knize Chov psů - příručka zodpovědného chovatele.    

Asi každé plemeno je zatíženo nějakými dědičnými onemocněními. Co trápí toto plemeno?

Cane corso je velmi zdravým plemenem s minimem dědičných onemocnění. Závažným onemocněním, kterým trpí všechna střední a velká plemena psů, je dysplazie kyčelního a loketního kloubu. Dysplazii se lze vyhnout vhodným sestavením chovného páru, kdy jsou kříženi výhradně psi bez příznaku dysplazie kyčelního kloubu (klasifikace A) a loketního kloubu (klasifikace 0/0). Detailněji je problematika dysplazie popsána v článku Dědičnost dysplazie kyčelního kloubu u psů a v knize Jak prodloužit život vašeho psa.

Pokud by se pes – štěně z Vašeho chovu dostalo do nouze, pomohl byste mu najít nový domov? Myslíte si, že chovatelé by měli toto řešit?

Pokud by se štěně z mého odchovu ocitlo v nouzi, vždy si ho vezmu zpět. To platí i v případě, že už je z něho dospělý pes nebo fena.  Podmínku vrácení psa mám uvedenou i ve smlouvě o prodeji štěněte.  O štěňata z mého chovu je velký zájem. Zájem projevuje přibližně desetkrát víc zájemců, než mohu poskytnout štěňat. Zájemce si velmi pečlivě vybírám podle podmínek, které mohou štěněti poskytnout a podle zkušeností s chovem psů a empatií k nim. S každým zájemcem se před podpisem rezervační smlouvy setkávám osobně. Ve smlouvě mám uvedenu i povinnost vrátit psa v případě, že by se ocitnul v nevyhovujících podmínkách.

O štěňata projevují někdy zájem i vysloveně nevhodní zájemci bez dostatečné empatie ke psům, kterým by psa nikdy neměl dát žádný zodpovědný chovatel. Právě velmi pečlivý výběr budoucích majitelů vede k tomu, že pes se v budoucnu neocitne v nouzi.

Každý zodpovědný chovatel by si měl každého psa ze svého odchovu, který se ocitne v nouzi, vzít zpět a zajistit mu nový domov. Bohužel řada chovatelů se touto zásadou neřídí a osud psů z jejich odchovů je jim lhostejný. Již několikrát jsem zachraňoval cane corso v nouzi, který pocházel z odchovu jiného chovatele. Vždy se mi podařilo najít jiného majitele, který ho má rád a poskytuje mu výborné podmínky pro život.

Co byste poradil novým potencionálním zájemcům o toto plemeno a ještě to tu řečeno nebylo?

Novým zájemcům bych poradil, aby si přečetli mé knihy Jak prodloužit život vašeho psa a Chov psů - příručka zodpovědného chovatele, kde jsou shrnuty dosud známé poznatky o chovu psů, genetice a geneticky přenosných chorobách, výchově štěněte, výstavách, dysplazii kyčelního a loketního kloubu, parazitologii, očkování, správné výživě, rizicích pro psa a mnoho dalších poznatků. Tyto knihy byly vydány v celkovém nákladu 15 000 výtisků a v současné době jsou téměř rozebrány. Záměrně je jejich cena na polovině obvyklé ceny podobných knih, aby byly dostupné skutečně všem. Znalost poznatků uvedených v těchto knihách umožní vytvořit optimální podmínky pro chov a prodloužit život psů.          

Iveta Panýrková

Foto: archiv RNDr. Evžena Korce, CSc.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->