Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Je veřejně známým „tajemstvím“, že musheři za své psy doslova dýchají a péči, kterou jim dopřávají, bychom jim mohli závidět. Ostatně o tom bude i následující článek, protože již za pár dní odstartuje Finnmarksløpet. A tak se podíváme, jak své psy připravuje naše nejlepší česká musherka Jana Henychová. To vše okem terapeuta…


Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!
Andrea Ája Dunová 6.3.2019 18622x Dornova metoda, OsteodynamikaMushing

Před lety jsem se seznámila s Janou Henychovou, která se přihlásila na kurz Dornovy metody, aby se naučila pečovat o svou početnou smečku sibiřských husky. Jana se s vybraným týmem opakovaně účastní velmi náročného závodu psích spřežení v Norsku a před dvěma lety nás požádala o ošetření a přípravu svých psů na tak náročný výkon, protože sama by dornování dvaceti psů při náročném tréninku opravdu nezvládla.

Vypravili jsme se za ní do více než 2000 kilometrů vzdálené osady Drosbacken u norských hranic.

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Nejprve jsme se seznámili se způsobem života tažných psů, jejich tréninkovým programem a s péčí o ně. Ošetření psů a provedení terapie totiž přináší očekávaný výsledek pouze tehdy, když terapeut zná příběh pacienta, jeho způsob života, přemýšlí nad mechanikou a vzorci pohybu a hledá odpovědi na otázky, kde vznikají problémy, jak je řešit a jak jim předcházet. Tyto cenné informace přineslo pozorování psů při zapřahání do spřežení, při pohybu v terénu na dlouhých vyjížďkách, pozorování jejich uvolněného dovádění ve výběhu v době volna.

Pojďme společně nahlédnout do způsobu života tažných psů…

V mushingu je zapotřebí síla, vytrvalost, rychlost, koordinace. I když jsou severská plemena těmito vlastnostmi přirozeně vybavena, v psích sportech je zapotřebí pečlivá příprava a trénink, při kterém jsou vystaveni velké fyzické zátěži.

A jako v každém psím sportu, tak i v tomto existují mechanismy a zejména stereotypy, které se negativně projevují na způsobu pohybu, fyzickém výkonu a zejména na zdravotním stavu psa.

Kde a jak si mohou tažní psi při sportování ublížit?

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Není v moci člověka ovlivnit nenadálé a tragické události, ale zodpovědným přístupem může mnohým nehodám, při kterých dochází k poranění psů, předcházet. Četnost zranění při mushingu je přímo úměrná zdravému rozumu a úsudku mushera. Rozvaha, přemýšlení, správná volba trati a péče o psy snižuje možnost úrazů na minimum.

Četnost zranění při mushingu je přímo úměrná zdravému rozumu a úsudku mushera!

- Pády, nárazy, prudké a trhavé pohyby mohou měnit správnou polohu kostí v jejich kloubním spojení s následnou změnou funkce kloubu a napětí okolních pojivových tkání. Dochází ke změně pohybu, bolestivosti a následnému kulhání. Neřešený stav způsobuje trvalé poškození kloubní chrupavky, kostí i pojivových tkání a promítá se do kvality života. V krajních případech může dojít i ke zlomenině nebo vážnějšímu poranění, které vyžadují okamžitou odbornou pomoc veterinárního lékaře.   

- Povrch a reliéf terénu bývají nejčastější příčinou zranění končetin. Kameny, díry nebo větve mohou poranit nejen kůži, ale také hlubší měkké tkáně. K sedření polštářků často dochází během příliš dlouhého běhu po asfaltu. Dlouhé seběhy z prudkých kopců a brždění na nerovném terénu může přetížit klouby hrudních končetin a krční páteř. Volba písčitých nebo travnatých terénů je tou správnou cestou k ochraně psího zdraví.

V zimní sezóně musí majitel tažných psů řešit zcela jiné situace.

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Při běhu sníh projíždí mezi psími prsty a odírá jemnou kůži v meziprstních prostorech a mezi polštářky. Příliš jemný sníh kolem nuly má tendenci lepit se na chlupy a mezi prsty vytvářet ledové bakule, o které se tlapka následně rozedře. Hodně záleží na hrubosti sněhu. Pokud je hrubý a ostrý, po čase se objeví záděry kolem polštářků tlapky, otlaky kolem drápových lůžek, a hlavně podélné prasklinky v kůži, které se postupně zvětšují a prohlubují a vytvoří dvě temně černo-červené podélně otevřené rány, souměrně umístěné mezi polštářky. U všech zmíněných poranění hrozí i zanícení.

Pokud nejsou prasklinky včas odhaleny, pes začne kulhat. Neřešený problém tlapek se následně přenáší na klouby hrudní končetiny, krční páteř a promítá se do celkové změny pohybu psa. Tato reakce, kterou si zvíře snaží ulevit, se označuje jako kompenzační mechanismus. Úleva je pouze přechodná a postupně vznikají další problémy, projevující se na celkovém zdravotním stavu psa.

A protože terén psí tlapky opravdu zatěžuje, základem je kvalitní péče o ně. Kontrola a jejich preventivní ošetření mohou rozhodnout o celé závodní sezóně. Osvědčenou ochranou je pečlivé promazání. Janě se osvědčila směs lékařské vazelíny a propolisu, kterou připravila včelařka. Také použití esenciálních olejů, zejména levandule a kadidlovníku se rovná téměř zázraku. Mechanickou ochranu zajišťují psí botky, které Jana obouvá v zimním období za všech okolností.

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

- Postroje. Každý pes ve spřežení je zapřažen v postroji. Kvalita postrojů ovlivňuje zdraví a výkon psa. Postroje z pevných materiálů obepínají tělo psa, umožní rozložení zátěže, neomezují psa v pohybu. Nepadnoucí postroj zatěžuje klouby i páteř a psa v běhu zpomaluje. Psi s nepadnoucími postroji mohou být nervózní a konfliktní a dlouhodobě si vytvářejí chybné pohybové vzorce. Ty vedou k poklesu výkonnosti a poškození kloubů. Kvalitní postroje přispívají i k bezpečnosti spřežení jako celku.

- Tažné lajny-šňůry mají také významný vliv na tělo zvířete. Poutají mezi sebou psy ve spřežení. Pomocí tažných šňůr psi táhnou saně nebo jiné břemeno. Každý z nich je pak ovlivňován krční šňůrou svého souseda. Trhavé a nečekané pohyby mohou poškodit krční obratle parťáka ve spřežení. Zranění připoutaných psů způsobují zejména hromadné pády a temperamentní chování během zapřahání.

- Saně. Za ovládání saní je zodpovědný člověk. Nebržděné saně při sjezdu z kopce mohou narazit do posledních psů a zranit je. Zdraví psů ovlivňuje nevhodné brzdění nebo nepřiměřené trhání lajnami, proto by měly být saně vybaveny expandéry, které pohlcují tvrdost rázových vln přenášených na psy.

- Přeprava psů. K přepravě psů na malé i na velké vzdálenosti slouží transportní vozíky s malými boxy. Psi spí stočeni v klubíčku. Nebezpečí poškození nastává při vykládání. Dopad z výšky je zátěží pro nerozhýbané a ztuhlé klouby. Pro vystupování psů z vyšších pater vozíku je vhodné přistavit lávky, po kterých sejdou.

Proč je vhodná rehabilitace tažných psů pomocí Dornovy metody a osteodynamiky?

Ošetření a rehabilitace tažných psů je vhodná pomocí Dornovy metody, osteodynamiky a dalších kvalitních rehabilitačních technik. V minulém článku o Dornově metodě už bylo řečeno mnohé, proto jen pár vět pro osvěžení paměti.

Dornova metoda je jemná manuální technika. Ošetřuje chybnou (nefyziologickou) pozici kostí v kloubech a uvolňuje okolní pojivové tkáně za pohybu ošetřovaného. Cíleně vedený pohyb terapeuta navozuje přirozenou a správnou (fyziologickou) pozici kostí, což vede k obnovení správné biomechanické funkce kloubu. Doteky terapeuta jsou jemné a pohyby plynulé, uvolněné svaly navozují relaxaci a dochází k obnově pojivových tkání. Zlepšuje se látková výměna a zrychluje se regenerace těla. Zvířeti se zlepšuje kvalita pohybu a zvyšuje se jeho sebevědomí. Preventivní ošetření pomocí Dornovy metody předchází mnohým zdravotním problémům psa. Fyzicky ošetření a psychicky vyladění psi tvoří sehraný tým.

Preventivní ošetření pomocí Dornovy metody předchází mnohým zdravotním problémům psa!

Relax je prostě potřeba!

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Důležitou součástí ošetření je i odpočinek. Po ošetření pes netrénuje a užívá si relax ve výběhu nebo krátké a nenáročné procházky na vodítku z důvodu kontroly a omezení nežádoucích pohybů. Tento režim je nastaven vždy individuálně podle problémů psa. V době bez zátěže se tkáně uvolňují, hydratují a obnovují.

I musher musí fungovat…

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Do ošetření týmu je zahrnuta také péče o zdraví mushera, protože na jeho kondici a psychické odolnosti závisí vyladění psů. Psi, kteří jsou úzce svázaní se svým majitelem, velmi citlivě vnímají jeho bolesti a smutky nebo pohodu a uvolněnost, což se projeví v náladě celé smečky. V náročném závodě, ve kterém je psychické i fyzické vypětí obrovské, je právě toto správné vyladění klíčem k jeho úspěšnému zvládnutí. 

Jak probíhá ošetření týmu v praxi?

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Ošetřením postupně prošli všichni psi z týmu. V podvečerních hodinách rozložíme podložku, vytvoříme zvukovou kulisu severských písní a pustíme se do práce. Jako při všech ošetřeních je majitel u hlavy psa a podpoří jej svou přítomností a pozorností. Terapeut ošetřuje celé tělo a nevynechá jediný kloub. Janinu smečku ošetřuji už několik let, psi mě znají a s důvěrou mi svěřují svá chlupatá těla. Jsou klidní a uvolnění, a to je pro průběh terapie to nejlepší. Každý rok jsou jiné podmínky a jiná kvalita sněhu, což se výrazně projevuje na problémech psů. Tento rok jsou podmínky velmi příznivé, protože psi běhají v čerstvém prašanu a jejich zdravotní stav je výrazně lepší, než v minulých letech, kdy byl povrch tvrdý a zledovatělý. U většiny psů bylo ošetření zejména preventivní, ale u některých už bylo nutno řešit změny pohybu a citlivá místa.

Například Klárka výrazně odlehčovala pravou hrudní končetinu. Při ošetření se ukázalo, že kromě mechaniky ramenního kloubu a krční páteře jsou již postižené i pojivové tkáně a nervový systém. Kromě Dornovy metody bylo nutno ošetřovat i pomocí osteodynamiky a neurální manipulace. Klidový režim Klárky byl výrazně delší, než u běžného ošetření pomocí Dornovy metody právě z důvodu potřeby regenerace tkání.

Gábinka, lídr a živá GPS, byla při mém příjezdu zalezlá v boudičce a tvářila se smutně. V pohybu byla zatuhlá, zejména oblast krku a hrudníku byla jako sešněrovaná. Při ošetření se ukázalo nesprávné postavení ramenních kloubů a velké napětí fascií v oblasti krční páteře a přechodu na týlní kost. Po jediném ošetření Gabuš ožila a lítá zase jako čamrda (jak s oblibou praví Jana).

Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

Olinka měla problémy s vyprazdňováním. Při běhu najednou dřepla a dlouho tlačila. Při této činnosti někdy i zakňučela. Při ošetření jsem vnímala zatuhlá a bolestivá místa v oblasti křížové kosti a v přechodu na ocas a mírně vyrotovanou pánev. Tento problém se u tažných psů vyskytuje poměrně často, důvodem bývají odskoky do hlubokého sněhu nebo zachycení ocasu o postroj nebo tažné šňůry. U ošetření Olinka dávala jasně najevo bolestivost, ale druhý den si dřepla a bobek vypadl na první zatlačení.

Velký a statný Oldřich ještě před mým příjezdem kulhal na levou přední končetinu. Kromě krku a ramenního kloubu byl velmi citlivý na mezižeberní prostory. Pomocí Dornovy metody byla ošetřena kloubní spojení, ale uvolnění žeber bylo potřeba několikrát zopakovat pomocí neurální manipulace, protože šlo o útlak mezižeberních nervů a následná regenerace vyžadovala stejně jako u Klárky téměř dva týdny.

Jako v pohádce…

V maličkém domečku uprostřed švédských lesů a pod norskými horami je svět jako v pohádce a lidé, kteří se rozhodli zasvětit svůj život tažným psům a přírodě, tady nachází skvělé podmínky pro trénování nebo užívání si života podle svých představ. Jsem velmi vděčná Janě Henychové, že mi dala možnost nahlédnout do tvrdého, náročného, ale krásného musherského života a díky ní jsem pochopila, že přístup mushera ke svým psům závisí na opravdovém vztahu a úctě ke zvířatům.

Jana Henychová dopřává svým psům pozornost, lásku a také potřebnou zdravotní péči. A protože právě v tyto dny poběží se svým týmem náročný závod, držme jí všichni palce! MUSH!!!

Foto: Archiv autorky

Finnmarksløpet 2019
Bez Dornovky do zápřahu? Ani omylem!

8. 3. 2019 Start ve městě Markedsgata, Alta sentrum

V letošním ročníku můžeme vidět dva české mushery. Na trase dlouhé 1 200 km bude startovat již zmiňovaná ostřílená česká musherka Jana Henychová. Na trase dlouhé 500 km pak můžeme fandit ještě Jiřímu Vondrákovi.

Držme jim palce a ať dojedou ve zdraví!

Informace:

www.finnmarkslopet.no

https://www.facebook.com/events/2212095059054765/?active_tab=discussion

Janu Henychovou můžete sledovat na její facebookové stránce: ZDE

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



    -->