Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bojovali s vichřicí, deštěm a větrem, ale nedali se – takoví jsou knírači!

Všichni máme jistě ještě čerstvě v paměti nedávnou vichřici, která se prohnala přes naši zemi a způsobila velké škody. A v tomto „šíleném“ počasí probíhalo v Horní Bříze mistrovství světa kníračů. Jak moc toto počasí ovlivnilo výsledky a jaký byl průběh celé akce, se můžete dozvědět z následující reportáže z pera fanynky českého týmu Michaely Vojtkové.


Bojovali s vichřicí, deštěm a větrem, ale nedali se – takoví jsou knírači!

Již 26. mistrovství světa kníračů ISPU dle IPO3, které se konalo 26. – 29. 10. 2017 v Horní Bříze u Plzně, bylo rozšířeno o 1. mistrovství světa kníračů stopařů IPO-FH. Nejeden divák i závodník byl zvědavý, jak se tato porce téměř stovky startujících zvládne. Co však zaměstnávalo všechny pořadatele, závodníky, ale i diváky, bylo počasí. Déšť a vítr střídalo slunce, přišla i vichřice a ráno byla mlha. Řekla bych, že kromě sněhu jsme si prožili vše.

vk Celá akce proběhla fantasticky. Organizační tým připravil opravdu vynikající závod po všech stránkách. Časový harmonogram šlapal jako hodinky. Závodníci i diváci byli neustále aktuálně informováni o bodech, všechna hodnocení byla na velice vysoké úrovni překládána do češtiny, němčiny i angličtiny. Přesto nevznikaly žádné dlouhé prostoje ani zpoždění. Prodejní stánky firem s kynologickým zbožím poskytovaly zábavu i přístřešek.

Počasí to nejvíce komplikovalo stopařům v IPO-FH

V silném dešti a vichřici se opravdu na tak těžké stopě pracuje obtížně. Promítlo se to i ve výsledcích, kde splnilo limit alespoň jedné ze stop pouhých šestvk  závodníků z celkových třiceti dvou. Přesto konečné „zúčtování“ přálo našim českým barvám. S bodovým ziskem 522 bodů získal český tým ve složení M. Pencáková, H. Konrádová a J. Radovesnický zlato. Je vynikající začít historii tohoto závodu právě vítězstvím Čechů! Ani v jednotlivcích jsme se neztratili. Z již zmíněných šesti povedených výsledků byli hned tři Češi. Na krásné bronzové příčce se umístila Michaela Pencáková s fenou Borgia Lukrezia Gabricio, čtvrtou příčku obsadila Hana Konrádová s fenou Andora pro Marii a na páté pozici skončil Ing. Jiří Radovesnický se psem Sashimi Absolut Expert. Pachové práce v této kategorii se prováděly na hlíně a na trávě, posuzovali pan Miroslav Ryneš (CZ) a Dušan Majtas (SK). Považuji za potřebné upozornit i na českého malého knírače pepř a sůl Lucky Boy Astronaut a německé střední knírače pepř a sůl Unconditional Love Grand Calvera a Memory Touch of Killar, kteří sice „nepromluvili“ do bojů o medaile, ale obohatili tento závod svým výkonem, který daleko přesahoval jejich velikost.

Hlavní kategorie byla opravdu zajímavá. Notnou dávku štěstí však potřeboval každý.

vk V již tradiční kategorii IPO3 startovalo celkově padesát šest závodníků ze třinácti zemí, z toho deset Čechů. Jak lze předpokládat, o stupně nejvyšší se svedl velký boj. „Díky“ rozmarům počasí měl šanci opravdu každý. Ti nejlepší však potřebovali nejen vysokou odolnost, ale i notnou dávku štěstí. Bez toho to opravdu nejde.

Pachové práce posuzoval německý rozhodčí Georg Benz, pracovalo se na osení cca osm centimetrů vysokém. Panoval opravdu silný déšť a velký vítr, který přecházel až ve vichřici. Jen sobotní odpolední stopy proběhly v relativně mírném větru a polojasném počasí. Tedy ten, kdo šel čuchat v sobotu po obědě, měl právě to potřebné štěstí. Knírači obecně velice dobře stopují, což nám dokládají i výsledky letošního závodu. Celkem osm psů získalo známku výborná, dvacet velmi dobrou a jen čtyři psi nedosáhli na limit.

Knírači – plemeno se zvláštním smyslem pro humor

Poslušnosti na stadionu posuzoval rakouský rozhodčí Robert Markschläger. V tomto oddíle se potvrdilo, že knírači jsou plemeno se zvláštním smyslem   pro humor. Téměř každý pes dokázal překvapit svého psovoda a pobavit diváky nějakou tou lumpárnou. Nejpovedenější poslušnost jsme viděli od psa Adolf vom Gleinalmblick rakouskévkho závodníka Christiana Mohla, tato dvojice skončila na celkové stříbrné příčce. Jejich práce byla plná energie, chutě, síly a temperamentu. Pes pracoval ochotně, aktivně a téměř bezchybně. Jejich práce byla ohodnocena 96 body, jediná ve známce výborná. Krásná byla i poslušnost Frenkina ze Slunečné verandy, psa českého závodníka a budoucího mistra světa Lukáše Slowioczeka. Opět velice chuťová a aktivní práce, radost pohledět – 95 bodů. Velmi pěknou poslušnost nám předvedla jako vždy Kara Mia vom Lindelbrunn německé závodnice Silke Stephan. Tato maličká fena opět ukázala, že má velké srdce, když i přes velice špatně hozený aport přes áčko dokázala překážku překonat, získala si diváky i rozhodčího – 95 bodů. Pohledná byla i poslušnost českého Jesseho Jamese Goldest Danubius a Davida Rohleny, kteří působili na place velice sportovně a přirozeně. Jesse také pracoval velice chuťově a aktivně. Jejich bodové hodnocení snížily dvě hrubé chyby. Pro volný aport vyběhl Jesse společně s odhozením a áčko zpět oběhl, jelikož aport byl na něj opravdu příliš blízko. Velká zvědavost diváků se upínala k výkonu rakouského psa Wasca con Todos los Santos, který se svým psovodem Bernhardem Reineltem bojovali za knírače na MS FCI 2017. Také jejich práce byla pěkná, i oni získali krásných 95 bodů. Na mnoha výkonech se podepsalo již zmíněné počasí. Plac byl většinou podmáčený a mnoho psů nedobrzdilo při přivolání či sbírání aportů nebo předsedání po skocích. Velký počet psů neprovedl správně odložení do sedu, někteří měli potíže vydržet ležet na dlouhodobém odložení. Rychlé změny počasí nedělají dobře všem.

Třešničkou na dortu byly obrany!

Obrana proběhla pod taktovkou českého rozhodčího, MUDr. Jiřího Tichého. Jistě vás zajímá, kdo figuroval. Technické části se svým typickým rychlým, výrazným a jistým výkonem se ujal Jirka vk Mach. Kontroláky nám jako vždy výborně odchytal Jarda Vyhnal. Náhradníkem byl letos Pavel Soukop. Oba nasazení pánové zvládali svůj úkol opravdu bravurně. I přes klouzavý podklad, výraznou bojovnost a vysokou váhu většiny psů. Za vše jim patří velký dík. I pro pana rozhodčího se na place rozběhla velká podívaná. Nejlepší obrana připadla opět rakouskému psu Adolf vom Gleinalmblick závodníka Christiana Mohla. Opravdu impozantní výkon, pouze s drobnými chybami. Bodové ohodnocení 98 body bylo zasloužené a odpovídající. Ani Frenkin ze Slunečné verandy s Lukášem Slowioczekem nezůstali pozadu. I jejich obrana byla vynikající a ohodnocena jako výborná za 97 bodů. Pouze tito dva psi získali za obranu známku výborná. Ani zde nemohu opomenout obranu našeho druhého nejúspěšnějšího psa, Jesseho Jamese Goldest Danubius, který předvedl velice dravou, výraznou, bojovnou, zákusovou obranu, kterou do známky VD a 94 bodů posunulo pouštění na druhý povel po kontroláku. Také obrana Corda Daches Dream a Hanky Slowioczekové byla tvrdá a výrazná, další VD známka pro české barvy a 93 bodů. Velice hezká obrana za 95 bodů byla předvedena rakouským obrem Tysonem con Todos los Santos, který se celkově dostal na bronzový stupínek. Po dlouhé době se mistrovství světa zúčastnil i zástupce ze Slovenska. Canto Daches Dream odkousal na krásných 95 bodů a Rado Prokopec mohl být na svého miláčka hrdý. I přes svůj menší vzrůst a lehčí konstituci pes bojoval jako lev. Nakonec tato dvojice obsadila nepopulární bramborovou příčku. V globálu jsou knírači na obranách stále velice bojovní, a to svým zvláštním a specifickým způsobem. Stále jsou poměrně razantní a každá obrana je opravdovým bojem. Viděli jsme mnoho pěkných obran, mnoho zajímavých a výrazných výkonů. Shlédli jsme mnoho příběhů. Letos jsme si mohli užít tu pověstnou třešničku na dortu.

 V Čechách se Čechům daří!

vk Titul mistra světa zůstává doma, získali ho totiž Lukáš Slowioczek a Frenklin ze Slunečné verandy, kteří se tímto nominovali na MS FCI 2018. Druhým nejúspěšnějším Čechem se stal David Rohlena a jeho Jesse James Goldest Danubius, ti se při svém prvním startu na MS umístili na krásném 7. místě, pouhé tři body od bronzové pozice. I 14. místo Hanky Slowioczekové a Corda Daches Dream je pěkné. Tito tři psovodi – Lukáš Slowioczek, David Rohlena a Hana Slowioczeková – získali v hodnocení týmů druhé místo a titul vicemistrů světa, na vítězství jim chyběly pouhé čtyři body… Na příštím světovém klání bude jistě opět zač bojovat. Tentokrát se všichni příznivci vousatců sejdou v italském Fiorentinu.

Foto: Petra Rohlenová

         vk  vk

Kategorie IPO3

  1. místo Lukáš Slowioczek, Frenklin ze Slunečné verandy, 287 bodů (CZ)
  2. místo Christian Mohl, ADOLF vom Gleinalmblick, 284 bodů (AT)
  3. místo Fritz Heiduk, TYSON con todos los santos, 279 bodů (AT)

Další umístění českých závodníků:

  1. místo David Rohlena, JESSE JAMES Goldest Danubius, 276 bodů
  2. místo Hana Slowioczeková, CORD Daches Dream, 270 bodů
  3. místo Alice Zelinková, MAIGRET Radinie, 255 bodů
  4. místo Dita Silberová, LOTR Stanios, 250 bodů
  5. místo Veronika Staniová, KISS HOPE Stanios, 230 bodů
  6. místo Karla Taušová, MAD MAX Strážce klidu, 174 bodů
  7. místo Kateřina Zwillingová, DARA GIOM von Elberfeld, 167 bodů
  8. místo Jana Kroumann, KISS ME Radinie, 88 bodů

Kategorie IPO-FH

  1. místo Rita Glende, DAJOSCH von der Herrenwiese, 183 bodů (D)
  2. místo Wenche Jacobsen, TRIX Qulingen's Första, 182 bodů (SWE)
  3. místo Mgr. Michaela Pencáková, BORGIA LUCREZIA Gabricio,178 bodů (CZ)

Další umístění českých závodníků:

  1. místo Hana Konrádová, ANDORA pro Marii, 174 bodů
  2. místo Ing. Jiří Radovesnický, SASHIMI Absolut Expert, 170 bodů
  3. místo Marie Lohrerová, DERIKA Apovery, 117 bodů
  4. místo Kristýna Vodrážková, HELLA HEUREKA Radinie, 104 bodů
  5. místo Pavlína Nováková, LUCKY BOY Astronaut (ZS pfeffersalz), 85 bodů
  6. místo Vladimír Jirkovský, FRANKIE Aquila Levinson, 84 bodů
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->