Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Rádi byste se blíže seznámili s majestátním a na první pohled opravdu krásným bernským salašnickým psem? Zajímalo by vás, zda by se k vám toto plemeno hodilo, co přesně vyžaduje nebo jak náročné je na péči a údržbu? Pak neváhejte a přečtěte si u nás tento podrobně zpracovaný portrét!


Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!
Martina Kopecká 2.5.2022 8882x Představení plemene v podobě portrétu

Bernského salašnického psa jistě není třeba dlouho představovat, neboť je rozhodně nejznámějším ze všech čtyř příbuzných švýcarských plemen a zároveň mu na žebříčku popularity nejen u nás, ale i v zahraničí patří hodně vysoká pozice. Pokud tedy hledáte oddaného a poměrně snadno ovladatelného přítele a ochránce, s nímž lze podnikat celou řadu nejrůznějších aktivit a přivítáte i jeho silnou vazbu na rodinu, pak nemusíte více pátrat. A vězte, že váš život bude hned o nějaký ten chlup veselejší…

Kdysi pracoval na farmách…          

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Kam až se sahá historie plemene, není zcela známo. V zemi původu, kterou je Švýcarsko, však byly objeveny při archeologických vykopávkách psi velcí přibližně jako bernský salašnický pes a tyto vykopávky datujeme do doby bronzové. Předkem bernského a také velkého švýcarského salašnického psa byl tzv. farmářský pes z regionu mezi Alpami v kantonu Bern. V tomto regionu se nacházejí farmy ve větších vzdálenostech, bylo tedy třeba farmářského psa, který by byl dostatečně veliký, který by upozornil na nezvané návštěvníky, chránil před divokými zvířaty, ale musel být také robustní, odolný a s nekomplikovanou povahou. Tento pes musel žít v symbióze s ostatními zvířaty na farmě. Později musel zastat i práci spojenou s prací okolo pasení krav a jako tažný pes pro převoz nadojeného mléka. Tito „farmářští“ psi byli podobného typu, ale různých variant. Postupem času byli stále více preferováni trikolórní jedinci.

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Na konci 19. století však začal být tento předchůdce plemene velmi vzácný. Důvodem byla především vzrůstající popularita velkého dvojbarevného mohutného psa – předchůdce bernardýna. Ten se stal velmi slavným a jeho cena dosahovala vysokých částek a švýcarští farmáři se soustředili na chov tohoto dvojbarevného psa. „Farmářský (bernský)“ pes se vyskytoval již pouze v několika údolích především v okolí Durrbachu. Zde byl využíván jako selský, pastýřský, hlídací a tažný pes. Durrbach se tedy stal základnou tohoto plemene, odtud také pochází původní název durrbachlerský pes.

„Mám dojem, že dobrý bernský salašnický pes je díky své celkové souměrnosti, nádhernému zbarvení a kresbě asi nejkrásnějším psem, který existuje. Jiné rasy jsou zajímavé a krásné pro své zvláštnosti. Bernský salašnický pes je podle mého názoru krásný svou normálností.“

                                         Profesor Albert Heim

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Plemeno bylo pro kynologii poprvé objeveno Fritzem Probstem, významným expertem na psy, jeho byla také pravděpodobně první myšlenka na jeho představení na výstavě. První výstava, kde se tito psi objevili, se konala v roce 1902 (zde však byli jedinci vystavováni pouze ve zkušební třídě jako ještě nepopsané plemeno). Ovšem první výstava „Durrbach dog“ proběhla až v roce 1904. Tato výstava byla také základem pro budoucí chov. O vzrůst popularity vděčí plemeno práci profesora Alberta Heima, který ho propagoval i za hranicemi, dal mu uniformovaný standard a také ho všude nazýval „Berner Sennenhund“, názvem, který později plemeno převzalo. Profesor Heim také prohlásil: „Mám dojem, že dobrý bernský salašnický pes je díky své celkové souměrnosti, nádhernému zbarvení a kresbě asi nejkrásnějším psem, který existuje. Jiné rasy jsou zajímavé a krásné pro své zvláštnosti. Bernský salašnický pes je podle mého názoru krásný svou normálností.“ První standard plemene se datuje roku 1907 a FCI standard č. 45 je z 5. května 2003.

Jak se psala česká historie?

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Bernský salašnický pes se v České republice řadí mezi jedno z nejpopulárnějších plemen. První fena Cora von Vieraugli k nám byla importována v roce 1977 a první vrh se pak narodil v roce 1979. Z tohoto vrhu však žádný potomek nevstoupil do dalšího chovu. Základnou pro chov byla tedy až později jiná importovaná fena Leika von Bucheggber, která se dožila třinácti let a dala mu tak dobrý základ.

Plemeno je zastřešeno Klubem švýcarských salašnických psů, z. s. (http://www.kssp.cz), který má v patronaci všechna čtyři švýcarská plemena (appenzellský salašnický pes, bernský salašnický pes, entlebušský salašnický pes a velký švýcarský salašnický pes). Klub byl založen v roce 1986 a základem pro chov v klubu bylo tehdy sedm psů a osm fen. Ročně se v České republice narodí přibližně sto vrhů. Plemeno díky své dobrosrdečné povaze a vzhledu si brzy získalo velkou řadu příznivců a stalo se velmi vyhledávaným rodinným psem.

Bernský salašnický pes se v České republice řadí mezi jedno z nejpopulárnějších plemen!

Sebejistý, přátelský a středně temperamentní pes         

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Plemeno se vyznačuje především harmonickou stavbou těla, silnou kostrou, dobrým pohybem a dlouhou srstí s trikolórním zbarvením. Trikolórní zbarvení má svá pravidla, která přesně popisuje standard plemene, především bílé znaky mohou být více či méně vyjádřeny. Velikostně se řadí mezi plemena více než střední velikosti, výška feny je mezi 58 – 66 cm a výška psa 64 – 70 cm kohoutkové výšky. Bernský salašnický pes má být pozorný, bdělý a nebojácný v každodenních situacích, dobromyslný a přítulný v chování vůči důvěrně známým osobám, sebejistý a přátelský vůči cizím lidem, středního temperamentu, dobře ovladatelný.

Jedním z jeho základních rysů je povaha, která činí z tohoto plemene to, čím je. Povaha bernského salašnického psa by měla být dobrosrdečná. Oznamující nové návštěvníky či situace, niko-li však útočná. Milují děti, jsou pozorní, vynikají vysokou inteligencí. Vztah člověka a psa je velmi silný, jsou milující a věrní. Bernský salašnický pes potřebuje být svému člověku či rodině nablízku.

S pozitivní motivací nejdál dojdeš

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Profesor doktor Albert Heim napsal, že bernský salašnický pes se rodí již vycvičený. Toto tvrzení však lze v nadsázce vztáhnout pouze k původnímu životu a práci psa na statku. Týkalo se psa, jak již bylo dříve zmíněno, který musel hlídat statek, vycházet se všemi zvířaty, pomáhat při pastvě a v tahu.

Bernský salašnický pes se řadí mezi ovladatelná plemena milující jakékoli činnosti, které s ním budete chtít vykonávat a také za ně bude neskonale vděčný. Výcvik by měl být založen na pozitivní motivaci. Největší odměnou je pochvala a odměna od majitele. Učí se možná trochu pomaleji, ale naučené nezapomíná. To vše z něho dělá poslušného a šťastného rodinného psa, který vyniká vysokou inteligencí, o čemž vás často a rád přesvědčí.

Bernský salašnický pes se řadí mezi ovladatelná plemena milující jakékoli činnosti, které s ním budete chtít vykonávat a také za ně bude neskonale vděčný!

Hodí se k celé řadě aktivit

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Jde o všestranné plemeno, které může vykonávat a trénovat téměř každou aktivitu.  V některých disciplínách (které vyžadují převážně rychlost, jako je např. agility apod., nebudou vynikat, a to především kvůli své velikosti a váze). Není také vynikajícím aportérem, podíváme-li se totiž do historie, jde o činnost, která po něm nebyla nikdy dříve vyžadována ani podporována.

Při výcviku je třeba brát zřetel na velikost plemene a v období jeho růstu tomu úměrně přizpůsobit výcvik a zátěž. Díky své povaze se výborně hodí jako pes vykonávající terapie v domovech seniorů nebo u handicapovaných dětí. Mezi bernskými salašnickými psy najdeme např. i psy záchranáře či psy vedené k výcviku obran či čichových prací. Doba, kdy berňáci tahali denně vozíky s mlékem, je nenávratně pryč, ale stále mají tuto činnost tažení vozíku v krvi a pokud budou mít možnost, budou ji nadšeně vykonávat.

Péče o srst není náročná

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Srst bernského salašnického psa je dlouhá a mírně zvlněná. K masivnějšímu línání dochází dvakrát ročně, zpravidla vždy na jaře a na podzim, kdy se srst svojí změnou hustoty přizpůsobuje nadcházející změně ročního období. Péče o srst není náročná. V období, kdy plemeno nelíná, je třeba však průběžné rozčesávání a odstraňování části semen či rostlin, které mohou ulpít na srsti po procházkách v přírodě, případně rozčesávání hlavně v oblasti pod ušima, pod ocasem a na nohách, kde může docházet ke zplstnatění. Bernského salašnického psa není třeba pravidelně koupat, pakliže to nepožaduje situace (např. nález uhynulé ryby, ve které se vám nadšeně vyválí apod.). Bývá obvykle koupaný pouze před návštěvou výstav nebo podobných akcí. V období línání je nutno odstranit starou přebývající srst pomocí hřebenů na vyčesání podsady. Vhodné je také využití speciálních vysoušečů, především po koupeli či po deštivých procházkách.

Zastřižena může být přebývající srst na tlapkách či pod a na uších.

Zdraví se věnuje velká pozornost

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Stejně jako jiná plemena i toto plemeno je zatíženo některými chorobami. V tomto případě jde častěji o výskyt rakoviny, torze žaludku či selhání ledvin (u selhání ledvin však dochází k výraznému snížení výskytu oproti minulým obdobím). Na druhou stranu existují ale onemocnění, která zatěžují jiná plemena a u bernského salašnického psa jsou vzácné. Velký důraz se klade na selekci a podporu nepovinných vyšetření, tím se postupně daří zlepšovat zdraví a dlouhověkost plemene.

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Klub Švýcarských salašnických psů je také členem mezinárodní skupiny, která se zabývá zdravotními hledisky chovu plemene a má za cíl dosažení průměrného věku deseti let místo stávajících osmi, ale na druhou stranu v chovu najdeme i jedince třináctileté. V mezinárodní skupině jsou zastoupené mimo Švýcarska i země EU, Amerika, Kanada a Austrálie.

Bernský salašnický pes je houževnatý pes, který je uzpůsoben na pobyt venku. V tomto prostředí bude také spokojený, i když bude vyhledávat co nejtěsnější kontakt s člověkem.

Současný chov a co je třeba splnit…         

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Plemeno, jak již víme, zastřešuje Klub švýcarských salašnických psů, z. s. Chovná základna momentálně čítá okolo 224 chovných fen a 151 chovných psů. Při vstupu do chovu musí jedinec splnit věk minimálně 18 měsíců, má povinnost absolvovat minimálně dvě výstavy, z nichž jedna musí být pořádaná KŠSP a druhá musí být klubová, mezinárodní či národní. Povinné je vyhodnocení HD (dysplazie kyčelního kloubu), ED (dysplazie loketního kloubu), přičemž nejhorší výsledek, který je možno zařadit do chovu, je HD C a ED 2. Jedinec, který má horší výsledek než HD A a ED 0/0, smí být daný do páru pouze s jedincem čistým, tedy HD A či ED 0/0. Všichni chovní jedinci musí mít vyhotovený DNA profil.

Z nepovinných vyšetření mohou být chovní jedinci testováni především na OCD (osteochondróza ramenních kloubů), DM (degenerativní myelopathie), SH (předpoklady pro vznik hystio sarcomu), oční vyšetření či vyšetření srdce.

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Po splnění uvedených podmínek musí pes absolvovat tzv. „bonitaci“. Musí podstoupit povinná měření, odběr DNA, fotografickou dokumentaci a být předveden bonitační komisi, která je minimálně tříčlenná. Sestává se z rozhodčího pro plemeno a minimálně dvou jmenovaných členů bonitační komise. V bonitačním kruhu je zkontrolováno, zda daný jedinec splňuje standard plemene, je posouzen ve statice, v pohybu a z hlediska povahy. Zvíře, které splňuje daná kritéria, je uznáno chovným, popř. chovným s omezením. V případě, že nesplňuje dané požadavky, je bohužel označeno jako nechovné či v případě podezření na některé onemocnění či některou z vylučujících vad, může být odesláno na doplňující vyšetření k veterináři.

Berňáci milují děti, budou je sami vyhledávat a budou od nich tolerovat i drobné nepříjemnosti. Typickou vlastností je „když už toho mám dost, vstanu a odejdu pryč“!

Mohlo by vás zajímat…

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Víte, jak je to u tohoto plemene s plaváním? Někteří jedinci jsou výborní plavci a vodu milují a jiní si zase rádi smočí jen tlapky a brouzdají se krajem potoka či rybníka, ale ze samotného plavání nadšení nebudou.

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Očekávejte oddaného přítele, který vás bude následovat a nadšeně s vámi vykonávat jakoukoli činnost. Neočekávejte, že to bude skvělý aportér, i když výjimka samozřejmě není vyloučena, ale v krvi přinášení toto plemeno nemá. Bude vám také skvělým ochráncem, který ohlásí každého cizího návštěvníka, ale již odpradávna mu bylo vštěpováno ohlásit nikoli ublížit. Je to prostě dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem.

A co děti? Berňáci milují děti, budou je sami vyhledávat a budou od nich tolerovat i drobné nepříjemnosti. Typickou vlastností je „když už toho mám dost, vstanu a odejdu pryč“. Na švýcarských statcích žili děti v symbióze se štěňaty a psy a navzájem se „vychovávali“.

Při nevhodném umístění boudy či pelíšku počítejte s tím, že si pes vybere místo nejbližší vstupu do dveří a dá přednost co nejbližšímu kontaktu s vámi před svým pohodlím.

Čeští psi se neztratí

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Budeme-li chtít porovnávat chov bernského salašnického psa se zahraničím z hlediska průměrného věku života, dostaneme se k podobným číslům i v ostatních evropských zemích. Taktéž porovnáme-li i příčiny úmrtí, vysledujeme stejné hlavní důvody.

Budeme-li porovnávat naše zástupce při posuzování exteriéru, určitě se neztratí. Díky pilné snaze našich chovatelů se pohybujeme na srovnatelné úrovni, o čemž svědčí i úspěchy našich odchovů na poli mezinárodních, evropských i světových výstav.

Z hlediska využití plemene zaznamenáváme rozdíl mezi jednotlivými zeměmi dané především rozlohou a rozmístěním a tím i danými nároky a požadavky na toto krásné plemeno. V horských oblastech Švýcarska, v části Německa, Francie, Rakouska či Itálie je stále ještě částečně využíván jako všestranný pomocník na farmách, ve většině případů je však již „jen“skvělým rodinným psem.

Ke komu se toto plemeno hodí?

Berňák je dobrosrdečný „trikolorní medvídek“ s velkým srdcem!

Vzhledem k jeho velmi dobré cvičitelnosti je vhodný prakticky pro každého včetně rodin s dětmi.  V případě pořízení starší osobou je vhodné zvážit velikost a zvolit v tomto případě spíše fenu než psa, či uzpůsobit vhodný základní výcvik již ve štěněcím věku. Hledáte-li rodinného psa, který vám bude věrným společníkem, jste na dobré adrese.

Plemeno v datech

Rok 1902         První výstava ještě neuznaného plemene

Rok 1904         První výstava „Durrbach  dog“

Rok 1907         První standard plemene

Rok 1977         První import feny do ČR

Rok 1979         První vrh v ČR

Rok 1986         Založení Klubu švýcarských salašnických psů

Rok 2003         Poslední aktualizovaný standard plemene č. 45

Rok 2014         Slavnosti Švýcarských salašnických psů k 35. výročí prvního vrhu

Rok 2016         Členství KŠSP, z. s. v mezinárodní organizaci IWG

Rok 2021         Klubová výstava při příležitosti Světové výstavy psů Brno 2021

Plán akcí Klubu švýcarských salašnických psů v roce 2022

 

Výstavy:

  • 21. 5. 2022    Klubová výstava - ATC Knížecí rybník - Zárybničná Lhota
  • 17. 9. 2022    Speciální výstava - ATC Olšovec - Jedovnice 


Svody mladých:

  • 22. 5. 2022    Svod mladých - ATC Knížecí rybník - Zárybničná Lhota
  • 18. 9. 2022    Svod mladých, ATC Olšovec – Jedovnice

 

Svody plemeníků:

  • 21. 5. 2022    ATC Knížecí rybník - Zárybničná Lhota
  • 17. 9. 2022    ATC Olšovec – Jedovnice

  

Bonitace:

  • 26. 3. 2022 Mladá Boleslav
  • 11. 6. 2022      Čebín (u Brna)
  • 16. 10. 2022    Mladá Boleslav

 

Plán akcí členů klubu a přátel BSP v roce 2022

 

  • 8. 5. 2022 Jarní prodloužený výcvik a relax. víkend ATC Keramika –  organizuje CHS Queen Elsa a Bohemia Bernica
  • 13. 8. 2022 LVT Přátelství RZ Lučkovice – organizuje CHS Queen Elsa a Bohemia Bernica
  • 4. 9. 2022 XI. Sraz ESP – organizuje Radka Langová
  • 9/2022 APZ Cup – organizují Lukáš a Kateřina Melcrovi
  • 28. 9. 2022 Podzimní prodloužený výcvik a relax. víkend ATC Keramika - organizuje CHS Queen Elsa a Bohemia Bernica
  • 12. 2022 Vánoční výšlap na Blaník – organizuje Ivana Mostová
  • 12. 2022 Silvestrovský výšlap na Pustevny – organizuje CHS z Oderské    kotliny

Martina Kopecká

Foto: archiv Martiny Kopecké

https://www.codeligirls.cz/

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->